Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 20:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Religioznawstwo, książki na ten temat 
Autor Wiadomość

Post Religioznawstwo, książki na ten temat
Cześć. Interesuje mnie religioznawstwo, chcę nakupić książek na ten temat i być w tej dziedzinie samoukiem. Najpierw chciałbym poznać bardzo dobrze naszą religię. Historia kościoła katolickiego, żywoty świętych, męczenników, informacje o symbolach, różnych grupach religijnych... Jak przeczytam z 10 takich książek to wezmę się za Pismo Święte, planuję przeczytać w kolejności cały ST (po lekturze poszczególnych ksiąg będę też uzupełnial wiedzę opracowaniami), potem NT - oczywiście w międzyczasie będę uzupełniał wiedzę historyczną, teologiczną.
Jakie książki w tym temacie moglibyście mi polecić? Na razie zrobiłem taką listę:

1. "Tabletki z krzyżykiem" Szymon Hołownia (to tak na początek - już przeczytałem)

2. "Jezus z Nazaretu. Od chrztu w Jordanie do Przemienienia" Benedykt XVI

3. "Chrześcijaństwo w spotkaniu z religiami świata" prof. Krzysztof Kościelniak

4. "Religie Ludzkości" Michael Malherbe

5. "Pięć wielkich religii świata" red. Emma Brunner-Traut

6. "Wprowadzenie do filozofii religii" Stanisław Wszołek

7. "Następcy Świętego Piotra. Kulisy śmierci i wyborów papieży" John-Peter Pham

Cz lut 26, 2009 18:55

O ile wiem, nazwa " religioznawstwo " już dawno wyszła z mody, jest reliktem poprzedniej epoki. Obecnie używa się określenia " religiologia ".

Pozycje 1, 2 i 6 to raczej nie religioznawstwo.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lut 27, 2009 10:15

Johnny religioznawstwo jest jednym z trzech działów religiologii obok filozofii i teologii religii.

Janusz zależy co Cię tak naprawdę interesuje - czy istota religii jej różnorodność, czy zasady wiary poszczególnych religii, określanie profilu wierzącego, czy w końcu wyodrębnianie się nowych wierzeń i granica między wiarą ujętą w wyznanie czy sektą... A może po prostu interesuje Cie Chrześcijaństwo a konkretnie Katolicyzm

Z konkretnej literatury o religii to może:
1. H. Zimoń (SVD - Henryk, a nie abp katowicki - Damian ;) ), "Religia w świecie współczesnym", lub inne jego pozycje choć ta chyba wydaje się najodpowiedniejsza
2. Z. Zdybicka, "Religia i religioznawstwa"
3. M. Eliade "Sacrum i profanum" - ale to bardziej jako uzupełnienie, poza tym mogę być nieobiektywna bo bardzo lubię tego autora ;)
4. M. Banaszak "Historia Kościoła Katolickiego" - to z historii Kościoła już konkretnie, jest kilka tomów, ale to stara pozycja więc teraz za grosze można to dostać; fajnie napisana - tzn. można to czytać ot tak do poduszki i nie męczy

No i przemyśl czy chcesz czytać Pismo Święte po kolei czy może jednak najpierw przeczytasz NT i w tym świetle odczytasz ST - moim zdaniem tak trochę łatwiej. Ale to subiektywne ;)
Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pt lut 27, 2009 10:52

Przeczytałem na razie trzy ewangelie, ale to tak dla wprowadzenia. Przeczytam cały ST, a następnie NT znów czytając ewangelie. Zresztą np. aby zrozumieć Apokalipsę, trza przeczytać proroków z ST, więc myślę że taka kolejność będzie dobra.

Intertesuje mnie katolicyzm, chcę go zbadać wzdłóż i wszerz. Potem zapuszczę się na dalsze tereny.

Pt lut 27, 2009 14:11

Z typowej, bardzo naukowej religiologii, to mogę polecić "Etnologię religii" Andrzeja Szyjewskiego, ale jest to książka bardzo naukowa i bardzo ciężka do lektury - niemniej bardzo dobra

"Jezusa z Nazaretu" Josepha Ratzingera nie polecam pod kątem religiologii czy też wiedzy o katolicyzmie. Ta książka jest medytacją nad tekstem biblijnym. Ratzingera lepsze będzie "Wprowadzenie w chrześcijaństwo"

Jak masz dużo zaparcia, to możesz skusić się na "Podstawowy wykład wiary" Rahnera - ale to ponoć bardzo ciężkie jest (osobiście nie czytałem, ale słyszałem bardzo pozytywne recenzje)

Jeśli chodzi o lekturę Pisma, to, moim zdaniem, faktycznie lepiej jest czytać najpierw ST a potem NT. Łatwiej wtedy wychwycić pewne niuanse, no i ustawiamy się automatycznie w perspektywie pierwszych chrześcijan :) Niemniej życzę Ci wiele wytrwałości i opieki Ducha Świętego - ST momentami jest tak koszmarny do czytania, że bez tego się chyba nie da ;)

N mar 01, 2009 22:11

W życiu nie powiedziałabym że "Etnologia religii" jest książka bardzo naukową i ciężką. Przerabia się ją na I roku religioznawstwa (a więc teoretycznie mając 20 lat). Wiele osób czyta ją do poduszki, dla przyjemności.

N mar 01, 2009 22:28
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]