Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 5:53

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ciało w Raju 
Autor Wiadomość

Post Ciało w Raju
Zainspirował mnie OT z tematu "Na ile wspólnota wczesnochrześcijańska była świadoma Trójcy?" odbywający się tutaj:
viewtopic.php?f=46&t=21147&start=120

Dlatego pozwoliłem sobie przenieśc posty z tamtego OT do nowego tematu.

nieja napisał(a):
A ja nie rozumiem tego wzięcia do nieba z ciałem. Przecież warunki dla ciała panują tylko tutaj na ziemi.
Jezus, gdy przyszedł na ziemię, jadł, pił, spał.
Nie wiem jak może zachowywać się ciało Maryji, które jak wiadomo zostało wzięte do nieba? Przecież już na wysokości kilkunastu kilometrów zamarznie na kamień? A jeżeli przedostałoby się w próżnię kosmiczną, to zostanie prawdopodobnie rozerwane?

Kamyk napisał(a):
Ciężko mi uwierzyć, że Ty tak na serio... Dlatego proszę o trzymanie odpowiedniego poziomu dyskusji

0bcy_astronom napisał(a):
nieja napisał(a):
A ja nie rozumiem tego wzięcia do nieba z ciałem. Przecież warunki dla ciała panują tylko tutaj na ziemi.
Jezus, gdy przyszedł na ziemię, jadł, pił, spał.
Nie wiem jak może zachowywać się ciało Maryji, które jak wiadomo zostało wzięte do nieba? Przecież już na wysokości kilkunastu kilometrów zamarznie na kamień? A jeżeli przedostałoby się w próżnię kosmiczną, to zostanie prawdopodobnie rozerwane?

Ale ty tak na serio? Czy według Ciebie wniebowzięcie to jest zabranie do nieba czy do raju?
Mi się wydaje, że do raju, bo po co Maryja miałaby atmosferę przekraczać?

Chyba, że dałem się wkręcić i Ty tak dla żartu a ja Ci to tu tłumaczę :P

Chyba... chyba że tobie się wydaje że nasze niebo (nasz raj) jest w niebie (gdzieś przy stratosferze), ale my mamy trochę inne zdanie na temat "miejsca" naszego raju. (już odchodząc od tego, że tu chodzi o stan ducha a nie miejsce)

To mi przypomina po prostu zabawę słowami:
Pewien mężczyzna mówi do towarzyszącej mu kobiety
- Jesteś taka piękna... przypominasz mi moją zmarłą sprzed laty żonę...
Na to Przechodzień
- Dobry Boże! Mam nadzieję, że z czasów kiedy jeszcze żyła.

:-)

Pozdrawiam.

nieja napisał(a):
A czy nie jest tak, że raj ma być tutaj na ziemi?
Czy pomyliłem coś z filozofią ŚJ?
Ale jest mowa że w raju będzie lew z jagnięciem leżeć obok człowieka, i nikt nikogo nie zje, jakoś tak. Więc skoro będzie lew z jagnięciem, to raj chyba będzie na ziemi?

Owszem, raj był tu na ziemi i znów będzie, ale z tego co ja wiem to nie będzie to ta obecna, zanieczyszczona, chora i umierająca ziemia tylko "całkiem nowa". Ale to stanie się po ponownym przyjściu Jezusa i po tym jak odzyskamy nasze (też nowe) ciała.
Przed tym jak trafimy do raju to idziemy do nieba (oczywiście zakładając, że tam trafimy), ale niebo nie jest miejscem tylko stanem dycha. Niebo to stan bliskości z Bogiem, stan szczęścia i uczucia spełnienia dla duszy. Oczywiście musi to też być w jakimś miejscu, ale to czy jest ono w stratosferze, czy w innym wymiarze, czy w naszym albo w sposób dla nas niezrozumiały, czy w jeszcze innym, to myślę, że jest teraz dla nas najmniej istotne. ;-)
Dla Boga nie ma rzeczy niemożliwych, nakarmił tysiące ludzi koszykiem ryb to i Maryję weźmie do siebie z jej ciałem w staki sposób, że nic się jej nie stanie... czy to możliwe? Poczytaj o czymś takim jak "zaśnięcie w Panu" to troszkę przybliży to o czym mówię. ;-)

mazli napisał(a):
Owszem, raj był tu na ziemi i znów będzie, ale z tego co ja wiem to nie będzie to ta obecna, zanieczyszczona, chora i umierająca ziemia tylko "całkiem nowa".

"Następnie ujrzałem nowe niebo i nową ziemię, bo pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły. Również morza już nie ma. I zobaczyłem, że z nieba od Boga zstępuje miasto Święte, nowe Jeruzalem..." (Ap 21, 1-2)
Zaznaczyć należy, iż odnośnie nowych nieba i ziemi bardziej niż o sens materialny czy chronologiczny chodzi o doskonały, nowy porządek który ma nastąpić. Nowe Jeruzelm oznacza tyle, co nowy lud Boży.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz gru 24, 2009 14:47

Post Re: Ciało w Raju
Zagadnienie tworzy wiele ciekawych pytań.

1. Gdzie będzie przyszły raj - na materialnej ziemi (z tygrysami i barankami) czy w niebie (sferze transcendentnej)?
2. W jaki sposób Maria została wzięta do nieba z ciałem?
3. Czy Maria przebywa z fizycznym ciałem w niebie (sferze transcendentnej), bo chyba nie w literalnym 'niebie' - przestrzeni kosmicznej?
4. Czy w Dniu Ostatnim Maria otrzyma też 'nowe' ciało czy zostanie ze swoim starym fizycznym?
5. Jakie wogóle będzie to ciało zamieszkujące 'nową ziemie"?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz gru 24, 2009 14:52

Cytuj:
2. W jaki sposób Maria została wzięta do nieba z ciałem?

A czy to ważne? Prawdopodobnie w podobny sposób w jaki zostali wzięci Eliasz i Mojżesz.

Cytuj:
4. Czy w Dniu Ostatnim Maria otrzyma też 'nowe' ciało czy zostanie ze swoim starym fizycznym?

Nikt nie dostanie nowego ciała. Każdy, tak jak Chrystus zmartwychwstanie w swoim ciele, które zostaje uwielbione tzn. stanie się duchowym ciałem, opisanym w Liście do Rzymian o ile dobrze pamiętam. Odrzucamy sprzeczne z Ewangelią teorie świadków Jehowy głoszące, że Chrystus nie zmartwychwstał, tylko dostał inne ciało. Maryja, podobnie jak Chrystus, dzięki Jego zasługom została już uwielbiona.

Cytuj:
1. Gdzie będzie przyszły raj - na materialnej ziemi (z tygrysami i barankami) czy w niebie (sferze transcendentnej)?

Ani tu ani tam. Wbrew teoriom świadków Jehowy, Apokalipsa wskazuje jasno, że będzie nowe niebo i nowa ziemia. Rajem będzie nowe niebo i nowa ziemia, które nie będą tak odseparowane jak jest to obecnie.

Cytuj:
3. Czy Maria przebywa z fizycznym ciałem w niebie (sferze transcendentnej), bo chyba nie w literalnym 'niebie' - przestrzeni kosmicznej?

Tak jak Chrystus. A jak to nie wiemy.

Cytuj:
5. Jakie wogóle będzie to ciało zamieszkujące 'nową ziemie"?

Takie, jak ciało Chrystusa po wskrzeszeniu.

Poprawiłem tagi cytowania. Kamyk

Cz gru 24, 2009 15:39

Wątek zawiera dwa pojęcia:ciało i raj.
Ograniczanie pojęcia "ciało" do komórkowego organizmu jest totalnym nieporozumieniem. Jest świetny artykuł na ten temat na wiara.pl w tekstach dot. św. Pawła. Ponadto jest rewelacyjna wypowiedź w encyklice JP2. Cytowałem to wielokrotnie.
Dopiero jak się właściwie zrozumie pojęcie "ciało" to można przejść do pojęcia "raj" i przynajmniej zastanowić się, dlaczego sam Bóg ubrał w skóry prarodziców, skoro mogliby zrobić to sami tak jak sami zrobili sobie opaski...Skoro we wszystkim Jezus jest do nas podobny za wyjątkiem grzechu to co oznacza dla nas zwrot z Heb 10:5 Przeto przychodząc na świat, mówi: Ofiary ani daru nie chciałeś, aleś Mi utworzył ciało;
przychodząc na świat => utworzył ciało

Cz gru 24, 2009 17:41

arcana - jest taka stara prawda, że wiadomo nam to co jest nam potrzebne aby zostać zbawionymi - czy coś zmieni to, że teraz poznamy odpowiedź z któryś pytań?

Czy aby zostać zbawionym potrzeba znać wolę Bożą? - tak.
Czy aby zostać zbawionym trzeba wiedzieć czego Bóg nie lubi i za co karze? - tak.
Czy do zbawienia potrzebna jest wiedza dzięki czemu do zbawienia się zbliżamy? - tak.

Natomiast czy do zbawienia potrzebna jest nam wiedza która odpowie na któreś z twoich pytań? - nie.

Jest wiele ciekawych pytań, na które nie znamy odpowiedzi. Na szczęście odpowiedzi na te pytania nie są nam niezbędne i pewnie dlatego nie puki co nie znamy na nie odpowiedzi. ;-)

Cz gru 24, 2009 21:42
Odnoośnie tematu, nasuneło mi się takie pytanie odnośnie ponownego przyjśćia Jezusa. W apokalipsie jest mowa o wielu klęskach na ziemi, ale jest też powiedziane że wielu ludzi będzie cierpięć i wielu umrze ale nie wszyscy. Czy to oznacza że przed przyjściem Jezusa, ci którzy zostaną ocaleni w apokalipsie nie zaznają śmierci i będą żyli w nowym Jeruzalem?? Bo skoro zostaną ocaleni od zagłady i zejdzie Pan z nieba to chyba smierć ich już nie czeka.

Pt gru 25, 2009 14:45

A mi się kiedyś nasunęło takie pytanie - czy jeżeli mam anioła stróża to czy ma ten sam kolor włosów co ja? Ale odpowiedź na to pytanie choć dla niektórych ciekawe tak naprawdę jest nam teraz do niczego niepotrzebne.
Pozdrawiam ;-)

Pt gru 25, 2009 20:01
zbanowany na stałe

A czy anioł stróż ma włosy ??

Pt gru 25, 2009 20:30
Po pierwsze nie wypowiadaj sie za wszystkich tylko jak już to za siebie. To jest forum, i się tu rozmawia, a jak coś Ci nie jest potrzebne to nie oznajmiaj tego całemu światu. I nie myśl że jak coś nie jest potrzebne tobie to przecież wszystkim też.

Pt gru 25, 2009 21:29

Oj kolego, Ty chyba nie wiesz o co mi chodzi.
Ja mówię tylko o tym, że wiemy tylko tyle, ile nam jest potrzeba do zbawienia. Czyli jeżeli chodzi o twoje pytanie:
Cytuj:
...nasuneło mi się takie pytanie odnośnie ponownego przyjśćia Jezusa. W apokalipsie jest mowa o wielu klęskach na ziemi, ale jest też powiedziane że wielu ludzi będzie cierpięć i wielu umrze ale nie wszyscy. Czy to oznacza że przed przyjściem Jezusa, ci którzy zostaną ocaleni w apokalipsie nie zaznają śmierci i będą żyli w nowym Jeruzalem?? Bo skoro zostaną ocaleni od zagłady i zejdzie Pan z nieba to chyba smierć ich już nie czeka.
to nikt poza samym Bogiem nie wie jak to będzie wyglądało.
Ale, żeby nie zostawiać tych słów bez komentarza napisałem, że nei wiemy tego dlatego, bo ta wiedza nie jest niezbędna do zbawienia.
Teraz już jasne, czy dalej są jakieś problemy? :-)

So gru 26, 2009 0:36
Cóż, nieja zawsze była dla mnie zagadką, zaczęła od herezji Trynitarnych a teraz mówi że niebo to są chmurki nad nami i próbuje dowieść że niemożliwe jest aby tam Była Maryja z ciałem, gdyż ciało by tam zamarzło...

I do tego teraz trzeba zakładać nowy temat?

So gru 26, 2009 20:00

homo_sapiens napisał(a):
A czy anioł stróż ma włosy ??
No jasne, że ma. A widziałeś kiedyś anioła bez włosów ;-)

So gru 26, 2009 23:16
Ok. Może i do zbawienia nie jest potrzebne, ale czy interesują Cię tylko kwestie związane ze zbawieniem? Bo mnie nie tylko. Zrozumiałem kolego tak jak napisałeś, więc nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich. Pozdrawiam

N gru 27, 2009 14:00
zbanowany na stałe

arcana - jest taka stara prawda, że wiadomo nam to co jest nam potrzebne aby zostać zbawionymi - czy coś zmieni to, że teraz poznamy odpowiedź z któryś pytań?
Czy aby zostać zbawionym potrzeba znać wolę Bożą? - tak.
Czy aby zostać zbawionym trzeba wiedzieć czego Bóg nie lubi i za co karze? - tak.
Czy do zbawienia potrzebna jest wiedza dzięki czemu do zbawienia się zbliżamy? - tak.
Natomiast czy do zbawienia potrzebna jest nam wiedza która odpowie na któreś z twoich pytań? - nie.
Jest wiele ciekawych pytań, na które nie znamy odpowiedzi. Na szczęście odpowiedzi na te pytania nie są nam niezbędne i pewnie dlatego nie puki co nie znamy na nie odpowiedzi. ;-)

Pewnie. Po co zadawać pytania. Mamy wierzyć w to co katecheta nam powie na lekcji religii w podstawówce albo nawet w przedszkolu i żadnych pytań nie zadawać bo to zbyteczne. 8)
A skąd wiesz Obcy_Astronomie jaka jest wola Boża?
Skąd wiesz kto głosi prawdę?
Wszak nauki świętych Kościoła katolickiego są często sprzeczne ze sobą.
Ba nawet Bóg w Biblii czasami nie jest konsekwentny w swoich przykazaniach co skrzętnie jest wykorzystywane przez Kościół katolicki. Np. w kwestii czczenia obrazów i figur.
Kwestia fałszerstwa dekalogu pozostawię bez komentarza . :D
Ja bym zadał pytanie nie w jaki sposób Maria została wniebowzięta ale
czy w ogóle została wniebowzięta. Bo jakoś w Biblii nic o tym nie ma. 8)
A zadawanie takich pytań Obcy_Astronomie umożliwia rozeznanie wiernym, która religia jest "prawdziwa", głosi prawdę i pozwoli im dostąpić zbawienia.
A przecież o zbawienie Ci chodzi, nieprawdaż?

Biblia piszemy z dużej litery. Kamyk

N gru 27, 2009 15:25

Były napisał(a):
Ba nawet Bóg w Biblii czasami nie jest konsekwentny w swoich przykazaniach co skrzętnie jest wykorzystywane przez Kościół katolicki. Np. w kwestii czczenia obrazów i figur.

O jakiej Bożej niekonsekwencji mowa?

N gru 27, 2009 18:18
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona