Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 5:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość

Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Widzę, że PiS przejął elektorat SO z ich sentymentem do PRLu :brawo:

Pn cze 06, 2011 8:50

SweetChild napisał(a):
Widzę, że PiS przejął elektorat SO z ich sentymentem do PRLu :brawo:

Nie przejał, bo przecież nigdy go nie stracił :)

Cytuj:
...Proszę nie jeździć chamsko po ś.p. Edwardzie Gierku...

Cytuj:
...Tusk Gierkowi do pięt nie dorasta, akurat się zgadzam...

Tako piszą wyznawcy genetycznego patriotyzmu i poddani Wielkiego Wodza o przywódcy, który doprowadził Polske do największej katastrofy po II wojnie św.

Jak oni by tą klęskę chcieli powtórzyć...

Zresztą przeciez próbowali w 2008 roku za pomocą pisoprezydenta i pisowskiego popychla w NBP :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn cze 06, 2011 9:55

Kaczyński też Gierkowi do pięt nie dorasta. Wpisać wiodącą rolę PiSu do Konstytucji to on sobie może chcieć. A nie wątpię ani trochę, że by chciał,.

Pn cze 06, 2011 13:13
zbanowany na stałe

Witold napisał(a):
Kaczyński też Gierkowi do pięt nie dorasta. Wpisać wiodącą rolę PiSu do Konstytucji to on sobie może chcieć. A nie wątpię ani trochę, że by chciał,.

Jest w tym perełka demagogii czyli opowiadania o własnych domniemaniach - jak o faktach.
I wiążące konkluzje. :brawo:

Pn cze 06, 2011 13:28

Dokładnie. To jeden ze stałych syndromów wśród fanów PO. Po pierwsze, myślą skrajnie stereotypowo. Po drugie, dokonują skrajnych przerysowań i następnie nie odróżniają ich od rzeczywistości. Po trzecie, maniakalnie przypisują drugiej stronie myśli, których ta nigdy nie wyrażała - i również zaraz potem przestają odróżniać własne domniemania od rzeczywistości. W większości przypadków te zjawiska występują łącznie. Na przykład: Kaczyński chciałby wpisania wiodącej roli PiS do Konstytucji. Podstawą tego domniemania jest stereotyp ("Kaczyński to totalista, chce władzy absolutnej"), stanowiący jednocześnie przerysowanie, z których bierze się przypisanie ("Kaczyński coś chciałby") - brane następnie za równoznaczne z rzeczywistością (zatem przedstawianie fanom PO dowodów przeciwnych jest pozbawione sensu, nigdy nic nie da). Pilaster idzie w tym wszystkim najdalej, całkowicie poważnie twierdząc, że Kaczyński to to samo co Hitler i Stalin, tylko z mniejszymi możliwościami działania.

Cytuj:
Widzę, że PiS przejął elektorat SO z ich sentymentem do PRLu

Charakterystyczne dla fanów PO jest także to, że uwielbienie dla Partii wyłącza u nich zdolność do zniuansowanej oceny (którą skądinąd wcześniej posiadali). Oni już nie rozumieją, że kategorii może być więcej, niż tylko "za PiS" albo "za PO" i przenoszą ten czarno-biały obraz na wszystko inne. Kiedy zatem Johnny99 napisze o kimś, kto - wedle stereotypu - "reprezentuje PRL" w nie-negatywnym kontekście ("syndrom Hitlera-Szatana": o Szatanie można mówić wyłącznie źle i wyłącznie w kontekście negatywnym - każda sugestia, że Szatan mógłby być kojarzony w jakikolwiek sposób z czymkolwiek nie-negatywnym, jest grzechem), dla fana PO jest to jednoznaczne z tym, że J99 jest "elektoratem SO" z "sentymentem do PRL" (że jest wobec tego "pisowcem", tego nawet nie trzeba dodawać, bo to jest oczywiste jak 2x2). Znowu, najbardziej paranoiczną postać tego zjawiska reprezentuje Pilaster, dla którego np. "sentyment do PRL" i atakowanie Tuska jest dokładnie tym samym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 07, 2011 9:23

Johnny99 napisał(a):
(...) dla fana PO jest to jednoznaczne z tym, że J99 jest "elektoratem SO" z "sentymentem do PRL" (że jest wobec tego "pisowcem", tego nawet nie trzeba dodawać, bo to jest oczywiste jak 2x2).

Nie trzeba dodawać, że Johnny99 jest PiSowcem, bo Johnny99 sam zadeklarował, że będzie głosował na PiS. Natomiast tak jawnie deklarowany sentyment za PRL-em wśród wyborców PiS to dla mnie nowe zjawisko, pewnie związany z ostatnią kampanią prezydencką, w której Prezes ujawnił swoje sympatie pro-Gierkowskie. A jakieś 10 lat temu wyraźną sympatią do PRLu wyróżniała się Samoobrona, więc PiS zapewne przejął jej elektorat.

Wt cze 07, 2011 10:18
zbanowany na stałe

Winszuję szczególnie tym, dla których tradycyjnie polska, etyczna zasada poszanowania zmarłych jest oznaką komunizmu, czy tęsknoty za komunizmem.

Wt cze 07, 2011 10:22

Tylko czekać, jak w oparciu o tę zasadę walniesz pean pochwalny na cześć śp. Stalina czy śp. Hitlera.

Wt cze 07, 2011 10:26
zbanowany na stałe

Na razie mam cytat z posła Piechy dotyczący równi pochyłej po jakiej jedzie Tusk, zabierając ze sobą Polskę:

Cytuj:
Ja się dziwie Tuskowi, że to popiera, ale on nigdy nie miał wyrazistych poglądów. Polska ma w tej chwili mocny skręt lewicowy. Jesteśmy moim zdaniem na równi pochyłej - powiedział dla "Trójki" poseł PiS Bolesław Piecha.

Tymi słowami Bolesław Piecha odniósł się do reakcji PO na apel dotyczący legalizacji związków partnerskich w Polsce, z jakim zwróciło się do partii rządzącej SLD.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/jestesmy ... omosc.html

Wt cze 07, 2011 10:30

SweetChild napisał(a):
Nie trzeba dodawać, że Johnny99 jest PiSowcem, bo Johnny99 sam zadeklarował, że będzie głosował na PiS

Johnny99 był nazywany "pisowcem" na długo przed tym, zanim to zadeklarował. Ciekawe, że w przypadku fanów PO nawet fakt głosowania na PO nie jest, ich zdaniem, wystarczającym powodem do nazwania ich "fanami PO". Co innego z PiS: jak ktoś głosuje na PiS, to sprawa jest, rzecz jasna, oczywista, ale nawet jeśli ktoś nie głosuje na PiS, a np. nie wali dostatecznie mocno w Kaczyńskiego, już sam ten fakt wystarczy do uznania za "pisowca".

Cytuj:
Natomiast tak jawnie deklarowany sentyment za PRL-em wśród wyborców PiS to dla mnie nowe zjawisko

Oczywiście, nikt tu żadnego sentymentu za PRLem nie deklarował - ale, jako się rzekło, to żaden problem dla fanów PO, którym zniuansowana ocena jest całkowicie obca, a myślenie stereotypowe, przerysowane i polegające na przypisywaniu "pisowcom" własnych myśli jest standardem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 07, 2011 10:46

Johnny99 napisał(a):
którym zniuansowana ocena jest całkowicie obca, a myślenie stereotypowe, przerysowane i polegające na przypisywaniu "pisowcom" własnych myśli jest standardem.

Bezbłędnie opisałeś własny sposób dyskutowania, zarówno w tym, jak i w innych tematach.

Wt cze 07, 2011 11:03

Johnny99 napisał(a):
Johnny99 był nazywany "pisowcem" na długo przed tym, zanim to zadeklarował.

Nie trzeba było wielkiej przenikliwości aby zauważyć, w którą stronę Johnny99 zmierza.

Johnny99 napisał(a):
Ciekawe, że w przypadku fanów PO nawet fakt głosowania na PO nie jest, ich zdaniem, wystarczającym powodem do nazwania ich "fanami PO". Co innego z PiS: jak ktoś głosuje na PiS, to sprawa jest, rzecz jasna, oczywista, ale nawet jeśli ktoś nie głosuje na PiS, a np. nie wali dostatecznie mocno w Kaczyńskiego, już sam ten fakt wystarczy do uznania za "pisowca".

Jak ustalimy wspólne definicje, to będę się ich trzymał. Na razie przyjmuję, że PiSowiec to ten, który mając wybór między PO a PiS wybierze PiS. PeOwiec, mając taki wybór, wybierze PO. Z moich obserwacji wynika, że w takim znaczeniu funkcjonują te dwa pojęcia, nie tylko na Forum.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, nikt tu żadnego sentymentu za PRLem nie deklarował (...)

Zapewne koncern ITI tak wyedytował posty Twoje czy malego_kwiatka :rotfl2:

Wt cze 07, 2011 11:50

SweetChild napisał(a):
Jak ustalimy wspólne definicje, to będę się ich trzymał. Na razie przyjmuję, że PiSowiec to ten, który mając wybór między PO a PiS wybierze PiS.

OK, zatem "pisowiec" to ktoś taki, kto wybiera PiS - i nic więcej. Tak? Przez to "nic więcej" rozumiem np. że niekoniecznie musi być bezkrytyczny wobec Kaczyńskiego. Tak?

Cytuj:
Zapewne koncern ITI tak wyedytował posty Twoje

Proszę mi wskazać post, w którym piszę o swoim sentymencie do PRLu. Wtedy dam znać, czy ITI mi go wyedytował.

Wt cze 07, 2011 12:01

Johnny99 napisał(a):
OK, zatem "pisowiec" to ktoś taki, kto wybiera PiS - i nic więcej. Tak? Przez to "nic więcej" rozumiem np. że niekoniecznie musi być bezkrytyczny wobec Kaczyńskiego. Tak?

Ze swej natury nie musi być bezkrytyczny wobec Kaczyńskiego, tak jak PeOwiec ze swej natury nie musi być zdeprawowany, aby głosować na PO. Wszystkiemu winne zmanipulowanie ;)

Johnny99 napisał(a):
Proszę mi wskazać post, w którym piszę o swoim sentymencie do PRLu. Wtedy dam znać, czy ITI mi go wyedytował.

Proszę bardzo:

Johnny99 napisał(a):
Z tym, że Tusk Gierkowi do pięt nie dorasta, akurat się zgadzam. Zresztą Gomułce tak samo - on przynajmniej miał odwagę postawić się Ruskim, w nieporównanie groźniejszej sytuacji.

Wt cze 07, 2011 12:08

maly_kwiatek napisał(a):
Proszę nie jeździć chamsko po ś.p. Edwardzie Gierku.

A ja będę po nim jeździł. Pożyczył pieniądze na zachodzie na abstrakcyjny i absurdalny plan rozwoju państwa, po czym wyhamował większość inwestycji, przez co naraził państwo na straty. Niedokończona inwestycja to stojące w polu maszyny, rdzewiejący sprzęt i zmarnowane surowce. A potem ten tu i ówdzie podbierze śrubkę bądź tuleję, bo mu potrzeba. Pieniądze pożyczone przez Gierka zostały w dużej mierze przejedzone.

maly_kwiatek napisał(a):
Dzięki tej konsolidacji możemy mówić dziś, że Gierek zastał Polskę drewnianą a zostawił murowaną.

Zostawił Polskę z przestarzałymi technologiami, zakupionymi dużo powyżej swojej wartości, w dodatku zbudował na tym gospodarkę bardzo energochłonną i zależną od surowców. Nie mówiac już o trosce o środowisko.

maly_kwiatek napisał(a):
Do dziś możemy mknąć drogą szybkiego ruchu jego imienia z Warszawy i Łodzi do Katowic.

Głównym miejscem realizacji nietrafionych inwestycji Gierka był Śląsk. Prawdziwy, lokalny patriota działający w zamiarze ustanowienia Śląska gospodarczym hegemonem w Polsce.

maly_kwiatek napisał(a):
Fabryka Samochodów Małolitrażowych w Bielsku Białej i Tychach

Już w chwili otwarcia przestarzała.

maly_kwiatek napisał(a):
Hala Widowiskowo Sportowa "Spodek" w Katowicach

Od strony estetycznej można temu projektowi wiele zarzucić.

maly_kwiatek napisał(a):
65 fabryk domów i ponad milion mieszkań

Często kiepskiej jakości, fatalnie wykończonych z zastosowaniem technologii, które mogą być przyczyną wielu groźnych chorób. Od strony estetycznej - po prostu brzydkie. Same mieszkania były małe i nieustawne.

maly_kwiatek napisał(a):
miasto Jastrzębie Zdrój

Znowu na Śląsku. A w tym czasie inne regiony kraju doświadczały regresu.

maly_kwiatek napisał(a):
kolejowa Linia Hutniczo Siarkowa

Służąca zbytowi towarów wytwarzanych na Śląsku.

maly_kwiatek napisał(a):
Huta Katowice

Pyląca na Kraków. Oj, coś nasz towarzysz Gierek nie lubił Krakowa.

maly_kwiatek napisał(a):
mechanizacja polskiego rolnictwa

W oparciu o przestarzałe technologie. Dodatkowo w sposób wyjątkowo rozrzutny i nie liczącyc się z rachunkiem ekonomicznym.

maly_kwiatek napisał(a):
modernizacja ubezpieczeń społecznych, w tym ubezpieczeń rolników indywidualnych

Co nam już się odbija czkawką.

maly_kwiatek napisał(a):
i wiele innych...

...nietrafionych inwestycji.

maly_kwiatek napisał(a):
Zachód w tym czasie rozwijał się bardzo szybko podsycany kapitałem z planu Marshalla i kapitałem amerykańskim.

Plan Marshalla zakończył się w 1952 roku, a zatem na blisko dwadzieścia lat przed Gierkiem.

maly_kwiatek napisał(a):
Mając takiego konkurenta, Polska nie miała szans rozwoju bez żadnych pieniędzy, za to z "przyjacielem" u boku, który za "przyjaźń" wyciągał od Polski olbrzymie daniny.

A w Związku Radzieckim dla odmiany tłumaczono, że nie ma mięsa, bo pojechało do bratniej Polszy. Wygodna wymówka.

maly_kwiatek napisał(a):
Nieraz próbuję sobie wyobrazić naszych współczesnych "polityków", jakby się zachowywali gdyby przyszło im w roku 1971 zacząć de facto budować Polskę z popiołów wojennych.

Myślę, że w takiej sytuacji wyłoniliby się inni liderzy, stosowniejsi do wyzwań, jakie stawiałaby przed nimi epoka.

Wt cze 07, 2011 12:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 166  Następna strona