Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
Pozwalam sobie założyć nowy temat, rozumiejąc zaślepienie pewnych osób i wewnętrzny psychiczny przymus w dzieleniu ludzi zamiast w ich miłowaniu, czy łączeniu.
Jest tu miejsce na argumenty tych, którzy uważają, że lewica tak bardzo różni się od prawicy, że koniecznie trzeba każdemu przyczepić odpowiednie etykietki, by się nikomu nic nie pomyliło.
A jak nie przyczepić, to wypalić gorącym żelazem.

Etykietki potrzebne będą też przy sądach doraźnych i plutonach egzekucyjnych jeśli te już powstaną , żeby się nikomu nic nie pomyliło.

Piętno Kainowe ma swoje praźródło w Biblii i są ludzie, których misją życiową jest wypalanie takiego piętna na czołach innych.
Ja uważam zgoła odwrotnie.

Uważam, że podział na lewicę i prawicę jest anachroniczny i może wskazywać dziś zaledwie na różnicę między ludźmi posiadającymi wrażliwość społeczną i tymi, którzy takiej wrażliwości nie mają. Pierwsi potrzebują demokracji, drudzy raczej dyktatury.
I to właściwie wszystko.

Uważam też, że Jezus zdecydowanie wrażliwość społeczną posiadał.
Na co dał świadectwo swego życia.

Zapraszam do dyskusji :)
Byle merytorycznej :)

Śr gru 15, 2010 14:32
zbanowany na stałe

Post Re: Irracjonalny podział ludzi na lewicę i prawicę
Cytuj:
Byle merytorycznej :)

Optymista. :D
My sie chyba malo roznimy w pogladach na spoleczenstwo. Mam podobne podejscie do Twojego, w sprawach dbalosci o ludzi potrzebujacych pomocy. Moze roznimy sie co do spraw ekonomii. Kapitalizm, jak na razie, jest najlepszym systemem rozwoju panstwa. Jednak ze wzgledu na swoje struktury musi byc kontrolowany. Afer typu pan Madoff mozna uniknac. Jesli chodzi o nasz kraj, moim zdaniem dobrze jest, oczywiscie moze byc lepiej. Niech beda i socjalisci i Korwin-Mikke. Byle z rozsadkiem, bez skrajnosci.

Śr gru 15, 2010 15:15

maly_kwiatek napisał(a):
Uważam też, że Jezus zdecydowanie wrażliwość społeczną posiadał.
Na co dał świadectwo swego życia.

Jezus posiadał ten typ wrażliwości społecznej, który raczej nie budzi zastrzeżeń, ale jest przez zdecydowaną większość stawiany za wzór, dziś można by ją porównać do działalności charytatywnej. Moim zdaniem nie można tego mylić z socjalizmem: nie pamiętam, aby Jezus powiedział coś w stylu "zabierz koszulę temu, co ma dwie i daj temu co nie ma żadnej". I to jest podstawowa różnica między Jezusem a Janosikiem czy innym dobrym socjalistą. O złym socjaliście nie wspominając ;)

Śr gru 15, 2010 15:34
zbanowany na stałe

SweetChild,
dzięki za spokojną, rzeczową wypowiedź, bardzo celnie pokazującą czym różni się nauka i działanie Jezusa od socjalizmu. Przyznaję, ze jestem pod wrażeniem i zamierzam zapamiętać i zaakceptować Twoją przypowieść o Jezusie, Janosiku i dwóch koszulach.
Podkreślam to, bo rzadkością na forum jest przyjęcie argumentów drugiej strony. Ja to zrobiłem, bo rzeczowość SweetChilda nie dała mi furtki na odejście. A pomyśleć, że do wczoraj uważałem po cichu Jezusa za socjalistę. :shock:

Dural,
dzięki i Tobie za rzeczowość.
Ludzie się czasem śmieją a czasem są poważni. Nie ma w tym nic dziwnego.
Problem jest w tym, że innym ludziom myli się interpretacja, w których wypowiedziach byliśmy poważni, a w których żartowaliśmy :lol:

Śr gru 15, 2010 16:29

W obecnej sytuacji Polski, gdzie postrzega się PO jako lewicę i PiS prawicę (z czym ja się nie zgadzam), jest to bardziej podział na złych kapitalistów, co zabiorą biednym i rozkradną i tych dobrych, co dają wszystkim;)
Pokutuje mit PRLu o złym kapitaliście. Jeśli chodzi o mnie to na słowa wydatki socjalne, socjalizm itd. źle reaguję. Ogólnie jestem za pewną pomocą państwa, ale dla tych, którzy jej potrzebują. Ludzie naprawdę potrzebujący z racji np. choroby dostają marne grosze, a żulom spod sklepu czy tym, którym nie chce się pracować państwo funduje alkohol. Nie rozumiem też idei wzrostu kwoty podatku wraz z dochodami, wszyscy powinni płacić jedną kwotę, wiem, że to marzenie. Jednak dopuszczałabym prawo zwiększające daniny lepiej zarabiających w trudnych gospodarczo chwilach.
Brak podziału na prawicę i na lewicę jest chyba nierealny. Skąd społeczeństwo będzie wiedziało którzy to złodzieje, a którzy Janosicy?

Śr gru 15, 2010 16:54
Cytuj:
nie pamiętam, aby Jezus powiedział coś w stylu "zabierz koszulę temu, co ma dwie i daj temu co nie ma żadnej".

Zachęcał - "daj każdemu, kto cię prosi" i napominał "bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę" (Łk 10,7).....
Cytuj:
I to jest podstawowa różnica między Jezusem a Janosikiem czy innym dobrym socjalistą. O złym socjaliście nie wspominając ;)

Śr gru 15, 2010 17:12

Maly_kwiatku, dzięki za słowa uznania :oops:

Pozwolę sobie jeszcze przytoczyć też post wiecznego_studenta z tego wątku, bo moim zdaniem bardzo celnie opisuje wyróżniki lewicy i prawicy:

wieczny_student napisał(a):
Według mnie, prawica to wartości tradycyjne, lewica ich odrzucenie i budowanie "nowego społeczeństwa". Jeżeli prawica dąży do zmian ustrojowych, to tylko pod hasłem przywrócenia naturalnego porządku itp. Różnica nie tkwi w metodach, ale w ideologii. Zarówno prawica jak i lewica mogą być demokratyczne lub dążące do dyktatury. I w zależności od sytuacji, różnie mogą podchodzić do spraw gospodarczych lub kwestii wolności jednostki.

Ideologia NSDAP odwoływała się mocno do historii i tradycyjnych wartości, wprowadzając jednak jednocześnie np. kult jednostki czy ideę "rasy panów". Wartości tradycyjne traktowane były instrumentalnie, jako uzasadnienie dla stworzenia nowego porządku. Co jest widoczne np. na przykładzie szkolenia SS; członkom SS nie wolno było wyznawać jakiejkolwiek innej wiary, niż wiara w Adolfa Hitlera jako posłańca Bożego, i w naród niemiecki jako przeznaczony do wielkości. W czasie szkolenia poddawani praniu mózgu, mieli stanowić zaczątek nowego społeczeństwa. Tym niemniej jednak, według ich haseł, było to właśnie przywrócenie właściwego porządku, oczyszczenie rasy aryjskiej itd.. Dlatego narodowy socjalizm jest uważany za prawicowy, "skrajnie" z racji stosowanych radykalnych metod. Które to metody okazują się być łudząco podobne do metod stosowanych przez skrajną lewicę, gdy ta ma możliwość wprowadzania przemian ustrojowych. Różnica jest jednak w celu do którego dążą.

"Socjalizm" i "prawica" nie są pojęciami sprzecznymi. Takie mylne wrażenie może brać się z tego, że w Polsce, przy przemianach ustrojowych po 1989 r., prawica ograniczyła działania opiekuńcze państwa i zliberalizowała gospodarkę. Teraz jednak możemy zaobserwować, jak prawica popiera socjalizm.

Dla mnie podział na lewicę i prawicę zawsze był nieco mętny i uważam, że kryteria wiecznego_studenta oddają sedno sprawy.

Śr gru 15, 2010 17:20

Alus napisał(a):
Cytuj:
nie pamiętam, aby Jezus powiedział coś w stylu "zabierz koszulę temu, co ma dwie i daj temu co nie ma żadnej".

Zachęcał - "daj każdemu, kto cię prosi" i napominał "bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę" (Łk 10,7).....

Zgadza się. Tak postępuje darczyńca - daje każdemu, kto cię prosi. Ale daje ze swego. Socjalista (dobry) zabiera temu co ma i daje temu co go prosi. Nie pamiętam słów Jezusa "jeśli ktoś cię prosi, idź i zabierz koszulę temu co ma i daj temu co prosi".

"Zasługuje robotnik na swoją zapłatę" to trochę inna kategoria, nie podciągałbym tego pod socjalizm, a państwo prawa. Myślę, że tutaj liberałowie zgadzają się z socjalistami.

Śr gru 15, 2010 17:28
zbanowany na stałe

Mnie po roku 1989 najbardziej rozśmieszała a poniekąd i przerażała trwająca po dziś dzień sytuacja, że tzw. prawica wykrzykiwała lewicowe hasła do społeczeństwa twierdząc, że są one prawicowe, gdy tymczasem tzw. lewica, gdy tylko była u władzy, natychmiast realizowała prawicowe zasady kapitalizmu, uśmiechając się wdzięcznie do lewicowego na ogół, a właściwie populistycznego społeczeństwa.

Takiej wody z mózgów zrobionej w całym przekroju społeczeństwa nie widziałem w Polsce nigdy wcześniej i nie spodziewałem się tego właśnie po roku 1989 na fali wolności.
Okazało się szybko, że w Polsce ludzie chcą nie tyle wolności i możliwości mądrego działania, co haseł i możliwości ich wykrzykiwania.

Nie było i nie jest mi po drodze z tym.
Czekam na nowe pokolenie.

SweetChild,
dziękuję za pokazanie poglądów wiecznego studenta.
Przypomina on, że lewicowość/ prawicowość co innego oznacza w ideologii i hasłach, a co innego w działaniu. Naprawdę trzeba uważać przy wyborach, bo można się ostro naciąć. Co zresztą następuje i wielu ludzi cierpi przez to. Zamiast się uczyć, uczyć, uczyć.

Kiedyś Janusz Korwin Mikke powiedział brutalnie:
Jedyną prawicową partią w Polsce jest Unia Polityki Realnej.
I miał rację, moim zdaniem.

Alus,
Jezus nigdy nic nikomu nie zabierał !!!
Nie zrozumiałaś tego pięknego przykładu...

Śr gru 15, 2010 17:39

maly_kwiatek napisał(a):
Kiedyś Janusz Korwin Mikke powiedział brutalnie:
Jedyną prawicową partią w Polsce jest Unia Polityki Realnej.
I miał rację, moim zdaniem.

Zależy od definicji prawicy. Dla mnie UPR to jedyna partia ortodoksyjnie liberalna w kwestiach gospodarczych. Tyle że rzadko który układ pracuje optymalnie w warunkach ekstremalnych. Nie jeździmy przecież samochodem na zasadzie "gaz do dechy" ani skrajnie powoli, na "jedynce". Jest pewna prędkość optymalna, będąca kompromisem między bezpieczeństwem podróży a czasem dotarcia do celu, z uwzględnieniem zużycia paliwa czy silnika. Prawdziwą sztuką jest taki dobór parametrów, aby cały układ pracował wydajnie i stabilnie.

Przyznaję, że osobiście sympatyzuję z liberałami, po części nawet UPR czy JKM, ale głównie dlatego, że obecny układ jest w mojej ocenie za bardzo przesterowany w stronę socjalizmu. Natomiast gdyby całościowo zastosować propozycje UPR, to byłbym gotów się założyć, że po krótkim czasie szybkiej jazdy (szybkiego rozwoju gospodarczego) wypadlibyśmy na pierwszym ostrzejszym zakręcie i rozbili się na drzewie (głęboka recesja).

Śr gru 15, 2010 18:11
Cytuj:
Alus,
Jezus nigdy nic nikomu nie zabierał !!!
Nie zrozumiałaś tego pięknego przykładu...

Jak wyczytałeś, że twierdzę iż Jezus coś komuś zabierał? :)

Śr gru 15, 2010 19:53
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
Cytuj:

Zachęcał - "daj każdemu, kto cię prosi" i napominał "bo zasługuje robotnik na swoją zapłatę" (Łk 10,7)....

Twoja wypowiedź odbieram w tym kontekście jako zaprzeczającą przedmówcy...

Śr gru 15, 2010 20:09

Cytuj:
Etykietki potrzebne będą też przy sądach doraźnych i plutonach egzekucyjnych jeśli te już powstaną , żeby się nikomu nic nie pomyliło.

@_@

Ogół ludzi to nie masa, a zbiorowisko indywiduułów. Nie ma kogo dzielić, bo każdy jest różny (truizm, nieoczywisty dla wszystkich).

W NT możemy odnaleźć takie słowa Jezusa jak "plemię żmijowe", "lud o twardym karku", ale tego nic nie przebije (akurat nie w stosunku do faryzeuszy, ale do kobiety kananejskiej - poganki):

"Ewangelia wg św MAteusza, rodz 15

21 Potem Jezus odszedł stamtąd i podążył w stronę Tyru i Sydonu. 22 A oto kobieta kananejska, wyszedłszy z tamtych okolic, wołała: "Ulituj się nade mną, Panie, Synu Dawida! Moja córka jest ciężko dręczona przez złego ducha". 23 Lecz On nie odezwał się do niej ani słowem. Na to podeszli Jego uczniowie i prosili Go: "Odpraw ją, bo krzyczy za nami!" 24 Lecz On odpowiedział: "Jestem posłany tylko do owiec, które poginęły z domu Izraela". 25 A ona przyszła, upadła przed Nim i prosiła: "Panie, dopomóż mi!" 26 On jednak odparł: "Niedobrze jest zabrać chleb dzieciom a rzucić psom". 27 A ona odrzekła: "Tak, Panie, lecz i szczenięta jedzą z okruszyn, które spadają ze stołów ich panów". 28 Wtedy Jezus jej odpowiedział: "O niewiasto wielka jest twoja wiara; niech ci się stanie, jak chcesz!" Od tej chwili jej córka była zdrowa."
Czyli jednak dzielił... Żydzi byli jacy byli, ale nie byli psami... Św. Łukasz nie wspomniał o tym w swojej wersji Ewangelii, mozę dlatego, ze byłą przeznaczona głównie dla pogan chcących przyjać chrześcijaństwo.

Śr lut 23, 2011 21:44
Zobacz profil WWW

SweetChild napisał(a):
Pozwolę sobie jeszcze przytoczyć też post wiecznego_studenta z tego wątku,
bo moim zdaniem bardzo celnie opisuje wyróżniki lewicy i prawicy
A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:
http://www.youtube.com/watch?v=BCqItQCv2XQ - Michalkiewicz wyjaśnia jak odróżnić prawicę od lewicy
http://www.youtube.com/watch?v=Hy3ZykrPFjY - Michalkiewicz definiuje pojęcia prawicy, lewicy i liberalizu
wieczny_student napisał(a):
Według mnie, prawica to wartości tradycyjne
Prawica to nie to samo co konserwatyzm.
SweetChild napisał(a):
lewica ich odrzucenie i budowanie "nowego społeczeństwa".
Lewicowiec nie musi być rewolucjonistą.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt wrz 23, 2011 21:53

Elbrus napisał(a):
A ja wolę podział zaproponowany przez red. Stanisława Michalkiewicza:(...)

Dla mnie to kryterium podziału na liberałów/ socjalistów.

So wrz 24, 2011 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona