Śmierć Chrystusa a odkupienie grzechów
Autor |
Wiadomość |
kika_2006
|
 Śmierć Chrystusa a odkupienie grzechów
Nie rozumiem w jaki sposob smierć Chrystusa na krzyzu mialaby spowodowac odkupienie grzechow ludzkosci  . W jaki sposob? Rozumiem jakby jakas kara albo zadanie przypadlo ludziom, ale dlaczego to ze ludzie ukrzyzowali Jezusa mialoby odkupic ich grzechy??
|
Śr cze 14, 2006 20:40 |
|
|
|
 |
Czarny Wiatr
|
Bo Bóg przez osobę Chrystusa pokazał swoją miłość do ludzi. Przez to, że Jezus darzył miłością nawet swoich oprawców. Modlił się za nich na krzyżu.
Wcześniej Bóg był postrzegany jako sędzia, osoba Chrystusa pokazała, że jest kochającym ojcem. I że grzech tworzy przepaść, ale dzięki miłości da się ją pokonać.
|
Śr cze 14, 2006 22:00 |
|
 |
adam111151
|
 Re: Smierc Chrystusa a odkupienie grzechow
kika_2006 napisał(a): Nie rozumiem w jaki sposob smierc Chrystusa na krzyzu mialaby spowodowac odkupienie grzechow ludzkosci  . W jaki sposob? Rozumiem jakby jakas kara albo zadanie przypadlo ludziom, ale dlaczego to ze ludzie ukrzyzowali Jezusa mialoby odkupic ich grzechy??
Biblia o tym jasno mówi
rzymian 5:12
(12) Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli..
jesli jeden człowiek mógł nas zaprzedac w niewole grzechu to równiez jeden człowiek moze nas odkupic
rzymian 5:
(19) Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi.
to tak jak z porywaczami .chcą a okupu
i nieraz za caly samolot porwanych ludzi chca by wypuszczono tylko jednego jakiego kolesia
Tak samo i tutaj jeden człowiek zawinil a wszyscy cierpimy tak samo jeden człowiek nas odkupił
i nie to odkupuje ludzi że zabili Jezusa ale to ze Jezus za nich umarl
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Cz cze 15, 2006 12:58 |
|
|
|
 |
carnuntum
|
Dokładnie. Jezus jest drugim Adamem i naprawia jego grzech.
Kościół w języku teologii to nazywany jest ciałem mistycznym. Jeden członek tego ciała przez grzech pociąga siebie jak i całą reszte, ale jeden członek może też "podnieść" całe ciało na wyższy poziom.
To zrobił Chrystus. Winy zostay zgładzone, skutki grzechu trwają do dnia paruzji.
pozdrawiam
_________________ Fac Me Tibi Semper Magnis Credere,
In TE Spem Habere, Te diligere - S.Thomae Aquinatis
|
So cze 17, 2006 14:22 |
|
 |
Paschalis
|
Anzelm z Canterbury tłumaczy to w taki sposób: Grzech wobec Boga został dokonany przez człowieka więc tylko człowiek może go zmazać. Jednocześnie grzech wobec Nieskończonego może być tylko zmazany przez dobrowolną ofiarę Nieskończonego. Tak więc odkupienie win ludzkości musi dokonać zarówno człowiek jak i Bóg - kimś takim jest Jezus Chrystus.
_________________ www.onephoto.net
|
Pn cze 19, 2006 12:13 |
|
|
|
 |
Nektariusz
|
Tak naprawdę to nie wiemy na sto procent dlaczego do naszego zbawienia była konieczna właśnie ofiara krzyżowa. Bóg wszystkiego przed nami nie odkrył. Bóg zawsze w pewnym stopniu pozostanie dla nas tajemnicą. Nie powinniśmy wbrew temu starać się za wszelką cenę wszystko wyjaśnić i zrozumieć. Wiemy, że ta ofiara była konieczna i tak wierzymy. Całą resztę (coś co moglibyśmy nazwać "szczegółami technicznymi") pozostawmy Bogu.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Pn cze 19, 2006 20:31 |
|
 |
adam111151
|
Nektariusz napisał(a): Tak naprawdę to nie wiemy na sto procent dlaczego do naszego zbawienia była konieczna właśnie ofiara krzyżowa. .
no wlasnie ze wiemy
byla potzreban smierc poniewaz takie było prawo boze
a wiec sprawiedliwosc nakazywala takie postepowanie
Bo Bóg jest sprawiedliwy
|
Pn cze 19, 2006 20:41 |
|
 |
Nektariusz
|
Cytuj: no wlasnie ze wiemy byla potzreban smierc poniewaz takie było prawo boze a wiec sprawiedliwosc nakazywala takie postepowanie Bo Bóg jest sprawiedliwy
To, co napisałem wcześniej napisałem z punktu widzenia teologii prawosławnej.
Natomiast Ty przedstawiłeś punkt widzenia teologii rzymskokatolickiej, która twierdzi, że w ten sposób dokonało się zadośćuczynienie sprawiedliwości Bożej. Adam zgrzeszył, Bóg rozgniewał się na człowieka, a dzięki śmierci Chrystusa na krzyżu ten Boży gniew został uśmierzony. W pismach Ojców Kościoła nie znajdziesz jednak uzasadnienia takiego poglądu.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Wt cze 20, 2006 8:36 |
|
 |
Incognito
|
Nektariusz napisał(a): Tak naprawdę to nie wiemy na sto procent dlaczego do naszego zbawienia była konieczna właśnie ofiara krzyżowa. [...] Wiemy, że ta ofiara była konieczna i tak wierzymy.
Podaj mi proszę uzasadnienie na mocy którego "wiesz" że zbawienie nie mogło się dokonać w inny sposób i które pokazuje, że Twoja teza jest bardziej prawdopodobna niż "Bóg mógł to zrobić inaczej, ale akurat zrobił to w ten sposób".
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt cze 20, 2006 11:39 |
|
 |
Nektariusz
|
Nie wiem czy zbawienie mogło się dokonać w inny sposób. Dokonało się w taki sposób w jaki się dokonało, poprzez krzyżową ofiarę. Nie ma takiej potrzeby, by zastanawiać się nad tym, czy mogło sie to stać w inny sposób, ani starać się za wszelką cenę zrozumieć dlaczego dokonało się akurat poprzez krzyż. Widać tak było trzeba, a dlaczego to wie już Bóg.
|
Wt cze 20, 2006 20:03 |
|
 |
Incognito
|
W takim razie sam sobie przeczysz raz pisząc, że ta ofiara była konieczna, a drugim razem że nie wiadomo czy musiało być tak (nie mogło być inaczej). Jakie jest w końcu Twoje zdanie, Nektariuszu?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt cze 20, 2006 21:06 |
|
 |
Nektariusz
|
Myślę Incognito, że już zrozumiałeś, co miałem na myśli. Skoro jednak o to prosisz, to postaram sie jeszcze raz sprecyzować, o co mi chodziło.
Odkupienie dokonało się przez krzyż. Czy mogło sie dokonać inaczej? Nie wiemy i nie ma takiej potrzeby by się nad tym zastanawiać. To wie Bóg. Dlaczego dokonało się akurat przez krzyż? Tego też nie wiemy. Najwidoczniej ta krzyżowa ofiara była konieczna do naszego zawienia. To też wie Bóg.
|
Śr cze 21, 2006 7:42 |
|
 |
adam111151
|
Nektariusz napisał(a): Cytuj: no wlasnie ze wiemy byla potzreban smierc poniewaz takie było prawo boze a wiec sprawiedliwosc nakazywala takie postepowanie Bo Bóg jest sprawiedliwy
To, co napisałem wcześniej napisałem z punktu widzenia teologii prawosławnej.
Natomiast Ty przedstawiłeś punkt widzenia teologii rzymskokatolickiej, która twierdzi, że w ten sposób dokonało się zadośćuczynienie sprawiedliwości Bożej. Adam zgrzeszył, Bóg rozgniewał się na człowieka, a dzięki śmierci Chrystusa na krzyżu ten Boży gniew został uśmierzony. W pismach Ojców Kościoła nie znajdziesz jednak uzasadnienia takiego poglądu.
nigdzie nie przedstawialem takiego pogladu
a zdanie Ojców koscioła nie za bardzo mnie przekonuje
Bóg nie musial sie gdziewac na Adama .
Po prostu Adam poniósł karę za swój czyn
za czyn o którym wczesniej wiedział ze jesli tak postapi poniesie smierc.
|
Śr cze 21, 2006 23:07 |
|
 |
adam111151
|
Nektariusz napisał(a): Myślę Incognito, że już zrozumiałeś, co miałem na myśli. Skoro jednak o to prosisz, to postaram sie jeszcze raz sprecyzować, o co mi chodziło.
Odkupienie dokonało się przez krzyż. Czy mogło sie dokonać inaczej? Nie wiemy i nie ma takiej potrzeby by się nad tym zastanawiać. To wie Bóg. Dlaczego dokonało się akurat przez krzyż? Tego też nie wiemy. Najwidoczniej ta krzyżowa ofiara była konieczna do naszego zawienia. To też wie Bóg.
wiemy dlaczego jezus musial umrzec
inaczej nie byłoby odkupienia
prawo boze było jasne
za grzech smierc
Adam zgrzeszyl i ponióśł smierc
ale przez to równiez na m przekazał smierc wiec potzrebny był okup
trzeba nas było odkupic od smierci
nie ma znaczenia w jaki sposób Jezus musiła umrzec ale ze prawo zydowskie mówiło o "zawieszeniu na drzewie" 'wiec tak to sie odbyło
|
Śr cze 21, 2006 23:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Całe życie Jezusa zmierzało ku śmierci i zmartwychwstaniu.
Jezus ogłasza swoim uczniom, ze przyjdzie chwila, kiedy "Syn Człowieczy będzie wydany w rece ludzi i zabiją Go, ale trzeciego dnia zmartwychwstanie" ( MT 17,22- 23).
Z woli Ojca, Jezus ma za zadanie umrzeć za grzechy ludzi, przyszedł przecież po to "ażeby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne" (J 3,16).
Jezus zapowiada swoja śmierć na krzyżu na początku swojej działalność powołując się na znane Izraelitom wydarzenie z czasów Mojżesza: " Jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak potrzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne"
(J 3,14).
Śmierć Jezusa miała miejsce w przeddzień żydowskiego święta Paschy a zmartwychwstanie nastąpiło w noc paschalną.
|
Śr cze 21, 2006 23:41 |
|
|
|