Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 9:20

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Różnice w dekalogu 
Autor Wiadomość

Post Różnice w dekalogu
Temat przekierowany stąd: viewtopic.php?t=21483
na prośbę Moderatorów.

Wybaczcie, że dopiero teraz odpowiadam, ale moje konto zostało zablokowane/skasowane z niewiadomych przyczyn.

Proszę, nie pouczajcie mnie bym zajrzał do Biblii, do zaglądałem i to nie od święta ;) KKK nie czytałem od deski do deski, przyznaje się bez bicia, ale tylko te rzeczy na które się powołuję, być może coś ominąłem.
Mówię tu przede wszystkim o przykazaniach które są na co dzień nauczane w Kościele i na religii. Wybaczcie, ale wydaje mi się, iż niewielu katolików traktuje KKK jako obowiązkową lekturę.

Przejdźmy do rzeczy:

Wersja Biblijna, opierająca się na Księdze Wyjścia oraz Księdze powtórzonego prawa nie zawiera numeracji przykazań, mimo tego słowo Dekalog które pojawiło się już w ST oznacza nic innego jak Dziesięć Słów/Przykazań/Oświadczeń
To, iż zawiera 10 jasno sformułowanych tez nie podlega więc wątpliwości.

Przyjrzyjmy się wersji Biblijnej:
1. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie.
2. Nie uczynisz sobie posągu ni żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu; tych, którzy Mnie nienawidzą,
a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań.
3. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy.
4. Będziesz zważał na szabat, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój.
Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę,
lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty.
Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu.
5. Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.
6. Nie będziesz zabijał.
7. Nie będziesz cudzołożył.
8. Nie będziesz kradł.
9. Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa.
10. Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego.

Pewnie wielu z Was pewnie widzi już nurtujące mnie różnicę, ale na wszelki wypadek podam wersję Kościoła Katolickiego:

Wersja Katolicka:
1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
2. Nie będziesz brał imienia Boga twego nadaremno.
3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił.

4. Czcij ojca swego i matkę swoją.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
9. Nie pożądaj żony bliźniego swego.
10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Wnioski:
1. Całkowicie usunięto drugie przykazanie mówiące o tym by nie czynić sobie jego wyobrażeń pod żadną postacią. Być może powiecie, iż jest to luźna interpretacja Boskich słów i wyssałem ją z palca, lecz każde Biblijne przykazanie ma swoje potwierdzenie zarówno w Starym jak i Nowym Testamencie. Pozwolę przytoczyć sobie słowa z Księgi Powtórzonego Prawa oraz Ewangelii Św. Jana:

"Strzeżcie usilnie dusz waszych, gdyż nie widzieliście żadnej postaci, gdy Pan mówił do was
na Horebie pośród ognia, abyście nie popełnili grzechu i nie sporządzili sobie podobizny rzeźbionej
czy to w kształcie mężczyzny, czy kobiety czy w kształcie jakiegokolwiek zwierzęcia." 5 Mojż.4:15-18

"Boga nikt nigdy nie widział" (Jan 1;18 ) a wszelkie ludzkie wyobrażenia o Nim,
są tylko karykaturami ośmieszającymi i obrażającymi Go
Prawdziwi czciciele Boga oddają Mu cześć "w duchu i w prawdzie" Jan 4 :23,24

2. Jak już mówiłem Dekalogos=Dziesięć przykazań. Po usunięciu drugiego zostało tylko dziewięć, a więc Kościół Katolicki rozdzielił ostatnie na dwa oddzielne:

"Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego"
Zostało zmienione na:
Nie pożądaj żony bliźniego swego.
Ani żadnej rzeczy, która jego jest

3. Zmienione zostało 3/4 (KK/ST) przykazanie mówiące o czczeniu dnia siódmego tj. ostatniego dnia tygodnia. Jak zapewne przypominacie sobie, Bóg Ojciec stwarzał świat przez 6 dni a siódmego odpoczywał. Z Kościoła Katolickiego wiemy także, iż niedziela jest ostatnim dniem tygodnia.
Dlaczego więc dzień święty został przesunięty z soboty (sabatu) na niedzielę? Dobre pytanie, niestety nie znam na nie odpowiedzi.

Teraz powstaje zatem pytanie kiedy nastąpiły owe 3 zmiany i czy czasem nie wyssałem ich z palca.
Powyższe zmiany wprowadzone po Soborze Nicejskim II-im obradującym w 787 roku, na którym zezwolono nie tylko na kult obrazów ale także na kult relikwii, na co nie zezwalano wcześniej.

Niektórzy z Was powiedzą pewnie, że owe drugie usunięte przykazanie zawiera się już w pierwszym, a jego usunięcie nic nie zmieniło, lecz czy wszechmocny, najmądrzejszy i doskonały Bóg dał by nam 10 przykazań z myślą byśmy usunęli jedno z nich? A może się powtórzył? Nie wydaje mi się:
Każde przykazanie odwołuje się do innej części ludzkiego życia i stanowi jedno niezależne prawo w stosunku do innych (nie licząc oczywiście zmienionej Katolickiej wersji, a konkretnie 9 i 10 mówiącego praktycznie o tym samym)

1. Przykazanie oddawania czci tylko prawdziwemu Bogu.
2. Zakaz czczenia obrazów i posągów.
3. Zakaz znieważania Imienia Bożego.
4. Nakaz święcenia szabatu.
5. Nakaz czci dla rodziców.
6. Zakaz zabijania.
7. Zakaz cudzołóstwa.
8. Zakaz kradzieży.
9. Zakaz udzielania fałszywego świadectwa.
10. Zakaz pożądania rzeczy cudzych.

To by było na tyle. Nie musicie wierzyć w to co napisałem. Wystarczy otworzyć Biblię czy sięgnąć do innych dostępnych źródeł.

Mam nadzieję, że ktoś kompetentny będzie mi to w stanie wytłumaczyć.
Pozdrawiam całą redakcję forum :-)
Szczęść Boże.

Wt cze 16, 2009 14:59

Jeśli chodzi o cześć oddawaną obrazom, to w oryginalnym temacie dostałeś linki do kilku artykułów kompetenntych osób.

Jesli zaś chodzi o czczenie niedzieli zamiast soboty... Sorry, ale taki zarzut jest po prostu śmieszny. No chyba, że udowodnisz mi jakąś fizyczną inność soboty. Nie wiem - słońce świeci w innym kolorze, ptaki śpiewają inne melodie. Naprawdę takie ważne jest to przesunięcie o jeden dzień?

Wt cze 16, 2009 15:19
Takie oskarżenie spotyka się dziś zaskakująco często. Autorzy sugerują, iż przynajmniej jedno z przykazań zostało usunięte, zaś pozostałe zostały "przenumerowane" po to, by zgadzała się ich liczba.Szczególnie chodzi tu o treść I i X przykazania. Aby sprawdzić zasadność zarzutów, otwórzmy którekolwiek z katolickich tłumaczeń Pisma świętego i zajrzyjmy do obu miejsc, w których zamieszczono Dekalog (Wj 20,1-17 oraz PwP 5,6-21). Czy tekst przykazań został w Biblii zafałszowany ?
Ktoś powie : no tak, rzeczywiście w katolickich tłumaczeniach Biblii znajdujemy pełną treść przykazań - dlaczego jednak dzieci uczą się na pamięć skróconej wersji ? Dlaczego na przykład pierwsze przykazanie brzmi w wersji dla dzieci "Nie będziesz miał cudzych bogów obok mnie ?" podczas kiedy w Biblii czytamy :
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań." /Wj 20,3-6/
No cóż, trzeba tu powiedzieć, że uczymy dzieci na pamięć pewnej syntezy przykazań, czy raczej popularnego skrótu pamięciowego. W pierwszej chwili chciałem napisać "katechizmowego", ale się zreflektowałem; w Katechiźmie Kościoła Katolickiego znajdujemy nie tylko pełny biblijny tekst I przykazania, ale i szczegółowe (65 kanonów od 2084-2141 !) jego omówienie. W istocie dalsza część I przykazania ( po słowach "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" ) jest jedynie komentarzem do przykazania.
Podobnie czynimy też zresztą odnośnie innych przykazań. Dla przykładu przykazanie czwarte w skrócie dla dzieci brzmi : „Czcij ojca swego i matkę swoją!” podczas gdy pełne brzmienie to „Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.”/Wj 20,12/ lub wręcz „Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.”/Pwp 5,16/

Jak widać, wersja „do zapamiętania” pomija wyjaśnienia także w pozostałych przykazaniach.
Czy taki skrót jest dozwolony ?
"Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, czcij swego ojca i matkę."/Mk 10,19/
Przyjrzyjmy się scenie rozmowy Jezusa z człowiekiem który zapytał które przykazania ma zachowywać (Mt 19,18-19). Jezus nie tylko pomija milczeniem pierwsze 3 przykazania, ale także skraca IV przykazanie podobnie jak jest to zrobione w książeczkach do nabożeństwa : „czcij ojca i matkę”.
Podobnie czyni w rozmowie z bogatym młodzieńcem (Łk 18,20 patrz też lub Mk 10,19).
Proszę też zwrócić uwagę, że także tekst z Księgi Wyjścia jest krótszy od tego z Księgi Powtórzonego Prawa.

Wt cze 16, 2009 15:26
Są wyznania protestanckie, których przedstawiciele twierdzą, iż nakaz "Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie" stanowi I przykazanie, zaś słowa "Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań" to... przykazanie drugie.
Przyznam, że na gruncie Biblii jest tu pewien problem, bowiem Pismo święte nie zawiera żadnej numeracji przykazań (nie wspiera więc ani "katolickiego" ani "antykatolickiego" stanowiska w tej sprawie). Nie da się więc na jej podstawie ani potwierdzić zni zaprzeczyć takiego zarzutu.
Próba powoływania się na numerację wierszy jest także chybiona. Nie tylko dlatego iż numeracja wierszy nijak nie wspiera numeracji przykazań, ale także ponieważ wiersze w Biblii ponumerowano dopiero w roku... 1528 (uczynił to S.Pagnin w celu ułatwienia odwoływania się do treści Biblii, dziś przyjmuje się zwykle podział wg Stephanusa z roku 1551) .
W istocie występują na temat numeracji następujące kanony:
Katolicki, uznawany także przez luteran. Orygenes wspomina o nim „cały ten tekst stanowi jedno przykazanie"/Przeciw Celsusowi/. Jeszcze wcześniej aluzję do takiego podziału czyni Klemens Aleksandryjski, który przykazanie o sabacie określa w Kobiercach jako „trzecie”.
Żydowski - w kwestii podziału I przykazania zgodny z katolickim (a więc słowa o bogach cudzych i wizerunkach są w jednym przykazaniu), natomiast (szczególnie dla żydów palestyńskich ) było to dla nich drugie przykazanie. Za pierwsze uważali to, co dla nas stanowi prolog ( „"Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię wywiódł z ziemi egipskiej..." ) - być może jest to związane z faktem iż w wersji z Księgi Powtórzonego Prawa zaczyna się podobnie jak formuła wyznania wiary Szema Izrael ( „"Słuchaj, Izraelu [...]") z Pwt 6,3.
Pogląd ten – o którym mamy świadectwa z I wieku - utrzymuje się wśród Żydów do dziś.
Hellenistyczny - lansowany niegdyś w kręgach hellenistycznych przez dwu propagatorów judaizmu : Józefa Flawiusza i Filona z Aleksandrii, obecnie przyjęty przez kościół grecki i ewangelicki reformowany (a także przez np. adwentystów).
Dodać tu trzeba, że dzisiejsze spory na temat numeracji nigdy przedtem nie były jakimś problemem - co więcej sam Dekalog nie zajmował specjalnego miejsca w katechezie - większe znaczenie zyskał dopiero w XIII wieku jako wygodny schemat do rachunku sumienia, zaś do katechizmu został wprowadzony na Soborze Trydenckim. Być może wynikało to z faktu, iż chrześcijaństwo oznaczało wyzwolenie się literalnej postaci Prawa „"On też sprawił, żeśmy mogli stać się sługami Nowego Przymierza przymierza nie litery, lecz Ducha; litera bowiem zabija, Duch zaś ożywia." /2 Kor 3,6/

Wt cze 16, 2009 15:30
Ciekawostka – co Mojżesz wyrył na tablicach ?
Sprawę numeracji dokumentnie gmatwa trzecie miejsce w którym przytoczono w Biblii Dekalog:
"I napisał na tablicach słowa przymierza - Dziesięć Słów." /Wj 34,28b/.
Co ciekawe owe "Dziesięć Słów" (Dekalog) to JEDYNE miejsce w Biblii gdzie wystepuje słowo… Dekalog
Jak wiadomo, pierwsze tablice Mojżesz zniszczył na wieść o bałwochwalstwie ludu.
Co się działo potem ? Oddajmy głos Biblii:
"Pan rzekł do Mojżesza: Wyciosaj sobie dwie tablice z kamienia podobne do pierwszych, a na tych tablicach wypisz znów słowa, jakie były na pierwszych tablicach, które potłukłeś." /Wj 34,1/.
I dalej przytoczone są owe słowa. Proszę na nie spojrzeć i spróbowac skojarzyć (ponumerować jak to uczynił Woadk) z tradycyjnie znanymi przykazaniami. Mi się nie udało:
"Strzeż się zawierania przymierza z mieszkańcami kraju, do którego idziesz, aby się nie stali sidłem pośród was. Natomiast zburzcie ich ołtarze, skruszcie czczone przez nich stele i wyrąbcie aszery.
Nie będziesz oddawał pokłonu bogu obcemu, bo Pan ma na imię Zazdrosny: jest Bogiem zazdrosnym. Nie będziesz zawierał przymierzy z mieszkańcami tego kraju, aby, gdy będą uprawiać nierząd z bogami obcymi i składać ofiary bogom swoim, nie zaprosili cię do spożywania z ich ofiary. A także nie możesz brać ich córek za żony dla swych synów, aby one, uprawiając nierząd z obcymi bogami, nie przywiodły twoich synów do nierządu z bogami obcymi.
Nie uczynisz sobie bogów ulanych z metalu.
Zachowaj święto Przaśników; przez siedem dni będziesz jadł chleby przaśne, jak to ci poleciłem. A uczynisz to w czasie oznaczonym, czyli w miesiącu Abib, gdyż wtedy wyszedłeś z Egiptu.
Wszystko pierworodne do Mnie należy, a także pierworodny samiec z bydła, wołów i owiec. Pierworodnego zaś osła wykupisz głową owcy, a jeślibyś nie wykupił, złamiesz mu kark. Wykupisz też pierworodnego syna swego, i nie wolno się ukazać przede Mną z pustymi rękami.
Sześć dni pracować będziesz, a w dniu siódmym odpoczywaj tak w czasie orki, jak w czasie żniwa. Będziesz obchodził święto Tygodni, pierwocin, żniwa pszenicy i święto Zbiorów przy końcu roku.
Trzy razy w roku ukażą się wszyscy twoi mężczyźni przed obliczem Pana, Boga Izraela. Ja bowiem wypędzę narody sprzed ciebie i rozszerzę twoje granice, i nikt nie będzie napadał na twój kraj, gdy ty trzy razy w roku pójdziesz, aby pokazać się przed obliczem Pana, Boga twego.
Krwi moich ofiar nie powinieneś składać razem z kwaszonym chlebem, i nic z ofiary paschalnej nie powinno pozostać na drugi dzień.
Najlepsze z pierwocin ziemi twojej winieneś przynieść do domu Pana, twego Boga.
Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku jego matki.
Pan rzekł do Mojżesza: Zapisz sobie te słowa, gdyż na podstawie tych słów zawarłem przymierze z tobą i z Izraelem. I był tam Mojżesz u Pana czterdzieści dni i czterdzieści nocy, i nie jadł chleba, i nie pił wody. I napisał na tablicach słowa przymierza - Dziesięć Słów."
/Wj 34,12-28/
Myślę, że spory o numerację po przeczytaniu Exodus 34 tracą całkowicie rację bytu...

Wt cze 16, 2009 15:34
Mam nadzieję że udało mi sie z grubsza zaspokoić Twoją ciekawość.
Gdyby ktoś chciał, to dokładniej opisałem sprawy dotyczące:
- zakresu obowiązywania przepisów starotestamentowych
- układu i treści przykazań
- sprawy zakazu czynienia wizerunków
- sprawy święcenia soboty i niedzieli
w tekście który znajdziecie tu http://analizy.biz/marek1962/przykazania.pdf

Wt cze 16, 2009 15:38

Jeśli chodzi o cześć oddawaną obrazom, to w oryginalnym temacie dostałeś linki do kilku artykułów kompetenntych osób.

Jesli zaś chodzi o czczenie niedzieli zamiast soboty... Sorry, ale taki zarzut jest po prostu śmieszny. No chyba, że udowodnisz mi jakąś fizyczną inność soboty. Nie wiem - słońce świeci w innym kolorze, ptaki śpiewają inne melodie. Naprawdę takie ważne jest to przesunięcie o jeden dzień?

Pierwszy link nie działa.
Drugi to link do tematu o innej tematyce.
Trzeci to artykuł który nie zbyt mnie przekonuje.
Jeśli znalazłeś tam coś ważnego skopiuj i wklej to tutaj bo może nie wiem o co Ci chodzii.

Co do soboty-niedzieli.
Wybacz nie miałem zamiaru Cię rozśmieszyć;D
Fizyczna inność soboty? Chcesz w religii szukać fizyczności? To może znalazłeś jakieś fizyczne dowody na istnienie Boga i na wszystkie inne jego przykazania;)?

Czy jest ważne przesunięcie o 1 dzień? Nie wiem i póki żyję raczej sie nie dowiem. Jeśli nie jest ważne to może powiesz mi co miało na celu? Kieruję się tylko i wyłącznie Słowem Bożym które jak dla mnie jest dość jasne w interpretacji i jeśli pisze sobota to nie czwartek i nie środa.

PS Też lubie Szatana Serduszko którego masz w avatarze ;)

Post 1
Marek MRB napisał(a):
No cóż, trzeba tu powiedzieć, że uczymy dzieci na pamięć pewnej syntezy przykazań, czy raczej popularnego skrótu pamięciowego. W pierwszej chwili chciałem napisać "katechizmowego", ale się zreflektowałem; w Katechizmie Kościoła Katolickiego znajdujemy nie tylko pełny biblijny tekst I przykazania, ale i szczegółowe (65 kanonów od 2084-2141 !) jego omówienie. W istocie dalsza część I przykazania ( po słowach "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" ) jest jedynie komentarzem do przykazania.
Podobnie czynimy też zresztą odnośnie innych przykazań. Dla przykładu przykazanie czwarte w skrócie dla dzieci brzmi : „Czcij ojca swego i matkę swoją!” podczas gdy pełne brzmienie to „Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.”/Wj 20,12/ lub wręcz „Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.”/Pwp 5,16/

Uczymy syntezy przykazań? Chciałeś chyba powiedzieć: W mojej interpretacji uczymy syntezy przykazań.
Dalsza część (Twoim zdaniem pierwszego przykazania) dotyczy kompletnie czegoś innego.
Czczenie innych bóstw a wykonywanie wyobrażeń to raczej 2 odrębne tematy?

Przykład z przykazaniem mówiącym o rodzicach kompletnie nie trafiony, gdyż w jego dalsza część nie zawiera nakazów/zakazów, lecz obietnice co się stanie gdy będziemy go przestrzegać.

Marek MRB napisał(a):
Jak widać, wersja „do zapamiętania” pomija wyjaśnienia także w pozostałych przykazaniach.
"Znasz przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, czcij swego ojca i matkę."/Mk 10,19/
Przyjrzyjmy się scenie rozmowy Jezusa z człowiekiem który zapytał które przykazania ma zachowywać (Mt 19,18-19). Jezus nie tylko pomija milczeniem pierwsze 3 przykazania, ale także skraca IV przykazanie podobnie jak jest to zrobione w książeczkach do nabożeństwa : „czcij ojca i matkę”.
Podobnie czyni w rozmowie z bogatym młodzieńcem (Łk 18,20 patrz też lub Mk 10,19).
Proszę też zwrócić uwagę, że także tekst z Księgi Wyjścia jest krótszy od tego z Księgi Powtórzonego Prawa.

Jezus odpowiadając na pytania wymienił tylko przykazania względem człowieka omijając te względem Boga.

Idąc tą drogą uważasz, że 3 pierwsze są nie ważne gdyż Jezus w jednej z rozmów nie wymienił ich jako przykład?

Skróty jak najbardziej są dozwolone, jeśli nie pomijają zawartej w oryginale treści.

Post 2
Racja, przykazania w oryginale nie zawierają numeracji, lecz jest jasno określona ich liczba.
Nie dbam o numerację, lecz o modyfikację treści.

Post 3
Kolejny post dotyczący sporu o numerację... nie o to mi chodzi, czytałeś w ogóle co napisałem czy zobaczyłeś tytuł i wkleiłeś artykuły?
Dekalogos = 10 słów lecz także przykazań lub oświadczeń.

Dzięki temu wiemy, że porusza 10 ważnych, lecz odrębnych spraw w życiu człowieka. Skoro wszystkie przykazania zostały zaledwie skrócone, a nie zmodyfikowane liczba poruszonych spraw powinna się zgadzać:

1. Oddawaj cześć tylko jednemu prawdziwemu Bogu
2. Nie nadużywaj imienia Boga.
3. Dzień Święty święć.
4. Czcij ojca i matkę.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8. Nie kłam.
9. Nie pożądaj cudzego.

Albo mi się coś zgubiło albo Wam;)

Marek MRB napisał(a):
Mam nadzieję że udało mi sie z grubsza zaspokoić Twoją ciekawość.
Gdyby ktoś chciał, to dokładniej opisałem sprawy dotyczące:
- zakresu obowiązywania przepisów starotestamentowych
- układu i treści przykazań
- sprawy zakazu czynienia wizerunków
- sprawy święcenia soboty i niedzieli
w tekście który znajdziecie tu http://analizy.biz/marek1962/przykazania.pdf

Eh no nie szczególnie :/
Pierwszy post - nie trafiony przykład.
Drugi - raczej nie na temat bo nie o to pytałem.
Trzeci - fajna ciekawostka.

Postaram się w miarę możliwości jak najszybciej przeczytać Twój pełny artykuł.[/quote]

Wt cze 16, 2009 16:38

Czy jest ważne przesunięcie o 1 dzień? Nie wiem i póki żyję raczej sie nie dowiem. Jeśli nie jest ważne to może powiesz mi co miało na celu? Kieruję się tylko i wyłącznie Słowem Bożym które jak dla mnie jest dość jasne w interpretacji i jeśli pisze sobota to nie czwartek i nie środa.
przecież to tylko nazwy.

Sformułuję pytaie inaczej: w jaki sposób zmieniłoby się twoje życie, gdyby nagle wszyscy w Polsce zaczęli obchodzić szabat we wtorek?

Wt cze 16, 2009 17:06
Uczymy syntezy przykazań? Chciałeś chyba powiedzieć: W mojej interpretacji uczymy syntezy przykazań.
Dalsza część (Twoim zdaniem pierwszego przykazania) dotyczy kompletnie czegoś innego.
Czczenie innych bóstw a wykonywanie wyobrażeń to raczej 2 odrębne tematy?
Ani trochę !
Zakaz wykonywania wyobrażeń nie istnieje w Biblii rozdzielnie od bałwochwalstwa.
Czemu Bóg ganił za wykonywanie bożków, a żądał sporządzenia ozdób w Jego Świątyni ? Ponieważ jest "Bogiem zazdrosnym" (w pozytywnym sensie) i nie znosi bałwochwalstwa. Starajmy się nic z tego nie ujmować, ale i nic nie dodawać. Inaczej zrobimy z drugiego przykazania to, co Żydzi zrobili z trzeciego - zamiast cieszyć się szabatem, przezywali go w napięciu i strachu by nie przekroczyć drogi szabatowej i innych "zaostrzeń własnego pomysłu" do wymagań Bozych. Pismo mówi bowiem:
„abyście mogli zrozumieć, że nie wolno wykraczać ponad to, co zostało napisane, i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego.”/1 Kor 4,6b/

Jak widać, zakaz czynienia wszelkich wizerunków nie istnieje w Biblii w oderwaniu od sensu bałwochwalczego
Gdyby taki „oderwany” zakaz istniał, byłby złamany przez nakazy samego Boga w wielu miejscach Starego Testamentu.

Podsumowując:
Mamy dwie różne, potępione przez Biblię, formy bałwochwalstwa związane z przedmiotami:
• cześć oddawana przedmiotom uważanym za Boga (nawet jeśli miał to być Jahwe, jak w przypadku złotego cielca) – inaczej cześć bezpośrednią
• cześć pośrednią oddawaną za pomocą przedmiotów wizerunków komu innemu niż Bóg Prawdziwy

W obu wypadkach chodzi o bałwochwalstwo – a bałwochwalstwem nie jest „wykonywanie wizerunków” czy też czczenie Boga przy ich użyciu.
Czym jest bałwochwalstwo ?
Odpowiedź jest tyle prosta, co lekceważona : Bałwochwalstwo to oddawanie czci boskiej komukolwiek innemu niż Bóg.
W Kościele nie uważa się nikogo poza Bogiem za Boga - i ten fakt zupełnie wystarcza by uznać oskarżenia o bałwochwalstwo za mało poważne. Nie mówiąc już o tym że wówczas trzeba by uznac praktycznie całe chrześcijaństwo przed Reformacją za bałwochwalcze...

Cytuj:
Przykład z przykazaniem mówiącym o rodzicach kompletnie nie trafiony, gdyż w jego dalsza część nie zawiera nakazów/zakazów, lecz obietnice co się stanie gdy będziemy go przestrzegać.
No to co ?
Redakcja przykazania o bałwochwalstwie też jest różna w 3 różnych tekstach przykazań - i co ,. który z nich jest "obcięty" ?

Cytuj:
Marek MRB napisał(a):

Jezus odpowiadając na pytania wymienił tylko przykazania względem człowieka omijając te względem Boga.

Idąc tą drogą uważasz, że 3 pierwsze są nie ważne gdyż Jezus w jednej z rozmów nie wymienił ich jako przykład?
A kto mówił że są nie ważne (dlaczego ich nie wymienił to też ciekawe... ale odsyłam do linku jaki podałem). Tu jest pokazane że te które wymienił skrócił w analogiczny sposób jak te w książeczce do nabożeństwa.
A w Katechiźmie katolickim i w Biblii sa one podane w pełnym brzmieniu.

Cytuj:
Post 2
Racja, przykazania w oryginale nie zawierają numeracji, lecz jest jasno określona ich liczba.
Nie dbam o numerację, lecz o modyfikację treści.
No to musiało Ci ulżyć, że modyfikacji treści nie ma :D

Cytuj:
Post 3
Kolejny post dotyczący sporu o numerację... nie o to mi chodzi, czytałeś w ogóle co napisałem czy zobaczyłeś tytuł i wkleiłeś artykuły?
Dekalogos = 10 słów lecz także przykazań lub oświadczeń.
Po prostu uznałem za niewłasciwe że odwołujesz się do Dekalogu, cytując co innego.

Cytuj:
Dzięki temu wiemy, że porusza 10 ważnych, lecz odrębnych spraw w życiu człowieka. Skoro wszystkie przykazania zostały zaledwie skrócone, a nie zmodyfikowane liczba poruszonych spraw powinna się zgadzać:

1. Oddawaj cześć tylko jednemu prawdziwemu Bogu
2. Nie nadużywaj imienia Boga.
3. Dzień Święty święć.
4. Czcij ojca i matkę.
5. Nie zabijaj.
6. Nie cudzołóż.
7. Nie kradnij.
8. Nie kłam.
9. Nie pożądaj cudzego.

Albo mi się coś zgubiło albo Wam;)
Tobie. To że żona nie jest rzeczą ani wołem.
mam nadzieję że nie masz żony :)

Wt cze 16, 2009 17:12

Zaczne od tego , że jestem ateistą , a wiec kimś równie negatywnie nastawionym do wszystkich interpretacji dekalogu .

Ponieważ spór o właściwość podziału jest de fakto sporem religijnym , pomiedzy wyznaniami - sądze , że moge wystąpić jako siła rozjemcza .

Uważam , że zarzuty wobec katolicyzmu o zmiane przykazań zostały rzeczowo wyjaśnione przez Marek MRB .
Takie rozumienie [ podział na przykazania ] tekstu źródłowego wynika z całkiem zdroworozsądkowego podejścia .

Doskonałym przykładem , jest tutaj [ rzekomo pomijane ] drugie przykazania o obrazach .
Podział wyodrębniający to przykazanie jako osobne [ interpretacja prawosławna i niekiedy protestancka ] traktowana poważnie właściwie oznacza zakaz używania pisma [ co ze względu na antynaukowy charakter religii może nie jest takie głupie :-) ].

Kolejnym argumentem jest to , że chrześcijaństwo wyrosło z judaizmu - stanowiącego tradycje źródłową - tak więc to raczej wyodrębnienie przykazania o obrazach stanowi zmiane .

Pozdrawiam .

Śr cze 17, 2009 21:25

Post Re: Różnice w dekalogu
Woadk napisał(a):
Powyższe zmiany wprowadzone po Soborze Nicejskim II-im obradującym w 787 roku, na którym zezwolono nie tylko na kult obrazów ale także na kult relikwii, na co nie zezwalano wcześniej.

Czy ktoś wie czym się kierowano zezwalając na kult obrazów i relikwi skoro stało to w sprzecznosci z przykazaniem Bożym ?

Pt cze 26, 2009 21:24

Pt cze 26, 2009 21:44

Nie stało w sprzeczności

Może jakieś argumenty ?
Sprzeczne z zapisem w biblii który mówi że"Nie uczynisz sobie posągu ni żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu; tych, którzy Mnie nienawidzą,
a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań." Czy tego przykazania nie było w tym czasie ?
Dla mnie brzmi ono jednoznacznie!!
Dlaczego zostało złamane ?

So cze 27, 2009 7:21

Jeśli zostało złamane, to przede wszystkim przez samego Boga, który nakazał Izraelitom uczynić:
-miedzianego węża, a kto spojrzał na węża został uzdrowiony
-Arkę Przymierza, ozdobioną figurami Cherubów
-Świątynię w Jerozolimie, a w niej miejsce Święte Świętych, również ozdobione figurami Cherubów

So cze 27, 2009 8:46
1/
czego dotyczyło przykazanie (bo tak jak przedstawiasz, literalnie "Nie uczynisz sobie posągu ni żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi", to grzeszysz robiąc zdjęcie w paszporcie)
2/
Co się zmieniło od tamtego czasu i dlaczego ?

So cze 27, 2009 11:03
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona