Cytuj:
To demagogia. Może tak to wytłumaczę. Jeżeli by mój syn w wieku powiedzmy lat dziewiętnastu zgwałcił i zabił komuś dwuletnią córeczkę a jej ojciec wymierzył mu sprawiedliwość na "własna rękę" to byłbym strasznie zrozpaczony, przerażony i smutny. Ale o żadnym odwecie nie mogło by być mowy. Nienawidził bym tego gościa który to zrobił i na tym koniec. Nie wiem czy zrozumiesz co chciałem Ci przekazać. Jest takie słowo staroświeckie "honor" obecnie mało popularne i uważane za głupie.
To co napisała jo_tka jak również to co napisałem ja nie ma nic wspólnego z demagogią. Nazywa się to logiczne myślenie.
Wy tutaj rozpatrujecie wszystko pod kątem jednego przypadku. Fantastyczny sposób, nie ma co. Ja do Twojego przykładu o honorze (wyobraź sobie, że znam takie pojęcie) dodam dwa warianty.
A więc wyobraź sobie, że Twój syn w wieku lat 19stu zgwałcił komuś dwuletnią córeczkę.
I - XYZ
1. Jej ojciec zabił Twojego syna.
2. Jej ojciec wykastrował Twojego syna.
3. Jej ojciec trwale okaleczył Twojego syna.
Przeanalizuj sobie trzy warianty tego wydarzenia w układzie XYZ.
Przeanalizowałeś? Super? Wszystko bierzesz na klatę uniesiony honorem?
A teraz zaserwuję Ci trzy te same punkty, ale w wariancie ZYX. Wiesz na czym on polega? Na tym, że ten cały ojciec nie miał nawet 80-cio procentowej pewności, że to Twój syn był winny.
I co teraz?
Vendetta wyklucza takie terminy jak udowodnienie winy, jak proces, jak dowody. Vendetta to synonim zemsty, działania emocjonalnego, ukierunkowanego na wytłumienie poczucia krzywdy za pomocą wyrządzenia drugiej. To "sprawiedliwość" pozbawiona wszelkiej kontroli.
Ja wiem, że lata oglądania amerykańskich filmów zrodziło u nas podświadomą sympatię dla renegatów, ludzi stawiających się poza prawem żeby wyręczyć dysfunkcyjny wymiar sprawiedliwości i zabijający złych mafiosów.
Tylko, że życie to nie amerykański film.
Dysfunkcyjność wymiaru sprawiedliwości nie usprawiedliwia vendetty. Jedno takie przyzwolenie może spowodować, że przy następnej zemście zginie ktoś postronny. I co wtedy? Jego rodzina poszuka zemsty? W końcu każdy zacznie tak robić. A inni zaczną to wykorzystywać.
Crosis