Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Która wersja piekła jest prawdziwa? 
Autor Wiadomość

Post Która wersja piekła jest prawdziwa?
W światku katolickim funkcjonują 2 wizje piekła:

Wizja 1:

Ludzie są na piekło "skazywani", są do niego "zsyłani" na Sądzie Ostatecznym.
Wyobraziłem sobie na ten temat taką historyjkę:

Bóg: No cóż...sorry, kolego, ale muszę Cię wysłać do piekła.
Skazaniec: Nie...błagam...tylko nie do piekła!
Bóg: Jest mi bardzo przykro, ale nie pozostawiłeś mi wyboru...umarłeś w stanie grzechu śmiertelnego. Miałeś mnóstwo okazji, żeby się nawrócić, ale nie skorzystałeś z nich. Postąpiłeś tak ze swojej własnej woli. Jakiż byłby ze mnie za Bóg, gdybym nie uszanował Twojej wolnej woli?
Skazaniec: Ale ja...jeśli mam wolną wolę i mogę wybrać, to nie chcę do piekła. Proszę...wszystko tylko nie to...nawrócę się w czyśćcu...
Bóg: Teraz to już za późno...trzeba było pomyśleć o tym wcześniej. Sprawiedliwości musi stać się zadość. A poza tym szanuję Twoją decyzję.
Skazaniec: Ale przecież moja decyzja to czyściec, a nie piekło!
Bóg: Decyzję podjąłeś na Ziemi, za życia. Teraz już za późno.
Skazaniec: A co z Twoim miłosierdziem?
Bóg: Właśnie ze względu na moje miłosierdzie dawałem Ci wiele szans na nawrócenie się. Niestety każdą z nich zmarnowałeś...i dlatego niestety zostaniesz skazany na piekło. Wiedz jednak, że bardzo Cię kocham i dlatego czynię to z wielkim bólem serca. Naprawdę chciałbym Twojego zbawienia, ale Ty wybrałeś już inaczej.
Skazaniec: Byłem kretynem, kompletnym idiotą. Proszę, wybacz mi moją głupotę...proszę...
Bóg: Jak już mówiłem...teraz już za późno...trzeba było pomyśleć o tym za życia...jest mi z tego powodu naprawdę bardzo przykro...żegnaj... - mówi wciskając przycisk.
Skazaniec: Nieeeeeee!!!...

Starałem się sprawić, aby - przy ukazaniu absurdów tej wersji - jednak tę absurdalność zminimalizować. Musicie przyznać, że naprawdę się starałem.

Wersja 2:

Ludzie sami decydują o tym, gdzie "trafiają po śmierci". Na ten temat można ukuć następującą historyjkę.

Skazaniec: Aaaa...światło...razi mnie! Oczy mnie bolą! Ja chcę ciemność!
Bóg: Nie bój się...nie zrobię Ci krzywdy...chodź do mnie, wszystko będzie dobrze.
Skazaniec: Nie....nie chcę tego słuchać... - zaczyna uciekać.
Skazaniec dociera do piekła i zamyka się w nim od środka.

Która wersja jest prawdziwa? (Choć może właściwszym pytaniem byłoby: która jest bliższa prawdy, bo trochę to uprościłem).
A właściwie oto co mnie interesuje: Jakie jest oficjalne stanowisko Kościoła Katolickiego w tej kwestii? Czy w ogóle istnieje jakieś - jeszcze raz powtórzę - oficjalne stanowisko?

Cz sie 08, 2013 13:16
Post Re: Która wersja piekła jest prawdziwa?
Żadna nie jest prawdziwa.

Cz sie 08, 2013 14:32

A jakie jest Twoje zdanie?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sie 08, 2013 14:40
Andy72 napisał(a):
A jakie jest Twoje zdanie?

Myślę, że Bóg Który posiada tak ogromne Miłosierdzie , nie ześle do piekła ani jednej duszy - zanim tej duszy nie pozwoli poznać Siebie w pełniej świadomości.

Myślę też , że nie istnieje coś takiego jak - " Boże proszę Cie zsyłaj mnie do Piekła- a Bóg odpowie - Ty wybrałeś "
Nawet w zuchwałości i zatwardziałości serca na ziemi.
Zuchwałość i zatwardziałość serca jest brakiem " poznania" czyli brakiem świadomości Istnienia Boga.
Piekło jest - brakiem Boga.
Bóg wie ,że życie bez MIŁOŚCI nie istnieje .

Miłość Boga do człowieka - bez względu na wszystko i pomimo wszystko.

Tylko Chrystus posiadał - Prawdziwą Świadomość Istnienia Boga.
" Wybacz im bo nie wiedzą co czynią " - nie posiadają świadomości Istnienia Boga.

Cz sie 08, 2013 15:06

Kto w takim razie wybierał by piekło? A może jest to obawa światła, jasności w których widać każdy grzech, w Niebie wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą. Może ucieczka w ciemność jest ucieczką przed wstydem swoich grzechów?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz sie 08, 2013 16:48

Jest oficjalne stanowisko Kościoła w kwestii piekła. Poza tym, bliższa prawdy jest ta pierwsza wersja, z pewnością nie ta druga. I jeszcze poza tym: bliższa prawdy, bo na pewno nie prawdziwa, np. dlatego, że człowiek po śmierci nie mówi takich rzeczy, jak "nawrócę się w czyśćcu", bo doskonale wie, co sam wybrał, widzi jasno wszystkie swoje złe wybory i zdaje sobie absolutnie sprawę, na co zasłużył. Wbrew temu, co na ziemi, za życia tutaj, po śmierci wszystko jasno widać.

Cz sie 08, 2013 17:03
A ja bym dał jeszcze taką wersję. Chwila śmierci, chwila największej walki i zmagania, decydujący moment dla każdego człowieka. I wtedy przychodzi świadomość, wtedy wiemy że Bóg jest i także jest Szatan.

I wtedy demon pokazuje nam nasze życie w swoim krzywym zwierciadle mówiąc - zobacz twoje grzechy, zobacz co zrobiłeś, zobacz do czego to doprowadziło, ktoś cierpiał przez ciebie. Spójrz ! Spójrz jakim byłeś brudem ! To oskarżyciel. I wtedy , kiedy ktoś nie uwierzy w miłosierdzie i dobroć Boga może siebie potępić w tym stylu - te grzechy mnie przerażają, i kiedy Bóg powie - chodz, obmyję cię w swojej krwi, w moim miłosierdziu, to ktoś może krzyknąć - nieeeeee ! Jestem przeklęty, odejdz, nie chcę cię ! Nie ma dla mnie zbawienia i twojego miłosierdzia.
A Bóg powie - jak wybrałeś. Odrzuciłeś moją miłość. A ktoś inny w tej chwili krzyknie - Ratuj mnie ! I czy myślisz że Bóg odwróci się plecami i powie - za pózno, naciskając guziczek z napisem - Piekło.

Cz sie 08, 2013 17:23

Pamiętajmy, że na ziemi dusze wszystkich żyjących ludzi podlegają sądowi po śmierci biologicznej,
przez tego samego Jedynego Boga w Trójcy Św.
Człowiek z każdego zakątka ziemi; czy z Pn., czy z Pd., z każdego kontynentu, z każdej dżungli i pustyni.

Obrazem i podobieństwem jest najprawdopodobniej nasz ludzki sąd, gdzie jest; sędzia, adwokat i prokurator.

Na Sądzie po śmierci; Sędzią jest Pan Bóg, a prokuratorem przedstawiciel Złego (Lucyfera). Adwokatem natomiast jest nasze sumienie, ale wsparte przez Anioły, Patronów naszych, Zaprzyjaźnionych Świętych oraz Królową Nieba Maryję.

Najprawdopodobniej nasze osadzenie przebiega u ułamku mikrosekundy czasu ziemskiego. Bo całe nasze życie: myśli, mowa i czyn zapisane są w Księdze Żywota. I rozwodzenie się i uniki tam nie występują.

Dusza jako twór Boga jest 7D o wymiarach: Miłość, Wiata, Dobra wola, Prawość intencji, Wstrzemięźliwość, Szczerość i Duch ofiary.

Więc myślę, że te siedem wymiarów jakie kreowaliśmy w naszym życiu; przez myśli, słowa i uczynki materialne podlegać będą Osądowi ogólnie nad nami. Prawdopodobnie w oparciu o nabytą wiedzę i doświadczenie środowiska w jakim przebywaliśmy. Czyli poznawanie Dobra i Zła tegoż środowiska i jego wpływu na nas w konfrontacji z otrzymaną Miłością.

Takie jest moje wyobrażenie, :lol: pozdrawiam;

Cz sie 08, 2013 17:55
Cytuj:
Najprawdopodobniej nasze osadzenie przebiega u ułamku mikrosekundy czasu ziemskiego. Bo całe nasze życie: myśli, mowa i czyn zapisane są w Księdze Żywota. I rozwodzenie się i uniki tam nie występują.

Dusza jako twór Boga jest 7D o wymiarach: Miłość, Wiata, Dobra wola, Prawość intencji, Wstrzemięźliwość, Szczerość i Duch ofiary.

Więc myślę, że te siedem wymiarów jakie kreowaliśmy w naszym życiu; przez myśli, słowa i uczynki materialne podlegać będą Osądowi ogólnie nad nami. Prawdopodobnie w oparciu o nabytą wiedzę i doświadczenie środowiska w jakim przebywaliśmy. Czyli poznawanie Dobra i Zła tegoż środowiska i jego wpływu na nas w konfrontacji z otrzymaną Miłością.

Takie jest moje wyobrażenie, :lol: pozdrawiam;

Myślę że prawie nikt nie zasługuje na Niebo w/g własnych uczynków. Bo nie ma człowieka który w pewnym momencie życia nie zszedł z tej drogi. Błyszczące koraliki zła są w stanie przekupić każdego. Nie z naszych zasług tam się dostaniemy ale przede wszystkim dzięki dobroci i miłości Boga.

Cz sie 08, 2013 18:37
Andy72 napisał(a):
Kto w takim razie wybierał by piekło? A może jest to obawa światła, jasności w których widać każdy grzech, w Niebie wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą. Może ucieczka w ciemność jest ucieczką przed wstydem swoich grzechów?

Wszyscy wiemy,że w ciemności wiele można ukryć - rozjaśniając pomieszczenie światłem widzimy każdy pyłek i każdą pajęczynę.
Jesteśmy jak ta ciemność która kiedyś stanie przed światłem które nie daje cienia.
Gdy światłość nas oświeci nasze sumienie będzie nam pokazywało każdy jeden mikroskopijny pyłek.

Pt sie 09, 2013 4:03

Cd:
Człowiek poznał; rachunki i funkcje n-wymiarowe, skale ''+'' i ''-''.

Myślę, że skoro w trójwymiarowe ciało człowiek otrzymał siedmiowymiarową duszę, to nie powinien w swoich obrazach ograniczać swojego Stwórcę. Który prawdopodobnie jest N- wymiarowy. Stąd Jego bezmiar Sprawiedliwości połączonej z Miłosierdziem, niewyobrażalny człowiekowi.
Geniusz i Miłosierdzie Boga jest tak Twórcze, że i Jego Królestwa nie są ''płaskie'' ale przestrzenne.
i nasza tam obecność ''zajmie pokoje'' stosownie do naszych ziemskich; formujących nasze dusze zachowań.

Tak jak na niebie materialnym zostaniemy ocenieni jako; ''pył gwiezdny'', ale i jako ''planety'' i jako ''gwiazdy''.
Ale też i jako; CZARNE DZIURY. Wszystko rożnych wielkości i wartości.

Pozdrawiam;

Pt sie 09, 2013 6:14

Jak tak czytam wasze posty, to nasuwa mi się jedno pytanie: Tak szczerze...kto z was uważnie i ze zrozumieniem przeczytał cały mój pierwszy post?

Po pierwsze: Zadałem pytanie na temat oficjalnego nauczania kościoła katolickiego.
Po drugie: Chyba trochę za bardzo przywiązaliście się do tych historyjek. Zasadnicze pytanie brzmiało: czy skazaniec zostaje do piekła zesłany (pierwsza wersja), czy też sam dokonuje wyboru (druga wersja)?

Pt sie 09, 2013 10:41
Travis napisał(a):
Jak tak czytam wasze posty, to nasuwa mi się jedno pytanie: Tak szczerze...kto z was uważnie i ze zrozumieniem przeczytał cały mój pierwszy post?

Po pierwsze: Zadałem pytanie na temat oficjalnego nauczania kościoła katolickiego.
Po drugie: Chyba trochę za bardzo przywiązaliście się do tych historyjek. Zasadnicze pytanie brzmiało: czy skazaniec zostaje do piekła zesłany (pierwsza wersja), czy też sam dokonuje wyboru (druga wersja)?

Kościół nie naucza niczego innego o czym nauczał Jezus....Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, bo wszystko czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili.

Pt sie 09, 2013 11:20
Travis napisał(a):

Travis, myślę że każdy przeczytał i każdy zrozumiał. :) Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Czy ktokolwiek z nas umarł, był w piekle, był w niebie i wrócił z pełną wiedzą o tym ? Jedni będą za pierwszą wersją, inni będą obstawiać drugą. To także zależy jaką wizję Boga mamy w sercu. Oficjalne nauczanie mówi także że piekło jest wyborem.

Chwila śmierci jest decydująca, Szatan jest oskarżycielem. Ale jeśli dusza będzie błagać i prosić Boga o pomoc, czy ten odmówi i odwróci się i powie - odejdz ? Czy rzeczywiście tak będzie ? Czasem w przekazach mistycznych można przeczytać że ktoś w tej ostatniej chwili uratował się. Powiedziałem także że nikt nie zasługuje na Niebo w/g swoich uczynków, bo w ciągu życia błądzimy tak często. W takim razie można zapytać jak uczniowie Jezusa - kto może się zbawić ? I Jezus odpowiedział że u ludzi to prawie niemożliwe, ale z Bogiem wszystko jest możliwe. Napisałem że nie w/g własnych uczynków ale w/g miłosierdzia Boga mamy na to szansę. My często być może widzimy siebie jako doskonałych, lub prawie doskonałych, ale jak widzi nas Bóg ? Oto jest pytanie.
Jak my postrzegamy Boga ? Jako surowego sędziego czy jako dobrego i miłosiernego ? Nie jestem w stanie powiedzieć Ci z całkowitą nieomylnością i pewnością która wersja piekła jest prawdziwa, to tylko to co myślę co czuję ale czy mam wyłączność na prawdę ? Nie wiem jak Bóg będzie oceniał każdego człowieka, tylko on wie wszystko o danej osobie, czy jego dobre uczynki były powodowane szczerą intencją czy tylko na pokaz. Działanie człowieka jest często z nutką egoizmu.

Tylko Bóg ma pełny wgląd w serce i duszę człowieka, tylko on wie co tak naprawdę się tam dzieje. Jezus powiedział do siostry Faustyny że nawet Szatan uznaje wielkość Boga i wie że ten jest wszechmocny, ale nie wierzy w dobroć Boga. Nie uznaje tego. W swojej zatwardziałości i buncie, w swojej rozpaczy sam skazuje siebie na potępienie. Gdyby przyszedł do Boga i poprosił o pomoc, o uleczenie, o miłosierdzie Bóg na pewno by mu wybaczył. Ale Szatan tego nie robi. Kiedy człowiek odrzuca Boga i jego miłość, jego dobroć, jest wtedy podobny do demona. Dlatego powiedziałem Ci o takiej postawie człowieka - nie, nie ma miłosierdzia dla mnie, jestem stracony, potępiony, to jest postawa podobna do szatańskiej. Postawa Judasza. Czy czytałeś uważnie i ze zrozumieniem to wszystko co inni napisali tutaj ? :)

Pt sie 09, 2013 12:37
Travis napisał(a):
Zadałem pytanie na temat oficjalnego nauczania kościoła katolickiego.
Odpowiedź na pytanie, czym jest piekło, znajduje się w KKK. Poszukaj jej tam.
Travis napisał(a):
Zasadnicze pytanie brzmiało: czy skazaniec zostaje do piekła zesłany (pierwsza wersja), czy też sam dokonuje wyboru (druga wersja)?
Człowiek sam wybiera sobie swój ostateczny los.

Pt sie 09, 2013 15:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona