Autor |
Wiadomość |
porky
|
 opętanie
ostatnio zastanawiałam sie o tym co to jest opętanie, kogo szatan może dopaść? Najbardziej jednak zastanawia mnie to czy opętaniu podlagaja tylko osby płci żeńskiej? Nie spotkałam sie jeszcze w żadnym dokumentalnym filmie czy opowieści żeby opętaniu podlegał jakiś mężczyzna! czy to da sie wyjaśnić?? 
|
So gru 31, 2005 13:41 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dość sporo na ten temat znajdziesz na http://egzorcyzmy.katolik.pl/index.php? ... &Itemid=45
Moim zdaniem płeć jest tutaj bez znaczenia. A filmy... to filmy 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So gru 31, 2005 13:59 |
|
 |
Dammien
|
Szatan nie opentowywuje ludzi. To oni sami wybierajom zlo ktore czymiom mordujac i zabijajac
|
Cz sty 05, 2006 20:02 |
|
|
|
 |
klarowna
|
Czasem Bóg zezwala szatanowi na opetanie człowieka. Bywa tak, że człowiek sam zaprasza szatana do swojego życia uczestnicząc w sekciarskich, magicznych obrzędach. Płeć nie ma znaczenia. Kiedyś sama zastanawiałam się czy Judasz nie był opetany???
Śr sty 18, 2006 8:11 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dammien napisał(a): opentowywuje  A co to za słowo Ja myślałem, że się mówi - opętuje. klarowna napisał(a): Czasem Bóg zezwala szatanowi na opetanie człowieka.
Jak to z Hiobem było 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sty 18, 2006 10:56 |
|
|
|
 |
zielona
|
To, że Bóg nie pozwolił szatanowi na opętanie Hioba, nie znaczy, że nie dopuszcza tego w innych przypadkach. Jak choćby, słynny ostatnio, przypadek Annelise Mitchel (chyba tak to się pisze).
|
Śr sty 18, 2006 17:04 |
|
 |
monisia_gd
|
Zielona - Anneliese Michael  .
Bardzo wiele na temat opętania można dowiedzieć się z książki G. Armoth "Wyznania Egzorcysty". Właśnie ją czytam i dowiaduję się o wielu nadzwyczajnych rzeczach. Np. rzadko zdarza się (tak jak w filmach  ), że człowiekowi opętanemu wystarczy jeden egzorcyzm, choć są i takie przypadki. Ks. Armoth opisuje w swojej książce przypadki opętań z jakimi się spotkał. Pisze też, że szatan często nie wpływa od razu na psychikę człowieka, ale utrudnia mu funkcjonowanie przez "choroby" fizyczne. Częstymi objawami są np. bóle głowy i żołądka. To właśnie złe duchy powodują nasze poczucie niższości względem innych, wywołują poczucie winy, o wszystko obwiniają Boga. To właśnie one są przyczyną myśli samobójczych i samych samobójstw.
Ustrzec się przed diabłem można przez modlitwę i częste przyjmowanie sakremantów.
Więcej o szatanie na moim blogu: http://very-well.blog.onet.pl/
ale musicie poszukać w archiwum w styczniu 2006.
Pozdrawiam
_________________ Choć tak wiele nas różni jesteśmy do siebie bardzo podobni. Odpowiedzialni i samotni.
|
So sty 21, 2006 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie ją czytam i dowiaduję się o wielu nadzwyczajnych rzeczach. Np. rzadko zdarza się (tak jak w filmach ), że człowiekowi opętanemu wystarczy jeden egzorcyzm, choć są i takie przypadki.
No w zasadzie jesli czlowiek po jednym takim egzorcyzmie nie wyzdrowieje to proponuje wizyte u psychiatry  Jak juz w to tak wierzysz to w PS jest napisane ze Chrystus wyganial duchy natychmiast pozatym z lekka naciagane sa te opowiesci  czlowiek po prsostu choruje i tyle a ze nie zna ktos nawet lekarz odpowiedzi jaka to choroba czy schizofrenia czy jakas inna to raczej tez wytlumaczalne po prostu jest wiele chorob a my nei wszystkie znamy  Poki nie nagraja tego i nie bedzie 10 niezaleznych swiadkow ktorzy zobacza jak ktos lata(bo ze nie moze utrzymac jednej osoby 5 osob to calkiem normalne znam taki przypadek jak lepek bardzo skromnej postury najaral sie trawy i mu odwalilo i w kilku nie mogli mu dac rady  Takze ja bym proponowal podchodzic do takich lektur z przymruzeniem oka 
|
So sty 21, 2006 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Częstymi objawami są np. bóle głowy i żołądka. To właśnie złe duchy powodują nasze poczucie niższości względem innych, wywołują poczucie winy, o wszystko obwiniają Boga. To właśnie one są przyczyną myśli samobójczych i samych samobójstw.
Ustrzec się przed diabłem można przez modlitwę i częste przyjmowanie sakremantów.
A ci co wierza w Budde co maja przyjmowac?Juz nie wspomne o tych z Chin ci to dopiero maja przerobane  Jak wierzysz w takie bzdury to prosta droga do szpitala bez klamek
|
So sty 21, 2006 21:12 |
|
 |
Mika'el
|
Matrix napisał(a): czlowiek po prsostu choruje i tyle a ze nie zna ktos nawet lekarz odpowiedzi jaka to choroba czy schizofrenia czy jakas inna to raczej tez wytlumaczalne po prostu jest wiele chorob a my nei wszystkie znamy  )
Ile przeczytałeś książek (poważnych) na ten temat? W ilu konferencjach, seminariach z tym związanych brałeś udział? Skoro sie powołujesz na NT to pewnie wiesz ile tam jest razy wspomniane o wypedzaniu złych duchów? Przeczytaj parę książek dr Posackiego, ks. Amortha, o. Rodewyka i potem pogadamy. Aha, mam nadzieję, że przynajmniej psychiatrię masz w "małym palcu"? Więc wystarczy jeszcze poznać argumenty "drugiej strony" i wtedy zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam.
_________________ głupstwo w oczach świata
zgorszenie i pośmiewisko
zmartwychwstał i Jest
wyciągnij rękę
|
So sty 21, 2006 21:17 |
|
 |
Shaman
|
- Czy kobiety są bardziej narażone na ataki szatana?
Nie bezpośrenio, egzorcyści mówią czasem o "wyczulonych"(wrażliwych) osobach, o większej wrażliwości na świat duchowy, kobiety są częśćiej "warażliwe" niż mężczyźni. poza szatan nie może opętać człowieka jeśli ten go nie zaprosi. Ale to dużo nie zmienia bo szatan najpierw dręczy człowieka aż go złamie, (takie osoby często przeżywają depresje w krótkim czasie zmieniają charakter, światopogląd). Człowiek opętany często ma tego świadomość. Często też jest uzależniony od drogi (magia (biała też), spirytyzm) która doprowadziła go do tego stanu. Więc taki człowiek poza wyzwolenia od szatana musi tez uwolnić się psychicznie od nałogu.
Cytuj: Jak juz w to tak wierzysz to w PS jest napisane ze Chrystus wyganial duchy natychmiast
Niestety jest różnica pomiędzy egzorcyzmowaniem Jezusa a innych - i to znaczna - Jezus to Bóg.
Egzorcyzm to nie abrakadabra i juz po szatanie, to spotkania przed i po odprawieniu rytułału, rozeznanie czy to rzeczywiście jest szatan (egzorcytsa czasem wysyła do psychiatry), modlitwy wstawiennicze, a po egzorcyźmie spotkania z kapłanem, zaleca się też wspólne modlitwy (np w jakiejś grupie modlitewnej). Jeśli osoba wróci do dawnych praktyk (brak modlitwy to początek powrotu) to odprawiane są konieczne egzorcyzmy, o ile ta osoba będzie chciała. (wiadomo 7 duchów gorszych od tego co był itp)
Pozdro
|
So sty 21, 2006 21:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytalem Hary Potter Czarnoksieznik z krainy Oz czyli podobne lektury  Nie interesuje mnie ze nawiedzony ksiadz cos tam pisze  Nie ma powaznych ksiazek nawet PS jest niepowazne(lepiej sie nie zaglebiaj w to basn bo mozesz przestac wierzyc chyba ze wierzysz w miasta otoczone murami z kamieni szlachetnych wtedy faktycznie mozesz uzanc tres tej lektury za prawdziwa  ) Aha i pomysl jeszcze co maja zrobic ludzie rzekomo opetani np w Chinach gdzie nie wierza w ta religie co ty i nawet nie maja szans jej poznac
Wiesz w tych czasach to chyba kazdy ma co nieco pojecia o psychologi i psychiatrii 
|
So sty 21, 2006 21:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
egzorcytsa czasem wysyła do psychiatry
Wlasnie a powinien kazdego skad on moze wiedziec kto ma schizy a kto nie ,czasami lekarze obserwuja tygodniami i to kilku a i tak nie moga postawic jednoznacznej opini tak wiec zostawmy to lekarzom a nie ksiezom ktorzy czesto do tej pory uznaja ludzi chorych za opetanych!Ludzie sredniowiecze sie skonczylo !
|
So sty 21, 2006 22:43 |
|
 |
zielona
|
Matrix, nie będę z Tobą polemizować, bo mam wrażenie, że jesteś tak zamknięty w swoim postrzeganiu świata, że nie usłyszysz ani słowa.
Chcę tylko powiedzieć, że wydaje mi się, że tak właśnie jest - każdy podejrzany o opętanie jest przez egzorcystę najpierw wysyłany do psychiatry lub psychologa. A jeśli nie, to może dlatego, że osoba przygotowana do odprawiania egzorcyzmów ma trochę więcej niż "co nieco" pojęcia o psychiatrii...
|
So sty 21, 2006 23:58 |
|
 |
Shaman
|
Dlatego egzorcysci wysyłaja do psychiatrów jeśli maja wątpliwości czy dana osoba jest opetana (pewien egzorcysta pisal ze zawsze prosi o konsultacje psychiatre, ale to chyba nie jest regula), ale kiedy ludzie wracaja od psychiatry z diagnoza "zdrowy" a uwazaja ze potrzebuja egzorcysty to poddaja sie rytualowi (jesli egzorcysta stwierdzi ze to konieczne)
Jesli porownujesz PS do Harego Pottera to wiesz... jest pewna różnica poziomow pomiedzy Harym a PS jeśli jej nie widzisz to bardzo mi przykro.
|
N sty 22, 2006 0:15 |
|
|
|