|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Czy jest jakaś różnica między praktyką wiary,a umacnianiem w
Autor |
Wiadomość |
katarinna2
|
 Czy jest jakaś różnica między praktyką wiary,a umacnianiem w
Czy jest jakaś różnica między praktyką wiary,a umacnianiem wiary?
|
Śr lis 12, 2008 15:27 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Tak. Nie każda praktyka musi prowadzić do pogłębienia wiary. Choć zakłada się, że tak właśnie ma być- dzięki praktyce wiara ulega wzmocnieniu.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lis 12, 2008 15:47 |
|
 |
leon19
|
Mnie praktyka zepsuła wiarę...
|
Śr lis 12, 2008 21:35 |
|
|
|
 |
Dezyderia
|
A mi się wydaje, że "praktyka wiary" to życie nią na codzień. Czyli włąśnie to, co wiarę umacnia.
Czyli zależy jak zrozumiemy pojęcia. Czy jako praktyki religijne, czy jako praktykowanie, czyli wdrażanie w życie 
|
Śr lis 12, 2008 21:40 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Dezyderia napisał(a): Czyli zależy jak zrozumiemy pojęcia. Czy jako praktyki religijne, czy jako praktykowanie, czyli wdrażanie w życie 
Ja rozumiem to na drugi sposób
Dlatego praktyka ma wiarę umacniać i sprawiać, że stanie się ona coraz bardziej "naturalna", "normalna", jak jedzenie, czy picie każdego dnia.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr lis 12, 2008 21:46 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Praktyka a pogłębianie, tak
Prawidłowa, właściwa praktyka powinna wiarę pogłębiać i rozwijać.
Dezyderia napisał(a): Czyli zależy jak zrozumiemy pojęcia. Czy jako praktyki religijne, czy jako praktykowanie, czyli wdrażanie w życie Uśmiech...
Moim zdaniem - praktyki religijne nie powinny funkcjonować w oderwaniu od praktykowania jako urzeczywistniania nauki. Choć, niestety, są tacy którzy praktykują (chodzą do kościoła, choć się tam nudzą) a nie praktykują (nie zastanawiają się nad wiarą, nad usłyszanym słowem, nie modlą się).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lis 16, 2008 15:37 |
|
 |
Johnny99
|
Wiarę nalezy praktykować wewnątrz - i wtedy praktyka zewnętrzna " sama " wychodzi. Praktyka zewnętrzna jest po prostu wyrazem praktyki wewnętrznej, gdyż człowiek żyje nie tylko " wewnątrz ", ale i " na zewnątrz ".
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lis 17, 2008 11:03 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|