|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
jeden_z_czterech
|
 Nieomylni, półbogowie??
Najbardziej kontrowersyjną sprawą jest oczywiście nieomylnośc Papieży. Dziwie się, że nadal to nie spotyka się z ostrą krytyką.Przecież nieomylny jest tylko Bóg.Więc kim jest Papież?Półbogiem?  Na to wychodzi. Zgadzam się z tym, że to baaaardzo wielcy ludzie i bardzo ich szanuje(kto z nas nie kochał Jana Pawła II) ale ich nieomylność jest mocno przesadzona.
|
N sty 08, 2006 10:22 |
|
|
|
 |
Telchar
|
Jeśli odrzuca pan dogmat ustanowiony na Soborze Watykańskim, to nie jest pan katolikiem. Proszę się najpierw zapoznać z dokumentami soborowymi.
|
N sty 08, 2006 10:29 |
|
 |
jeden_z_czterech
|
A więc nie jestem katolikem. Jestem człowiekiem wierzącym ale i myślącym!! I wszystkim zalecam takie postępowanie. Precz z tępymi masami ludzi ślepo zapatrzonymi w kościół.Czas zrozumieć to, że i kościól się myli i trzeba wyłapywać te pomyłki i kroczyć drogą wiary ale i umysłu!!!
|
N sty 08, 2006 10:35 |
|
|
|
 |
Telchar
|
To proszę się zapisać do jakiegoś zboru, tylko proszę pamiętać, że:
Extra Ecclesiam nulla salus.
|
N sty 08, 2006 11:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jeden_z_czterech napisał(a): A więc nie jestem katolikem. Jestem człowiekiem wierzącym ale i myślącym!! I wszystkim zalecam takie postępowanie. Precz z tępymi masami ludzi ślepo zapatrzonymi w kościół.Czas zrozumieć to, że i kościól się myli i trzeba wyłapywać te pomyłki i kroczyć drogą wiary ale i umysłu!!!
Przyjacielu...
Zanim powiesz tak poważne słowa radziłbym wpierw się nad tym zastanowić. Czemu wyszukujesz Kościołowi i dopatrujesz się tylko błędów?? Może wpierw zaczekaj aż papież zrobi coś co rzeczywiście będzie wyglądało na pomyłkę i dopiero potem się buntuj. Masa ludzi, zauważyłem, ciągle i wielokrotnie skupia się nad tym żeby wyszukać księżom i Kościołowi jakieś pomyłki i sie nimi dzielić. A może by tak pomyśleć nad własną duszą najpierw i dążyć do wzrastania w wierze?? Pytam się, czy ten dekret/dogmat o nie omylności papieża, aż tak cię rani, tak cię męczy, że nie możesz już wytrzymać, nie możesz spać po nocach?? Czemu ludzie skupiają się na zupełnie nie ważnych rzeczach??
Ja też wiem, że w Kościele przez 2000 lat działy się różne rzeczy i też wiem że Radio Maryja (popierane tylko przez 2,94 % ludzi) nie zawsze postępuje dobrze i wiem również że pełno ludzi wokół mnie stojących na Mszy Św w ogóle jej nie słucha, ale co mnie to obchodzi?? Ja dąże do własnej świętości i co najważniejsze nie oglądam się na potknięcia innych i nie buntuje się ze względu na nich. Sedenm wiary nie jest dogmat o nieomylności papieża kieruj się miłością.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za wysłuchanie mego skromnego zdania  [/url]
|
N sty 08, 2006 11:49 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tym bardziej, że przecież dogmat o nieomylności papieskiej nie dotyczy wszystkich wypowiedzi papieskich, ale tych ex cathedra, czyli z mocą urzędu nauczycielskiego Kościoła. Z którymi prawdami, ogłoszonymi w ten sposób przez Kościół, nie zgadzasz się, Jeden 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N sty 08, 2006 11:56 |
|
 |
jeden_z_czterech
|
re Kris_yul
Jestem świadom swoich błędów i tez staram się ciągle być lepszym.Ale jeżeli z czymś się nie zgadzam to wyrażam swoje zdanie na ten temat. Najłatwiej przyjąc postawe statycznego obserwatora.
|
N sty 08, 2006 13:32 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A widzę, że na moje pytanie - Jeden - nie odpowiedziałeś.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N sty 08, 2006 13:58 |
|
 |
jeden_z_czterech
|
ToMu napisał(a): A widzę, że na moje pytanie - Jeden - nie odpowiedziałeś.
Tobie chciałem podziękować, ponieważ myślałem, że Papież nieomylny jest w każdej kwestii. A więc ten post może być już usunięty. 
|
N sty 08, 2006 15:22 |
|
 |
angua
|
O nieomylności papieża i wypowiedziach ex catedra można poczytać w tym wątku:
viewtopic.php?t=4629

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
N sty 08, 2006 15:36 |
|
 |
Spidy
|
Podpisuję się pod tym, co napisał Kris.
A od siebie dodam, że to czasem nasz chorobliwy indywidualizm wywołuje alergiczne reakcje na słowo " nieomylność". Choćby i wygłoszone przez papieża zdanie pochodziło ze świętego depozytu wiary 2000 lat Kościoła prowadzonego przez Ducha Świętego, zdania sformułowanego z pomocą najświatlejszych doradców na podstawie studiów i badań, rozmaitych rad i konsultorów, socjologów i obserwatorów świata współczesnego, tysięcy mózgów poszukujących prawdy i dobra, choćbyśmy się z tym zdaniem nawet zgadzali...
"Co on mi tu będzie rozkazywał! Przecież mam swój rozum!"
Każdy ma. Grunt to go nie marnować w służbie pychy
1 z 4 napisał(a): Jestem świadom swoich błędów i tez staram się ciągle być lepszym.Ale jeżeli z czymś się nie zgadzam to wyrażam swoje zdanie na ten temat. Najłatwiej przyjąc postawe statycznego obserwatora.
Gdyby ktoś tu chciał być statyczny, to nie byłoby tego forum.
Zapraszam więc do dynamicznych dyskusji  i poddawania tematów do wspólnego namysłu
A ten wątek zamykam na prośbę 1z4.
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
N sty 08, 2006 16:20 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|