Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 7:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Tylko ateiści ida do nieba... 
Autor Wiadomość

Post Tylko ateiści ida do nieba...
... czyli najciekawsza alternatywa w stosunku do powszechnie znanego zakladu Pascala jaka mialem okazje przeczytac. Przedstawiona ponizej wersja teizmu zrecznie(i logicznie!) tlumaczy istnienie spraw takich jak: zlo, cierpienie, choroby, brak Boskich interwencji, Boska cisze, obraz 'zlego' Boga w biblii i inne nieszczescia z ktorych wytlumaczeniem tradycyjne systemy teistyczne maja sporo problemow.

http://www.infidels.org/library/modern/ ... eaven.html

Komentarze? :-)

N paź 14, 2007 12:32
Post Re: Tylko ateisci ida do nieba...
tommy napisał(a):
... czyli najciekawsza alternatywa w stosunku do powszechnie znanego zakladu Pascala jaka mialem okazje przeczytac. Przedstawiona ponizej wersja teizmu zrecznie(i logicznie!) tlumaczy istnienie spraw takich jak: zlo, cierpienie, choroby, brak Boskich interwencji, Boska cisze, obraz 'zlego' Boga w biblii i inne nieszczescia z ktorych wytlumaczeniem tradycyjne systemy teistyczne maja sporo problemow.

http://www.infidels.org/library/modern/ ... eaven.html

Komentarze? :-)

Ja wiem, że jesteś groźny.
Ale proszę nie strasz mnie niebem!!!!!
Też jestem ateistą.
Mam jeszcze ciekawszy wykład i po polsku.
Jak chcesz to w odpowiedzi go wkleję.
Amen.

N paź 14, 2007 13:02

Post Re: Tylko ateisci ida do nieba...
tryk_paetza napisał(a):
Ja wiem, że jesteś groźny.
Ale proszę nie strasz mnie niebem!!!!!
Też jestem ateistą.
Amen.

Przytoczylem to bardziej jako ciekawostke. Sam pozostaje przeciez ateista(jak widac z sygnaturki). Zaskoczylo mnie przede wszystkim to jak logiczny jest powyzszy wywod - tzn. ze mozna stworzyc wizje Boga ktora jest wewnetrznie spojna i ma sens(oczywiscie dalej brakuje sensownych dowodow aby istnienie takowego uznac za fakt).

W kazdym razie mozesz sie dorzucic ze swoim wykladem albo wyslac mi go na PW.

N paź 14, 2007 13:16

Też chętnie przeczytam, jeśli można :)

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

N paź 14, 2007 14:28
Bo czym jest niebo?
Stan duszy będącej przy Bogu.

:lol:

Pt paź 19, 2007 11:00

Ateiści nie wierzą w Niebo.
Bo czym jest niebo?

wg.Chrześcijaństwa

Pt paź 19, 2007 11:15

Sebastian88 napisał(a):
Bo czym jest niebo?

wg.Chrześcijaństwa

Dokladnie to co powyzej. Przeczytaj artykul - jesli znajomosc angielskiego Ci na to pozwala - to zrozumiesz, ze pominiete jest pare elementow chrzescijanstwa na rzecz znacznie bardziej logicznego obrazu Boga.

Pt paź 19, 2007 13:47

Post Ateiści nie wierzą w Niebo
Kod:
Bo czym jest niebo?
Stan duszy będącej przy Bogu

Człowiek z natury daży do rzeczy wyższych lepszych ogólnie mówiąc dąży do szczęścia które jest jego celem do którego osiądnięcia gotów jest znosic niedogodności a nawet nieprzyjemności które go nie zrażają wdrodze do celu. Ostatecznym celem szceściem i nadzieją człowieka winno byc niebo czyli jak już zostało powiedziane :niebo jest stanem duszy która posiada i cieszy się z komuni z Bogiem. Na czym to szczęscie polega na tym iż dusza jest w najdokonalszym stopniu szczęśliwa i pewna że nie utraci już nigdy swego szczęcia gdyż poza Bogiem człowieka już nic nie interesuje nie cieszy ni pociąga bo Bóg jest Pełnią piękna i nic piękniejszego czy też mądrzejszego,świętszego,uszczęśliwiającego etc. nie istnieja ani większej pełniejszej i czystrzej miłości człowiek nie znajdzie bo Bóg jest miłością. Warto też w tym miejscu zastanowic sie czym jest piekło - stan duszy bez Boga w stopniu pełnym czyli bez dobra które pochodzi od Boga!!! czyli w miejsce ufności dusza czuje nieufnośc wobec wszystkiego i wszystkich, odwagi-strach i lęk; zamiast piękna jej zaprzeczenie w miejsce radości wyrzuty sumienia; zamiast przyjemności cierpienie; zamiast swiatła mrok ;zamiast mądrości szaleństwo z obłędem bezradnośc i wieczna rozpacz ze świadomością że samemu się to wybrało wybierając zło a odrzucając wyciągniętą pomocną dłoń Boga w Chrystusie Jezusie który przez swą mękę pojednał nas z Bogiem ale my jako wolni ludzie musimy dokonac wyboru wraz z jego konsekwencjami. Można jeszcze dużo napisac ale chyba prawda jest tu wyrażona dośc jasno i chyba oczywiście.[/code]

===========================

Pn paź 22, 2007 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]