Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna strona
 dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia 
Autor Wiadomość
Post dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia
Temat wydzielony z wątku: Co powiedziałbyś Bogu?

seth33 napisał(a):
Spytałbym Go o to:
Czemu pozwala by nienarodzone dzieci umierały?

Bóg dał ludziom wolną wolę, a gdyby miał swoją nadprzyrodzoną mocą nie dopuszczać do zła, to również powinien nie dopuszczać do np. seksu pozamałżeńskiego, a niektórzy przecież uważają, że do tego jak i do aborcji mają święte prawo.
Bóg walczy o te nienarodzone dzieci za pośrednictwem ludzi, którzy angażują się w ruch pro-life, pomagają samotnym matkom, podjęli się Duchowej Adopcji itp.

Pt lip 21, 2006 20:14

Bóg dał ludziom wolną wolę, a gdyby miał swoją nadprzyrodzoną mocą nie dopuszczać do zła, to również powinien nie dopuszczać do np. seksu pozamałżeńskiego, a niektórzy przecież uważają, że do tego jak i do aborcji mają święte prawo.
Bóg walczy o te nienarodzone dzieci za pośrednictwem ludzi, którzy angażują się w ruch pro-life, pomagają samotnym matkom, podjęli się Duchowej Adopcji itp.

Wydaje mi się, że Seth'owi chodziło raczej o śmierć "naturalną".

Pt lip 21, 2006 20:36

Racja. Moja matka w małżeństwie skacjonowanym poprzez sakrament poczeła z ojcem dziecko. Dziecko uległo poronieniu, zaś matka w szpiotalu zaraziła się jeszcze żółtaczką. Dlaczego więc miłosierny Bóg powołał do istnienia życie, wiedząc że ono i tak umrze, wiedząc że jeszcze moja matka na tym ucierpi nie tylko psychicznie ale i fizycznie.
Gdzież to miłosierdzie, w sytuacji gdy matka nie ma za co się leczyć i czeka ją najprawdopodobniej śmierc na wskutek tej choroby. Jakoś to bardzo zagmatwany i sprzeczne w sobie.

So lip 22, 2006 13:13

Racja. Moja matka w małżeństwie skacjonowanym poprzez sakrament poczeła z ojcem dziecko. Dziecko uległo poronieniu, zaś matka w szpiotalu zaraziła się jeszcze żółtaczką. Dlaczego więc miłosierny Bóg powołał do istnienia życie, wiedząc że ono i tak umrze, wiedząc że jeszcze moja matka na tym ucierpi nie tylko psychicznie ale i fizycznie.
Gdzież to miłosierdzie, w sytuacji gdy matka nie ma za co się leczyć i czeka ją najprawdopodobniej śmierc na wskutek tej choroby. Jakoś to bardzo zagmatwany i sprzeczne w sobie.

Wprawdzie nie jestem wierzący jednak spróbuje ci odpowiedzieć na podstawie tego czego się dowiedziałem na tym forum więc po pierwsze grzech pierworodny to przez niego są choroby i inne nieprzyjemne rzeczy(np. poronienia) Bóg tego oczywiście niechciał to był wybór człowieka.
Po drugie napewno miało to jakiś głębszy sens którego oczywiście niejesteś w stanie dostrzec/pojąć bo przecież niejesteś Bogiem mogę cie jednak zapewnić, że Bóg wyciągnie z tego zła jeszcze większe dobro cierpienie bliskich może służyć np.umocnieniu w wierze rodziny takiej osoby(jak widać niezawsze)lub np.docenieniu wspaniałości życia itp.itd. no i w końcu po trzecie czym się przejmujesz?Przecież poszło (najpewniej) prosto do nieba!

Zapomniałem o czymś?[/b]

So lip 22, 2006 13:43

Spytałbym Go o to:
Czemu pozwala by nienarodzone dzieci umierały?
---------------------------------------------------------------------------------
A czy ty wiedzac ze takie dziecko bylo by NP. 2 hitlerem dopuscil bys do tego i skazal na pootepienie podczas gdy umierajac bez grzechu bedzie szczesliwe na swoj sposob?
LUB!!
Czy ma prawo ingerować w wolną wolę matki?

=============================================

Czemu wymordował ludzi w potopie?

-----------------------------------------------------------------------------------

Bo miał takie prawo i napewno mordem tego nazwać nie można bo to co dał może zabrać w każdej chwili szczególnie ( i tylko w takich wypadkach) gdy ludzie z tego nie korzystają mimo ostrzeżeń, baaa robią wszystko na przekór!!

===============================================

Jak to zrobił, że Maryja poczeła bez stosunku? (dokładny opis procesów biologicznych do jakich doszło w jej narządach rozrodczych)?

----------------------------------------------------------------------------------
Napewno jej nie zapłodnił w tradycyjny sposób...... Kiedyś na 100% sie przekonasz ..tymbardziej ze zycie nei sklada sie tylko z procesów Biologicznych są zeczy których nawet nauką nie da się wyjaśnić Poczytaj temat o elektronach czy są cząsteczkami czy falami!

Czemu stworzył ludzi i Szatana wiedząc, że się zbuntują?

------------------------------------------------------------------------------------

Bo chciał się z nimi podzielić miłością i sam chciał otrzymać szczerą prawdziwą miłość. A że niektóży trafia do piekła to jest inna sprawa i ich wolny wybór tak czy siak każde zło mimo iż zbieże ogromne żniwo w efekcie Bóg wykorzysta i przeprawi na swoją korzyść! A skoro ludzie w piekle nie mogą załowac bo poprostu niechcą więc jak Bóg ma im darować ..oni tam mają własne życie i ich celem nie jest miłość a nienawiść tak wielka ze jak milosc utrzymuje przy istnieniu.

Czemu uzdrawia ludzi z raka i paraliżu, ale jeszcze nigdy nie sprawił by komuś odrosła odcięta kończyna czy jakakolwiek amputowana część ciała?

------------------------------------------------------------------------------------

OO i tu się mylisz Bo uzdrawiał trędowatych (ktorym czesto odpadało ciało kawałkami, ślepych którzy byćmoże ne mieli wcale oczu zespolił odciete ucho... a i w dzisiejszych czasach jest masa códów dzieki którym praktycznie wyżarte płóca stawały się jak nowe! Zresztą może ma jakieś własne powody... a i niewiesz na 100% że takich códów nei dokonywał....

O to bym go spytał, gdybym Go spotkał. No i jeszcze o to, czy to wszystko rzeczywiście jest prawdą.
Pozdrawiam!

-----------------------------------------------------------------------------------
gdybys go spotkał i usłyszał JEGO PRAWDZIWE ODPOWIEDZI bo moje to sa tylko marne domysly w pierwszech chwili zobaczył bys jak bardzo sie myliles !

TEn post nie jest prześmiewczy. Proszę go nie cenzurować. Wyraża moje zastrzeżenia.

pozdro

Cz sie 03, 2006 22:56

Czemu stworzył ludzi i Szatana wiedząc, że się zbuntują?

Bo chciał się z nimi podzielić miłością i sam chciał otrzymać szczerą prawdziwą miłość. A że niektóży trafia do piekła to jest inna sprawa i ich wolny wybór tak czy siak każde zło mimo iż zbieże ogromne żniwo w efekcie Bóg wykorzysta i przeprawi na swoją korzyść! A skoro ludzie w piekle nie mogą załowac bo poprostu niechcą więc jak Bóg ma im darować ..oni tam mają własne życie i ich celem nie jest miłość a nienawiść tak wielka ze jak milosc utrzymuje przy istnieniu.

i tu się moim zdaniem obaj mylicie.

Bóg nie stworzył szatana i ludzi. Bóg stworzył aniołów (tak się chyba odmienia) i im też dał wolną wolę. A że jeden anioł się zbuntował, Bóg kazał strącić go w otchłani, i na zawsze pokonał Go, przez śmierć Swojego syna, kiedy to otworzył nam bramy do nieba. A że ludziom też dał wolą wolę (uznał nas za swoich przyjaciół, a nie sługi), to szatan nas kusi i kusi. Nie ma jednak do nas żadnego dostępu, kiedy mu na to sami nie pozwolimy.

Cytuj:
Jak to zrobił, że Maryja poczeła bez stosunku? (dokładny opis procesów biologicznych do jakich doszło w jej narządach rozrodczych)?

A bo Bóg nie potrzebuje żadnej upojnej nocy żeby wydać na świat potomka. Wybrał Maryje, dziewice, bez grzechu i (powiedzmy) pstryknął palcami i już było. Wydaje mi sie, że gdyby Ewa nie zgrzeszyła, to dalej by tak było. W końcu Bóg sam powiedział "Od tąd kobiety będą rodzić w bólu"

Cytuj:
Czemu wymordował ludzi w potopie?

Bo miał takie prawo i napewno mordem tego nazwać nie można bo to co dał może zabrać w każdej chwili szczególnie ( i tylko w takich wypadkach) gdy ludzie z tego nie korzystają mimo ostrzeżeń, baaa robią wszystko na przekór

pytasz się Boga dlaczego wymordował ludzi w potopie?
Raczej spytaj się ludzi dlaczego wymordowali dzieci w szkole albo ludzi w pracy. To jest tak. Bóg kocha ludzi. Jest dla nich miłosierny. Ale jeśli ludzie grzeszą, odwracają się od niego, albo zamiast bneigo zaczynają czcić jakieś Bożki (tak było zdaje się z wielkim potopem) i naprawde przesadzają, to Bóg mówi NIE!
A poza tym nie zrobił tak ze wziął Noego i mu na ucho powiedział "Ej, Ty, słuchaj, weź całą swą rodzinę, jakieś zwierzaczki, wybuduj se łódź bo na 40 dni zaleje całą ziemię i pozabijam tych niewiernych ludzi. Już się nie mogę doczekać aż się potopią, tylko nikomu nie mów, bo jak się ich potopi wiecej to bede miał większa satysfakcję"
Przecież to brzmi śmiesznie. Mojzesz (z Bozego polecenia) wielokrotnie ostrzegał ludzi i prosił ich o nawrócenie, ale słyszał w zamian tylko wyśmiewanie itp. A ze Bóg dał ludziom wolną wolę, to sobie wybrali i szatana i mieli. Gdzie tu jest morderstwo? Chyba że ze strony szatana, to już prędzej.

a taki offtop.
Zauważyłam, że ludzi gdy tylko coś złego się dzieje to zaraz : "jee...ale ten Bóg jest wredny, niesprawiedliwy i wogóle gorszy od szatana ze on pozwala na to, na to i na to..."

A to przecież nie jest tak!
Bóg jest sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza a za zło karze. Jest tez Bogiem miłosiernym, który kocha wszystkich i przebacza wszystkim. Jeżeli widzi, że jedni sobie z niego robia jaja, jak na przykład w wielkim potopie, to daje im ostrzeżenia, a jak nie, to nie. Nie słuchasz, wiec nie miej pretensjii. Karze. Tak tez było z Jonaszem, który szedł do miasta, ostrzec ludzi przed kara Boża. Miał po drodze co prawda różne "widzi mi się" ale dotarł tam, ludzie sie przestraszyli i nawrócili, więc Bóg nie musiał ich karać. Wydaje mi się, ze tak też będzie z nami. Wojny, tragedie, klonowanie, aborcja, życie w grzechu, katastrofy, to oznacza, ze albo zbliża się koniec świata, albo Bóg w pewnym momencie powie nam NIE! i wtedy dopiero będziemy cienko piskać. Być może przesmakiem tego jest dotkliwa susza...
módlmy się, aby Bóg nie sądził nas na miare siebie, bo w tedy będfzie z nami źle

uuuff...
skończytłąm.
pozdro!

prowadż przez życie mocą Twego syna...

Pt sie 04, 2006 11:16

@up nic dodać nic ując;D tylko jedno małe ale ... nei zrozumiałaś mnei miałem na myśli to że Bóg nie stwożyl zła i szatana Bóg stworzył Anioła , potężnego, który się zbuntował, nazwany został szatanem ale jednak jest to ciagle ta sama istota stwożona przez Boga Popełniła grzechi za to została ukarana... Czyli miałem na myśli to oczym napisalas..

Pt sie 04, 2006 12:29

pytasz się Boga dlaczego wymordował ludzi w potopie?
Raczej spytaj się ludzi dlaczego wymordowali dzieci w szkole albo ludzi w pracy. To jest tak. Bóg kocha ludzi. Jest dla nich miłosierny. Ale jeśli ludzie grzeszą, odwracają się od niego, albo zamiast bneigo zaczynają czcić jakieś Bożki (tak było zdaje się z wielkim potopem) i naprawde przesadzają, to Bóg mówi NIE!
A poza tym nie zrobił tak ze wziął Noego i mu na ucho powiedział "Ej, Ty, słuchaj, weź całą swą rodzinę, jakieś zwierzaczki, wybuduj se łódź bo na 40 dni zaleje całą ziemię i pozabijam tych niewiernych ludzi. Już się nie mogę doczekać aż się potopią, tylko nikomu nie mów, bo jak się ich potopi wiecej to bede miał większa satysfakcję"
Przecież to brzmi śmiesznie. Mojzesz (z Bozego polecenia) wielokrotnie ostrzegał ludzi i prosił ich o nawrócenie, ale słyszał w zamian tylko wyśmiewanie itp. A ze Bóg dał ludziom wolną wolę, to sobie wybrali i szatana i mieli. Gdzie tu jest morderstwo? Chyba że ze strony szatana, to już prędzej.

:?:
Przecież żadnego potopu nie było, albo inaczej... Było wiele "potopów" ale żaden z nich nie zbliżył się nawet do skali tego biblijnego z resztą cała historia została najpewniej zapożyczona od Sumerów.
A co do twojej argumentacji to czy dzieci też wybrały ?
Chyba nie a też zostały ukarane...

Pt sie 04, 2006 15:06

Te dzieci nie zostały ukarane (wedłóg Mnie). Cierpiały przez głupote i naiwność ludzi, którzy uważają że wszystko można załatwić przemoca. A może przez to właśnie, że zginęły niewinne dzieci, Jezus chciał pokazać, jak wiele na naszym świecie szatana. Jak wielu ludzi idzie za nim i jego rękami przelewa się krew niewinnych istotek.
Nie wiem, nikt nie wie dlaczego. Bóg wie, i to wystarczy.

A co do potopu, to ja właśnie o tym biblijnym mówie.

Pt sie 04, 2006 15:17

A co do potopu, to ja właśnie o tym biblijnym mówie.

Czyli tym którego niebyło ;)

Cytuj:
Te dzieci nie zostały ukarane (wedłóg Mnie). Cierpiały przez głupote i naiwność ludzi, którzy uważają że wszystko można załatwić przemoca.

Przecież to nie ludzie ich zabili tylko Bóg...
Cytuj:

W ten jakże prosty sposób można sobie wszystko wytłumaczyć :)

Pt sie 04, 2006 16:35

Cytat:

W ten jakże prosty sposób można sobie wszystko wytłumaczyć

i o to chodzi. I tak się tego nie dowiemy. A nawet jak się dowiemy, to nie mamy pewności czy to prawda.

Cytuj:
Przecież to nie ludzie ich zabili tylko Bóg...

nie...to nie Bóg ich zabił, tylko szatan...
Działali wtedy nienawiścią, może zemstą ( każdym razie nie miłością i sprawiedliwością)

Cytuj:
Czyli tym którego niebyło

i tu chyba nie rozumie... :)

Pt sie 04, 2006 16:49

i tu chyba nie rozumie...

Potop nie jest faktem naukowym :)
Cytuj:
i o to chodzi. I tak się tego nie dowiemy. A nawet jak się dowiemy, to nie mamy pewności czy to prawda.

Pewności (absolutnej) nigdy niema ale niektóre rzeczy są bardziej prawdopodobne od innych...
Cytuj:
Działali wtedy nienawiścią, może zemstą ( każdym razie nie miłością i sprawiedliwością)

Teraz to chyba ja nie rozumiem co szatan miał do tego?
Przecież to nie kto inny jak Bóg miał spowodować potop...

Pt sie 04, 2006 17:02

Cytuj:
i tu chyba nie rozumie...

Potop nie jest faktem naukowym :)

aha...

Cytuj:

Teraz to chyba ja nie rozumiem co szatan miał do tego?
Przecież to nie kto inny jak Bóg miał spowodować potop...

tu się troche pogubiliśmy.
ktoś się pytał dlaczego Bóg wymordował ludzi w potopie.
Ja napisałam, żeby się raczej zapytać terrorystów, dlaczego zabili dzieci, gdy 1 września dumnie szły do szkoły z rodziną. Te dzieci zabił szatan, nie Bóg.

So sie 05, 2006 10:20

tu się troche pogubiliśmy.
ktoś się pytał dlaczego Bóg wymordował ludzi w potopie.
Ja napisałam, żeby się raczej zapytać terrorystów, dlaczego zabili dzieci, gdy 1 września dumnie szły do szkoły z rodziną. Te dzieci zabił szatan, nie Bóg.

A więc to Szatan sprowadził potop :? I Bóg się temu bezczynnie
przyglądał :-(

So sie 05, 2006 10:45

Nie Bóg nie patrzał bezczynnie na to pozwolił a może i sam to ześłał tak jak pozwala codzienie umierać tysiącom ludzi... widzisz tu jakąś niesprawiedliwość? Bo ja nie. Skoro człowiek i tak nie umiera a w zasazie przechodzi do wiecznego szczescia.. o ile zasłóżyl.Zgreszylismy kara jest śmierć która tak naprwde jest nagrodą śmierć w rekach ludzkich nie jest dobra .. Jedyny Bóg wie, który momęt dla odejścia jest najlepszy.
To jest Boskie prawo tak jak twoje prawo jest do wolnej woli.

So sie 05, 2006 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna strona