Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czym jest zło? 
Autor Wiadomość

Post Czym jest zło?
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest według was definicja zła.

1. Czym jest zło?

2. Czy zło ma swoją przyczynę?

3. Jeżeli tak, co jest tą przyczyną?

pozdrawiam, ali

So cze 10, 2006 6:57
Zobacz profil WWW

Zło można wyrządzić komus,można pośredniczyc w robieniu zła,można widzieć zło i nie reagowac i w ten sposób jest zło na tle zła.
Żyj tak aby nikt przez ciebie nie płakał .To takie moje motto zyciowe,gdyby wszyscy je przestrzegali nie byłoby zła.

So cze 10, 2006 10:58

Żyj tak aby nikt przez ciebie nie płakał .To takie moje motto zyciowe,gdyby wszyscy je przestrzegali nie byłoby zła.

Tutaj bym się nie zgodziła. Każdy człowiek może inaczej postrzegać zło, lub wyrządzać je nieświadomie.

So cze 10, 2006 22:40
Zobacz profil WWW

Zło dla chrzescijan to wszystko to spowalnia zbawienie?
Dla mnie zło to każde cierpienie. Tylko ze czesto musimy cierpieć by uniknąc cierpienia większego - swojego czy czyjegoś. Ale to jest bardzo ogolne twierdzenie i w takim przypadku łatwo popełnić błąd. Czekam na krytykę

So cze 10, 2006 23:09

Przyczyną zła - tak czy inaczej - jest Szatan.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N cze 11, 2006 7:16
Zobacz profil WWW

Przyczyną zła na ziemi jest grzech pierworodny, nieposłuszeństwo okazane Bogu przez Adama i Ewę przez które zło weszło na świat. Po tym grzechu inwazja zła zalała ziemię (pierwszym było bratobójstwo popełnione przez Kaina na Ablu). Jego skutkiem jest także skłonność do zła u każdego człowieka.

N cze 11, 2006 7:57

ate napisał(a):

Tutaj bym się nie zgodziła. Każdy człowiek może inaczej postrzegać zło, lub wyrządzać je nieświadomie.

Alez jak najbardziej masz prawo sie nie zgadzać ze mna,to moje przemyślenia,których nikomu nie narzucam.I własciwie nic nie nie obchodzi czy ktos,czy Ty akceptujesz moją definicje,mój sposób postrzegania zła. :D

N cze 11, 2006 11:44

Hmm taki sam temat jest na forum www.ateista.pl

Myśle, że zło to przede wszystkim kwestia punktu widzenia, kształtowana przez osobiste odczucia i wierzenia religijne.
Istnieją oczywiście wyjątki , kiedy czyn, czy zdarzenie jest niewątoliwie czymś destrukcyjnym jak np: gwałt, pedofilia, niszczenie środowiska naturalnego, ludobójstwo.
Jednak pewne "zło: jak np. homoseksualizm, masturbacja, przeklinanie, to raczej głównie zło względne, zło sztucznie wytworzone.

N cze 11, 2006 14:46

1. Czym jest zło?

Zło jest czymś co wyniszcza człowieka od środka, jest linią porozumienia z szatanem a może jest nim samym, jest stanem naturalnym tak samo jak dobro, jest zakazanym owocem do którego człowiek wyciaga rękę...

Cytuj:

Ma swoja przyczynę w grzechu pierworodnym, w człowieku i trwa do dziś w każdym nieochrzczonym człowieku

N cze 11, 2006 16:49
Zobacz profil WWW

Cytuj:

Ma swoja przyczynę w grzechu pierworodnym, w człowieku i trwa do dziś w każdym nieochrzczonym człowieku :o

Klarowna, rzeczywiście jesteś klarowna :)

... czyli tylko 10% ludności świata jest dobrych tzn. ci ochrzczeni w KK ? :o

Ciesz sie, że Adam i Ewa zrewali zakazany owoc - inaczej nie byłoby naszego świata ... ale czy ty to zrozumiesz ?

N cze 11, 2006 17:02

Nie nie to nie tak... ja staralam sie wyrazic swoje zdanie przez pryzmat KK :)

N cze 11, 2006 17:13
Zobacz profil WWW

Ciesz sie, że Adam i Ewa zrewali zakazany owoc - inaczej nie byłoby naszego świata ... ale czy ty to zrozumiesz ?

Zerwanie tego zakazanego owocu było ogromną krzywdą wyrządzoną całej ludzkości. Świat przestał być rajem, a stał się doliną łez gdzie jest wiele zła i cierpienia.
klarowna napisał(a):
Ma swoja przyczynę w grzechu pierworodnym, w człowieku i trwa do dziś w każdym nieochrzczonym człowieku :o

Każdy człowiek rodzi się wskutek grzechu pierworodnego pozbawiony pierwotnej świętości, i grzech ten zmywa chrzest. Jednak konsekwencje grzechu pierworodnego trwają w każdym człowieku (nieochrzczonym i ochrzczonym), przez to że ludzka natura jest osłabiona, zraniona, skłonna do zła, że człowiek drzemią pożądliwości z którymi musi cały czas walczyć.

N cze 11, 2006 17:15

rafal3006 napisał(a):

Zerwanie tego zakazanego owocu było ogromną krzywdą wyrządzoną całej ludzkości. Świat przestał być rajem, a stał się doliną łez gdzie jest wiele zła i cierpienia.

Cos ci sie poplątało ...

Przecież Adam i Ewa żyli w piekle nieśmiertelności, oni musieli zerwać owoc zakazany i Bóg doskonale o tym wiedział ....

Nieśmiertelność oznacza brak narodzin, brak nowego życia - to stagnacja wszystkiego, łącznie z przyrodą - to STOP dla czasu ! :o

Nieśmiertelnośc na ziemi (Raju ? ) to totalny idiotyzm, nasz świat nie mógłby istniec bez narodzin i śmierci, bez dobra i zła, prawdy i fałszu ... ale tu chyba nikt tego nie zrozumie :)

N cze 11, 2006 18:02

Nie mi się poplątało, tylko Ty tworzysz nowe teorie, a ja przedstawiam grzech pierworodny tak jak zrozumiałam naukę Kościoła o nim.
O skutkach grzechu pierworodnego pisze w Ks. Michał Kaszowski
w "Telogia w pytaniach i odpowiedziach"

Cytuj:
Wygnania z raju nie trzeba rozumieć dosłownie jako opuszczenia jakiegoś miejsca na ziemi. Raj bowiem to literacki obraz wyjątkowego stanu, w jakim znajdowali się stworzeni przez Boga ludzie. Ogród-eden – w którym sam Bóg się przechadzał (por. Rdz 3,8 ) – przedstawia symbolicznie zjednoczenie Adama i Ewy ze Stwórcą przez łaskę uświęcającą. Przebywanie w raju symbolizuje również posiadanie przez prarodziców wyjątkowych darów, nazywanych pozaprzyrodzonymi lub nadprzyrodzonymi: daru nieśmiertelności, harmonii wewnętrznej, wolności od cierpień oraz daru wiedzy.

Opuszczenie ogrodu-raju to obrazowe przedstawienie tragicznych następstw grzechu pierwszych rodziców, które dotknęły ich samych oraz całą ludzkość; oznacza ono utratę wyjątkowych darów, które mieli przekazać przez swych potomków wszystkim ludziom.

W tej nowej sytuacji znajdą się odtąd wszyscy ludzie. Świat nie będzie już rajem, lecz zrujnowanym domem dla człowieka skażonego przez grzech, rozdzieranego egoistycznymi pożądaniami, cierpiącego, ulegającego licznym błędom i pomyłkom, żyjącego w lęku przed czekającą go śmiercią. Świat po grzechu Adama przypomina zrujnowane przez lekkomyślnych rodziców mieszkanie, w którym ich dzieci, zarażone ich chorobami, będą musiały mieszkać.
http://www.teologia.pl/m_k/zag03-12.htm#2

N cze 11, 2006 18:16

Nie mi się poplątało, tylko Ty tworzysz nowe teorie, a ja przedstawiam grzech pierworodny tak jak zrozumiałam naukę Kościoła o nim.
O skutkach grzechu pierworodnego pisze w Ks. Michał Kaszowski
w "Telogia w pytaniach i odpowiedziach"

Cytuj:

Przebywanie w raju symbolizuje również posiadanie przez prarodziców wyjątkowych darów, nazywanych pozaprzyrodzonymi lub nadprzyrodzonymi: daru nieśmiertelności, harmonii wewnętrznej, wolności od cierpień oraz daru wiedzy.

Opuszczenie ogrodu-raju to obrazowe przedstawienie tragicznych następstw grzechu pierwszych rodziców, które dotknęły ich samych oraz całą ludzkość; oznacza ono utratę wyjątkowych darów, które mieli przekazać przez swych potomków wszystkim ludziom.

Ciekawe jak sobie wyobrazasz nieśmiertelność i jednocześnie rozmnażanie się ludzi ! :o :o :o

Ludzie rodzą się, rosną, rosną ... i co, w którym wieku czas się zatrzymuje - dowolnie wybranym np. 20 lat ? :)

Przy nowych narodzinach i jednoczesnie braku smierci każdy wszechświat pęknie w szwach po skończonym okresie czasu :)

Czy to tak trudno pojąć ?

Cieszmy sie że jesteśmy śmiertelni, że nie musimy żyć wiecznie - bo to piekło :o

P.S.
A co w raju z przyrodą i zwierzetami - tez była nieśmiertelna ? :o

N cze 11, 2006 18:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona