|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
Książki o zbawczym dziele Boga
Autor |
Wiadomość |
lykief
|
 Książki o zbawczym dziele Boga
Witam Poszukuje ksiazki o Jezusie, a dokladniej o znaczeniu misji zbawczej Jezusa dla zbawienia ludzkości. Nasuwaja mi sie pytania o cel i sens przyjscia na swiat Jezusa Chrystusa. Niby odpowiedzi na te pytania nasuwaja sie same i wynikają z wiedzy szkolnej ale potrzebuje poglebionej refleksji teologicznej opartej rowniez na cytatach ze starego testamentu. W czym tkwi milosc Boga do ludzi poprzez narodziny Boga-syna w ciele Maryi? Jak odszukac milosc Boga w historii zycia, meczenskiej smierci i zmartwychwstania Jezusa? Potrzebuje na nowo odkryc milosc Boga ojca i jego syna. Jesli znacie ksiazki beda pomocne w w.w. tematyce to bede wdzieczny. pozdrawiam.
|
Śr gru 22, 2010 21:26 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Książki o zbawczym dziele Boga
Chodzi Ci o książki mówiące o Jezusie, ale raczej jako literatura piękna, czy raczej o książki naukowe (teologiczne)?
Jeśli o to drugie polecam 'Chrystus jako sens historii' ks. Cz. Bartnika.
Ale jest takich wiele.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 22, 2010 21:34 |
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
książki z dziedziny soteriologi w dziale podreczniki w księgarniach katolickich "Po co Jezus umarł na Krzyżu " "Bóg w którym nie ma idei zła" Biblia teksty ojców Kościoła, św. Tomasza suma teologiczna teoria kary zastepczej jest herezją a pojawia się w wielu książkach na temat zbawienia
_________________ 1 KOR 13
|
Śr gru 22, 2010 21:40 |
|
|
|
 |
tuti
|
A ja polecam "Więcej niż cieśla", może nie jest to do końca tematyka dotycząca jedynie zbawienie, ale przy okazji "rozprawia" się z częstymi wątpliwościami:)
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Wt sty 04, 2011 19:04 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pt sty 07, 2011 22:42 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 5 ] |
|
|