Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 9:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Nałogi - na ile grzech na ile choroba 
Autor Wiadomość
Post Re: Nałogi - na ile grzech na ile choroba
dirk7 napisał(a):
tylko wiesz czasem trzeba mieć też trochę tzw. szczęścia w życiu i dobrze trafić,

To tez typowe myślenie człowieka z rodziny dda/ddd. Od razu ustawiasz się w roli ofiary.

dirk7 napisał(a):
komfortu picia już nie mam ale straty nadal nie są takie duże, pracuję, utrzymuje się samodzielnie, to jeszcze nie wybór pić albo żyć, ale szkoda by marnować kolejne lata w takiej wegetacji

Słownie uznajesz swoje życie za wegetacje, ale emocjonalnie ciągle nie widzisz strat wynikających z picia. A przynajmniej widzisz więcej plusów niz minusów.

Niektórzy mówią, że alkoholik musi spaść na dno by się odbić- może w Twoim przypadku to prawda.

W ogóle piszesz tak jakbyś nie miał wpływu na swoje życie.

dirk7 napisał(a):
nikt nie robi wszystkiego całkowicie samodzielnie,

Nie, ale z pomocą Boga. Jakiej pomocy jeszcze oczekujesz jesli masz pomoc od Niego ?

N sie 08, 2010 8:24

A ja mam nałóg masturbacji. Walczę z nim od ponad roku. Wytrzymuje tak tydzień i pozniej znowu pękam. Pomóżcie mi, co mam zrobić. JAk ze spowiedzią czy po każdym grzechu isc do niej? Boje boje sie, ze zapapram sobie życie przez ten nałóg. Błagam pomóżcie mi, doradźcie.

Pn wrz 13, 2010 22:55

Dirk
Ja nie jestem do końca pewna i za mało znam szczegółów żeby mieć pewność że jesteś naparwdę alkoholikiem.
Tak najprościej- nie każdy kto ma zwyczaj regularnie wypijać jakąś niewielką ilość alkoholu jest alkoholikiem. W ten sposób alkoholikami byłyby całe społeczeństwa krajów południowych np pijące codziennie wino i pewnie połowa Polaków albo lepiej. Alkoholikiem jesteś wtedy kiedy nie potrafisz panować nad piciem. Jeśli Ty umiesz zadecydować "ok wypiję ale tylko te dwa drinki nic więcej" albo ok napiję się dziś ale jutro i pojutrze nie" i nie ma większego problemu z realizacja, to chyba alkoholizm to za duże słowo.
TY jednak piszesz że wytrzymujesz kilka dni raz na jakiś czas więc jeśli naprawdę nie umiesz ograniczyć się do narzuconej z góry ilości alkoholu to jestes alkoholikiem. A dla alkoholika nie ma chyba innej skutecznej opcji jak dobry osrodek i leczenie zamknięte. Znam wiele przykładów gdzie było to bardzo skuteczne.
Co do masturbacji to ja sie nie wypowiem ale wydaje mi sie że każdy a zwłaszcza młody facet ma potrzeby seksulane i powinien miec partnerkę i tyle...

Wt wrz 14, 2010 16:22

każdy nałóg jest szkodliwy, szczególnie jeśli narusza się świątynię Bożą czyli ciało. Niszczenie zdrowia które dał nam Pan wszechmogący jest brakiem szacunku do jego świętości. Nałogi degradują zdrowie prowadzą miedzy innymi do nowotworów a objawy raka są nie raz niedostrzegalne o czym dowiedziałam się ze strony http://tojefura.com/ a to wszystko przez grzech i brak mobilizacja do prowadzenia zdrowego życia w duchu chrzescijańskim

Pt wrz 17, 2010 9:55
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2