Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 13:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Po śmierci 
Autor Wiadomość

Post Po śmierci
Mam nadzieję, że tego tematu jeszcze nie było (chociaż pewnie było coś podobnego).
Jak chrześcijanie wierzą w życie po śmierci? Bo wydaje mi się, że są dwie szkoły myślenia.
Jedna mówi, że wskrzeszenie nastąpi dopiero w Dniu Ostatecznym.
Druga, że dusza będzie najpierw sądzona, a potem sądzona jeszcze raz w tym Dniu Ostatecznym.
A więc, czy wg. chrześcijan, człowiek ma duszę, czy dopiero dostanie ją w Dniu Ostatecznym.
To pytanie mnie zawsze intrygowało. Jak to jest wg. chrześcijan po śmierci.
I jeszcze jedno.
Raz mówi się o śmierci wiecznej dla grzeszników, drugim razem, że przez wieczność będą cierpieć i "zgrzytać zębami". Wydaje mi się, że te dwie rzeczy wzajemnie sobie przeczą.

N lip 20, 2008 10:35
Moderator

Duszę człowiek otrzymuje podczas poczęcia. I ma ją już na zawsze.
Po śmierci następuje sąd szczegółowy, a gdy nadejdzie czas Sąd Ostateczny.

(J 8, 32b)

N lip 20, 2008 12:24

To kim jest człowiek, skoro "otrzymuje duszę' i ją ma na zawsze? Skoro otrzymuje coś z zewnątrz to tym nie jest. Skoro istniejemy po śmierci gdy ciało jedzą robaczki to też tym nie jest. Skoro nie jest duszą i ciałem to kim jest?
:razz:

N lip 20, 2008 16:27

Po śmierci następuje sąd szczegółowy, a gdy nadejdzie czas Sąd Ostateczny.

A poco tak dwa razy?

N lip 20, 2008 16:39
A no właśnie chciałam zadać to samo pytanie co No :)

N lip 20, 2008 16:56
Moderator

Dusze otrzymujesz tak samo jak ciało. Ani duszy, ani ciała sam nie stworzyłeś. Człowiek jest połączeniem ciała i duszy rozumnej.

(J 8, 32b)

N lip 20, 2008 18:39

Dusze otrzymujesz tak samo jak ciało.
Istota mojego pytania brzmi:kto otrzymuje? Skoro ja otrzymuję duszę i ja otrzymuję ciało to kim jest ten "ja" ktory to otrzymuje?

szumi napisał(a):
Ani duszy, ani ciała sam nie stworzyłeś. Człowiek jest połączeniem ciała i duszy rozumnej.
Ciało i duszę rozumną/do istnienia w tym świecie/ mają też zwierzęta i nie tylko. Człowiek to coś więcej:
"Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo; powołując go do istnienia z miłości,...
Człowiek jako duch ucieleśniony,
czyli dusza, która się wyraża poprzez ciało,
i ciało formowane przez nieśmiertelnego ducha,
powołany jest do miłości w tej właśnie swojej zjednoczonej całości."
FAMILIARIS CONSORTIO

:razz:

N lip 20, 2008 20:37
Moderator

Ciało i duszę rozumną/do istnienia w tym świecie/ mają też zwierzęta i nie tylko.

Zwierzęta nie mają duszy rozumnej (niezniszczalnej jaką mamy my), ale duszę sensytywną. Inna sprawa. A otrzymują ją tak samo jak my naszą, ale inaczej ją tracą.

Cytuj:
"Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo; powołując go do istnienia z miłości,...
Człowiek jako duch ucieleśniony,
czyli dusza, która się wyraża poprzez ciało,
i ciało formowane przez nieśmiertelnego ducha,
powołany jest do miłości w tej właśnie swojej zjednoczonej całości."
FAMILIARIS CONSORTIO

Razz

No czyli potwierdzasz to co ja napisałem. Cieszę się że sie zgadzamy :)

(J 8, 32b)

N lip 20, 2008 20:52

Czy jak potrzęsiemy głową, to dusza zacznie kołatac? Piszecie, że Bóg dał człowiekowi duszę. A czy są dowody na istnienie tejże duszy?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn lip 21, 2008 9:18
Gorzej, nie dość że nie ma dowodu na istnienie duszy, to nie ma też pomysłu na to, za co ta dusza miałaby odpowiadać, jaką ma funkcję i po co właściwie jest potrzebna... Równie dobrze człowiek mógłby się obyć bez duszy i nie byłoby żadnej różnicy, przynajmniej za życia. A już na pewno zwierzęta mogłyby się obyć bez duszy. U zwierząt nie byłoby zupełnie żadnej różnicy, bo dusza zwierzęcia po jego śmierci ginie. Skoro nie jest potrzebna za życia, to nie jest potrzebna w ogóle.

Pn lip 21, 2008 11:07

Dokładnie! W myśl zasady, że organ nieużywany zanika.

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn lip 21, 2008 11:58

Post Re: Po śmierci
Sareneth, od kiedy dusza jest organem?

a.R.E.k. napisał(a):

Jak chrześcijanie wierzą w życie po śmierci? Bo wydaje mi się, że są dwie szkoły myślenia.
Jedna mówi, że wskrzeszenie nastąpi dopiero w Dniu Ostatecznym.
Druga, że dusza będzie najpierw sądzona, a potem sądzona jeszcze raz w tym Dniu Ostatecznym.
A więc, czy wg. chrześcijan, człowiek ma duszę, czy dopiero dostanie ją w Dniu Ostatecznym.
To pytanie mnie zawsze intrygowało. Jak to jest wg. chrześcijan po śmierci.

Dusza ludzka jest niesmiertelna, zatem wskrzeszenie w Dniu Ostatecznym dotyczy ciala a nie duszy.
Sad nad dusza dokonuje sie w momencie smierci. Jest on zwiazany z ostateczna decyzja czlowieka, kiedy Bog raz jeszcze daje czlowiekowi mozliwosc wyboru wiecznosci i uznanie Chrystusa, a nie siebie za miare wszystkiego ("Jam Alfa i Omega, Pierwszy i Ostatni, Poczatek i Koniec" Ap 22: 13).

a.R.E.k. napisał(a):
I jeszcze jedno.
Raz mówi się o śmierci wiecznej dla grzeszników, drugim razem, że przez wieczność będą cierpieć i "zgrzytać zębami". Wydaje mi się, że te dwie rzeczy wzajemnie sobie przeczą.

Bog jest zyciem, tak wiec smierc wieczna dla grzesznikow to wiecznosc bez Boga, a to nie jest wcale sprzeczne z wiecznym cierpieniem i zgrzytaniem zebow. Wrecz przeciwnie, czlowiek bedzie widzial, co utracil, a wiec bedzie z nienawisci "zgrzytal zebami."

Pn lip 21, 2008 15:43

Wrecz przeciwnie, czlowiek bedzie widzial, co utracil, a wiec bedzie z nienawisci "zgrzytal zebami."

Zaraz to dusze mają zęby? Czy grzesznicy też zmartwychwstaną?

Pn lip 21, 2008 15:56

Twoj sarkazm wynika z faktu, ze nie czytasz uwaznie. Mowa byla o zmartwychwstaniu cial. Zmartwychwstana wszyscy, tyle, ze nie wszyscy w tym samym celu.
Proponuje przypomniec sobie Ewangelie wg sw. Mateusza o Sadzie Ostatecznym 25; 31 - 46.

Pn lip 21, 2008 16:42
Moderator

Post Re: Po śmierci
pedziwiatr napisał(a):
Sad nad dusza dokonuje sie w momencie smierci. Jest on zwiazany z ostateczna decyzja czlowieka, kiedy Bog raz jeszcze daje czlowiekowi mozliwosc wyboru wiecznosci i uznanie Chrystusa, a nie siebie za miare wszystkiego ("Jam Alfa i Omega, Pierwszy i Ostatni, Poczatek i Koniec" Ap 22: 13).

Halo, halo... czy twierdzisz, że po śmierci będziemy mieli wybór? Że będziemy mogli wybrać gdzie chcemy iść? Czas na wybór masz tu na ziemi za życia. Po śmierci już tylko sprawiedliwy wyrok sądu zdecyduje na co zasłużyłeś. Nie będzie już wyboru. Będzie poznanie swojego życia w pryzmacie Bożego Prawa Miłości i ocena go.

(J 8, 32b)

Pn lip 21, 2008 17:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona