Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
Autor |
Wiadomość |
stanislav
zbanowany na stałe
|
 Re: Obietnice Tuska - próba obiektywnej analizy.
osiris napisał(a): Mała, słaba ale prawdziwa. No tak, na taki widok wróg pierzchnie i tylko kurz po nim zostanie.  Prędzej nasi dzielni żołnierze spakuja manatki i ruszą w nieznane. Swego czasu spedziłem rok czasu w 31 Bazie lotniczej w Krzesinach. Najśmieszniejsze w tym było to że wiekszośc z tych zawodowych żołnierzy z którymi miałem kontakt przyznawala że sa w wojsku bo dobrze tam zarabiają i nie narażali by swojego zycia dla tego kraju, że w razie czego predzej by stąd wyjechali niz szli walczyć. 
|
Wt lut 08, 2011 16:35 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Obawiam się, ze coś takiego jak polski patriotyzm zostało pogrzebane wraz z parą prezydencka na Wawelu. To, co jeszcze zostało i przejawia ślady patriotyzmu, jest zaciekle ścigane i dobijane, jako przypadki psychiatryczne, przez jakieś dziwne szeregi lojalnych wobec Rządu cywilnych funkcjonariuszy, rozproszonych w społeczeństwie.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt lut 08, 2011 16:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatku, a moglbys podac jakas definicje tego co ty nazywasz patriotyzmem? Jak ty odrozniasz prawdziwych patriotow od tych, ktorzy sie pod patriotow podszywaja?
|
Wt lut 08, 2011 17:01 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Kamala napisał(a): maly_kwiatku, a moglbys podac jakas definicje tego co ty nazywasz patriotyzmem? Jak ty odrozniasz prawdziwych patriotow od tych, ktorzy sie pod patriotow podszywaja? A kto się podszywa? Bo ja nie słyszę już ani podszywających się ani nikogo kto mówiłby o patriotyzmie i o tym co z niego wynika. Politycy mówią o potrzebach i powinnościach wobec Europy, Rosji lub USA, ludzie mówią o potrzebach prywatnych, a na forum pada pytanie, co to jest patriotyzm> Może zapytaj historyków, Kamala?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Wt lut 08, 2011 17:08 |
|
 |
SweetChild
|
pilaster napisał(a): Cytuj: za dobrą miarę liberalizacji gospodarki uważam ilość pieniądza przechodzącą przez budżet - im więcej mamy redystrybucji poprzez budżet tym bardziej socjalistyczna (mniej liberalna) gospodarka. Świetnie. Ile wynosił ten wskaźnik w roku 2007? Bo w tej chwili wynosi 43,3% PKB. Niestety, nie znalazłem danych za 2007 rok. Szacuję, że był wyższy, jako że wzrost PKB w latach 2008-2010 nie był imponujący (w wartościach bezwzględnych, bez odniesienia do Europy) a wzrost deficytu budżetowego był znaczący. Przyjąłem więc, że wydatki rosły szybciej niż PKB. Ale jak podasz twarde dane, to nie będę się upierał przy tych szacunkach, chociaż ciekawy byłbym, gdzie tkwi ewentualny błąd w moim rozumowaniu. pilaster napisał(a): Poza tym ten wskaźnik może być mylący. W Szwecji jest dużo wyższy (52,5%), a mimo to Szwecja jest krajem znacznie bardziej od Polski liberalnym. Z kolei w takiej Wenezueli wskaźnik ten wynosi ledwo 34%, czyli wg sweetchilda, Chavez moze być wzorem liberała Dlatego proponowałbym oprzeć się raczej na rankingu Heritage. Chavez mógłby być wzorem liberała, gdyby np. za jego rządów wskaźnik redystrybucji spadł z 52% do 34%  A rankingu Heritage nie podważam, z pewnością jest pełniejszy niż jeden tylko wskaźnik.
|
Wt lut 08, 2011 17:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maly_kwiatek napisał(a): Obawiam się, ze coś takiego jak polski patriotyzm zostało pogrzebane wraz z parą prezydencka na Wawelu. To, co jeszcze zostało i przejawia ślady patriotyzmu, jest zaciekle ścigane i dobijane, jako przypadki psychiatryczne, przez jakieś dziwne szeregi lojalnych wobec Rządu cywilnych funkcjonariuszy, rozproszonych w społeczeństwie. Pytalam o twoja definicje patriotow. Tych, o ktorych tu pisales. Bo ja jednak jeszcze kilku w Polsce widze i wcale nie tylko po stronie zwolennikow teorii, ze to Rosjanie zestrzelili Tupolewa. No ale jak widze, wyglaszanie opinii bez pokrycia to nie tylko wada twoich oponentow. Przepraszam, ze oczekiwalam na merytoryczna odpowiedz. Pomylilam rozmowce...
|
Wt lut 08, 2011 17:16 |
|
 |
stanislav
zbanowany na stałe
|
maly_kwiatek napisał(a): Obawiam się, ze coś takiego jak polski patriotyzm zostało pogrzebane wraz z parą prezydencka na Wawelu.
A co to za patriota co własny kraj ośmieszał. Prawdziwy patriota to ten który kupuje telefon w plusie. "Plusikowe 200zł w hołdzie Polakowi"
|
Wt lut 08, 2011 17:22 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Kamala napisał(a): Pytalam o twoja definicje patriotow. Tych, o ktorych tu pisales.
Bo ja jednak jeszcze kilku w Polsce widze i wcale nie tylko po stronie zwolennikow teorii, ze to Rosjanie zestrzelili Tupolewa. No ale jak widze, wyglaszanie opinii bez pokrycia to nie tylko wada twoich oponentow. Przepraszam, ze oczekiwalam na merytoryczna odpowiedz. Pomylilam rozmowce... Pomyliłaś przede wszystkim temat. Zwolennicy teorii, ze to Rosjanie zestrzelili Tupolewa (gdzie oni są? Kamala, pokaż kilku, bo ja nie znam żadnego) nie maja nic wspólnego z polskim patriotyzmem. A patriota, Kamala, to ktoś kto kocha własna Ojczyznę, działa i pracuje dla niej, a nie ucieka na emigrację, pracuje, działa dla innych mocarstw i serce ma w ich kierunku skierowane a nie w kierunku Ojczyzny. ostrzeżenie - za ostatni akapit - saxon
|
Wt lut 08, 2011 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dziekuje maly _kwiatku za szczerosc. Na pewno nasi misjonarze zgodza sie z toba. A papiez Jan Pawel II tez sie z niebios nie obrazi za prawde o sobie.
Nie bede ci wiecej psula twojego dobrego samopoczucia. Zegnam
|
Wt lut 08, 2011 17:53 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A patriota, Kamala, to ktoś kto kocha własna Ojczyznę, działa i pracuje dla niej, a nie ucieka na emigrację, pracuje, działa dla innych mocarstw i serce ma w ich kierunku skierowane a nie w kierunku Ojczyzny. Dla mnie prawdziwy patriota, to taki ktory po dojsciu do wieku emerytalnego popelnia samobojstwo. Nie chce byc pasozytem na zdrowej tkance biednego narodu. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt lut 08, 2011 18:01 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Dural napisał(a): Cytuj: A patriota, Kamala, to ktoś kto kocha własna Ojczyznę, działa i pracuje dla niej, a nie ucieka na emigrację, pracuje, działa dla innych mocarstw i serce ma w ich kierunku skierowane a nie w kierunku Ojczyzny. Dla mnie prawdziwy patriota, to taki ktory po dojsciu do wieku emerytalnego popelnia samobojstwo. Nie chce byc pasozytem na zdrowej tkance biednego narodu.  To tak chciała podobno ta Pani Mucha. W sumie ciekawe jak to będzie realizowane przez Rząd. Bo mimo niezłego wizerunku, większość z członków Rządu jest starsza i ode mnie i do tej Pani Muchy. Będziemy się patrzeli z Panią Muchą, gryząc popcorn i przepijając Patriotyczna Coca Colą.
|
Wt lut 08, 2011 18:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): maly_kwiatku, a moglbys podac jakas definicje tego co ty nazywasz patriotyzmem? Jak ty odrozniasz prawdziwych patriotow od tych, ktorzy sie pod patriotow podszywaja? Może inaczej, co można nazwać brakiem patriotyzmu? Tu odpowiedź: Cytuj: Swego czasu spedziłem rok czasu w 31 Bazie lotniczej w Krzesinach. Najśmieszniejsze w tym było to że wiekszośc z tych zawodowych żołnierzy z którymi miałem kontakt przyznawala że sa w wojsku bo dobrze tam zarabiają i nie narażali by swojego zycia dla tego kraju, że w razie czego predzej by stąd wyjechali niz szli walczyć. Takie to mamy obecnie wojsko zawodowe. Strach się bać. Do tej sytuacji doprowadził nie kto inny jak Tusk gdzie za jego czasów zdezawuowano pojęcie patriotyzmu, które teraz uważane jest za wartość godną ciemnogrodu. Reszta kręci lody a jak ojczyzna będzie w potrzebie dadzą nogę na Bermudy lub inne ciepłe kraje a pieniądze już mają w rajach podatkowych. Tylko smród po nich pozostanie i puste kasy.
|
Wt lut 08, 2011 18:59 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Kwiatek, Ty zmieniasz poglady jak nimfomanka kawalerow. Najpierw twierdzisz, ze rzad jest zlozony ze sprzedawczykow, teraz raptem liczysz na zbior patriotow, co jest grane? Cytuj: Reszta kręci lody a jak ojczyzna będzie w potrzebie dadzą nogę na Bermudy lub inne ciepłe kraje a pieniądze już maja w rajach podatkowych. To by znaczylo, ze Polacy zaczeli trzezwo myslec. Teraz wystarczy poczekac kilka lat i w rzeczy samej, staniemy sie potega! 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt lut 08, 2011 19:08 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Dural napisał(a): Kwiatek, Ty zmieniasz poglady jak nimfomanka kawalerow. Najpierw twierdzisz, ze rzad jest zlozony ze sprzedawczykow, teraz raptem liczysz na zbior patriotow, co jest grane?
Przepraszam, zasugerowałem się tą całą Panią Muchą i faktycznie się wygłupiłem.
|
Wt lut 08, 2011 19:52 |
|
 |
SweetChild
|
SweetChild napisał(a): pilaster napisał(a): Świetnie. Ile wynosił ten wskaźnik w roku 2007? Bo w tej chwili wynosi 43,3% PKB. Niestety, nie znalazłem danych za 2007 rok. Można też spróbować oszacować wskaźnik redystrybucji na bazie danych ze strony Fundacji Heritage. Mamy tam tabelę składowych indeksu wolności gospodarczej dla Polski od 1995 roku, a wśród nich składową "Government spending" ("wydatki rządowe"), która obecnie wynosi 43,8 a 2007 wynosiła 44,8. Przy czym obowiązuje zasada "im wyższa wartość tym lepiej".
|
Wt lut 08, 2011 23:58 |
|
|
|