Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 4:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynami? 
Autor Wiadomość

Post Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynami?
No właśnie, jak w temacie. Może nie jestem dostatecznie doinformowany, ale z tego, co mi wiadomo, nie znane są współczesne przypadki odrośnięcia nogi lub ręki (pomijając wieki średnie, jako mało wiarygodne) - w odróżnieniu od innych cudów. Czyżby ludzie pozbawieni kończyn byli gorsi od paralityków, chorych na raka i guzy? Dlaczego Bóg wybiera sobie tylko choroby bez drastycznych objawów zewnętrznych na godne swoich łask?

Cz lis 09, 2006 8:37
Nie jestem pewna czy Bóg już dokonal rejestracji na tym forum, ale możesz go o to poprosić...

Wtedy odpowie na twoje pytanie...

Cz lis 09, 2006 12:08

Wątpie żeby gzegzolek kierował swoje pytanie akurat do niego...

Cz lis 09, 2006 17:10
Dlaczego Bóg wybiera sobie tylko choroby bez drastycznych objawów zewnętrznych na godne swoich łask?

No nie wiem, jak dla mnie to pytanie do Boga...

Nikt z tu piszących nie jest Bogiem, skad mamy to wiedzieć?

Mam zresztą wrazenie, że w tego typu pytaniach nie chodzi o to zeby ktoś odpowiedział tylko o zrobienie zamieszania ...

Cz lis 09, 2006 17:17

No nie wiem, jak dla mnie to pytanie do Boga...

W podobny sposób można uciąć większość dyskusji w tym dziale.

Cz lis 09, 2006 17:22

Nie każdy, kto się o coś modli, doznaje uzdrowienia.

Sam wiele razy o coś prosiłem - zawsze się spełniło :?: Nie.

Nadal wierzę :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lis 09, 2006 17:41
Zobacz profil WWW

Nie każdy, kto się o coś modli, doznaje uzdrowienia.

Możliwe ale nie o to chodzi...
Pytanie brzmi dlaczego Bóg uzdrawia tylko wybrane dolegliwości a innych nie np."dlaczego niewidomy może odzyskać wzrok tylko jeśli ma oczy" lub "dlaczego człowiek na wózku może wstać i chodzić ale tylko jeśli ma nogi"
itd.

Cz lis 09, 2006 18:06

Ale dla niektórych to i tak za mało...Dlaczego?

Co Jezus odpowiedział faryzeuszom żądającym znaku?

Wówczas rzekli do Niego niektórzy z uczonych w Piśmie i faryzeuszów: Nauczycielu, chcielibyśmy jakiś znak widzieć od Ciebie.

Lecz On im odpowiedział: Plemię przewrotne i wiarołomne żąda znaku, ale żaden znak nie będzie mu dany, prócz znaku proroka Jonasza.

Albowiem jak Jonasz był trzy dni i trzy noce we wnętrznościach wielkiej ryby, tak Syn Człowieczy będzie trzy dni i trzy noce w łonie ziemi.

Ludzie z Niniwy powstaną na sądzie przeciw temu plemieniu i potępią je; ponieważ oni wskutek nawoływania Jonasza się nawrócili, a oto tu jest coś więcej niż Jonasz. Królowa z Południa powstanie na sądzie przeciw temu plemieniu i potępi je; ponieważ ona z krańców ziemi przybyła słuchać mądrości Salomona, a oto tu jest coś więcej niż Salomon. (Mt 12:38-42)

Znakiem dla nas wszystkich było Zmartwychwstanie i nie mamy prawa żądac już więcej...

Warto dodać, że w niebie 1 dzień to jak dla nas 1000 lat...
Także według rachuby Boga on ten cud uczynił dla nas wczoraj...

Cz lis 09, 2006 18:19

Więc poco wogóle daje jakieś znaki?
Może przyjmijmy, że "cuda" nie pochodzą od Boga a przynajmniej nie bezpośrednio i problem rozwiązany...
Bo właściwie dlaczego jednego uzdrowił a drugiego nie choć obaj wieżyli i byli dobrymi ludźmi... Czyżby byli równi i równiejsi?

Cz lis 09, 2006 19:07

Bóg sprawia bardzo wiele cudów...

Ale dla niektórych to i tak za mało...Dlaczego?

Dlatego, że te "cuda", które sprawia, mogłyby równie dobrze dziać się bez jego udziału. Takich, które faktycznie stałyby w zupełnej sprzeczności z tym, co wiemy o świecie, niestety brakuje od pewnego czasu (efektowność cudów w historii zmniejszała się proporcjonalnie do rozwoju nauki, niestety). A że ludzką rzeczą jest ciekawość, chcieliby zobaczyć jakiś prawdziwy cud.

Cytuj:

Wówczas rzekli do Niego niektórzy z uczonych w Piśmie i faryzeuszów: Nauczycielu, chcielibyśmy jakiś znak widzieć od Ciebie.

To niestety zwykła zapchajdziura, do odpowiadania na niewygodne pytania. Ale pomijając efektowność, która towarzyszyłaby ewentualnemu odrośnięciu ręki - pytam jedynie o to, dlaczego Bóg traktuje lepiej paralityków, niż ludzi bez kończyn? Może na tych, o których wie, że zasługują na uzdrowienie, zsyła paraliż; a na tych "gorszych" - amputację?

Cytuj:
Znakiem dla nas wszystkich było Zmartwychwstanie i nie mamy prawa żądac już więcej...

To by oznaczało, że wszyscy, który żądają czegoś innego, popełniają okropną rzecz. Zresztą, kto tu mówi o żądaniu... Niech będzie zwyczajna, skromna prośba. To jest chyba dozwolone?

Cytuj:
Także według rachuby Boga on ten cud uczynił dla nas wczoraj...

Ale to chyba nie ma nic do rzeczy...

Wcale nie żądam więcej cudów. Intryguje mnie jedynie, dlaczego Bóg wybiera sobie jedynie pewną grupę chorób, które uzdrawia - jak dla mnie, takie wybiórcze spełnianie cudów (w dodatku wybieranie tych "łatwiejszych") jedynie utrudnia wiarę - już lepiej, gdyby się wcale nie wierzyło w żadne cuda (oczywiście, można tu wcisnąć kolejną zapchajdziurę o próbach, na które Bóg nas wystawia).

Cz lis 09, 2006 20:03

Post Re: Dlaczego Bóg nie uzdrawia ludzi z amputowanymi kończynam
gzegzolek napisał(a):
Dlaczego Bóg wybiera sobie tylko choroby bez drastycznych objawów zewnętrznych na godne swoich łask?

Bo ludzie nie umieją aż tak kantować ;d

Cz lis 09, 2006 20:08
Zobacz profil WWW
O chwileczkę, znane są przypadki zrośnięcia lub odrośnięcia.
Przecież nasz polski patron biskup Stanisław ze Szczepanowa został poćwiartowany na drobne kawałki, a następnie zrósł się spowrotem w jedną całość, ? ;-) Jest cud ? Jest !

Cz lis 09, 2006 21:07
gzegzolek napisał(a):
No właśnie, jak w temacie. Może nie jestem dostatecznie doinformowany

Masz rację. Nie jesteś dostatecznie doinformowany. Taki cud miał miejsce w Hiszpanii, w Calandzie w XVII wieku. Jest to najlepiej udokumentowany cud za wstawiennictwem Matki Bożej. Książkę o tym napisał Vittorio Messori. Książka nosi tytuł "Cud". Wydana przez Księgarnię św. Jacka.

Cz lis 09, 2006 21:10

Pablo_Tychy napisał(a):
Masz rację. Nie jesteś dostatecznie doinformowany. Taki cud miał miejsce w Hiszpanii, w Calandzie w XVII wieku. Jest to najlepiej udokumentowany cud za wstawiennictwem Matki Bożej. Książkę o tym napisał Vittorio Messori. Książka nosi tytuł "Cud". Wydana przez Księgarnię św. Jacka.

O, dobrze wiedzieć, dzięki. Co prawia, jak już pisałem, wolałbym czegoś bardziej współczesnego - bo im dalej w przeszłość, tym cuda mniej wiarygodne; ale i tym nie pogardzę. :) Jest może coś na ten temat w internecie? Troszkę szukałem, ale po angielsku i polsku nic mi się znaleźć nie udało (poza ofertami kupna tejże książki); mnóstwo rzeczy było jedynie po włosku.

Cz lis 09, 2006 21:59
http://www.republika.pl/arkapana/amput.html - myślę, że na początek to wystarczy, a potem polecam wspomnianą już książkę Vittorio Messori'ego pt. "Cud".

Pt lis 10, 2006 13:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona