Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
 Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy 
Autor Wiadomość
Post Re: Ksiądz płk Sławomir Żarski przeniesiony do rezerwy
maly_kwiatku, ale my w Kosciele mamy obowiazek dazenia do doskonalosci. I nie ma co sie tlumaczyc, ze "zawsze tak bylo". A juz na pewno nie powinien sie tak tlumaczyc biskup. On ma miec inny wzorzec - Jezusa.

Wt gru 14, 2010 17:45
zbanowany na stałe

Kamala napisał(a):
maly_kwiatku, ale my w Kosciele mamy obowiazek dazenia do doskonalosci. I nie ma co sie tlumaczyc, ze "zawsze tak bylo". A juz na pewno nie powinien sie tak tlumaczyc biskup. On ma miec inny wzorzec - Jezusa.

Nie rozumiem do czego pijesz?
Nie oddzielaj biskupa od wiernych bo to fałszywy kierunek.
Wszyscy mamy dążyć do doskonałości biorąc Jezusa za najlepszy wzór i prosząc Go o wsparcie. Biskup jest po prostu przeważnie dalej na tej drodze do doskonałości niż ogół. Powinien potrafić być przewodnikiem dla wiernych. Dlatego jest biskupem :)

Wt gru 14, 2010 17:55
maly_kwiatku, czy ty masz jakies zdanie na ten temat, czy odpowiadasz po prostu anty-rozmowcy?
liam napisał(a):
Nie wiem jakie dotacje otrzymuje Kościół i nie interesuje mnie to szczególnie. Powtarzam natomiast, że biskup kierujący się w decyzjach personalnych opinią prezydenta to kiepski biskup.

To ty wysylasz taki tekst:
maly_kwiatek napisał(a):
Liam,
jak Ty mało wiesz o Kościele, nie tylko w Polsce, po prostu o Kościele Powszechnym.
Przeczytaj trochę o stosunkach Kościoła z Państwami na przestrzeni choćby ostatnich 100 lat. Zdziwisz się.

Na to ja pisze o tym, ze kazdy chrzescijanin jest wezwany do doskonalosci, a biskup szczegolnie, a ty mi zarzucasz, ze oddzielam biskupa od wiernych :o I wylatujesz z tekstem o "swietosci biskupa" i jego specjalnych cechach, ktore podobno posiada, bo "jest biskupem".

maly_kwiatek napisał(a):
Nie rozumiem do czego pijesz?
Nie oddzielaj biskupa od wiernych bo to fałszywy kierunek.
Wszyscy mamy dążyć do doskonałości biorąc Jezusa za najlepszy wzór i prosząc Go o wsparcie. Biskup jest po prostu przeważnie dalej na tej drodze do doskonałości niż ogół. Powinien potrafić być przewodnikiem dla wiernych. Dlatego jest biskupem :)

No wiec zgodzmy sie, ze biskup, jak kard. Ratzinger mowil w wywiadzie "Sol Ziemi", powinien byc nieugiety, napominac w pore i nie w pore, byc odwazny, odpowiedzialny itd. I glosic nauke Jezusa nie wlasna.
Powinien

To teraz wytlumacz, co ci sie nie podoba w opinii liama, ze biskup kierujący się w decyzjach personalnych opinią prezydenta to kiepski biskup.?

Wt gru 14, 2010 18:12

Alus napisał(a):
A pozostałe kraje, poza Chinami (nie daj Boże żyć w takim orwellowskim kraju) i Japonii, nie zaciągają długów, tylko spada im manna z nieba ;)

Alus z tą Japonią to zupełnie nie trafiłaś. Za Ambasadą Japonii:
Cytuj:
Japonia jest krajem o największym długu publicznym na świecie.
(...)
Zgodnie z nowym projektem budżetu, do końca roku fiskalnego 2008 dług publiczny Japonii ma osiągnąć poziom 147,2 % PKB, co stanowiłoby spadek o 2,4 % w porównaniu z rokiem poprzednim. Pomimo takiej obniżki, stosunek długu publicznego do PKB byłby nadal najwyższy wśród siedmiu najbardziej uprzemysłowionych państw.

Dług publiczny Polski balansuje na poziomie ok 55%, więc mamy spore zaległości w budowaniu drugiej Japonii ;) Polecam też zestawienie zadłużenia Polski na tle UE.

Wt gru 14, 2010 18:27
zbanowany na stałe

Kamala,
oboje, Ty i Liam mi się bardzo podobacie. Wasze glosy w dyskusjach są nieraz bardzo cenne.
Napisałem Ci nie na temat, bo nie pokazałaś żadnego nawiązania swej wypowiedzi do czegokolwiek. W życiu nie domyśliłbym się, ze chodziło Ci o moją wymianę zdań z Liamem.

Teraz, gdy już wiem, to powiem wprost, bo widzę, że Ty też nie widzisz tego, do czego z kolei ja nawiązuję.

Każdy biskup działa na terenie określonej diecezji, która prawie zawsze jest teren jakiegoś Państwa. Dlatego, każdy biskup, działając dla dobra wiernych ze swego terenu, stara się zapewnić jak najlepsze relacje z władzą świecką, pamiętając o zasadzie " Oddaj Bogu co Boskie a Cezarowi, co cesarskie".

Liam wypowiedział się tak, jakby nie zdawał sobie sprawy, że Kościół z Państwami nieraz miał najróżniejsze spory. Te spory skutkowały w Polsce uwięzieniem Prymasa Wyszyńskiego i spacyfikowaniem całego polskiego Episkopatu. Dlatego poradziłem mu, by o tym poczytał.

Mądry biskup w sytuacji gdy ma problem sprzeciwu czy raczej zastrzeżenia władzy świeckiej wobec jakiegoś księdza i obsadzanej przez tegoż księdza funkcji, dokłada wszelkich starań, by ten konflikt rozwiązać. I bywa, że biskup podejmuje określoną decyzję wobec księdza, taką, aby władza czuła się dowartościowana, a Kościołowi nic złego się nie stało.

W Polsce uważano za najlepszego mediatora z władzą biskupa Wojtyłę. Potrafił on wszystko załatwić dla Kościoła, przy zachowaniu opinii władzy, że jest to biskup władzy przychylny, a nie walczący z nią.

To co, kolejni biskupi warszawscy, po śmierci Kardynała Wyszyńskiego robili z księdzem Małkowskim jest, jak się zdaje, dokładną ilustracją tego, co napisałem Wam powyżej.

Pozdrawiam serdecznie :)

Wt gru 14, 2010 18:41
Tyle, że historyczne spory Kościoła i państwa nijak się mają do obecnej sytuacji politycznej. Ani to stan wojenny, ani obca okupacja. Ja rozumiem, że demokracja nie każdemu się podoba (bo co to za demokracja, w której każdy może mieć swoje zdanie), ale to nasza demokracja i przez nas wybrane władze (tak, rządy PIS i prezydentura Kaczyńskiego też były nasze). Nie widzę tu konfliktu na taką skalę, żeby trzeba było aż tulenia uszu po sobie i wybierania ludzi bo się władzy podobają.

A zresztą... czy to nie Ty jesteś wielkim fanem kardynała Wyszyńskiego? Nie Ty przytaczałeś "non possumus" jako wzór dla Kościoła?

Kamala ma rację, Ty piszesz anty-rozmówcy a poglądy zdajesz się zmieniać jak akurat wygodnie. Przypomnij mi proszę, żebym się następnym razem nie brał do takiej dyskusji. Nie warto.

Wt gru 14, 2010 18:50
Cytuj:
Alus z tą Japonią to zupełnie nie trafiłaś. Za Ambasadą Japonii:
Cytuj:
Japonia jest krajem o największym długu publicznym na świecie.

Nie tylko nie trafiłam, walnęłam jak kulą w płot :p
Kiedyś w szerszym gronie dyskutowaliśmy właśnie o zadłużeniech i Japonię wymieniła koleżanka, ekonomistka, więc przyjęłam jej zdanie jako pewnik.

Chyba jednak wolę spłacać zadłużenie i skazać na to moje dzieci, niż zyć w warunkach jakie swoim obywatelom stworzyły Chiny.
Oglądałam ostatnio kilka dokumentalnych filmów o rzeczywistym życiu chińczyków.....aż strach pomyśleć o takim życiu.

Cytuj:
Mądry biskup w sytuacji gdy ma problem sprzeciwu czy raczej zastrzeżenia władzy świeckiej wobec jakiegoś księdza i obsadzanej przez tegoż księdza funkcji, dokłada wszelkich starań, by ten konflikt rozwiązać. I bywa, że biskup podejmuje określoną decyzję wobec księdza, taką, aby władza czuła się dowartościowana, a Kościołowi nic złego się nie stało.

I nie skrzywdzić, upokorzyć kapłana.

Cytuj:
To co, kolejni biskupi warszawscy, po śmierci Kardynała Wyszyńskiego robili z księdzem Małkowskim jest, jak się zdaje, dokładną ilustracją tego, co napisałem Wam powyżej.

Wydali zakaz wypowiedzi, nie w interesie władz PRL, ale jak sądzili w celu uchronienia księdza.
Ksiądz Małkowski nie mówił kazań, homilii z podobnym przesłaniem jak ks J. Popiełuszko.
Aktualnie nikt imiennie, poza księdzem Małkowskim, nie oskarżył personalnie nikogo za katastrofę i smierć 96 osób pod Smoleńskiem....ksiądz już osądził......wbrew nakazom Ewangelii.
Cóz jeśli ksiądz, tak w PRLu, jak i współczesnie, stawia się ponad postanowienie przełożonych, którym ślubował posłuszeństwo, ściąga na siebie restrykcje.

Zauważ w PRLu księży wspomagających "S" było dziesiątki, ale żaden z nich nie otrzymał od swoich biskupów miejsca zakazu kazań......
Kazania podburzające mogły doprowadzić do rozlewu krwi, podczas gdy każde życie mamy chronić, a kapłan nie może o tym nigdy zapomnieć.

Wt gru 14, 2010 18:57
LIAM napisał:
Cytuj:
Nie wiem jakie dotacje otrzymuje Kościół i nie interesuje mnie to szczególnie. Powtarzam natomiast, że biskup kierujący się w decyzjach personalnych opinią prezydenta to kiepski biskup.

Źle że Ciebie to nie interesuje bo odbija się na merytorycznym poziomie Twoich wypowiedzi,
gdzie przez to nie widzisz zależności między dofinansowaniem przez państwo Kościoła i dwugłosem w pewnych sprawach..
Nie gryzie się ręki która jeść daje.

Wt gru 14, 2010 19:54
zbanowany na stałe

Cytuj:
Nie gryzie się ręki która jeść daje.

To chyba zaczerpniete z czasow niewolnictwa?
Mam lepsze, "Na jedzenie trzeba ZAPRACOWAC". No i wiem, termin obcy osirisowi ale trzeba sie przystosowac! Nowe nastalo kolego osiris! :)

Wt gru 14, 2010 21:37
zbanowany na stałe

Liam,
Ty się nie bierz za dyskusję, Ty się weź za czytanie.

Gdybyś Ty wiedział, w jakiej sytuacji Kardynał Wyszyński powiedział słynne Non Possumus a potem został aresztowany, to być takich bzdur nie pisał o tamtych czasach.

Wt gru 14, 2010 22:01
Kwiatku, bądź łaskaw zejść ze mnie i przestać mnie pouczać jak z ambony bo mi się powoli cierpliwość kończy dla Twojej bezczelności, o infantylizmie nie wspominając. Pokazujesz nieustannie że dla Ciebie bzdurą jest wszystko co inne od wielkiej "mądrości" którą wydaje Ci się że sam odkryłeś. Tyle, że to postawa czternastolatka. Wróć. Mój czternastoletni syn ma większy dystans do własnego poziomu niż Ty.

A gdyby zdarzyć się miało, że czynniki zewnętrzne będą nam uniemożliwiały powoływanie na stanowiska duchowne ludzi właściwych i kompetentnych, jesteśmy zdecydowani nie obsadzać ich raczej wcale, niż oddawać religijne rządy dusz w ręce niegodne. Kto by zaś odważył się przyjąć jakiekolwiek stanowisko kościelne skądinąd, wiedzieć powinien, że popada tym samym w ciężką karę kościelnej klątwy. Podobnie, gdyby postawiono nas wobec alternatywy: albo poddanie jurysdykcji kościelnej, albo osobista ofiara - wahać się nie będziemy. Pójdziemy za głosem apostolskiego naszego powołania i kapłańskiego sumienia, idąc z wewnętrznym spokojem i świadomością, że do prześladowania nie daliśmy najmniejszego powodu, że cierpienie staje się naszym udziałem nie za co innego, lecz za sprawę Chrystusa i Chrystusowego Kościoła. Rzeczy Bożych na ołtarzach Cezara składać nam nie wolno. Non possumus

Powyższy cytat dla tych, którzy nie pamiętają albo naprawdę nie wiedzą o czym mowa.

A teraz jeden z drugim będzie tu opowiadał o gryzieniu karmiącej ręki. Żałosne. Bo wtedy wypowiedzenie takich słów wymagało rzeczywistej odwagi i pociągało za sobą poważne konsekwencje. Za to teraz pyszczyć na forum internetowym wolno każdemu. Faktycznie, do dupy taka demokracja jak się każdemu powsinodze zaczyna wydawać że jest odważnym patriotą walczącym o wolność i demokrację. Tyle, że jeszcze przydałoby się zrozumieć na czym owa demokracja polega.

PS

Ostatnie zdanie nie jest do nikogo tutaj personalnie. To moja bardziej ogólna moja refleksja po lekturze kilku forów o tematyce polityczno-religijnej. Więcej nie będę bo mi szkodzi na zdrowie. Przepraszam.

Wt gru 14, 2010 23:23
Cytuj:
Na jedzenie trzeba ZAPRACOWAC

I dlatego niektórzy duchowni oddają się tej pracy w bardzo żarliwy i specyficzny sposób.

Cytuj:
A teraz jeden z drugim będzie tu opowiadał o gryzieniu karmiącej ręki. Żałosne.

Piszesz że te uwagi nie są personalnie skierowane ale ja tu widzę że jak najbardziej są.
Obrażasz mnie nie argumentując swojego wzburzenia.
Ponieważ państwo dofinansowuje kościół dlatego nie można się dziwić że Kościół nie chce wchodzić w konflikt z nim ale inni jakby rozumują inaczej i idą o krok dalej czyli wręcz atakują opozycyjne środowiska wchodząc wręcz w rolę władzy.

Ostatnio edytowano Śr gru 15, 2010 10:35 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Śr gru 15, 2010 10:28
zbanowany na stałe

Ja zrozumiałem, że Liam dostał emocji będąc na jakichś innych forach bo tu przecież rozmawiamy rzeczowo. A na nas tylko emocje wylewał. Ja przebaczam.

Dziś na pewno będzie lepszy dzień :-D

Śr gru 15, 2010 10:35
Cytuj:
Ja przebaczam.

I ja też, tylko nie akceptuję krytyki dla krytyki bez rzeczowej argumentacji swojego stanowiska.
Nie godzę się także , jako katolik, wierny, aby z moich podatków (podwójnych) opłacano takiego biskupa, który atakuje demokratyczny sposób wypowiedzi.
Dlaczego podwójnych?
Bo daję na tacę i jeszcze z moich pieniędzy Kościół jest dofinansowany, czy tego chcę czy nie bez pytania mnie o to.
Żal mi też innych wyznawców którzy są przymuszeni do płacenia nie na swój kościół.
Jestem za odebraniem dotacji na partie polityczne oraz na Kościół.
Wierni - tak jak w Niemczech - powinni być opodatkowani na swoje kościoły.
Wtedy tą ręką dającą jeść staną się wierni a nie państwo i szacunek okazywany będzie wiernym a nie urzędnikom państwa.
Jakiś porządek rzeczy musi być, bo teraz wszystko jest postawione na głowie.

A dla wiadomości Liama, który buja w obłokach i żyje w słodkiej niewiedzy istotna informacja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dotacje_pa%C5%84stwa_dla_ko%C5%9Bcio%C5%82%C3%B3w_i_zwi%C4%85zk%C3%B3w_wyznaniowych_w_Polsce

Cytuj:
Roczna suma pieniędzy jaką przeznacza Polska na Kościół katolicki wynosi według różnych szacunków od 1 miliarda[29] do 5 miliardów złotych[

Śr gru 15, 2010 10:37
Osiris. Ostatnie zdanie było ogólne. Ostatnie. Właściwie dwa ostatnie, bo potem oddzieliłem jeszcze dopisek o demokracji. To, które zacytowałeś nie było ostatnie.

A swoje stanowisko uagrumentowałem wcześniej. Nie będę się powtarzał tylko dlatego że Tobie nie chce się czytać ze zrozumieniem.

Co do dotacji na partie to właściwie mógłbym się z Tobą zgodzić. Finanse Kościoła były poruszane wielokrotnie na forum, chociażby tutaj: viewtopic.php?f=2&t=26692 Ja się na ten temat nie wypowiadałem bo mnie nie interesuje. I nie wiem jak jest w Niemczech. Wydaje mi się jednak, że gdyby cofnąć choćby przywileje podatkowe, to KK zapewne i tak by sobie poradził, za to beknęłyby mniejsze kościoły i związki religijne. Sądzę że gra nie jest warta świeczki bo z naszych podatków finansowane jest wiele spraw do których ani Ty, ani ja nie chcielibyśmy przyłożyć ręki. Tylko że o tym też jest kilka innych wątków. Nie tutaj.

Śr gru 15, 2010 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 233 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona