Co to znaczy: byc dzieckiem Bozym?
Autor |
Wiadomość |
Wojtek37
|
 Co to znaczy: byc dzieckiem Bozym?
Watek wydzielony z tematu: Tylko moj Kosciol glosi cala prawde pedziwiatr
Adaśu 111151 - czy Ty posiadasz Ducha Bożego? i jesteś Dzieckiem Bożym?.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz maja 19, 2005 10:25 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): Adaśu 111151 - czy Ty posiadasz Ducha Bożego? i jesteś Dzieckiem Bożym?.
w jakim sensie ?
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Cz maja 19, 2005 16:50 |
|
 |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): Wojtek37 napisał(a): Adaśu 111151 - czy Ty posiadasz Ducha Bożego? i jesteś Dzieckiem Bożym?. w jakim sensie ?
Jak to w jakim, normalnie, czy Ty jesteś Dzieckiem Bożym obdarowanym Macą Ducha św?. - proste pytanie i prosta odpowiedz. Odpowiedz na to pytanie jest przecież nie za bardzo skomplikowana.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz maja 19, 2005 18:26 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): []Adaśu 111151 - czy Ty posiadasz Ducha Bożego? i jesteś Dzieckiem Bożym?
w jakim sensie ?
Jak to w jakim, normalnie, czy Ty jesteś Dzieckiem Bożym obdarowanym Macą Ducha św?. - proste pytanie i prosta odpowiedz. Odpowiedz na to pytanie jest przecież nie za bardzo skomplikowana.
Co to znaczy normalnie?
w jakim sensie "czy jestem dzieckiem bozym?"
czy w sensie listu do rzymian 8:21
20) Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, (21) że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.
czy wkontekscie listu jana? (10) Dzięki temu można rozpoznać dzieci Boga i dzieci diabła: każdy, kto postępuje niesprawiedliwie, nie jest z Boga, jak i ten, kto nie miłuje swego brata. (11) Taka bowiem jest wola Boża, którą objawiono nam od początku, abyśmy się wzajemnie miłowali (12) Nie tak, jak Kain, który pochodził od Złego i zabił swego brata. A dlaczego go zabił? Ponieważ czyny jego były złe, brata zaś sprawiedliwe. (13) Nie dziwcie się, bracia, jeśli świat was nienawidzi. ( 14) My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do życia, bo miłujemy braci, kto zaś nie miłuje, trwa w śmierci. (15) Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że żaden zabójca nie nosi w sobie życia wiecznego. (16) Po tym poznaliśmy miłość, że On oddał za nas życie swoje. My także winniśmy oddać życie za braci. (17) Jeśliby ktoś posiadał majętność tego świata i widział, że brat jego cierpi niedostatek, a zamknął przed nim swe serce, jak może trwać w nim miłość Boga? ( 18) Dzieci, nie miłujmy słowem i językiem, ale czynem i prawdą! (19) Po tym poznamy, że jesteśmy z prawdy, i uspokoimy przed Nim nasze serce. (20) A jeśli nasze serce oskarża nas, to Bóg jest większy od naszego serca i zna wszystko. (21) Umiłowani, jeśli serce nas nie oskarża, mamy ufność wobec Boga, (22) i o co prosić będziemy, otrzymamy od Niego, ponieważ zachowujemy Jego przykazania i czynimy to, co się Jemu podoba. ( 23) Przykazanie zaś Jego jest takie, abyśmy wierzyli w imię Jego Syna, Jezusa Chrystusa, i miłowali się wzajemnie tak, jak nam nakazał. ( 24) Kto wypełnia Jego przykazania, trwa w Bogu, a Bóg w nim; a to, że trwa On w nas, poznajemy po Duchu, którego nam dał.
(1 List Jana 3:1-24, Biblia Tysiąclecia)
czy w kontekscie ewangelii lukasza 3:38?
(23) Sam zaś Jezus rozpoczynając swoją działalność miał lat około trzydziestu. Był, jak mniemano, synem ........
(38) syna Enosa, syna Seta, syna Adama, syna Bożego.
(Ew. Łukasza 3:1-38, Biblia Tysiąclecia)
pytanie moze proste ale odpowedz juz nie
bo ty wiesz co masz na mysli pytajac a aja nie wiem.
|
Cz maja 19, 2005 20:36 |
|
 |
Agniulka
|
adam111151 napisał(a): w jakim sensie dzieckiem bozym?
W sensie "Dzieckiem Bożym OBDAROWANYM MOCĄ DUCHA ŚWIĘTEGO"
Wyjaśnij którego ze słów nie rozumiesz, bo nie wiem, co ci więcej tłumaczyć
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz maja 19, 2005 21:12 |
|
|
|
 |
adam111151
|
Agniulka napisał(a): adam111151 napisał(a): w jakim sensie dzieckiem bozym? W sensie "Dzieckiem Bożym OBDAROWANYM MOCĄ DUCHA ŚWIĘTEGO" Wyjaśnij którego ze słów nie rozumiesz, bo nie wiem, co ci więcej tłumaczyć
dzieckiem bozym
|
Cz maja 19, 2005 21:19 |
|
 |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): Wojtek37 napisał(a): []Adaśu 111151 - czy Ty posiadasz Ducha Bożego? i jesteś Dzieckiem Bożym?
w jakim sensie ?
Jak to w jakim, normalnie, czy Ty jesteś Dzieckiem Bożym obdarowanym Macą Ducha św?. - proste pytanie i prosta odpowiedz. Odpowiedz na to pytanie jest przecież nie za bardzo skomplikowana. Co to znaczy normalnie?w jakim sensie "czy jestem dzieckiem bozym?" czy w sensie listu do rzymian 8:2120) Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, (21) że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.
Widzę, że sporo pracy włóżyłeś by się wykrącić sianem i nie podać odpowiedzi. Tak się składa, iż kumukolwiek z chrześcijan zadano by pytanie to odpowiedz była by jasna i czytelna. Bo pytając się o tę kwestię - każdy wie o co chodzi.
Więc odpowiedz najnormalniej w świecie, skoro Chrystus za Ciebie umarł, i zmartwychwstał a potem po 50 dniach zesłał nam Ducha św. do którego darów się nie przyznajesz. Czy wobec takich faktów jesteś Dzieckiem Bożym, czyli dziedzicem tego wszystkiego co niesie Kościół powszechny.
Tak czy nie?.
św. Jan Kasjan
|
Pt maja 20, 2005 10:07 |
|
 |
Wojtek37
|
Ga 4: 7 BT "A zatem nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z woli Bożej."
Rz 8: 14 BT "Albowiem wszyscy ci, których prowadzi Duch Boży, są synami Bożymi."
Rz 8: 16 BT "Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi."
1J 3: 2 BT "Umiłowani, obecnie jesteśmy dziećmi Bożymi, ale jeszcze się nie ujawniło, czym będziemy. Wiemy, że gdy się objawi, będziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim, jakim jest."
Może te cytaty pomogą Ci się określić, czy jesteś dzieckiem Bożym.
św. Jan Kasjan
|
Pt maja 20, 2005 10:14 |
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): Widzę, że sporo pracy włóżyłeś by się wykrącić sianem i nie podać odpowiedzi. Tak się składa, iż kumukolwiek z chrześcijan zadano by pytanie to odpowiedz była by jasna i czytelna. Bo pytając się o tę kwestię - każdy wie o co chodzi.
wlasnie dlatego odpowidz byla "jasna i czytelna" ze nie wie o co chodzi. Cytuj: Więc odpowiedz najnormalniej w świecie, skoro Chrystus za Ciebie umarł, i zmartwychwstał a potem po 50 dniach zesłał nam Ducha św. do którego darów się nie przyznajesz. Czy wobec takich faktów jesteś Dzieckiem Bożym, czyli dziedzicem tego wszystkiego co niesie Kościół powszechny. Tak czy nie?.
Co do tych darow ktore zeslal Jezus(oczywiscie nie nam ale pierwszym uczniom) ani ja ani ty ani pewnie nikt na tym forum nie ma dostepu.
Byc moze sie myle ale w takim razie musialbys mi powiedziec jaki ty masz dar ktory zeslal Jezus.
Bo ja nie mam z tych darow zadnego.
Przynajmniej z tych ktore w cuodwny sposob otzrymali pierwsi uczniowie.
ale jakoze nie rozpatrywalem tego w odniesieniu do siebie byc moze mam jakis dar ale jeszcze nie wiem jaki.
co do wykretu
to ty sie wykrecasz aby wyjasnic o co dokladnie cu chodzi
nie wszyscy musza wszytko rozumiec i jesli ktos pyta wypadaloby mu wyjasnic
|
Pt maja 20, 2005 15:20 |
|
 |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): Wojtek37 napisał(a): Widzę, że sporo pracy włóżyłeś by się wykrącić sianem i nie podać odpowiedzi. Tak się składa, iż kumukolwiek z chrześcijan zadano by pytanie to odpowiedz była by jasna i czytelna. Bo pytając się o tę kwestię - każdy wie o co chodzi.
wlasnie dlatego odpowidz byla "jasna i czytelna" ze nie wie o co chodzi. Cytuj: Więc odpowiedz najnormalniej w świecie, skoro Chrystus za Ciebie umarł, i zmartwychwstał a potem po 50 dniach zesłał nam Ducha św. do którego darów się nie przyznajesz. Czy wobec takich faktów jesteś Dzieckiem Bożym, czyli dziedzicem tego wszystkiego co niesie Kościół powszechny. Tak czy nie?. Co do tych darow ktore zeslal Jezus(oczywiscie nie nam ale pierwszym uczniom) ani ja ani ty ani pewnie nikt na tym forum nie ma dostepu. Byc moze sie myle ale w takim razie musialbys mi powiedziec jaki ty masz dar ktory zeslal Jezus. Bo ja nie mam z tych darow zadnego. Przynajmniej z tych ktore w cuodwny sposob otzrymali pierwsi uczniowie. ale jakoze nie rozpatrywalem tego w odniesieniu do siebie byc moze mam jakis dar ale jeszcze nie wiem jaki. co do wykretu to ty sie wykrecasz aby wyjasnic o co dokladnie cu chodzi nie wszyscy musza wszytko rozumiec i jesli ktos pyta wypadaloby mu wyjasnic
Więc ja jesteś Dzieckiem Bożym, a zresztą dopiero co obchodziliśmy Pięćdziesiątnicę, czyli wylanie Ducha św na tych, którzy są Dziećmi Bożymi, i nie koniecznie Katolikami.
Lecz Ty nie możesz przecież powiedzieć jak ŚJ, że jesteś "Dzieckiem Bożym" gdyż ten zaszczyt , jak uczycie zarezerwowany jest dla klasy namaszczonych, a Ty przecież bracie jesteś tylko "niewolnikiem"
Co zaś tyczy się całego NT to nie został on napisany dla niewolników, lecz dla Dzieci Bożych, tych co idą za swym Mesjaszem, Bogiem w Osobie Jezusa. Jeśli nie wierzysz to poczytaj sobie listy NT jak i do kogo są pisane.
Wielka szkoda, że tak uparcie nie checie dostać do Nieba i żyć w Cieniu Ojca i Syna wraz z Duchem.
św. Jan Kasjan
|
Pt maja 20, 2005 15:40 |
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): [ Więc ja jesteś Dzieckiem Bożym, a zresztą dopiero co obchodziliśmy Pięćdziesiątnicę, czyli wylanie Ducha św na tych, którzy są Dziećmi Bożymi, i nie koniecznie Katolikami.
Lecz Ty nie możesz przecież powiedzieć jak ŚJ, że jesteś "Dzieckiem Bożym" gdyż ten zaszczyt , jak uczycie zarezerwowany jest dla klasy namaszczonych, a Ty przecież bracie jesteś tylko "niewolnikiem"
Co zaś tyczy się całego NT to nie został on napisany dla niewolników, lecz dla Dzieci Bożych, tych co idą za swym Mesjaszem, Bogiem w Osobie Jezusa. Jeśli nie wierzysz to poczytaj sobie listy NT jak i do kogo są pisane.
Wielka szkoda, że tak uparcie nie checie dostać do Nieba i żyć w Cieniu Ojca i Syna wraz z Duchem.
to jakie masz dary ducha z tych ktore zeslal Jezus ?
mozesz wymienic ?
nie mozesz ?
jelsi nie mozesz to znaczyze nie masz .
jesli nie masz to oznacza tylko tyle ze nie jestes dzieckiem bozym w kontekscie zeslania darow ducha
byc moze w innym znaczeniu jesltes dzieckiem bozym tak ale nie w tym.
|
Pt maja 20, 2005 15:49 |
|
 |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): to jakie masz dary ducha z tych ktore zeslal Jezus ? mozesz wymienic ? nie mozesz ? jelsi nie mozesz to znaczyze nie masz . jesli nie masz to oznacza tylko tyle ze nie jestes dzieckiem bozym w kontekscie zeslania darow ducha
byc moze w innym znaczeniu jesltes dzieckiem bozym tak ale nie w tym.
Na szczęście to JA a nie Ty wybrałem, że przez chrzest i obecność w KRzK jestem Dzieckiem Bożym, i jest to świadomy wybór. Dokładnie każdy może to uczynić aktem swojej woli, włączając się w Rodzinę Mistycznego Ciała Chrystusa. ŚJ zaś nie mają zamiaru uczestniczyć w tej radości (oprucz 144tyś)
A skoro nie posiadasz jako Dziecko Boże daru Ducha św w sobie. Nie możesz interpretować "Listu Boga do swych dzieci" czyli NT.
św. Jan Kasjan
|
Pt maja 20, 2005 15:57 |
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): Na szczęście to JA a nie Ty wybrałem, że przez chrzest i obecność w KRzK jestem Dzieckiem Bożym, i jest to świadomy wybór. Dokładnie każdy może to uczynić aktem swojej woli, włączając się w Rodzinę Mistycznego Ciała Chrystusa. ŚJ zaś nie mają zamiaru uczestniczyć w tej radości (oprucz 144tyś)
A skoro nie posiadasz jako Dziecko Boże daru Ducha św w sobie. Nie możesz interpretować "Listu Boga do swych dzieci" czyli NT.
proste pytanie zadalem
jaki masz dar ducha ktory zeslal Jezus ?
czy nie umiesz odpowiedziec.?
wiem ze nie umiesz bo takieg odaru nie masz
nie mozesz sobie sam dac daru ducha
To moze tylko Bog
a wiec przez chrzest nie mogles nic wybrac bo:
1chrzcili cie rodzice wiec nie Twoja to zasluga
2 Przez chrzest nieotrzymuje sie zadnego daru
|
Pt maja 20, 2005 16:06 |
|
 |
Wojtek37
|
Dz 19: 2-8 BT "Zapytał ich: Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy przyjęliście wiarę? A oni do niego: Nawet nie słyszeliśmy, że istnieje Duch Święty.Jaki więc chrzest przyjęliście? - zapytał. A oni odpowiedzieli: Chrzest Janowy. Jan udzielał chrztu nawrócenia, przemawiając do ludu, aby uwierzyli w Tego, który za nim idzie, to jest w Jezusa - powiedział Paweł. Gdy to usłyszeli, przyjęli chrzest w imię Pana Jezusa. A kiedy Paweł włożył na nich ręce, Duch Święty zstąpił na nich. Mówili też językami i prorokowali. Wszystkich ich było około dwunastu mężczyzn. Następnie wszedł do synagogi i odważnie przemawiał przez trzy miesiące rozprawiając i przekonując o królestwie Bożym.
Jeśli Ci to nie wystarcza, to Ducha św otrzymałem podczas bieżmowania z rąk Arcybiskupa M. Przykuckiego.
Rz 8: 15-21 BT "Nie otrzymaliście przecież ducha niewoli, by się znowu pogrążyć w bojaźni, ale otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze!" Sam Duch wspiera swym świadectwem naszego ducha, że jesteśmy dziećmi Bożymi. Jeżeli zaś jesteśmy dziećmi, to i dziedzicami: dziedzicami Boga, a współdziedzicami Chrystusa, skoro wspólnie z Nim cierpimy po to, by też wspólnie mieć udział w chwale. Sądzę bowiem, że cierpień teraźniejszych nie można stawiać na równi z chwałą, która ma się w nas objawić. Bo stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych. Stworzenie bowiem zostało poddane marności - nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał - w nadziei, że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych.
Ja mogę się podpisać pod tym, a Ty niestety nie.
1J 2: 27-29 BT "Co do was, to namaszczenie, które otrzymaliście od Niego, trwa w was i nie potrzebujecie pouczenia od nikogo, ponieważ Jego namaszczenie poucza was o wszystkim. Ono jest prawdziwe i nie jest kłamstwem. Toteż trwajcie w nim tak, jak was nauczył. Teraz właśnie trwajcie w Nim, dzieci, abyśmy, gdy się zjawi, mieli w Nim ufność i w dniu Jego przyjścia nie doznali wstydu. Jeżeli wiecie, że jest sprawiedliwy, to uznajcie również, że każdy, kto postępuje sprawiedliwie, pochodzi od Niego.
Jeszcze nie wiesz jakie dary otrzymałem, szkoda, w NT stoi wyrażnie, poszukaj sobie. [/url]
św. Jan Kasjan
|
Pt maja 20, 2005 16:34 |
|
 |
Agniulka
|
adam111151 napisał(a): Co do tych darow ktore zeslal Jezus(oczywiscie nie nam ale pierwszym uczniom) ani ja ani ty ani pewnie nikt na tym forum nie ma dostepu
A to ciekawe, bo ja znam przynajmniej dziesiątki osób, które posiadają następujące dary związane z namaszczeniem ich Duchem Świętym
1. dar odpuszczania grzechów
2. dar języków
3. dar proroctwa
i wieeeele innych.
Obawiam się właśnie żeś prawdę powiedział w jednym
Ty do nich nie masz dostępu, bo sam odszedłeś od tej możliwości wybierając "bogów" którzy piszą "Strażnicę" zamiast Jezusa Chrystusa i Prawdy Jego Słowa
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pt maja 20, 2005 16:55 |
|
|
|