Maryja współodkupicielką?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Maryja współodkupicielką?
Czy ktoś z drogich "forowiczów", tak świeckich jak i duchownych może mi odpowiedzieć na pytanie:
Kiedy w naszych diecezjach będzie można złozyć podpis pod petycją do Ojca Świętego o ustanowienie nowego dogmatu Maryjnego w którym ogłosi się ją Współodkupicielką, Pośredniczką i Orędowniczką.
pozdrawiam
Scriptor
|
Wt sty 25, 2005 18:17 |
|
|
|
 |
Nektariusz
|
Możesz mi napisać coś bliżej o tej inicjatywie ? Skąd się wzięła, o co w niej chodzi, jaki jest jej cel, itd.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Wt sty 25, 2005 18:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Scriptor
Topic " Czy Bog sie usmiecha"...gdzie wkleja sie żarty , miesci sie w innym dziale.........tam mozesz sobie pokpic do woli......
|
Wt sty 25, 2005 23:46 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Drogi Belizariuszu - pokpić???????????????
inicjatywa jest poważna i prawdziwa, a Ty zanim zarzucisz komuś chęć żartowania z kogokolwiek.... proszę zrób rachunek swej niewiedzy z życia współczesnego kościoła... inaczej twoje oskarżenia przestaną być śmieszne a zaczną być na tyle poważne by oskarżającemu wystawić świadectwo ...
pozdrawiam serdecznie
Scriptor
ps. Drogi Belizariuszu - nie chcę, aby kierować ten wątek w stronę osobistych uszczypliwości - musiałem jednak zareagować ...
|
Śr sty 26, 2005 8:22 |
|
 |
elka
|
Cytuj: inicjatywa jest poważna i prawdziwa
padlo juz wyzej pytanie o tę inicjatywę - i milczysz, scriptorze  czy to jest Twoja inicjatywa? jesli tak, to jak ją uzasadniasz? 
|
Śr sty 26, 2005 9:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem nic o zbieraniu podpisów w diecezjach.
Współodkupicielka, Pośredniczka, Orędowniczka - postać Matki Boskiej ukazującej się w Amsterdamie Idzie Peerdeman, od marca 1945r do maja 1959r (56 razy).
31.05.1996r bp Bomers zezwolił na praktykowanie kultu oraz koronował figurę MB, w 2002r oficjalnie uznanie objawień.
Figura przedstawaia Matkę Boską stojącą na globie ziemskim, pod krzyżem- na tle krzyża-wpisana w krzyż, z rozportartymi rękoma (jak na cudownym medaliku).
MB nazwała siebie:Pani Wszystkich Narodów.
Współodkupicielka- bo współcierpiała pod krzyżem swego Syna.
Pośredniczka, Orędowniczka - Jezus przekazał Maryję wszystkim za Matkę:"Oto Matka twoja". Maryja orędowała, pośredniczyła w pierwszym cudzie Jezusa w Kanie i przez cały czas, we wszystkich Jej objawieniach powtarza niezmiennie, jak w Kanie:"Zróbcie, cokolwiek wam powie".
Święto Pani Wszystkich Narodów jest obchodzone 31 maja.
W Polsce stoi figura MB Pani Wszystkich Narodów w gminie Karlino miejscowość Domacyna, ufundowana dzięki inicjatywie polaka Stefana Masternaka i hojności Filipińczyków, którzy po wizycie Ojca św w 1995r (na jednej mszy zgromadziło się 4 miliony wiernych) zapragnęli coś ofiarować dla jego rodzinnego kraju. Zamontowana 26.X.1995r.
|
Śr sty 26, 2005 9:54 |
|
 |
ziobro Adama
|
To bardzo ciekawa inicjatywa ! Wielce mnie ona zainteresowała. Chętnie bym taką inicjatywę poparł ... póki jeszcze jestem oficjalnie zarejestrowany jako katolik 
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr sty 26, 2005 10:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
nie będę wszystkiego przepisywał:
miłej lektury
http://www.voxdomini.com.pl/roz/amsterdam/apel_ams.html
pozdrawiam serdecznie
Scriptor
|
Śr sty 26, 2005 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jesli jesteście juz po lekturze.....
to tak.. jest na tamtej stronie cos w rodzaju formularza..., ale internet to internet i wiele dziwnych rzeczy sę w nim mieści....
dlatego pytałem o zbieranie podpisów w diecezjach, gdyż.... to byłoby na 100% pewne - prawda?
pozdrawiam raz jeszcze
Scriptor
|
Śr sty 26, 2005 11:04 |
|
 |
ziobro Adama
|
Jeśli chcesz mieć udział we włożeniu na głowę Maryi, naszej Niepokalanej Matki i Królowej, tej ostatniej korony, i jeśli się zgadzasz z przedstawioną tu argumentacją teologiczną, podpisz petycję wraz z rodziną i przyjaciółmi i prześlij ją na adres:
Vox Populi Mariae Mediatrici c/o Queenship Publishing
P.O. Box 220
Goleta, CA 93116 – USA Tel (800) 647-9882
Wszystko fajnie, tylko jednego nie rozumiem - kiedy siedzibę papieża przeniesiono do USA 
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr sty 26, 2005 11:10 |
|
 |
Nektariusz
|
Szaleństwo  ! Dużo jest zwolenników takich poglądów w Kościele Katolickim  ? Ciekawi mnie czy to silny ruch i czy może wpłynąć istotnie na doktrynę Kościoła ?
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
Śr sty 26, 2005 16:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Belizariusz napisał(a): Scriptor
Topic " Czy Bog sie usmiecha"...gdzie wkleja sie żarty , miesci sie w innym dziale.........tam mozesz sobie pokpic do woli......
[...] - proszę bez inwektyw - jo_tka
przecież ten dogmat miał być ogłoszony jeszcze przez Jana XXIII, a całe uzasadnienie teologiczne jest gotowe od lat 50tych 
|
Pt lut 18, 2005 23:33 |
|
 |
motek
|
 Re: Petycja o nowy dogmat Maryjny - kiedy w naszych diecezja
Scriptor napisał(a): Czy ktoś z drogich "forowiczów", tak świeckich jak i duchownych może mi odpowiedzieć na pytanie: Kiedy w naszych diecezjach będzie można złozyć podpis pod petycją do Ojca Świętego o ustanowienie nowego dogmatu Maryjnego w którym ogłosi się ją Współodkupicielką, Pośredniczką i Orędowniczką.
pozwolę sobie zacytować słowa historyka Paula Johnsona (gorliwego katolika):
"Ostatni wielki dogmat ogłoszony przez Kościół dotyczył Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. Głosi on, że Matka Boża nie umarła śmiercią naturalną, ale żywa została wzięta do nieba. Nie wzbudza to we mnie żadnego sprzeciwu. Tej kwestii nie postrzegam, jako szczególnie interesującej,czyważnej, choć z pewnościa ma ona duże znaczenie dla teologów. Co do mnie, to skoro tak sobie życzy papież i kolegium biskupie...
Inaczej byłoby zapewne, gdyby kościół wystąpił nagle z dogmatem (a często sie słyszy, że jest to możliwe) o współodkupieńczej roli Marii. To by mi pachniało już mariolatrią, czyli oddawaniem boskiej czci Marii, i mogło przyprawić o niestrawność. Cóż, będę sie tym martwił, gdy zajdzie taka konieczność. Pójdę za głosem sumienia."
P.Johnson, "W poszukiwanu Boga"
|
N lut 20, 2005 8:46 |
|
 |
Nektariusz
|
Cytuj: przecież ten dogmat miał być ogłoszony jeszcze przez Jana XXIII, a całe uzasadnienie teologiczne jest gotowe od lat 50tych
Czy można gdzieś znaleźć to uzasadnienie i sobie poczytać ? A może ktoś ze zwolenników tego dogmatu zechciałby jakoś go uzasadnić ? Ja jakoś nie znajduję dla niego kompletnie żadnych podstaw.
|
N lut 20, 2005 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nektariusz napisał(a): Cytuj: przecież ten dogmat miał być ogłoszony jeszcze przez Jana XXIII, a całe uzasadnienie teologiczne jest gotowe od lat 50tych Czy można gdzieś znaleźć to uzasadnienie i sobie poczytać ? A może ktoś ze zwolenników tego dogmatu zechciałby jakoś go uzasadnić ? Ja jakoś nie znajduję dla niego kompletnie żadnych podstaw.
Nektariuszu - powyżej podałem link, w którym po krótce jest podabe tło teologiczne - miłej lektury
pozdrtawiam serdecznie
Scriptor
|
N lut 20, 2005 10:59 |
|
|
|