Autor |
Wiadomość |
kris123
|
 Krzyże w szkole
Czy wiszący w klasie krzyż jest waszym zdaniem ograniczeniem swobód wyznaniowych ?
Jak to oceniacie w kontekście tego artykułu:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... omosc.html
Ciekawe, czy w Polsce znajdą się osoby, które będą próbowały iść tą ścieżką?
_________________ optymista
|
Wt lis 03, 2009 15:07 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
W jaki sposób krzyż ogranicza swobody wyznaniowe ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lis 03, 2009 15:14 |
|
 |
r4dz10
|
co prawda szkoła czy urząd to miejsce świeckie, ale... czemu takim jednostkom przeszkadza krzyż? żenada.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Wt lis 03, 2009 15:23 |
|
|
|
 |
paul1205
|
Moim zdaniem usuwanie symboli religijnych z miejsc publicznych jest niedorzeczne i bezpodstawne. Mówi się, że krzyż może być powodem zgorszenia dla innych religii lub przeszkodą w wychowaniu dzieci według własnych przekonań, ale dla mnie taka argumentacja wydaje się być śmieszna. Wyrok wydany przez Trybunał w Strasburgu jest przykładem zataczającej coraz szersze kręgi w Europie laicyzacji społeczeństwa. Ateiści chcą za wszelką cenę zniszczyć wszystkie religie, a przynajmniej usunąć jest ze swojego otoczenia... stąd np. zakaz noszenia chust przez muzułmanki we Francji czy w/w wyrok w sprawie krzyża.
|
Wt lis 03, 2009 15:41 |
|
 |
kris123
|
Myśle że porównanie do chust jest trafione. Póki co europa jest ukształtowana przez chrześcijaństwo, ale w perspektywie jednego do dwóch pokoleń zacznie wzrastać znaczenie islamu. Głównym czynnikiem będą emigrancji z Algierii czy Turcji. Jeśli miałbym zgadywać, to pewnie symbole religijne zaczną być wypierane ze szkół i instytucji państwowych.
To już się dzieje w krajach, które taki tygiel kulturowy posiadają (Anglia,Francja).
Zaryzykuje twierdzenie, że jedynym rozwiązaniem do tej pory było usuwanie symboli religijnych,tak aby nie faworyzować żadnego wyznania.
Mam zatem pytanie o alternatywy dla powyższego rozwiązania.
|
Wt lis 03, 2009 17:00 |
|
|
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: Póki co europa jest ukształtowana przez chrześcijaństwo Ta... Dzięki chrześcijańskiemu średniowieczu straciliśmy minimum tysiąc lat rozwoju... Ja serdecznie dziękuję za takie ukształtowanie... Cytuj: Mam zatem pytanie o alternatywy dla powyższego rozwiązania. Nie ma alternatywy. Wszelkie znaki i symbole religijne won z miejsc, ogólnie rzecz ujmując, publicznych. Ktoś chce mieć w domu- proszę bardzo. Ktoś chce mieć w świątyni- proszę bardzo. Pracodawca pozwala wieszać w jego firmie- proszę bardzo. Ale cała reszta powinna być zdecydowanie "odreligijniona", właśnie po to żeby wszystkich traktować równo i nikogo sztucznie nie wywyższać. Cytuj: ale dla mnie taka argumentacja wydaje się być śmieszna. No to życzę Ci, żeby wszędzie gdzie przebywasz wisiały tylko, np, Gwiazdy Dawida. Zero krzyży. I co? Zadowolona? Już widzę to święte oburzenie i lamenty o wywieszanie krzyży. Usunąć wszystko i problem z głowy. Komuś nie pasuje- pałą przez plecy i wsio Cytuj: za wszelką cenę zniszczyć wszystkie religie Tak, jasne. Akurat w niszczeniu religii najlepsze są same religie. Żeby tylko wyprawy krzyżowe wspomnieć. A jak ateista, czy bardziej myślący chrześcijanin powie "hola, hola źli ludzie, może by tak zacząć w państwie świeckim traktować wszystkie religie równo?" to od razu znajduje się gazylion ludzi, którym nie odpowiada bycie traktowanym tak jak każdy inny. No ale cóż "Kochaj bliźniego jak siebie samego" jak widać nie jest bliskie sercu wielu... Cytuj: ale... czemu takim jednostkom przeszkadza krzyż? żenada. Bo chce, żeby skoro wywiesza się krzyż, to był wywieszany symbol mojej religii. O. Czy na prawdę tak ciężko to ludziom przyswoić do mózgów? Cytuj: W jaki sposób krzyż ogranicza swobody wyznaniowe ?
Nie ogranicza, tylko w sposób ewidentny i "chamski" faworyzuje jedno wyznanie, co w państwie świeckim, jakim na szczęście niby jest Polska, nie może mieć miejsca.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Wt lis 03, 2009 18:12 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nie ogranicza, tylko w sposób ewidentny i "chamski" faworyzuje jedno wyznanie, co w państwie świeckim, jakim na szczęście niby jest Polska, nie może mieć miejsca.
Niestety, nie takie było uzasadnienie. Moje pytanie tyczyło się uzasadnienia. Osobiście uważam, że nie ma potrzeby wieszania krzyży, czy czegokolwiek poza stricte państwowymi symbolami, w państwowych budynkach. A to dlatego, że mieszanie się państwa do religii szkodzi religii, a mnie zależy na dobru religii.
A propos - Pilaster, ktoś do Ciebie ! 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lis 04, 2009 10:16 |
|
 |
Lot Orła
|
Eh... co mi może przeszkadzać krzyż, gwiazda Dawida, swastyka (w dawnym znaczeniu) na ścianie. Dla mnie to tylko kolejny element dekoracyjny, jak obrazek jakiś.
Takie coś przeszkadzałoby mi gdyby wyznawcy danej wiary zaczynali lekcję, dzień w firmie od modlitwy w którą kazaliby się włączyć innym lub opuścić dane pomieszczenie na czas trwania modłów. (nigdy się z czymś takim nie spotkałem ani nie słyszałem, oczywiście oprócz lekcji religii  )
Jeśli symbol danej religii wisi na ścianie, i to w jakiś sposób pomaga wyznawcom tejże, a mnie w żaden sposób nie przeszkadza (nie śmierdzi, nie jest radioaktywny, nie ma oczoje..... kolorów) to niby dlaczego miałbym chcieć aby go usunąć.
Jesteśmy krajem świeckim więc teoretycznie nie powinno ich tam być, ale skoro są to świat się nie zawali.
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Śr lis 04, 2009 12:00 |
|
 |
Johnny99
|
Jak już od dawna wiadomo, nie liczą się fakty, tylko ich interpretacja 
|
Śr lis 04, 2009 12:51 |
|
 |
kris123
|
Czyli z powyższych wypowiedzi raczej można wysnuć wnioski, że jedynym wyjściem jest usunięcie wszelkich symboli religijnych z budynków państwowych. Ewentualne różnice dotyczą uzasadnienia, czy będzie się to robić dla dobra religii czy państwa.
|
Śr lis 04, 2009 15:34 |
|
 |
Johnny99
|
Gdyby to ode mnie zależało, sam postulowałbym usunięcie krzyża np. z Sejmu - ponieważ obecność krzyża w takim miejscu uważam za profanację świętości ( i nie chodzi mi tu bynajmniej o świętość pp. posłów ). Mieliśmy nie rzucać pereł przed wieprze ( z zachowaniem pełnego szacunku.. zresztą nieważne ). Oczywiście, w prywatnym gabinecie premier jak najbardziej mógłby powiesić krzyż ( czy tam Buddę, to już od niego zależy ). Postulowałbym również usunięcie lekcji religii ze szkół, z podobnym uzasadnieniem. Obecność chrześcijan w przestrzeni publicznej ma polegać zupełnie na czym innym.
|
Śr lis 04, 2009 15:40 |
|
 |
Sheeta
|
Cytuj: Gdyby to ode mnie zależało, sam postulowałbym usunięcie krzyża np. z Sejmu - ponieważ obecność krzyża w takim miejscu uważam za profanację świętości ( i nie chodzi mi tu bynajmniej o świętość pp. posłów ). Mieliśmy nie rzucać pereł przed wieprze Cytuj: Postulowałbym również usunięcie lekcji religii ze szkół, z podobnym uzasadnieniem.
Czy uważasz, że szkoła nie zasługuje na krzyż? Któż dla Ciebie jest tym wieprzem w szkole? Dzieci, nauczyciele, czy pani woźna?
|
Śr lis 04, 2009 16:38 |
|
 |
Johnny99
|
@Sheeta: przykro mi, ale postanowiłem od dzisiaj nie odpowiadać nikomu, kto daje wyraźne przesłanki do przypuszczenia, że kompletnie nie zależy mu na zrozumieniu o co mi chodzi. Do widzenia.
|
Śr lis 04, 2009 18:25 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lis 04, 2009 18:57 |
|
 |
ysuk-san
|
profanacja krzyża - sejm
A jeżeli ów krzyż oświeci któregoś z posłów lub senatorów? Choćby na moment? Poza tym Jezus jest dla wszystkich, nie tylko dla popierających Go.
Dlaczego usunąć religię ze szkół. Jeżeli dzieci nie chcą mogą uczęszczać na etykę, czy co tam kto wymyśli. Czy nie nażeży zdobywać wiedzy na ten temat?
|
Śr lis 04, 2009 19:31 |
|
|
|