Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 8:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona
 Aborcja u 14-latki 
Autor Wiadomość

"Gazeta Wyborcza": Zgwałcona czternastolatka przyjechała do warszawskiego szpitala, by usunąć ciążę. Ale krok w krok za nią podążał ksiądz i działaczki z organizacji obrońców życia. Postawili zarzut nakłaniania małoletniej do aborcji, prokuratura bada sprawę. A zabieg się nie odbył.
Czternastoletnia Agata ma prawo do legalnej aborcji, gdyż ciąża jest wynikiem gwałtu. Potwierdziła to lubelska prokuratura.

Dziewczyna chciała dokonać aborcji w Lublinie, gdzie mieszka. Jednak dwa szpitale odmówiły. W jednym z nich podczas rozmowy dziewczyny i jej matki z ordynatorem nagle pojawił się ksiądz. Zaczął przekonywać nieletnią, że powinna urodzić.
REKLAMA Czytaj dalej

Od tej pory księża, kobiety i psycholodzy z organizacji antyaborcyjnych nie dają jej spokoju. Dlatego matka Agaty poprosiła o pomoc Federację na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny, która pomagała znaleźć szpital, w którym dokonają zabiegu. Miał się odbyć w tym tygodniu przy ul. Inflanckiej w Warszawie. Dziewczyna przyjechała w środę rano. Według przedstawicielek Federacji następnego dnia w szpitalu pojawił się ksiądz z Lublina i kobiety z organizacji pro-life.

Według opowieści pracowników szpitala, gdy do lecznicy przyjechali przeciwnicy aborcji, rozpętało się piekło. To był koszmar - opowiada pracownica. - Oni ją zaszczuli. Prócz księdza pojawili się także dziennikarze albo z radia maryja, albo z Telewizji Trwam. A kobiety z organizacji antyaborcyjnej okupowały sekretariat.

Dyrekcja szpitala potwierdza, że pacjentka leżała na oddziale, ale do zabiegu nie doszło.

- Otrzymaliśmy faksem pismo z sądu, że zabieg nie może się odbyć, dlatego pacjentka została wypisana - mówi Janusz Siemaszko, dyrektor szpitala przy Inflanckiej. Jakie pismo? Dyrekcja nie chce pokazać, zasłaniając się tajemnicą lekarską. Nieoficjalnie "GW" dowiedziała się, że chodzi o postanowienie sądu rodzinnego o umieszczeniu małoletniej w Pogotowiu Opiekuńczym w Lublinie na czas zakończenia sprawy o pozbawienie matki Agaty władzy rodzicielskiej.

Postępowanie związane ze zgłoszonym podejrzeniem przestępstwa nakłaniania do aborcji prowadzi Prokuratura Warszawa Śródmieście- Północ. - Trwają przesłuchania świadków - mówi Agnieszka Muł, szefowa tej prokuratury.

Polska.

So cze 07, 2008 9:37

Mroczny Pasażer - przed chwilą czytałam. Polska. Jestem zdegustowana.
Powinni jej choć psychologa zapewnić.

[...] - wycieczki personalne proszę pomijać - jo_tka

So cze 07, 2008 10:08
Jednego nie rozumiem- jak prokuratura może uznać coś za gwałt przed wyrokiem sądu ?
Chyba ze a priori zakłada się ze seks z osobą przed 15 rokiem życia to gwałt...nie wiem...

Dwa- nie wierzcie wszystkimu co pisze Wyborcza- zwróćcie uwagę na obciążony język jakiego uzywa się w stosunku do osób pro life- "zaszczuli", "krok w krok za nią"...Jesli tak było- to ochrona mogła ich wyrzucic...

To sytuacja trudna...

So cze 07, 2008 20:52

Dobrze, że był jakiś odzew organizacji pro-life, samo to uważam za pozytywne.
Ale mam inną wątpliwość - tak nawołujemy te kobiety, żeby powstrzymały się od aborcji, a jeśli już się powstrzymają, to co wtedy... Przestajemy się nimi interesować, uważamy sprawę za zakończoną sukcesem... A przecież te kobiety nieraz potrzebują pomocy... Czy działania Kościoła zmierzające w kierunku pro-life nie powinny być bardziej, nazwijmy to, kompleksowe? Pomoc psychologiczna, czy też zwykła pomoc finansowa może być niezbędna, nie możemy zostawić takiej kobiety samej z dzieckiem.

Inna sprawa to zrelacjonowanie tego przez "Wyborczą". Biorę osobiście poprawkę na ten opis i dzielę wszystko przez 2, ale jeśli tego typu zachowania osób pro-life miałyby miejsce, to jest to nie tylko skandaliczne, ale przyniesie raczej skutek odwrotny do zamierzonego. Takie nieliczenie się z osobą, z jej stanem emocjonalnym czy psychicznym, jest poniżej krytyki, i przypomina mi kąpanie dziecka we wrzącej wodzie - niby trzeba wykąpać, ale zabierzmy się do tego tak, aby nie szkodzić

So cze 07, 2008 21:39
1. Kościelny Caritas prowadzi domy dla samotnych matek- to że o tej pomocy nie huczy sie w mediach to nie znaczy ze jej nie ma...

2. Oczywiście w tym przypadku może być potrzeba pomoc finansowa- jednak to pewien stereotyp, że aborcji dokonują wyłącznie "biedaczki"...

3. To trochę tak jak uratujesz kogoś tonącego z wody- oczywiscie możesz się nim dalej interesować- ale dokonałeś najważniejszego- ocalenia życia...jeśli rodzina dziecka nie jest w dramatycznej sytuacji- to da sobie radę sama...

So cze 07, 2008 21:52

Jednego nie rozumiem- jak prokuratura może uznać coś za gwałt przed wyrokiem sądu ?
Chyba ze a priori zakłada się ze seks z osobą przed 15 rokiem życia to gwałt...nie wiem...
Owszem, tak sie zaklada. I tak jest.
Teresse napisał(a):
Dwa- nie wierzcie wszystkimu co pisze Wyborcza- zwróćcie uwagę na obciążony język jakiego uzywa się w stosunku do osób pro life- "zaszczuli", "krok w krok za nią"...Jesli tak było- to ochrona mogła ich wyrzucic...
GW pisze dla swoich czytelnikow, tak, jak czytelnicy lubia. W koncu oni tez chca na chleb z kielbasa zarobic.

So cze 07, 2008 22:20

1) czemu te panie i ksiadz nie zostali usunieci z terenu szpitala, a nastepnie komendy policji? Utrudniali prace osobom tam zatrudnionym, teraz kazdy moze sobie wejsc na komisariat i tam siedziec ile chce?
2) jak ograniczonym trzeba byc (jesli to prawda), by starac sie odebrac matce prawa rodzicielskie i umieszczac dziewczyne w pogotowiu opiekunczym? Za co?

N cze 08, 2008 8:55

1. Zaiste utrudnianie pracy jakim jest zabijanie dziecka w brzuchu matki.
2. Czasem ktoś mimo dobrych chęci nie jest w stanie opiekować się dzieckiem - ale tego się nie orzeka od tak tylko tylko jest cała procedura.

N cze 08, 2008 11:01

Dobrze, tylko prawo obowiazuje wszystkich niezaleznie od przyjetych przez nich swiatopoglodow. Dziewczyna miala prawo do aborcji, tamci ludzie nie mieli prawa przesiadywac w tamtych miejscach.

Oby kiedys ktos nie staral sie odbierac dziecka Tobie, bo cos mu sie nie bedzie podobalo w Tobie.

N cze 08, 2008 16:48

1 W niektórych krajach mąż ma prawo ukamienować żonę gdy ją podejrzewa o zdradę. Czy więc jeżeli ktoś stanie w obronie tej żony złamie prawo i należy mu się kara?

2. Ale o czym ty mówisz? Jak jest matka alkoholiczka bez ojca i dziecko umiera z głodu to odbiera się jej dziecko dla dobra dziecka i choć dla matki to będzie szok to są ważniejsze rzeczy od samopoczucia matki.

Inna sprawa gdy matka jest dobra i kocha na prawdę swoje dziecko ale jej nie stać na jego utrzymanie - tu nie mogę się wypowiedzieć bo obie sytuacje są złe.

N cze 08, 2008 17:04

No po prostu mnie zadziwia. Juz bardziej lopatologicznie sie nie da, ale:
1) Rzeczpospolita Polska jest panstwem prawa (tak widnieje w naszej konstytucji). Co to oznacza? Ze dziala sie na podstawie przyjetego i obowiazujacego PRAWA.
2) Co prawo stanowi? Ze dziewczynka ma prawo do aborcji. Co wiec nalezy jej zapewnic? Opieke psychologiczna i mozliwosc wykonania zabiegu. Czemu? Bo jest to przez panstwo zapewnione.
3) Przestrzeganie prawa w zaleznosci od wlasnego widzimisie i przymuszanie innych do jego lamania, tudziez odbieranie komus jego praw w imie wlasnego swiatopogladu jest po prostu zle. Mozesz rozmawiac, przekonywac, etc. Ale zabierac mozliwosci korzystania z posiadanych praw nie mozesz. Nie zyjemy w panstwie teokratycznym (choc pewnie bys tego chcial) ale demokratycznym, w ktorym obowiazuje pluralizm pogladow, a wolnosc jest tolerowana tak dlugo jak NIE OGRANICZA WOLNOSCI innych. W tej sytuacji ta wolnosc zostala ograniczona i tego tolerowac nie wolno.

N cze 08, 2008 17:30

Zaiste zabijanie dziecka w ogóle nie wpływa na ograniczenie wolności.

Prawo prawem a moralność moralnością. Dziwi Cię że ktoś chciał ocalić ludzkie życie? Bo ta dziewczyna wedle naszego prawa państwowego ja chce może je zabić?

Ja wiem co to jest prawo polskie. Ale (bardziej skrajnego przypadku nie mogę wymyślić) jak se pojedziesz do za granicę gdzie prawo będzie mówić że jak ktoś przyjedzie i ma niebieski plecak to można go spalić na stosie.
I teraz obrońcy praw życia powiedzą - nie nie zabijajcie go. A Ty wtedy powiesz - ale prawo w tym państwie w którym jestem mówi że mogą mnie spalić jak chcą przecież po to jest prawo żeby go przestrzegać - obrońcy praw życia powinni trafić do więzienia... więc niech mnie palą bo takie jest prawo.

N cze 08, 2008 17:47

1) Rzeczpospolita Polska jest panstwem prawa (tak widnieje w naszej konstytucji). Co to oznacza? Ze dziala sie na podstawie przyjetego i obowiazujacego PRAWA.

1. Prawo stanowione tylko o tyle jest obowiązujące, o ile nie narusza prawa naturalnego. Prawo zezwalające na likwidację życia ludzkiego nie ma i mieć nie może mocy obowiązującej
2. Istnieje wolność przekonań i wolność ich wyrażania. Jeśli widzę, że ktoś chce popełnić zło, to staram się go powstrzymać

N cze 08, 2008 17:54

Tak, staram sie go powstrzymac, a nie zamykam go w lochu i uniemozliwiam mu zrobienie tego. Podobno mamy wolna wole?

N cze 08, 2008 17:59

A co człowiek odizolowany od społeczeństwa nie ma wolnej woli?
Wróćmy do tematu mordowania dzieci na co zezwala prawo - więc ponoć jest to słuszne.

N cze 08, 2008 18:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 429 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 29  Następna strona