Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 22:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 sztuczki szatana 
Autor Wiadomość

Post sztuczki szatana
Przepraszam, nie wiem czy taki temt juz byl.

Interesuje mnie, czy szatan moze przeciagnac na swoja strone osobe mocno wierzaca, w taki sposob, iz ona przestaje sie go obawiac, a wrecz staje mu sie poddana. Czy moze on wywolac potworna niechcec do Boga?

Moja przyjaciolka ostatnio zwierzala mi sie, ze przestala kochac Boga. Nadmiernie intereuje sie szatanem i wszystko co z nim zwiazane. Twierdzi, ze zaczelo ja w dziwny sposob fascynowac zlo i wszystko co z nim zwiazane. Rozsadek nakazuje jej wracac do Boga, ale serce mowi cos zupelnie innego. Nie wie co zrobic,tak jak ja, ale mimo wszystko chcialabym jej pomoc... nie wiem co zrobic w takiej sytuacji :( Twierdzi,ze slowo "szatan" czy "pieklo" nie znaczy dla niej nic zlego...nie boi sie ich. Poradzcie cos.

pzdr

miki

N lis 13, 2005 23:54

Szatan jest bardzo podstępny i inteligentny, potrafi zamotać nawet najbardziej wierzącego człowieka. Niekiedy są to pokusy, podszepty...chociazby żeby nie iść do kościoła na mszę św..Pamietaj, że złe będzie robić wszysko, żeby namieszać w życiu :-( ...

Twoja znajoma powinna jak najszybciej zwrócić się to fachowca-jakiegoś zaufanego ksiedza,zakonnika lub innej osoby kompetentnej.Spróbuj wesprzeć ją modlitwą.

jeden jest plus całej tej sytuacji-a mianowicie dobrze, że ma świadomość istnienia szatana, wydaje mi się, że wtedy jest mniej groźny dla niej tzn, że szybciej bedzie zauważała jego podłe działania

Pn lis 14, 2005 7:19
Zobacz profil WWW

Trzeba sie duzo modlc, cyesto przyyjmowac Komunie Swieta i zrywac wszelkie wiezy ze zlem przez sakrament pokuty. utwierdzac sie, ze tylko Jezus jest moim Panem

Pn lis 14, 2005 9:10

masz rację Biała Owieczko, ale ta dziewczyna nie chce trwać przy Bogu, kolega wyraźnie napisał:

Cytuj:
Moja przyjaciolka ostatnio zwierzala mi sie, ze przestala kochac Boga.

Nie mozna jej siłą zaciagnąć do konfesjonału.
Mikki 111 warto żebyś ty w jej intencji zaczą się umartwiać, modlić, spowiadać.... przyjmować komunię....Modlitwa ma wielką moc.

Pn lis 14, 2005 9:59
Zobacz profil WWW

Modlić - tak, ale nie namawiaj chłopaka, żeby się umartwiał :| To nic nie da.

Pn lis 14, 2005 10:13

Myśląc o umartwieniu chodziło mi o jakieś wyrzeczenia, na które mógłby się miki111 zdobyć.... nawet wyrzeczenie się słodyczy-jeśli je lubi, browarka, może nawet nieogladania tv.Oczywiście to tylko najprostsze przykłady, bo mozna umartwiać sie na wiele sposobów

Pn lis 14, 2005 10:17
Zobacz profil WWW

No ale co to da? Potrafisz mi logicznie wytłumaczyć i uzasadnić jak robienie sobie wyrzeczeń przez Mikiego będzie mogło mieć choćby potencjalnie wpływ na jego koleżankę?

Pn lis 14, 2005 10:20
HMm dla mnie najwiekszym bledem czlowieka, a wiec w odniesieniu do wiary - podszeptem Zlego jest stwierdzenie, ze jedna wiara jest lepsza od innych.

Crosis

Pn lis 14, 2005 15:15

Pryh...wiecie, że to przeczy pierwszemu przykazaniu? Według kościoła katolickiego grzechem przeciwko pierwszemu przykazaniu jest między innymi "kuszenie Boga" czyli coś w stylu "jak Ty mi Boże załatwisz to a to to ja wtedy zacznę się więcej modlić. To tez coś w ten deseń. Ty Boże pomóz mojej koleżance to je się czegoś tam wyrzeknę.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

Pn lis 14, 2005 16:18
Zobacz profil WWW

Witam. Szatan jest bardzo interesujący i nie dziwię sie koleżance, że tak się nim zafascynowała. Sam czytam różne woluminy i uważam, że to niesamowicie ciekawa lektura. Żeby nikt sie już niczym nie martwił do dam, że mama mojej dziewczyny ma super koszulke z obrazkiem na którym taki ksiądz czy ktoś duchowny pisze na murze "diabeł jest głupi" :D

Pn lis 14, 2005 17:51

Interesowanie sie złem jest groźne.Moze prowadzic do opetania.Czlowiek nie zdaje sobie sprawy ze na jego dzialanie wpływaja podszepty zła.
Fascynacja szatanem jest bardzo niebezpieczna.Trzeba pamietac ze szatan jest bardzo inteligentny i potrafi stopniowo opanowywac czlowieka az po jego opetanie.Miki111 zalecałbym ci namowic kolezanke na rozmowe z duchownym.Zeby nie było za poźno...

Pn lis 14, 2005 22:23
Wszystko sie zgadza... "Moja wiara jest lepsza od wiary innych" - pierwszy stopien Zla.

Crosis

Wt lis 15, 2005 0:16

Co takiego napisali Twoi przedmówcy, że zdecydowałeś się znów napisać to samo, Crosisie?

Wt lis 15, 2005 1:15

miki111, oczywiście strzelam tak sobie na ślepo, ale być może Twoja koleżanka ma jakieś poważne problemy o niekoniecznie nadprzyrodzonym charakterze.

Może poprzez Swój "satanizm" usiłuje zwrócić na Siebie uwagę - Twoją, rodziców, może w ten sposób chce, aby inni zaczęli jej pomagać i zainteresowali się jej problemami.

Oczywiście powyższe nie oznacza, że sytuacja nie jest poważna - bo przecież Twoja Przyjaciółka musi być w naprawdę kiepskim stanie duszy, skoro chwyta się takich metod. Nie musisz jednak od razu sięgać po tak gruby kaliber jak woda święcona ;) - na początek starczy okazać jej wielką cierpliwość, dużo uwagi, akceptacji... Może wtedy otworzy się właśnie przed Tobą?

Taką możliwość, że Twoja Przyjaciółka jest "zbuntowaną nastolatką", która udaje satanistkę, bo nie chce jej się wyrzucać śmieci i wychodzić z psem oczywiście odrzucam :D

Wt lis 15, 2005 7:53

Zgadzam się z Panem Gąsienicą. Nie należy upatrywać wszędzie gdzie się da wpływów Złego, gyż prowadzi to do obsesji i paranoji.
Chciałbym również przy okazji uprosić o pisanie słowa "Szatan" z wielkiej litery. Chyba nie muszę tłumaczyć czemu (względy religijne, gramatyczne takie tam)? Chętnie wyjaśnie jeśli zajdzie potrzeba.

Who dare to care...

Nie-katolik. Chrześcijanin. Ezoteryk. Pokój Wam

Oswiadczam, iż nie mam nic wspólnego z grupą zwącą siebie "WKT".

Wt lis 15, 2005 16:04
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona