Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 10:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Samogwałt [i spowiedz] 
Autor Wiadomość

Post Re: Samogwałt [i spowiedz]
Zgadza się, bo łatwiej wtedy rozeznać istotę problemu, gdy spowiednik po prostu zna sprawę. Może pokierować, albo zauważyć coś czego sam spowiadający się, nie widział.

N kwi 29, 2012 10:35
Dokładnie.Może również rozeznać czy to jest rzeczywiście uzależnienie.Wiem,że nie raz człowiek tłumaczy się, że jest uzależniony aby mieć wymówkę w pracy nad sobą.

Pn kwi 30, 2012 9:29

zatajałam ten grzech bardzo długo. własciwie to on niszczył kazda moja spowiedź.
miałam w życiu ostatnio bardzo, bardzo ciezki okres. poczulam potrzebe zjednoczenia się z Jezusem wiedzialam, ze musze id do spowiedzi. myslalam, "ale po co? i tak zataje ten grzech.."
i wiesz co? Bog dał mi siłe, powiedzialam, od tamtej pory nie popełniłam go. On dał mi siłe i wciaż daje :)

Cz maja 03, 2012 22:58
To,że daje siłę to jedno.Druga sprawa to często nam się wydaje,że ten grzech jest mocniejszy od nas,że musimy mu ulegać.Ale tak nie jest.Pewnie,że walka trwa ale to od nas zależy czy ją wygramy.To my podejmujemy ostateczną decyzję.Jeśli jest wiara,że można wygrać to się wygra.Gratuluję i życzę łask Bożych!

Pt maja 04, 2012 17:10

raktanach, no nie do końca... nie zawsze to my podejmujemy decyzję. Zwłaszcza w tym grzechu...

Pt maja 04, 2012 17:48

walka toczy się miedzy nami, a grzechem. Mamy przewagę, bo to od nas zależy, czy ulegniemy.

Pt maja 04, 2012 18:52

jeśli jesteśmy osobą w pełni wolną - owszem. Natomiast jeśli jesteśmy osobą dręczoną lub zniewoloną - już nie do końca mamy przewagę. Ale mamy wiele pomocy ;)

Pt maja 04, 2012 18:59
saraaa napisał(a):
walka toczy się miedzy nami, a grzechem. Mamy przewagę, bo to od nas zależy, czy ulegniemy.

Dokładnie.Uzależnienie zmniejsza ciężar grzechu.Grzech jednak jest grzechem.A my mimo tego iż mamy osłabioną wolę to i tak podejmujemy decyzję sami. :-D

So maja 05, 2012 8:01

o ile byłoby prościej gdyby tak było. Akurat te grzechy można popełnić nawet zupełnie nieświadomie (na granicy snu, a nawet przez sen) oczywiście, wtedy ciężar grzechu się zmienia, natomiast udziału i decyzji woli w tym nie ma.
Zapobiec temu może werbalna decyzja: "wyrzekam się..." tego grzechu

So maja 05, 2012 13:31
We śnie nie ma grzechu.Trochę mieszasz.Napisałeś że można nieświadomie popełniać grzech.Ale jak Ty wiesz,że czyn taki jak samogwałt jest grzechem to znaczy,że masz świadomość.Nieświadomość jest wtedy,gdy nie wiesz,że dany czyn jest zły.Nie wystarczy werbalna decyzja.Ona musi mieć podłoże jakim jest akt woli.

N maja 06, 2012 13:53

Nie mieszam, tylko nie zrozumiałeś o co mi chodzi.

N maja 06, 2012 16:46

Nigdy nie rozumiałem, po co zatajać grzech w spowiedzi. Wtedy lepiej do niej nie iść. Komunia jest tak samo świętokradcza, a nie zajmuje się miejsca innym w konfesjonale.
A co do grzechu samogwałtu, cóż... Księża raczej specjalnie się nim nie bulwersują. Niestety, z grzechów ciężkich, jest on jednym z częściej występujących, ale też - nie wymaga specjalnego naprawiania jak nie wiem np. zdrada małżeńska czy poważna kradzież. Tak więc ogólnie należałoby bez strachu przystąpić do spowiedzi.

N maja 06, 2012 17:11

Najlepiej idź do księdza, który zna cię najlepiej, on ci najlepiej pomoże, nie wstydz się :)

Wt maja 22, 2012 13:54
zerwanie z tym grzechem nastąpi wtedy gdy kategorycznie odwrócisz się od zła w swoim życiu,
bo teraz nadal chodzisz z nim na kompromisy.
a wstyd przezywany w konfesjonale, szybciej ci na to pozwoli,
bo będziesz miała dosyć tego poniżenia.

Wt maja 22, 2012 14:23

Post onanizm
Witam , mam pytanie
jeżeli człowiek sie masturbuje chwile i nie dochodzi do wytrysku czy jest to grzech ciężki?

Pt lut 08, 2013 17:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona