Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 4:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z upominaiem 
Autor Wiadomość

Post Problem z upominaiem
Witam, mam problem. Wczoraj się spowiadałem. Byłem także u kolegii. Widziałem, że jego brat ogląda nielegalny film (ściągnięty przez tego kolegę z internetu). Wstydziłem się jednak ich upomnieć, że jest to nielegalne (zwłaszcza przez obecność brata, bo jest on dużo starszy). Być może ten starszy brat nie wie, że filmy ściągane z internetu są nielegalne i że to grzech. Czy ja, wstydząc się ich upomnieć, popełniłem grzech?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Pn lis 01, 2010 7:44

Post Re: Problem z upominaiem
dodam jeszcze, że byłem wtedy świadomy, że to może być grzech

Pn lis 01, 2010 8:33

Może to Ci pomoże:
Grzechy cudze

Dużo o tym było tam napisane.

Pn lis 01, 2010 12:30
Zobacz profil WWW
mark005 od kiedy oglądanie filmów ściąganych z internetu czy też udostępnianych w internecie jest grzechem?
W świetle prawa, oglądanie filmów bez ich udostępniania JEST legalne.

Wt lis 02, 2010 13:30

W świetle prawa jest dozwolone ściąganie filmów/muzyki na własny użytek (inaczej ma się sprawa z programami/grami). To jednak nie znaczy, że nie jest to grzechem. Moim zdaniem jest to złe, choć są osoby, które uważają inaczej. Na ten temat toczy i toczyła się niejedna dyskusja na forum (chociażby w dziale Internet).

Wt lis 02, 2010 15:09
Zobacz profil WWW

To tak gdy przeczytałem twoja wypoweidz uwazam ze jestem zabowiazany odpowiedzieć bo ja tez często potrzebuje odpowiedzi i czekam na pomoc ludzi z tego forum. Dobrze to pytanie tez mnie nurtowało jeszcze chodziło mi o programy i muzykę zapytałem się księdza ( przez internet) - wkleję mój dialog z księdzem:

Ja:
Szczęść Boże
Proszę księdza czy ściąganie piosenek z internetu jest grzechem bo czytałem parę wypowiedzi na ten temat jedni pisali ze jest drudzy pisali ze nie moznaa tego porównywać do kradzieży np roweru ze sklepu. Byłem z tym u spowiedzi pisałem na forum ,,zapytaj,, tylko nie dostałem odpowiedzi która by mnie zadowoliła.

Jesli chodzi o mnie ja uważam ze to nie jest grzech POD WARUNKIEM jesli się ściąga tylko dla własnego użytku - niebogaci sie na tym. Chciałbym kupic sobie mp4 i nie stac mnie na kupno na której znajdzie sie parę piosenek które mi sie podobają.
Prosze oksiedza szybka odpowiedz.
dopisze jeszcze to co przeczytałem widzialem wypowiedz jednego duchownego i własnie on pisal chyba ze tez nie mozna porównywac to do kradziezy czegos ze sklepu

Ksiądz:
Szczęść Boże! Jeżeli tylko dla użytku własnego, to ni jest grzech. Nie wolno natomiast tego rozprowadzać innym.

Ja:
Dobrze jesli chodzi o sciaganie piosenek z internetu to juz wiem - a popełniam grzech jeśli pobiorę sobie film,grę czy jakiś program, nie jestem jakiś tam maniakiem ze siedzę cały dzień i non stop pobieram bo muszę to mieć tylko od czasu do czau coś jeśli sobie cos chciałbym obejrzeć, zagrać, skorzystać programu.

Czy dla wlanego użytku można pobrać z internetu nie popełniając grzechu ????

Druga takim dylematem moim jest czy posiadanie nielegalnego opragromowania chodzi mi tu o WINDOWSA jest grzechem????

Szczęść Boże

Ksiadz:
Szczęść Boże! Dla własnego użytku tak, ale nie wolno tego trzymać tylko np. pograć i wyrzucić. Jeśli chodzi o nielegalnego windowsa to jest to grzech. Jeśli stać cię na komputer, to i windowsa możesz zakupić. Na allegro masz już w granicach 100 zł. tylko uważaj na oszustwa

Ja:
a programy to jak tez skorzystać i usunąć ??

Ksiadz:
tak

Ja:
dziekuje :)

Oczywiscie nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi dotyczącej ściąganie filmu tylko gry ale mam wrzaenie ze to tez dotyczy filmu.

Wt lis 02, 2010 20:23

mark005 napisał(a):
Czy ja, wstydząc się ich upomnieć, popełniłem grzech?

Jeśli nie reagujemy na czyiś grzech w tedy my tez popełniamy grzech sa to :

Grzechy cudze
1/ Namawiać do grzechu
2/ grzech nakazywać;
3/ na grzech drugich zezwalać;
4/ innych do grzechu pobudzać;
5/ grzech drugich pochwalać;
6/ na grzech drugich milczeć;
7/ grzechu nie karać;
8/ do grzechu drugiemu pomagać;
9/ grzechu innych bronić.

Wt lis 02, 2010 20:36

Sądzę że obydwa przesadzacie. Poza bezwzględnym realizowaniem pewnych punktów jest jeszcze coś co każdy z nas sam musi w sobie wyrobić - zdolnośc do prawidłowej oceny sytuacji. Jedni sugerują się prawem państwowym, inni widzą tu problem moralny. W dodatku maro jest skrupulantem jeśli się nie mylę. Każdy ma swój rozum i naprawdę nasze życie nie musi polegać na wielkiej krucjacie, mówienia każdemu że coś źle robi, co samo w sobie może być źle odebrane. Pozatym nie każdy ma tą śmiałość. Większy problem widzę tu w zadręczaniu się wymyślonym problemem, gdzie w każdej sekundzie można wielce nagrzeszyć tym że się zrobiło tak a nie inaczej. Jeśli maro widzisz problem to trzeba było wezwać policję i zeznawać przeciw znajomym w sądzie. Natomiast zdrowej jest uświadomić sobie że nie odpowiada się za cudze grzechy, jeśli mówimy już o grzechu. Wątpliwe też aby owi znajomi jako jedynie wtym kraju oglądają filmy ciągnięte z neta, zupełnie nieświadomie że to nie jest uważane za zupełnie dobre i pochwalane. Nie bądzmy naiwni w naszym myśleniu bo to żadne przestrzeganie.

Wt lis 02, 2010 21:14

WIST napisał(a):
Natomiast zdrowej jest uświadomić sobie że nie odpowiada się za cudze grzechy, jeśli mówimy już o grzechu.

Czy nie odpowiadamy za cudze grzechy. Owszem nie możemy nikomu powiedzieć nie rób tego bo ot jest złe. Nie chce sie odnosić do ściągania filmów z internetu ale gdy widzimy bliska nam osobę która np: kradnie czy nie zareagujesz ?? Jeśli pomyślimy w tedy - co mnie to interesuje ja nie kradnę wiec nie popełniam grzechu. Sa grzechy cudze i ich tez musimy przestrzegać.

Byłe mu spowiedzi spytałem się księdza nie pamiętam dokładnie jak sformułowałem moja wypowiedz ale chodziło mi o to : czy jeśli brat pił alkohol i jest niepełnoletni czy ja w tedy nie mówiąc nikomu o tym popełniam grzech, czy powinien powiedzieć o tym rodzicom. Zgadnij jaka była odpowiedz ??

Wt lis 02, 2010 21:31

Ale dobrze odbiegliśmy od pytania mark005.
podsumowując:
wklejona jest rozmowa z księdzem wyciągnij z tego odpowiedź na swoje pytanie. Najlepiej idź w niedziele do spowiedzi i spytaj sie księdza :
Proszę księdza mam pytanie czy wiedząc ze mój kolega ogląda film który jest ściągnięty z internetu i nie reagując na to popełniam grzech ?? --- To będzie najlepsze rozwiązanie - uwierz mi.

Wt lis 02, 2010 21:36

Nie ma sie czego wstydzić śmiało pytaj sie księdza on ci wszystko powie

Wt lis 02, 2010 21:40

PowerOfWords
Zanim odpowiem, masz sporo racji, takie sprawy rozwiązuje się w konfesjonale, szczególnie jeśli ktoś ma tego typu problemy z oceną praktycznie każdego możliwego zachowania. I niestety sale ludzie tutaj często dzielą się bardzo dziwacznymi wątpliwościami i to stanowi problem. I teraz oczywiście można chodzić do spowiedzi pytając się o każdą głupotę, ale wpierw powinno się samemu zadbać o zdolność własnej oceny. A mark powinien chyba wyzbyć się dość wąskiego myślenia - widzę coś nie do końca ok (często według tej osoby), to już powinienem ruszać i to pokonywać, najlepiej najprostszą drogą (jaka tej osobie się wydaje za dobrą).

Chodziło mi o tą konkretną sytuację, nie w ogóle. Nie może to być zasadą na wszystkie sytuacje, że za niczyje grzechy nie odpowiadamy. To stwierdzenie było w kontekście tematyki która jest poruszona. Nie bądźmy naiwni, jeśli ktoś ogląda filmy ściągnięte z netu to zapewne zna znaczenie słów typu piractwo, nielegalna kopia i robi to bo chce i nie widzi w tym nic złego. Więc upominanie takich ludzi przypomina mówienie do ściany. Prócz tego liczy się tez rozsądek, trudno aby mark005 osiągnął wielką skuteczność w swojej metodzie, w sytuacji gdy jak sam napisał, zwracałby uwagę komuś starszemu. Jedyne co by wzbudził, to śmiech kolegów i tu objawia się ten zdrowy rozsądek. Po co robić coś bezsensu? Ale można za to nawiązać rozmowę na wskazany temat, gdzie maro nie ustawi się w roli pouczającego i nauczyciela, ale pogada z kumplami co sądzą o tym całym piractwie. Dzięki temu dowie się co koledzy o tym sądzą. Zwykła niewinna rozmowa a efekt zupełnie inny. I tu właśnie jest problem bo mark005 w swoim myśleniu od razu sięga do jedynej możliwe metody - pouczania innych. Wcale nie, metod jest tyle ile możemy wymyślać i wcale nie muszą być zawsze bezpośrednie.

Wt lis 02, 2010 21:44

Kolego ty tu masz większe doświadczenie ;D Ale jeśli chodzi o mnie może powinien spytać się księdza bo to trochę było by zle jak by rzeczywiście był by to grzech chociaż lekki i przyjoł by komunie.

Wt lis 02, 2010 21:50
Pytanie tylko, czy ksiądz uznaje oglądanie filmów z netu za grzech, znam księdza, który sam ogląda i uważa, że skoro jest to legalne to nie jest to grzech. Jeden ksiądz uzna, że to grzech, drugi, że nie.
Inna sprawa, że są całkiem legalne strony z filmami, gdzie można obejrzeć filmy, czy też seriale.
Pytanie czym się kierować? Czy legalnością działań (prawo zezwala na oglądanie), czy też opinią firm, które chciałyby tego zakazać.

Wt lis 02, 2010 21:55

Problem jest gdy przyjmujemy komunię z grzechem ciężkim. I bezwzględnie tego trzeba uniknąć. A grzech lekki... Zauważ że zmazuje go zarówno spowiedź powszechna, jak i samo przyjęcie Pana Jezusa. Jeśli nawet założymy taką sytuacje, to problemu nie ma.

I tutaj zgadzam się z kacperkiem. Opinie mogą być rózne, dlatego zwyczajnie poprostu trzeba samemu to umieć ocenić. Szczrze i wedle najlepszych intencji.

Wt lis 02, 2010 22:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona