Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:31

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
 Do każdego szanującego się teisty : ) 
Autor Wiadomość

Post Do każdego szanującego się teisty : )
Witam ciemnotę : )
Nazywam was tak(teistów), ponieważ taka masowa nieumiejętność łączenia faktów jak wasza, zasługuje na takie miano. Mam 20 lat, ateistą(dokładnie agnostycznym ateistą, ale to już głębsza sprawa) jestem od 7 lat (kompletnym od lat 5). Moje IQ klasyfikuje się w górnym procencie ludności świata. Te zacofanie społeczne, jakie powoduje/jakim jest religia wciąż mnie śmieszy i dziwi. Z reguły ludzie są teistami, ponieważ tak na prawdę nigdy nie zastanawiali się, nie kwestionowali sensu, istoty religii. W moim przypadku wiara w coś, uznawanie coś za prawdziwe bez kwestionowania tego jest objawem ignorancji, dlatego dosyć szybko (już w wieku 9lat stwierdziłem że kościół to jedynie organizacja generująca dochody, a z bogiem nic wspólnego nie ma) sobie to uświadomiłem. Dobrze, w takim razie już troszkę o mnie wiecie, teraz powiem wam dlaczego trudziłem się by napisać tą wiadomość. Z czystego faktu który przedstawiłem powyżej.
- dla ludzi, którzy nigdy by nie wpadli na pomysł zastanowienia się nad sensem tego śmiechu,
- dla ludzi, którzy po zastanowieniu nie byli w stanie wpaść na żaden logiczny pomysł i wciąż wyznają swój kult.

Tak więc zacznę od podstaw.
Wasza wiara, opiera się na Biblii. Czym jest ta cała biblia ?
Przytoczę kilka obrazków o charakterze humorystycznym:
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 1354_n.jpg
(dla nieumiejących angielskiego - chodzi o popularną grę dziecięcą - w głuchy telefon).

Biblia powstawała od początków XV wieku p.n.e. (są różne teorie na temat faktycznego początku, jednak jedne z pierwszych ksiąg powstawały właśnie w tym okresie).
Ludzie z tamtego okresu, jak można się domyślić nie mieli takiej wiedzy nauki, jaką my posiadamy obecnie, stąd wiele błędów tj. płaskość Ziemi, pierwszeństwo powstania Ziemi przed Słońcem czy też sama śmieszna hipoteza kreacjonizmu.
W księdze zawiera się wiele objawów hipokryzji, pozwolę sobie przytoczyć jeden z tych przykładów:
(Psalm 86, 15)
"Bóg miłosierny i łagodny, nieskory do gniewu*, bogaty w łaskę i wierność''
(Księga Wyjścia 34, 6)
"Bóg miłosierny i litościwy, cierpliwy, bogaty w łaskę i wierność,
zachowujący swą łaskę w tysiączne pokolenia.."
(Księgi Syracha (17, 29)
"Wielkie jest miłosierdzie Pana i przebaczenie dla tych, którzy się do niego nawracają''
(Księga Izajasza 63:3)
"Ja rozdepczę ich w swym gniewie* i podepczę ich w mej zapalczywości, ich krew zbryzga moje szaty i splamię całe swe odzienie".
(Ks. Rodzaju 6:1-13, Biblia Tysiąclecia)
''Postanowiłem położyć kres istnieniu wszystkich ludzi, bo ziemia jest
pełna wykroczeń przeciw mnie; zatem zniszczę ich wraz z ziemią."
(Księga Liczb 31. 7)
"Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn.
(Ps. 7:11, KJV).
"Bóg gniewa się* na niegodziwych"
(Rzymian 1:18 )
"Albowiem gniew Boży z nieba objawia się przeciwko
wszelkiej bezbożności i nieprawości ludzi, którzy przez nieprawość
tłumią prawdę."
Jeremiasz (Jr 36,7)
"Wielki jest bowiem jego gniew i zapalczywość"
(Rzym. 12,19-21)
"Najmilsi! Nie mścijcie się sami, ale pozostawcie to gniewowi Bożemu,
albowiem napisano: Pomsta do mnie należy, Ja odpłacę, mówi Pan. Jeśli
tedy łaknie nieprzyjaciel twój, nakarm go; jeśli pragnie, napój go; bo
czyniąc to, węgle rozżarzone zgarniesz na jego głowę. Nie daj się
zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj."

Luke 19:26 "He replied, 'I tell you that to everyone who has, more will be given, but as for the one who has nothing, even what he has will be taken away.
Luke 19:27 But those enemies of mine who did not want me t...
o be king over them -- bring them here and kill them in front of me.'"

Tak więc mniemam, że każdy w miarę myślący osobnik wyczuwa hipokryzję w tekście.

Nie mówię już o samej treści, która w sporej części zawiera treść z religii panujących przed tamtymi czasami, oraz o zmianami w treści na przełomie wieków.
Dobrze, ale koniec już od tej księdze, proszę brońcie swojej religii ; )

Śr sie 22, 2012 19:37

Post Re: Do każdego szanującego się teisty : )
Ciemnota żegna.

Nikt z nas nic Ci nie musi udowadniać, gdy już w pierwszej wypowiedzi brakuje Ci szacunku i kultury. Dlatego na tym forum niestety dla Ciebie, nie pobawisz się zbyt długo, z takim podejściem. To pierwsze ostrzeżenie. Potraktuj je poważnie, jeśli masz ochotę poważnie rozmawiać.

Śr sie 22, 2012 19:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2 ]