Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lip 10, 2025 22:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.." 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
tak przeczytałam na Wilkipedii, co nie oznacza,że jest to wszechwiedza polskiego internetu, natomiast trochę mnie to zdziwiło, jakim cudem chrześcijaństwo może wywodzić się z judaizmu skoro nasza religia opiera się na wierze w dogmat Trójcy Świętej,podczas ,gdy Żydzi tego dogmatu nie uznają..? a w każdym razie nie słyszałam ,by wyznawcy judaizmu podpisywali się pod tym.

Pt lut 12, 2010 22:14

Post Re: " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Wydaję mi się że to stwierdzenie jest prawdziwe, bo niby skąd indziej chrześcijaństwo się ma wywodzić? Zaprzeczanie temu jest dość karkołomne. Chrześcijaństwo nie powstało w próżni, nie zrodziło się nagle, w gruncie rzeczy chrześcijaństwo jest chyba takim najpełniejszym Judaizmem.

Pt lut 12, 2010 22:24

Piramidalne odkrycie. Chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu. W życiu bym nie zgadł. Zawsze myślałem, że fakt że 3/4 chrześcijańskiej Biblii to stary testament będący świętą księgą judaizmu, to zbieg okoliczności.

Pt lut 12, 2010 22:35
zbanowana na stałe

wydaje mi się ,że chrześcijaństwo wywodzi się z samego NT, z samego Chrystusa,stąd też nazwa chrześcijaństwo z pierwszego kościoła chrześcijańskiego,który powstał na Chrystusie i Jego nauce, a nie na judaiźmie.
może i są pewne podobieństwa , ale większość z nich nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem ( jak choćby zgorszenie Żydów dogmatem o Trójcy , czy zbytnie przestrzeganie prawa ( faryzeim). W chrześcijaństwie istotą jest wiara, a nie sposób postępowania , jak w judaizmie.

Pt lut 12, 2010 22:39

Toteż dlatego chrześcijaństwo nazywamy chrześcijaństwem, a nie judaizmem zaktualizowanym do wersji 2.0. Pomimo tego że chrześcijaństwo jest judaizmu bezpośrednim potomkiem, jest jednak odmienną religią.

Zresztą jak się ma chrześcijaństwo nie wywodzić z judaizmu, kiedy chrześcijaństwo zaczyna się właśnie z chwilą, kiedy - zdaniem dawnych zwolenników Jezusa i współczesnych chrześcijan - w osobie Jezusa spełniły się starotestamentowe (a więc judaistyczne) przepowiednie?

Pt lut 12, 2010 22:45

Historycznie rzecz ujmując chrześcijaństwo wywodzi się, z Judaizmu. Nie wiem Julko czemu chcesz to obalić, ale to naprawdę zaden dla nas dyshonor. Podobnie nie liczy się Twój brak zgody na to, ale to co istnieje naprawdę. Jeśli zaprzeczasz rzeczom w taki sposób to zaprzeczasz tak naprawdę samemu chrześcijaństwu. Jak napisałem, nasza wiara nie wzięła się z nikąd. A pytanie pomocnicze brzmi kogo oczekiwali Żydzi i czemu Jezus urodził się wśród nich w środowisku religii Judaizmu? I nie ma tu znaczenia dogmat, mylisz pewne rzeczy. Jest tyle rzeczy które mają swoje korzenie w Judaiźmie, a z których my korzystamy że to jest tak naprawdę walka z wiatrakami. Chyba że Julko nie uznajesz ST, ani nie znasz swojej wiary.

Pt lut 12, 2010 22:54
zbanowana na stałe

Nie,że chcę obalić,ale zastanawiam się skąd to wzięło. I nie wzięła się z nikąd- wzięła się od Chrystusa,a przynajmniej tak ja wnioskuję. I nie ogłaszam tego prawdą absolutną ,ale domniemuję. Co nie oznacza,że nie mam prawa dochodzić dlaczego jest tak , a nie inaczej. A czemu Jezus urodził się w środowisku judaistycznym? a czemu ja się urodziłam w latach 90 a , nie 50tych? tak sobie też gdybać można.
Uznaję ST oraz wiarę chrześcijańską natomiast nie rozumiem dlaczego mówi się,że chrześcijaństwo wywodzi się z judaizmu: czy tylko dlatego,że ST to czasy , w których żyli Żydzi? bo Izrael był narodem wybranym?
bo oparli swoją wiarę na Pięcioksiągu ST? nie zapominaj,że sami wyznawcy judaizmu w czasach Chrystusa byli tymi,których Jezus potępiał ,ponieważ kierowali się oni tylko obrządkami w swojej wierze, a nie samą wiarą i ich postawę nazwał faryzeizmem, co również potępił,jako coś niezgodnego z chrześcijaństwem

Pt lut 12, 2010 23:28

Ty nie rozumiesz tego co ja piszę. Co innego pytać, a co innego odrzucać pewne dość jasne rzeczy. Piszę wyraźnie po raz trzeci, Chrześcijaństwo nie powstało z znikąd, a Jezus nie pojawił się nagle i bez powodu. Piszesz tak jakbyś naprawdę nie widziała związku między Judaizmem a Chrześcijaństwem, a to są podstawy. I jest ogromna różnica między faktem urodzenia Jezusa w określonym miejscu, czasie i kulturze, a tym kiedy Ty się urodziłaś. A dlaczego się wywodzi? Bo Jezus był zapowiadany przez proroków, bo ciągle mamy wiele nawiązań do Judaizmu i w sensie świętej księgi i wierzeń i pewnych symboli np Pascha a Eucharystia. Wybacz ale to jest jak tłumaczenie komuś że Polacy wywodzą się od Słowian.
Nie zapominaj o tym że Jezus powołał jako pierwszych Żydów, że to Żydzi nawracali pogan i że pierwsi Chrześcijanie to właśnie Żydzi. Nie zapominaj o tym że Chrześcijaństwo to tak naprawdę pełnia Judaizmu, gdzie Bóg wypełnia swoje przyrzeczenie. A my jesteśmy nowym Izraelem, nie wedle obrzezania ale wedle wiary. Nie wiem zatem co ma tu do rzeczy kogo Jezus potępił, skoro wielu z tamtych ludzi uwierzyło. Naprawdę chyba na siłę chcesz udowodnić swoje.

So lut 13, 2010 0:32

Jeżeli chrześcijaństwo by było tylko z NT to by w Piśmie Świętym był tylko NT. A jest ST i NT. Czyli co do ST kościół katolicki zgadza się z judaizmem, było też tam sporo zapowiedzi co do NT. Lecz żydzi odrzucili NT ponieważ nie uznali Jezusa bo mysleli ze Mesjasz wyzwoli ich jako naród a on przyszedł zbawić cały świat :) . Tak to od Jezusa powsała nowa religia i jej wyznawcy stali się Boga nowym narodem wybranym :).

— Ps56, 4-5

So lut 13, 2010 8:34

Moi drodzy, Chrześcijaństwo nie wywodzi się z 'Judaizmu', ani z żadnego innego '-izmu'. '-Izmy' to radosna twórczość doktrynerów, niedoskonałych ludzi. Chrześcijaństwo, w czterech słowach, to posłuszeństwo wobec Jezusa Chrystusa. Jezus nie jest Żydem. Jezus jest Bogiem Wszechmogącym. Jezus Chrystus wypełnił postanowienia Zakonu. Nie starajcie się Go mierzyć według ludzkiej miary, skupcie się raczej na tym, by słuchać jego Słowa i podążać za Nim. Pamiętajcie - Prawda jest tylko jedna. Jak ktoś wytoczy przeciw Wam 100 argumentów, z których 99 opiera się na Prawdzie, a 1 jest kłamstwem, to ten ktoś jest nadal paskudnym kłamcą.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.

So lut 13, 2010 11:11
Zobacz profil WWW
Chrzescijanstwo to wypelnienie religii Izraela. Jezus nie przyszedl zniesc Prawo, ale je wypelnic.

Judaizm dzisiaj to nie ta sama religia, jaka mieli Zydzi 2000 lat temu, ale jej okrojona czesc.
Pierwsi chrzescijanie (z Jezusem Chrystusem na czele) byli Zydami, przesiaknietymi wiara Izraela. Stary Testament to naprawde Pierwszy Testament, przymierze Boga z Narodem wybranym - Izraelem, ktore nigdy sie nie skonczy, bo Bog nigdy nie zerwie sowjego przymierza. Nowy Testament to rozszerzenie tego przymierza na wszystkich ludzi.

Naprawde nie rozumiem w czym tu problem (poza brakami na lekcjach religii).

So lut 13, 2010 11:27
Gundam Freedom napisał(a):
Jezus nie jest Żydem.

Pierwsze słyszę :o ....a Katechizm KK pisali laicy.

So lut 13, 2010 12:29

Moi drodzy, skoro Waszym zdaniem sprawa tak się przedstawia, to ja skorzystam z okazji, by życzyć wszystkim jak największych 'braków w lekcjach religii'. Wiem, że wielu z Was zacznie kipieć jadem czytając tego posta, ale musicie zdać sobie sprawę, że szanse na poznanie Słowa na lekcjach 'religii' prowadzonych przez zbolszewizowane instytucje indoktrynacyjne (szkoły), są co najmniej bardzo nikłe. Nasz Król - Jezus Chrystus - zostawił nas pod opieką Pocieszyciela, Ducha Prawdy. To On zaprowadzi Was do Prawdy, utwierdzi w sprawiedliwości, a skarci za nieposłuszeństwo - nie zrobi tego pracownik zatrudniony przez ludzką organizację (ksiądz - katecheta).

Przykro mi to mówić, ale obawiam się, że skłaniacie się głęboko ku idolatrii. Wielbicie swoje doktryny, swoje interpretacje Pisma, odwołujecie się do Zakonu nieporównywalnie częściej, niż do Słowa Żywego Boga, Jezusa Chrystusa, które zawarte jest w Ewangelii. Wyrażam głęboką nadzieję, że Jezus doświadczy Wasze sumienia, bo czasu na pokutę jest coraz mniej.

Do kwestii 'Jezus był Żydem' pozwolę się nie odnosić, nie mogę sobie wyobrazić jak w ogóle można traktować Króla Jezusa Chrystusa w kategoriach etniczno-narodowościowych.

Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 12:57 przez Gundam Freedom, łącznie edytowano 1 raz

So lut 13, 2010 12:52
Zobacz profil WWW

Gundam Freedom
Jezus jest Bogiem i człowiekiem, narodzonym z Żydówki i Żyda więc Żydem :) I tak rodzi się nam wielka dyskusja o tym kim był Jezus. Najważniejsza jest prawda, dla Ciebie jak widzę ważniejsza od faktów.

So lut 13, 2010 12:55

Drogi kolego, doprawdy piękny tok rozumowania, skoro 'prawda' i 'fakty' stanowią dla Ciebie dwie odrębne kategorie logiczne. Prawda jest w ogóle najważniejsza. Czemu kładziecie tak wielką emfazę na to, iż Jezus Chrystus narodził się z Żydówki? Czy to wyraz wdrażanej już judaizacji rytuału katolickiego, vide skreślenie tetragrammatonu i zastąpienie go 'Adonai'? Swoją drogą, ciekawe jak wielu, z kapłanów odprawiających tą nową wersję 'liturgii' zdaje sobie sprawę, że inwokują na sephiroth Yesodu? Ale popadam w dygresję. Co najważniejsze w tej kwestii - Jezus nie 'był' - Jezus Chrystus jest. Krzyż stoi pusty, nikt już na nim nie wisi.

So lut 13, 2010 13:05
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona