Czy księża powinni pouczać małżonków?
Autor |
Wiadomość |
ototoksyczna
|
 Czy księża powinni pouczać małżonków?
[Wątek wydzielony - s33]
Ale on ma trochę racji - dlaczego księża pouczają wiernych-niewiernych jak żyć w małżeństwie, skoro od strony praktycznej nie mają o tym bladego pojęcia?
|
Wt wrz 08, 2015 15:15 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Dramatyczny spadek frekwencji na lekcjach religii kat.
Hmmm.... - Dlaczego tak wielu pracowników MOPSu i Sądów Rodzinnych poucza rodziny o tym, jak mają układać sobie życie, skoro wielu z nich (sprawdziłem) nie ma od strony praktycznej o tym bladego pojęcia? - Dlaczego posłowie i senatorowie stanowią prawo w dziedzinach, w których nie mają od strony praktycznej o tym bladego pojęcia?
Można mnożyć przykłady. Znajdziesz kilka?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt wrz 08, 2015 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Swoją drogą, to ten argument o księżach, którzy "nie mają bladego pojęcia" o życiu w małżeństwie, zawsze mnie bawi. Czyżby ludzie, którzy go wypowiadają, wierzyli, że księża rozmnażają się przez klonowanie i są wychowywani w seminariach od niemowlęctwa?
|
Wt wrz 08, 2015 15:38 |
|
|
|
 |
dominikbartlomiej
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Swoją drogą, to ten argument o księżach, którzy "nie mają bladego pojęcia" o życiu w małżeństwie, zawsze mnie bawi. Czyżby ludzie, którzy go wypowiadają, wierzyli, że księża rozmnażają się przez klonowanie i są wychowywani w seminariach od niemowlęctwa? tak nawiasem pisząc dodam swoje, że jest w Krakowie seminarium spóźnionych powołań, tam są też seminarzyści, którzy zostali wdowcami i postanowili poświęcić życie Panu Bogu, oni mają coś do powiedzenia w kwestii małżeństwa, można o nich też powiedzieć. a przy okazji - jest też sporo kapłanów ze wspólnot rodzinnych ot chociażby z www.mamre.pl - jak ktoś nie rozumie, niech pojmie i postara się chociaż to tak ująć.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Wt wrz 08, 2015 15:51 |
|
 |
mareta
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Swoją drogą, to ten argument o księżach, którzy "nie mają bladego pojęcia" o życiu w małżeństwie, zawsze mnie bawi. Czyżby ludzie, którzy go wypowiadają, wierzyli, że księża rozmnażają się przez klonowanie i są wychowywani w seminariach od niemowlęctwa? Są jeszce bociany.... Mówiąc poważnie; jakie mamy rodziny, takich kapłanów.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Wt wrz 08, 2015 16:22 |
|
|
|
 |
ototoksyczna
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Swoją drogą, to ten argument o księżach, którzy "nie mają bladego pojęcia" o życiu w małżeństwie, zawsze mnie bawi. a mnie bawią takie rzeczy: https://www.youtube.com/watch?v=uXoPOmXMWVUmedieval_man napisał(a): Hmmm.... - Dlaczego tak wielu pracowników MOPSu i Sądów Rodzinnych poucza rodziny o tym, jak mają układać sobie życie, skoro wielu z nich (sprawdziłem) nie ma od strony praktycznej o tym bladego pojęcia? - Dlaczego posłowie i senatorowie stanowią prawo w dziedzinach, w których nie mają od strony praktycznej o tym bladego pojęcia?
Można mnożyć przykłady. Znajdziesz kilka? Tak. Np. katechetki starej daty, o których wspominałam wcześniej, ale wątek się urwał. mareta napisał(a): Mówiąc poważnie; jakie mamy rodziny, takich kapłanów. Otóż to.
|
Wt wrz 08, 2015 16:29 |
|
 |
niewiarek
|
No przecierz to jest takie oczywiste. Jak ktoś nie spróbował to niech się nie wypowiada. Niech opowiada o świętych słowach, tam jest jego miejsce. Chyba, że spróbował, a kłamie że jest niewiniątkiem.
|
Śr wrz 09, 2015 11:51 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
niewiarek napisał(a): No przecierz to jest takie oczywiste. Jak ktoś nie spróbował to niech się nie wypowiada. Niech opowiada o świętych słowach, tam jest jego miejsce. Chyba, że spróbował, a kłamie że jest niewiniątkiem. Kolejne bezsensowne argumenty. To, że ktoś nie ma własnej żony i dzieci nie oznacza wcale, że w sprawach moralności małżeńskiej nie może się wypowiadać. Zna zarówno etykę, jak i teologię moralną i psychologię, słucha spowiedzi, rozmawia z małżonkami i dziećmi. Zna temat bardzo głęboko. Pytanie do Ciebie @niewiarek. Czy niepijący psycholog, albo socjolog może pomagać alkoholikowi, czy nie powinien o tym w ogóle rozmawiać?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr wrz 09, 2015 12:04 |
|
 |
niewiarek
|
To ja odpowiem od czego jest ksiądz. Czy polityka, invirtro to jego miejsce? Wydawało mi sę, że powinien mówić coś o przesłaniu bożym. A jak zaczyna wcinać się w politykę to ja powiem takiemu facetowi "adieu abbe".
|
Śr wrz 09, 2015 12:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyżbyś uważał, że polityk, który deklaruje się jako katolik, może mieć gdzieś nauczanie Kościoła?
|
Śr wrz 09, 2015 12:35 |
|
 |
niewiarek
|
Uważam, że ksiądz nie powinien zajmować się polityką. Po to przybrał stan duchowny, aby głosić Ewangelię. Jak chce być politykiem to niech poszuka innych miejsc, choćby takich jak Sejm. I zdejmie swoją komżę.
|
Śr wrz 09, 2015 13:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewiarek napisał(a): Uważam, że ksiądz nie powinien zajmować się polityką. Ksiądz nie może zajmować się polityką, bo ma zakaz ze strony Kościoła do podejmowania funkcji publicznych i kandydowania. Cytuj: Po to przybrał stan duchowny, aby głosić Ewangelię. Głoszenie Ewangelii polega też na tym, że mówi się o tym, co jest z nią sprzeczne i jest grzechem. Jeżeli jakiś polityk lub ustawa z tego powodu zostaną skomentowane, to jest już wina polityków, a nie księdza.
|
Śr wrz 09, 2015 14:09 |
|
 |
ototoksyczna
|
medieval_man i Yarpen_Zirgin zanegują każdy argument, bo ich zdaniem znajomość "etyki, teologii moralnej i psychologii" daje uprawnienia do pouczania żony, jak ma żyć z mężem, choć ksiądz w takiej relacji nigdy nie był i poznał problem wyłacznie teoretycznie. Osobiście uważam, że "aby kogoś oceniać/pouczać trzeba założyc jego buty i przejść tą drogę, którą on przeszedł".
Taka rozmowa nie ma sensu w ogóle, a ponadto nie ma w ogóle nic współnego z tematem spadku rekwencji na lekcjach religii.
|
Śr wrz 09, 2015 14:17 |
|
 |
ototoksyczna
|
medieval_man napisał(a): Czy niepijący psycholog, albo socjolog może pomagać alkoholikowi, czy nie powinien o tym w ogóle rozmawiać? Wielu terapeutów ds. uzależnień było uzależnionych od alkoholu czy narkotyków i zna problem "od kuchni".
|
Śr wrz 09, 2015 14:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Idąc twoją drogą, to osoba, która nie była ćpunem, nie powinna nikogo pouczać o szkodliwych skutkach narkomanii. Najpierw trzeba się zaćpać prawie na śmierć, potem wyjść z nałogu i dopiero uczyć. Sorry, ale to jest absurd.
|
Śr wrz 09, 2015 14:21 |
|
|
|