Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lip 26, 2025 3:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 muzułmanie i chrześcijanie nie wierzą w tego samego Boga 
Autor Wiadomość
Post muzułmanie i chrześcijanie nie wierzą w tego samego Boga
Bp Gerhard Ludwig Müller w kazaniu w święto Epifanii przypomniał katolickie nauczanie Kościoła i stwierdził m.in.:

Cytuj:
Ponieważ bóg Allah jest uznawany i czczony przez mahometan, wyznawców religii muzułmańskiej, zamiast Trójjedynego Boga i wcielenia wiecznego Słowa, tenże Allah nie jest tym samym, kim jest Bóg i Ojciec Jezusa Chrystusa, jedynego Pośrednika między Bogiem a człowiekiem. A zatem muzułmanie i chrześcijanie nie wierzą w tego samego Boga

http://breviarium.blogspot.com/2007/01/ ... erz-w.html

Czyżby w Ratyzbonie nie znali nauczania Drugiego Soboru Watykańskiego?

Pn sty 08, 2007 22:21

jakbym się uparł znalazłbym w wypowidział papiezy sprzed V-II wypowiedzi mówięce cos innego.
Mam wątpliwości czy Bóg chrześcijan i Allah to nie ten sam Bóg, jaśniej mówiąc wierzę że muzułmanie wierza w tego samego Boga. Może w biegiem rozwoju tematu wspólnie dojdziemy do tego samego wniosku.
To że wierzymy w tego samego Boga nie znaczy że wierzymy tak samo czy nasza wiara podoba się Bogu tak samo.

Pn sty 08, 2007 22:30
Zobacz profil WWW
Mam wątpliwości czy Bóg chrześcijan i Allah to nie ten sam Bóg, jaśniej mówiąc wierzę że muzułmanie wierza w tego samego Boga.

Skoro Jezus Chrystus jest dla nich tylko PROROKIEM, a nie BOGIEM, to - jak dla mnie - sprawa jest jasna.

Pn sty 08, 2007 22:35

marcin_jarzębski napisał(a):
Mam wątpliwości czy Bóg chrześcijan i Allah to nie ten sam Bóg, jaśniej mówiąc wierzę że muzułmanie wierza w tego samego Boga.
Skoro Jezus Chrystus jest dla nich tylko PROROKIEM, a nie BOGIEM, to - jak dla mnie - sprawa jest jasna.
A tacy Żydzi to nie dość, że wierzą w jakiegoś swojego żydowskiego Boga, że nie uznają naszego Boga - Chrystusa, to jeszcze go zamordowali... Zgroza.
A żydowski Bóg jest według ciebie jeszcze mniej chrześcijański niż muzułmański, czy jednak nie?...

Pn sty 08, 2007 23:21
A tacy Żydzi to nie dość, że wierzą w jakiegoś swojego żydowskiego Boga

A jak się nazywa aktualny żydowski najwyższy arcykapłan?

Pn sty 08, 2007 23:35

filippiarz napisał(a):
A jak się nazywa aktualny żydowski najwyższy arcykapłan?

Nie nazywa się.
Nie mają arcykapłanów od c.a. 73 r.n.e.

Wt sty 09, 2007 9:44

Panie Dextimus, muzułmanie nie pojmują prawdy o Tryniatarnym Bogu, ale to nie znaczy że Bóg wyznawany przez mahometan nie jest tym samyum Bogiem. Muzułmanin kiedy poznaje chrześcijanstwo odkrywa pełnię prawdy o Bogu któego wielbił nieznając całego objawienia. Islam jest odbiciem prawdy zawartej w chrześcijanstwie, jest tylko obdibiem ale tak jak noc nie ejst dniem lecz księzyc pozwala zauwazyc pewne rzeczy tak islam nie jest religią Objawioną lecz pozwala choć w minimalnym stopniu poznać Boga.
Kiedyś czytałęm historie kiedy to muzulmain rozmawiając z chrześcijaninem dziwił się jak Bóg może byc w Trójcy, dziwił się ale największe zdziwienie nie dotyczyło Troistości Boga czy tego że możemy wierzyć że chleb i wino stają się ciałem i krwią Jezusa Chrystusa, ale dziwił się jak my możemy w to wierzyć i tak gardzić Bogiem, on powiedział
"Gdybym uwierzył w katolicyzm nie wiem jakbym mogł podnieśc się z kolan kiedy ukleknąłbym w Kościele! "
Nie wiem czy mnie Pan rozumie, muzułmanie popełniają wielki grzech nazywając JEzusa tylko prorokiem i oddając cześć Mahometowi jako "pieczęci proroków" ale proszę mi wierzyc chrześcijanie jeszcze większy gardząc Bogiem który im objawił wszystko! Nawet sam Mahomet miał powiedzieć że gdyby Bóg miał Syna pierwszy oddał by mu pokłon!
Muzułmanie żyją w nocy i mimo to potrafią poddać się Bogu, my mamy piękne Słońce i zamykamy oczy na to swiatło.
KIedyś jakiś amerykański pisarz katolicki powiedział że aby być dobrym katolikiem trzeba praktykować ISLAM, proszę mnie źle nie zrozumieć nie chodzi o islam mahometan ale ISLAM jako PODDANIE SIĘ CAŁKOWICIE BOGU, bo Bóg błogosławi tym któzy Go wielbią mi oddają swe życie Jego Miłosierdziu. Odrzućmy fałśzywe nauki Koranu a przyjmijmy poddanie się którymi zachwycali się święci pisarze chrześcijańscy.

Wt sty 09, 2007 22:28
Zobacz profil WWW

Zgadzam się z Marcinem. Muzułmanin wierzy w tego samego Jedynego Boga, choć nie pojmuje go w takim stopniu jak my. Zwłaszcza, że Islam jako religia narodził się z inspiracji judaizmem i chrześcijaństwem przez Mahometa. Przeświadczenie o wierze w tego samego Jedynego Boga wyraził zresztą Jan Paweł II, a ostatnio Benedykt XVI w czasie swojej pielgrzymki do Turcji.

Wt sty 09, 2007 22:42
Święty Paweł powiedział na areopagu, że nawet poganie czczą Boga "nie znając Go". Nie ma innych bogów oprócz Pana, niektórzy popełniają w Jego poszukiwaniu błędy i to poważne, ale szukanie Pana wpisane jest w każde serce.

Wt sty 09, 2007 22:52
i tylko dla zabawy, albo z innej nieznanej mi przyczyny objawił się pod innym imieniem żydom a pod innym arabom
z pewnościa dla żartu też objawienia te były ze sobą sprzeczne
w ogóle na świecie jest tylko jeden bóg, ale ma humory i raz po raz pojawia się to tu to tam i objawia się pod róznymi imionami ogłaszając sprzeczne ze sobą objawienia i nauki - taki żartowniś z niego
co nie
taki jeden bezimienny - bo przeciez co religia to inne imię - ogolnoświatowy uniwersalny bożek do wspólnych modlitw i zacierania róznic

Śr sty 10, 2007 12:07

Wszystkie trzy religie monoteistyczne czyli Judaizm, Chrześcijaństwo i Islam wywodzą pierwotne objawienie swojego Boga ze ST. Ale na tym się kończy. Modlimy się do istoty która raz ma syna, raz Go nie ma, ale za to ma jednego proroka więcej. W każdej z tych sytuacji Bóg jest zatem troche inny. Może nie wierzymy całkowiecie w innego Boga, ale wierzymy nie w pełni w tego samego. Sam fakt że Bóg może mieć syna i istnieć w Trujcy Jedyny, zmienia Jego nature, a co za tym idzie mamy kolosalną wręcz różnice.

Śr sty 10, 2007 20:47

skoro Sokratesa nazwano anonimowym chrześcijaninem :) Prawda jest taka że człowiek może poznać część istoty Boga lecz nie całą. Aby było jasne nie uważam islamu za równoległą drogę do Boga z chrześcijanstwem, uważam że islam daje mgliste pojęcie Boga ale daje ale pełnia prawdy i jedyna droga jest w Chrystusie, jeśli Bóg miłosierny pozwoli muzułmanom wielbić GO w niebie zakłądam że muzułmanie nie będa mieli problemu w uznaniu prawdy Trinitarnej, ba kiedyś spotkałęm się z ciekawym świadectwem człowieka który podobno widział Mahometa i kiedy się go zapytał czy był prorokiem on odparł że TAK ale kiedy wyjął z kieszeni różaniec i krzyż Mahomet padł na kolana i czołem dotknął ziemi oddając pokłon Bogu i Jego Matce, zapytany czemu to robi odparł że jako muzułmanin jest posłuszny Bogu i gdy przekonał się że Jezus jest Bogiem a Maryja Matka Boga oddaje im najwyższy szacunek.

Troche to naiwna historia ale jesli Bóg da zbawienie muzułmanom to jestem pewien że ukorzą się przed Trójcą!

Śr sty 10, 2007 20:59
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Wszystkie trzy religie monoteistyczne czyli Judaizm, Chrześcijaństwo i Islam wywodzą pierwotne objawienie swojego Boga ze ST. Ale na tym się kończy. Modlimy się do istoty która raz ma syna, raz Go nie ma, ale za to ma jednego proroka więcej. W każdej z tych sytuacji Bóg jest zatem troche inny.

Jak na jednym forum wspomniałem,to jedno jest pewne:Tylko chrześcijaństwo najbardziej przybliża nam Boga.Jako chrześcijanie wyznajemy Tajemnicę Jego narodzenia w ludzkim ciele.
W islamie tego nie ma,a w judaizmie jest Chanuka (Święto Świateł;Święto Chanuka upamiętnia oczyszczenie Świątyni Jerozolimskiej przez Judę Machabeusza z bezczeszczących ją posągów greckich bóstw po zwycięstwie nad wojskami Seleucydów.)

Śr sty 10, 2007 21:01

Tak, to jedno jest pewne... ale tylko z naszego (chrześcijan) punktu widzenia...

Śr sty 10, 2007 21:11

Cytuj:
Tak, to jedno jest pewne... ale tylko z naszego (chrześcijan) punktu widzenia...

nie ma naszego czy ich punktu widzenia jest Prawda! Nie byłbym ani secundy dłuzej chrzescijaninem gdybym nie miał pewności że to to PRAWDA! Nie uznaję twierdzen moja prawda twoja prawda. Człowiek dazy do poznania Prawdy czasem odkrywa ją stopniowo, najpierw że istnieje Prawda Obiektywna potem że Bóg jest prawdą, nastepnie że jest Jeden Bóg, dajel odkrywając Prawdę i wierzymy że Bóg jest Trójcą. Nie ma mojej prawdy i ich prawdy jest JEDNA PRAWDA

Śr sty 10, 2007 22:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona