|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Tylko ateiści ida do nieba...
Autor |
Wiadomość |
tommy
|
 Tylko ateiści ida do nieba...
... czyli najciekawsza alternatywa w stosunku do powszechnie znanego zakladu Pascala jaka mialem okazje przeczytac. Przedstawiona ponizej wersja teizmu zrecznie(i logicznie!) tlumaczy istnienie spraw takich jak: zlo, cierpienie, choroby, brak Boskich interwencji, Boska cisze, obraz 'zlego' Boga w biblii i inne nieszczescia z ktorych wytlumaczeniem tradycyjne systemy teistyczne maja sporo problemow. http://www.infidels.org/library/modern/ ... eaven.htmlKomentarze? 
|
N paź 14, 2007 12:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tylko ateisci ida do nieba...
tommy napisał(a): ... czyli najciekawsza alternatywa w stosunku do powszechnie znanego zakladu Pascala jaka mialem okazje przeczytac. Przedstawiona ponizej wersja teizmu zrecznie(i logicznie!) tlumaczy istnienie spraw takich jak: zlo, cierpienie, choroby, brak Boskich interwencji, Boska cisze, obraz 'zlego' Boga w biblii i inne nieszczescia z ktorych wytlumaczeniem tradycyjne systemy teistyczne maja sporo problemow. http://www.infidels.org/library/modern/ ... eaven.htmlKomentarze? 
Ja wiem, że jesteś groźny.
Ale proszę nie strasz mnie niebem!!!!!
Też jestem ateistą.
Mam jeszcze ciekawszy wykład i po polsku.
Jak chcesz to w odpowiedzi go wkleję.
Amen.
|
N paź 14, 2007 13:02 |
|
 |
tommy
|
 Re: Tylko ateisci ida do nieba...
tryk_paetza napisał(a): Ja wiem, że jesteś groźny. Ale proszę nie strasz mnie niebem!!!!! Też jestem ateistą. Mam jeszcze ciekawszy wykład i po polsku. Jak chcesz to w odpowiedzi go wkleję. Amen.
Przytoczylem to bardziej jako ciekawostke. Sam pozostaje przeciez ateista(jak widac z sygnaturki). Zaskoczylo mnie przede wszystkim to jak logiczny jest powyzszy wywod - tzn. ze mozna stworzyc wizje Boga ktora jest wewnetrznie spojna i ma sens(oczywiscie dalej brakuje sensownych dowodow aby istnienie takowego uznac za fakt).
W kazdym razie mozesz sie dorzucic ze swoim wykladem albo wyslac mi go na PW.
|
N paź 14, 2007 13:16 |
|
|
|
 |
Atei
|
Cytuj: Mam jeszcze ciekawszy wykład i po polsku. Jak chcesz to w odpowiedzi go wkleję.
Też chętnie przeczytam, jeśli można 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N paź 14, 2007 14:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ateiści nie wierzą w Niebo.
Bo czym jest niebo?
Stan duszy będącej przy Bogu.

|
Pt paź 19, 2007 11:00 |
|
|
|
 |
No
|
Sebastian88 napisał(a): Ateiści nie wierzą w Niebo. Bo czym jest niebo? Stan duszy będącej przy Bogu. 
wg.Chrześcijaństwa
|
Pt paź 19, 2007 11:15 |
|
 |
tommy
|
No napisał(a): Sebastian88 napisał(a): Ateiści nie wierzą w Niebo. Bo czym jest niebo? Stan duszy będącej przy Bogu.  wg.Chrześcijaństwa
Dokladnie to co powyzej. Przeczytaj artykul - jesli znajomosc angielskiego Ci na to pozwala - to zrozumiesz, ze pominiete jest pare elementow chrzescijanstwa na rzecz znacznie bardziej logicznego obrazu Boga.
|
Pt paź 19, 2007 13:47 |
|
 |
Frank
|
 Ateiści nie wierzą w Niebo
Kod: Ateiści nie wierzą w Niebo. Bo czym jest niebo? Stan duszy będącej przy Bogu Człowiek z natury daży do rzeczy wyższych lepszych ogólnie mówiąc dąży do szczęścia które jest jego celem do którego osiądnięcia gotów jest znosic niedogodności a nawet nieprzyjemności które go nie zrażają wdrodze do celu. Ostatecznym celem szceściem i nadzieją człowieka winno byc niebo czyli jak już zostało powiedziane :niebo jest stanem duszy która posiada i cieszy się z komuni z Bogiem. Na czym to szczęscie polega na tym iż dusza jest w najdokonalszym stopniu szczęśliwa i pewna że nie utraci już nigdy swego szczęcia gdyż poza Bogiem człowieka już nic nie interesuje nie cieszy ni pociąga bo Bóg jest Pełnią piękna i nic piękniejszego czy też mądrzejszego,świętszego,uszczęśliwiającego etc. nie istnieja ani większej pełniejszej i czystrzej miłości człowiek nie znajdzie bo Bóg jest miłością. Warto też w tym miejscu zastanowic sie czym jest piekło - stan duszy bez Boga w stopniu pełnym czyli bez dobra które pochodzi od Boga!!! czyli w miejsce ufności dusza czuje nieufnośc wobec wszystkiego i wszystkich, odwagi-strach i lęk; zamiast piękna jej zaprzeczenie w miejsce radości wyrzuty sumienia; zamiast przyjemności cierpienie; zamiast swiatła mrok ;zamiast mądrości szaleństwo z obłędem bezradnośc i wieczna rozpacz ze świadomością że samemu się to wybrało wybierając zło a odrzucając wyciągniętą pomocną dłoń Boga w Chrystusie Jezusie który przez swą mękę pojednał nas z Bogiem ale my jako wolni ludzie musimy dokonac wyboru wraz z jego konsekwencjami. Można jeszcze dużo napisac ale chyba prawda jest tu wyrażona dośc jasno i chyba oczywiście.[/code]
_________________ ===========================
Dziękujcie Panu, albowiem jest dobry,
Albowiem łaska jego trwa na wieki !
===========================
|
Pn paź 22, 2007 10:41 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |