Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Bo bóg tak chciał!
Aliou Toure, z którym udało się nam połączyć telefonicznie, tłumaczy, że decyzja [o obcięciu ręki swemu bratu - Jajko] była bardzo prosta. – Kradł dziewięć razy – mówi o Moctarze. – To mój brat. Bóg kazał nam tak postąpić. Bóg stworzył mojego brata i stworzył też mnie. Trzeba przeczytać Koran, by zrozumieć. http://religia.onet.pl/publicystyka,6/n ... 52823.htmlUwielbiam takie tłumaczenia 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sty 08, 2013 12:41 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
 Re: Bo bóg tak chciał!
Przykre jest to ze człowiek człowiekowi w imię swojego urojonego Boga wyrządza ogromne krzywdy. Tak było od tysięcy lat i jest nadal, nawet w Polsce. Ofiarami w Polsce są dzieci. Np. mój brat którego kościelny wytargał bardzo mocno za uszy bo bawił się na zewnątrz kościoła podczas mszy. Mój brat miał wtedy jakieś 9-10 lat. Skąd taka agresja do dzieci wśród wierzących?
|
Cz sty 10, 2013 15:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ciarki po plecach przechodzą ... Jak słyszę - ubij, zabij, zniszcz, wyrzuć, pozbądź się itp - bo Bóg tak chciał. Wielka szkoda, że ludzie nie widzą tego iż oni sami tego chcą a nie Bóg. Najprostsze i najszybsze tłumaczenie siebie w takich przypadkach w których można sobie postawić Boga jako " tarczę "obronną , przecież człowiek nie ma rozumu? .Urodził się małpą i małpą pozostanie
|
Cz sty 10, 2013 15:20 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
A mnie ciarki przechodzą po plecach. Gdy słyszę ze ktoś mówi ze Bóg nie zgadza się na eutanazje, aborcje, związki partnerskie i palenie marihuany.
|
Cz sty 10, 2013 15:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Magdalena_i napisał(a): Ciarki po plecach przechodzą ... Jak słyszę - ubij, zabij, zniszcz, wyrzuć, pozbądź się itp - bo Bóg tak chciał. Vacarius napisał(a): A mnie ciarki przechodzą po plecach. Gdy słyszę ze ktoś mówi ze Bóg nie zgadza się na eutanazje, aborcje, związki partnerskie i palenie marihuany. I kto ma racje? Ten co uwaza, ze Pan Bog nie chce smierci, czy ten co uwaza, ze Pan Bog jest za aborcja dzieci, ktorym dal zycie? Vacarius, ty sie zastanowiles nad tym co piszesz?
|
Cz sty 10, 2013 15:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkopuł tkwi w tym właśnie - Kim jest dla nas Bóg...
Czy my mamy spełniać Wolę Boga - czy Bóg ma spełniać wolę naszą. Jeśli kogoś drażni w sposób "blokujący " prawo do wolności - eutanazji, zabijania, niszczenia, poniżania, aborcji itp - czy ten ktoś nie chce być przypadkiem bogiem dla samego siebie? panem wszechrzeczy i panem do decydowania o wszystkim i za wszystkich? Diabeł tkwi w szczegółach jak to mawiają - wystarczy by każdy człowiek który w jakimś tam stopniu wierzy w Istnienie Boga , zadał sobie pytanie - kim jest dla mnie Bóg.
|
Cz sty 10, 2013 15:55 |
|
 |
Vacarius
|
Kael napisał(a): I kto ma racje? Ten co uwaza, ze Pan Bog nie chce smierci, czy ten co uwaza, ze Pan Bog jest za aborcja dzieci, ktorym dal zycie? Vacarius, ty sie zastanowiles nad tym co piszesz? A czy pan Bóg chce aby byli złodzieje? Jeśli nie chce to musimy obcinać ręce złodziejom. Tak twierdzą muzułmanie. W przypadku aborcji sytuacja jest analogiczna. Jakaś dziewczyna pozbywa się ciąży a ty chcesz ją za ten czyn wsadzić na kilka lat do więzienia bo Bóg tak chce.
|
Cz sty 10, 2013 15:57 |
|
 |
Vacarius
|
Magdalena_i napisał(a): Szkopuł tkwi w tym właśnie - Kim jest dla nas Bóg...
Czy my mamy spełniać Wolę Boga - czy Bóg ma spełniać wolę naszą. Jeśli kogoś drażni w sposób "blokujący " prawo do wolności - eutanazji, zabijania, niszczenia, poniżania, aborcji itp - czy ten ktoś nie chce być przypadkiem bogiem dla samego siebie? panem wszechrzeczy i panem do decydowania o wszystkim i za wszystkich? Diabeł tkwi w szczegółach jak to mawiają - wystarczy by każdy człowiek który w jakimś tam stopniu wierzy w Istnienie Boga , zadał sobie pytanie - kim jest dla mnie Bóg. Dla mnie Bóg nie istnieje. Dla mnie nie ma myśliciela który by obmyślał za mnie co jest złe a co dobre. Moim zdaniem aborcja jest uzasadniona w wielu przypadkach. Dlatego nie powinno się karać więzieniem kobiet które na aborcie się zdecydowały. To już lepiej odciąć złodziejowi rękę. Bo złodziej w każdym przypadku jest zły. Ale wśród kobiet które dokonały aborcji złych kobiet jest niewiele. Czemu wiec chcecie je wszystkie wsadzać do więzienia mówiąc ze Bóg tak chce?
|
Cz sty 10, 2013 16:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Kael napisał(a): I kto ma racje? Ten co uwaza, ze Pan Bog nie chce smierci, czy ten co uwaza, ze Pan Bog jest za aborcja dzieci, ktorym dal zycie? Vacarius, ty sie zastanowiles nad tym co piszesz? A czy pan Bóg chce aby byli złodzieje? Jeśli nie chce to musimy obcinać ręce złodziejom. Tak twierdzą muzułmanie. W przypadku aborcji sytuacja jest analogiczna. Jakaś dziewczyna pozbywa się ciąży a ty chcesz ją za ten czyn wsadzić na kilka lat do więzienia bo Bóg tak chce. Kto powiedział , że Bóg tak chce? Człowiek ma wolną wolę po to - by dokonywał wyborów używając przy tym rozumu.
|
Cz sty 10, 2013 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Kael napisał(a): I kto ma racje? Ten co uwaza, ze Pan Bog nie chce smierci, czy ten co uwaza, ze Pan Bog jest za aborcja dzieci, ktorym dal zycie? Vacarius, ty sie zastanowiles nad tym co piszesz? A czy pan Bóg chce aby byli złodzieje? Jeśli nie chce to musimy obcinać ręce złodziejom. Tak twierdzą muzułmanie. W przypadku aborcji sytuacja jest analogiczna. Jakaś dziewczyna pozbywa się ciąży a ty chcesz ją za ten czyn wsadzić na kilka lat do więzienia bo Bóg tak chce. Ja nikogo do wiezienia wsadzac nie bede. I nawet Pana Boga w to nie trzeba mieszac. Wystarczy natura. A ona juz taka jest, ze po zaplodnieniu powstaje nowe zycie. Jezeli ktos dzieci sobie nie zyczy, to niech nie wspolzyje bezmyslnie. A jezeli dziecko to dla niego byt abstrakcyjny, to nich sie nie dziwi, ze jego zycie dla innych tez moze byc nieistotne. Ktos ciebie zabije? No coz, przeciez mu za to reki nie obetniemy. Glowy tym bardziej nie. to takie...niehumanitarne. Dziewczyna "pozbywa sie ciazy"? Jakie ladne i niewinne okreslenie. Tyle ze ona zabija wlasne dziecko. Takie, jakim sama byla. A tatus owego dziecka mial przyjemnosc, ale nie liczyl sie z konsekwencjami....No ale przeciez tego nie mozna od niego wymagac. To okrutne.
|
Cz sty 10, 2013 16:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Vacarius napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Szkopuł tkwi w tym właśnie - Kim jest dla nas Bóg...
Czy my mamy spełniać Wolę Boga - czy Bóg ma spełniać wolę naszą. Jeśli kogoś drażni w sposób "blokujący " prawo do wolności - eutanazji, zabijania, niszczenia, poniżania, aborcji itp - czy ten ktoś nie chce być przypadkiem bogiem dla samego siebie? panem wszechrzeczy i panem do decydowania o wszystkim i za wszystkich? Diabeł tkwi w szczegółach jak to mawiają - wystarczy by każdy człowiek który w jakimś tam stopniu wierzy w Istnienie Boga , zadał sobie pytanie - kim jest dla mnie Bóg. Dla mnie Bóg nie istnieje. Dla mnie nie ma myśliciela który by obmyślał za mnie co jest złe a co dobre. Moim zdaniem aborcja jest uzasadniona w wielu przypadkach. Dlatego nie powinno się karać więzieniem kobiet które na aborcie się zdecydowały. To już lepiej odciąć złodziejowi rękę. Bo złodziej w każdym przypadku jest zły. Ale wśród kobiet które dokonały aborcji złych kobiet jest niewiele. Czemu wiec chcecie je wszystkie wsadzać do więzienia mówiąc ze Bóg tak chce? Zaraz , zaraz aby nie było niedomówień . Z zasady " wszyscy to nie pojedyncza jednostka , więc nie można pakować wszystkich do jednego kotła.Mogę wyrazić jedynie swoją opinie, swoje poglądy , nie mogę jednak wypowiadać się za wszystkich lub decydować w imieniu innych. Poruszyłeś kwestie w której uważasz - że Bóg decyduje za ludzi z tego co widzę. Troszkę błędne pojęcie , ponieważ Bóg nie decyduje za ludzi , ludzie decydują sami . Nie ma czegoś takiego " Bóg mi kazał to, Bóg mi kazał tamto" Człowiek ma wolną wolę i decyduje sam - sam wybiera, sam czyni zło i sam czyni dobro. Gdyby była opcja " Bóg mi karze" wolna wola człowieka nie miałaby najmniejszego sensu.Bylibyśmy niewolnikami Boga w dosłownym tego słowa znaczeniu. A przecież masz prawo decydować sam za siebie? Możesz dokonywać różnych wyborów wedle swojego uznania i swoich przekonań. Nie wierzysz w Boga - ja to szanuję , bo to jest Twój wybór - nie wciskam Cię do wiezienia dlatego że nie wierzysz w Boga. Nie próbuje Cię do niczego przekonać i nie próbuje Cię nawracać ponieważ w pewnym sensie jest to naruszenie Twojej wolnej woli. Bóg nie ingeruje w wolną wole człowieka - po to mu ją dał - by człowiek czuł się wolnym, by sam podejmował decyzje i dokonywał wyborów. Jeśli będziesz chciał kogoś zabić i z nożem w ręku będziesz nad kimś stał - Bóg Ci tej ręki nie zatrzyma, nie naruszy Twojej wolnej woli nawet wtedy - to Twój wybór - Ty wybierasz co zrobisz.
|
Cz sty 10, 2013 16:57 |
|
 |
merkaba
|
szkopuł w tym ze muzułmanie z ksiezyca zrobili boga
|
Cz sty 10, 2013 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
merkaba napisał(a): szkopuł w tym ze muzułmanie z ksiezyca zrobili boga Nic podobnego - półksiężyc to tylko symbol Islamu. Księżyc był bogiem, kult księżyca był najbardziej rozpowszechnioną religią starożytnej Mezopotamii. Arabi spośród wielu bogów największym kultem obdarzali księżyc. Mahomet wyrugował politeizm wprowadzając wiarę w jedynego osobowego Boga Allaha - ale nie jest nim księżyc. Księżyc, słońce, gwiazdy wedle Koranu stworzył Allach.
|
Cz sty 10, 2013 20:02 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Magdalena_i napisał(a): Jeśli będziesz chciał kogoś zabić i z nożem w ręku będziesz nad kimś stał - Bóg Ci tej ręki nie zatrzyma, nie naruszy Twojej wolnej woli nawet wtedy - to Twój wybór - Ty wybierasz co zrobisz. No a ten, jak mu tam było, Abraham chyba, co to mu Jahwe najpierw kazał zabić syna, a potem w ostatniej chwili powstrzymał.. To on miał wolną wolę i wybór czy nie? Abraham zrobił to co zrobił nie dlatego że sam tak chciał, ale że Jahwe tak chciał. A potem Jahwe ingerował. Potem wielu tłumaczyło się dokładnie tak samo, nie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt sty 11, 2013 12:48 |
|
 |
Panna_Funia
|
Jajko->Cytuj: No a ten, jak mu tam było, Abraham chyba, co to mu Jahwe najpierw kazał zabić syna, A ponoć to ten drugi, z kopytkami, namawia do złego. W imię Boga czy z woli Boga to każde, choćby największe, zło przestaje być złem... Vacarius->Cytuj: A mnie ciarki przechodzą po plecach. Gdy słyszę ze ktoś mówi ze Bóg nie zgadza się na eutanazje, aborcje, związki partnerskie i palenie marihuany. Mam podobnie.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Pt sty 11, 2013 13:22 |
|
|
|