Autor |
Wiadomość |
kol
|
 Łaska wiary
Czy jest możliwe, aby ktoś kto pragnie wiary nie otrzymał jej?
|
Pt lip 30, 2010 16:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Łaska wiary
Tak- bo można zyć według przykazań Bożych i bez wiary znajdując się w tzw. nocy ciemnej, przeżyło to wielu mistyków min. św. Teresa, mówiła: "Wierzę w to, w co chcę wierzyć."
|
Pt lip 30, 2010 19:59 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Teresse, jakoś mi się nie wydaje, by mistycy nie mieli wiary... Co innego łaska wiary, co innego jakieś odczucia z nią związane. Łaskę wiary, otrzymuje każdy na chrzcie. Później pozostaje tylko współpracować.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt lip 30, 2010 20:02 |
|
|
|
 |
ataner155
|
nie kol...to niemożliwe
|
Pt lip 30, 2010 20:36 |
|
 |
kol
|
Hmm... Bo ja pragnę wiary, coś więcej niż wiary, której się nauczyłem jako dziecko. Wierzę bo się wychowałem w rodzinie chrześcijańskiej, bo zostałem tej wiary nauczony, ale nie jest to moje doznanie, nie jest to radosna wiara z powodu bycia chrześcijaninem, staram się przestrzegać przykazań bo tak trzeba, a nie z powodu miłości do Boga, ja się modlę do Boga, a On mi nie odpowiada ani razu. Po prostu się urodziłem w tej wierzę, równie dobrze mógłbym urodzić się muzułmaninem. A może po prostu Jan Kalwin miał rację, że jest już ustalone kto dostąpi zbawienia, a ja nie jestem tym wybrańcem. A może po prostu chrześcijaństwo się myli. Nie mam już siły i po prostu zaczynam wątpić w moją religię.
|
Pt lip 30, 2010 21:35 |
|
|
|
 |
biedronka25
|
Cytuj: Czy jest możliwe, aby ktoś kto pragnie wiary nie otrzymał jej? jesli pragniesz wiary Bog na pewno ci ja da musisz tylko go poprosic aby wskazal ci droge i szukac
|
So lip 31, 2010 0:06 |
|
 |
renata155
|
hmm..bo o miłość do Boga..to się trzeba modlić do Boga 
|
So lip 31, 2010 0:16 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Cytuj: ja się modlę do Boga, a On mi nie odpowiada ani razu Cytuj: bo o miłość do Boga..to się trzeba modlić do Boga To może podaj jakiś lepszy adres.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lip 31, 2010 10:07 |
|
 |
renata155
|
nie znam lepszego--mi odpowiada zawsze..może źle się modlisz?-jest też i takie zdanie w piśmie
|
So lip 31, 2010 10:31 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
A to człowiek pragnący "odnowić" swoją wiarę i proszący o to Boga w modlitwie może się źle modlić? Hm, ciekawe. "Boga-biurokraty" zwracającego uwagę na jakąś tajemniczą "poprawność" modlitwy jeszcze nie znałem...
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lip 31, 2010 10:48 |
|
 |
renata155
|
no wyobraź sobie..
|
So lip 31, 2010 11:36 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Renato, proszę zaprzestać ping-ponga.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lip 31, 2010 11:42 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Szumi, może ja się nie znam na dogmatach (a nie znam się), jednak znam ludzi. I wiem, że są ludzie ochrzczeni w tym dzieci i małe dzieci niedawno ochrzczone, którzy nie wierzą w Boga. Nie dlatego nie wierzą, bo nie chcieli współpracować z istniejącą Łaską Wiary, tylko dlatego, że nie odczuli i nie odczuwają wiary.
Ja może mało chodziłem na religię jednak akurat na tych lekcjach byłem i pamiętam jak ksiądz mówił głośno, jasno i wyraźnie:
Bez Woli Boga nie uzyskasz Łaski Wiary.
Dlatego zaleca się o Łaskę Wiary nieustająco modlić, a tym którzy wiarę mają - modlić się, by ją utrzymać.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
So lip 31, 2010 12:00 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Mądrze ksiądz mówił, ale - albo nie pamiętasz, albo nie dopowiedział - Bóg zawsze i każdemu chce dać łaskę wiary. A zatem Bóg jest zawsze otwarty i chętny. Natomiast człowiek musi z Nim współpracować. Duży wpływ w tym rozwoju wiary, zwłaszcza w przypadku dzieci ma otoczenie, czyli przede wszystkim rodzice. Jeśli środowisko jest ateistyczne, to ciężko oczekiwać od dziecka żywej wiary. Czasem zdarzy się tak, że jedna osoba (np. katecheta na lekcjach religii, babcia, czy jeszcze ktoś inny) potrafi tak wpłynąć na osobę, że ona zechce tę wiarę rozwinąć. Jeśli zbraknie takiego impulsu, to wiara pozostanie w stanie zalążkowym.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lip 31, 2010 14:20 |
|
 |
kol
|
Ja byłem bardzo chętny na kontakt z Bogiem, no ale nie wyszło. Środowisko mam bardzo sprzyjające, rodzina bardzo pobożna i to żywą wiarą, nie niedzielni katolicy. Właśnie dzięki nim i wielu innym wiem, że chodzenie do kościoła i przestrzeganie przykazań to nie wszystko. No ale cóż, teoria sobie, praktyka sobie.
|
So lip 31, 2010 20:06 |
|
|
|