Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 10:23

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy słyszeliście o cudach w Naju ? 
Autor Wiadomość

Post Czy słyszeliście o cudach w Naju ?
Myślę że każdy KATOLIK powinien je znać, są to SPEKTAULARNE DOWODY ISTNIENIA BOGA I MĘCZEŃSKIEJ ŚMIERCI JEZUSA , każde dziecko na religii w szkole powinno się o tym uczyć.
To jest najwspanialsze Objawienie o jakim słyszałem
http://www.kosciol.wiara.pl/doc/491356.Naju-Niezwykle-zjawiska-w-koreanskim-miasteczku/2

Cytuj:
wjechaliśmy w kompozycję dolin. Było to w momencie, gdy dotarliśmy do doliny, o której wiedziałem, że tam właśnie będziemy celebrowali Mszę Świętą.
Nikt z nas nawet nie śnił o tej innej celebracji, jaką nasz Pan i Jego Matka przygotowywali; byliśmy świadkami niesamowitej transformacji konsekrowanej hostii i wina w najprawdziwsze Ciało, ba, najprawdziwsze Serce i Najdroższą Krew Jezusa Chrystusa za wstawiennictwem Jego Matki.

Pozostali z nas otrzymali Ciało Eucharystyczne i Krew Chrystusa, ale w ustach Julii, Eucharystyczna postać Hostii, komunikant i postać wina z kielicha, zostały zamienione w naturę ludzką. Pozostali z nas smakowali kosztując chleb i wino, gdy otrzymaliśmy Komunię Świętą. Wiedzieliśmy przez boską wiarę, że były to prawdziwe Ciało i Krew Chrystusa w Eucharystii. Byliśmy złączeni z żywym i uwielbionym Chrystusem, odnawiającym Jego mistyczną i realną Ofiarę, ofiarującym Siebie jako Boską Ofiarę i Jego Mistyczne Ciało Ojcu. Gdy Julia doświadczyła mieszania się krwi i ciała, ciało powiększało się i poruszało w jej ustach, i towarzyszył temu silny zapach krwi, ojciec Finn obserwował biel hostii znikającą i zmieniającą się w ciemną czerwień żywego ciała.

W ustach Julii postać martwego chleba zmieniła się w postać ciała, a postać wina zmieniła się w postać krwi. W momencie godziny 5:30 po południu, pamiętnego piątku, reszta z nas obserwowała poruszające się ciało na języku i krew spływającą pod jej język i wypełniającą brzegi jej warg. Dopiero później, gdy analizowaliśmy fotografię, zaczęliśmy dostrzegać pełnię ogromu tego cudu. Hostia zamieniła się w żywe i drgające serce.

Po raz pierwszy ludzkie oczy widziały żywe Serce Naszego Pana i Zbawiciela, Serce, które tak ukochało świat

Cz lip 08, 2010 15:32

Post Re: Czy słyszeliście o cudach w Naju ?
To nie jedyny tego typu cud. Są jeszcze inne podobne cuda eucharystyczne, jak choćby ten w Lanciano (dawno uznany przez Kościół) i w Sokółce (w trakcie badań).

Cz lip 08, 2010 18:55
Moderator

Monteclarus napisał(a):

Po raz pierwszy ludzkie oczy widziały żywe Serce Naszego Pana i Zbawiciela, Serce, które tak ukochało świat
[/quote]

Tak w kwestii teologii cudów eucharystycznych: Jeśli następuje transformacja (czyli zmiana nie tylko substancji [transsubstancjacja], ale też postaci) to mięso i krew jakie się pojawiają nie są ciałem i krwią Chrystusa, w tym sensie, że są tym ciałem jakie dotykali Apostołowie, jakie wisiało na krzyżu, etc. Jest to oczywiście Ciało i Krew Chrystusa, tak jak w każdej Eucharystii, na mocy transsubstancjacji. Jednak to ciało i krew, to jest 'jakieś ciało' i 'jakaś krew' ludzka, ale nie jest to Jego historyczne ciało.

Dlatego to zacytowane przeze mnie sformułowanie wskazuje na brak wiedzy relatora w tej materii.

A cud transformacji nie jedyny w historii.

(J 8, 32b)

Cz lip 08, 2010 20:22

szumi a skąd wiesz, że nie jest to właśnie te prawdziwe Ciało i Krew Jezusa? Ja wierzę, że jest to właśnie to Serce i Krew Jezusa które 2000 lat temu wisiało za nas na krzyżu. Jaki byłby sens gdyby było to "jakieś tam mięso (!!!) i krew?

Cz lip 08, 2010 20:40
Moderator

O tym pisał już św. Tomasz z Akwinu w Sumie Teologicznej.
Ostatnio czytałem bardzo ciekawy artykuł na ten temat, niestety nie pamiętam w jakiej książce to było, więc nie podam tu tytułu i autora.

Tak przyjmuje teologia, przyjmując zasady logiki.

(J 8, 32b)

Cz lip 08, 2010 21:36

Hej szumi, wydaje mi się, że w takich sprawach logika nie powinna zajmować pierwszego miejsca. Pierwsze miejsce powinno być zarezerwowane dla MIŁOŚCI. Zresztą jak w całej wierze. A Miłość mówi, że to właśnie to Ciało i ta Krew. Zresztą np. ojciec Pio był w jednym czasie w dwóch miejscach. Na logikę niewytłumaczalne a jednak tak było :)
Pozdrawiam.

Cz lip 08, 2010 21:43

No cóż, właściwie logika jest bardzo prosta: Jezus cały czas MA swoje ciało uwielbione. Nie wykraja sobie po kawałku na każdy cud eucharystyczny, więc prosto z tego wychodzi że to nie może być TO Jego ciało, w którym żył, umarł, zmartwychwstał i teraz mając cały czas to ciało zasiada po prawicy Ojca.

Ale z drugiej strony uważam że nie może być to też "jakieś ciało" i "jakaś krew" bo wtedy przestałaby to być Eucharystia - to musi być CIAŁO i KREW CHRYSTUSA. W gruncie rzeczy to jest pytanie dotyczące samej istoty Najświętszego Sakramentu niezależnie od tego czy nastąpi transformacja czy nie - jak to się dzieje że Jezus mając cały czas jedno swoje ciało każdemu je udziela?

Natomiast co do cudów eucharystycznych to o ile wiem zawsze Krew ma tą samą grupę. Nie jestem pewna czy we wszystkich przypadkach, ale z całą pewnością dotyczy to cudu z Lanciano i krwi na Całunie Turyńskim. Wskazuje to na to, że jednak zawsze jest to to samo ciało...

Myślę, że od strony fizycznej Jezus przemienia chleb i wino w Ciało i Krew, nie fizycznie te Jego z ciała uwielbionego, ale w niejako kopię, pod względem genetycznym i biologicznym identyczną. Tak mi się, na zdrowy rozum, wydaje.

Cz lip 08, 2010 21:52

Szumi, a mógłbyś to rozwinąć? Czy to jakoś empirycznie jest dowiedzione, bo nie wiem w jakim sensie logika to podpowiada? Wychodzi z tego trochę takie komplikowanie ponad potrzeby, bo ciało Chrystusa, ale z jakichś powodów pod postacią jakiegoś "innego" ciała i krwi. Nie jest prościej po prostu objawienie się substancji i postaci tego samego ciała, które chodziło 2000 lat temu po ziemi? Gdy słyszymy o takich cudach to nam przychodzi na myśl, czy wolą Boga jest tu gmatwać sprawę? Nie orientuje się, to nie są zarzuty, po prostu pytam.

Cz lip 08, 2010 21:55

szumi napisał(a):

Tak w kwestii teologii cudów eucharystycznych: Jeśli następuje transformacja (czyli zmiana nie tylko substancji [transsubstancjacja], ale też postaci) to mięso i krew jakie się pojawiają nie są ciałem i krwią Chrystusa, w tym sensie, że są tym ciałem jakie dotykali Apostołowie, jakie wisiało na krzyżu, etc. Jest to oczywiście Ciało i Krew Chrystusa, tak jak w każdej Eucharystii, na mocy transsubstancjacji.

ALE CZY W TAKICH SPRAWACH POTRZEBNA JEST TAKA aptekarska dokładność? przeciez to sa kwestie odczuć wiary i "serca" wiernych.
Po co wiernym odbierać radość z myśli że to jest to serca i ta krew PAŃSKA, czy musi ich interesować reszta.
Lepiej rozumować w tych kwestiach jak "maluczki" jak najprostszy chłopek roztropek, to moim zdaniem jest piękniejsze dla BOGA

Cz lip 08, 2010 22:17

Cytuj:
ALE CZY W TAKICH SPRAWACH POTRZEBNA JEST TAKA aptekarska dokładność? przeciez to sa kwestie odczuć wiary i "serca" wiernych.
Po co wiernym odbierać radość z myśli że to jest to serca i ta krew PAŃSKA, czy musi ich interesować reszta.
Lepiej rozumować w tych kwestiach jak "maluczki" jak najprostszy chłopek roztropek, to moim zdaniem jest piękniejsze dla BOGA

Myślę że to kwestia prawdy, a to co nazywasz wiara maluczki nieraz prowadzi do poważnych błędów. Nie chodzi tu o dyskusje dla dyskusji, ale o to aby móc spokojnie wierzyć w coś pewnego. Akurat dobrze że Kościół tu nie daje się ponieść emocjom. Od tego są teolodzy, aby wiara maluczkich był zdrowa i tak jest z każdym innym specjalistą.

Cz lip 08, 2010 22:23

WIST napisał(a):
Myślę że to kwestia prawdy,...Nie chodzi tu o dyskusje dla dyskusji, ale o to aby móc spokojnie wierzyć w coś pewnego. Akurat dobrze że Kościół tu nie daje się ponieść emocjom. Od tego są teolodzy, aby wiara maluczkich był zdrowa i tak jest z każdym innym specjalistą.

Przekonałeś mnie, masz rację, jeśli taki zabieg teologiczny ma służyć wyższej jakości wiary to JA JESTEM ZA! :brawo: :razz:

Cz lip 08, 2010 22:29

Cieszę się, bo nieczęsto tu słyszę słowa: "zgadzam się z Tobą". Z tym że nie chodzi tu o zabieg teologiczny, czy wyższą jakość wiary, raczej o dociekanie prawdy na której wiara może się oprzeć. Teologia ma sens zawsze, gdy prowadzi do Boga.

Cz lip 08, 2010 23:44
zbanowana na stałe

Cuda EUCHARYSTYCZNE są w materii E=mc2, PAN JEZUS natomiast po Zmartwychwstaniu przechodził przez ściany i Żyje poza naszymi wymiarami z M-teorii więc nie ma ciała z materii E=mc2, my też w Niebie będziemy mieć Ciała takie jak PAN JEZUS po Zmartwychwstaniu. Ale Ziemskie CIAŁO PANA JEZUSA jak i Mamy BOŻEJ zostało zabrane do Nieba i nie wiemy czy w materii E=mc2 Tam się znajduje. Dowiemy się w Niebie.

Cuda EUCHARYSTYCZNE są w materii E=mc2 podobnie jak EUCHARYSTIA, która też Jest PANEM JEZUSEM, a CIAŁO PANA JEZUSA w Niebie jest z innej Materii.

Ale mam dylemat Ciało Mamy BOŻEJ zostało zabrane do Nieba w materii E=mc2, zatem chyba takie tam Jest.
Tak czy nie?

Pt lip 09, 2010 1:30
Moderator

Silva napisał(a):
Ale z drugiej strony uważam że nie może być to też "jakieś ciało" i "jakaś krew" bo wtedy przestałaby to być Eucharystia - to musi być CIAŁO i KREW CHRYSTUSA. W gruncie rzeczy to jest pytanie dotyczące samej istoty Najświętszego Sakramentu niezależnie od tego czy nastąpi transformacja czy nie - jak to się dzieje że Jezus mając cały czas jedno swoje ciało każdemu je udziela?

Przypominam, że dogmat o przeistoczeniu mówi o obecności substancjalnej. A zatem jest obecna substancja Ciała i Krwi Pańskiej, a zatem to, co stanowi najgłębszą istotę tego ciała, ale nie implikuje to obecności przypadłości, czyli np. kształtu, koloru, smaku.

Notabene: jeśliby nastąpiła transformacja bez transsubstancjacji, to byłby to o wiele mniejszy cud, niż w przypadku zaistnienia transsubstancjacji bez transformacji. Podobny przypadek jak z tym paralitykiem ewangelicznym, na przykładzie którego Jezus pokazuje, co jest 'trudniejsze' i co jest ważniejsze.

Oczywiście Kościół nie neguje rzeczywistej obecności substancji Ciała i Krwi w postaciach przemienionych, ale jest to o wiele mniejsze niż sama transsubstancjacja.

Oczywiście nie chodziło mi o to, że jest to 'jakieś tam ciało' w sensie, że jest to ciało przypadkowe, za każdym razem na chybił trafił wybierane sobie na drodze ... losowania?
Jest to konsekwentnie pewne ciało, ale nie ciało historyczne Jezusa. Czy jest to - jak zasugerowała Silva - kopia genetyczna Jezusa? Nie byłbym pewien w tej materii, a zgodność grupy krwi nie sugeruje tej identyczności. Ale niewykluczone.

EDIT:
Oczywiście to ciało, które pojawia się czasem podczas Eucharystii nie jest też gdzieś przechowywane i z niego jest brany dany kawałek mięsa. Bóg stworzyć może za każdym razem ciało o określonych 'parametrach'.

(J 8, 32b)

Pt lip 09, 2010 7:20
Moderator

Wracając do wyżej wspomnianego przeze mnie artykułu o cudach eucharystycznych i ich stosunku do historycznego ciała Jezusa, udało mi się odnaleźć tytuł i autora tegoż dzieła i jest to artykuł Krzysztofa Z. Wiśniewskiego, Rzeczywista obecność rzeczywiście zbawcza, w: B. Drożdż (red.), Eucharystia życiem Kościoła i świata. Refleksja teologiczna w środowisku legnickim, Legnica 2007, s. 125-145.

Jeśli ktoś miałby możliwość dotrzeć do tej pozycji to polecam lekturę, wiele wyjaśni. Ja niestety, póki co nie mam takiej możliwości, więc nie zamieszczę tu cytatów.

(J 8, 32b)

Pt lip 09, 2010 8:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona