Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:16

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 postanowienie adwentowe... 
Autor Wiadomość

Post postanowienie adwentowe...
witam...
niedługo Adwent, czyli czas oczekiwania na przyjscie Dzieciatka Jezus... To rownież okazja , by złożyc postanowienie adwentowe... Może macie już planowane postanowienia na adwent, by dobrze przygotowac sie na spotkanie z Dzieciątkiem Jezus.... wiec odpiszcie
pozdarwiam

Pn lis 22, 2010 10:46

Post Re: postanowienie adwentowe...
postanawiam brak postanowień, bo to nie ma sensu

Pn lis 22, 2010 21:40

nigdy nie miałam postanowien adwentowych..i nie widzę w nich sensu

Pn lis 22, 2010 23:01

Postanowienia adwentowe podejmują dzieci w szkole, dlatego, że nie one są odpowiednie na ich możliwości zrozumienia Boga. Człowiek dorosły przeżywa chyba jednak adwent w trochę dojrzalszy sposób. Nie wiem czemu ma służyć w kwestii duchowości postanowienie, że np. nie będę jadła słodyczy. Post to sprawa mocno wewnętrzna, oczywiście nie wykluczam wyrzeczeń fizycznych jak ktoś lubi, ale to chyba mimo wszystko nie na zasadzie postanowienia adwentowego.

Pn lis 22, 2010 23:45

Istnieją inne rodzaje postanowień.
Nie trzeba poprzestawać na poście czy innych umartwieniach fizycznych.
Wystarczy wysilić szare k. i wymyślić coś bardziej oryginalnego.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 23, 2010 0:37

elbrus..ale po co?

Wt lis 23, 2010 1:25

Jak to po co? Przecież KiLas82 wyjaśnił to w pierwszym poście - żeby się dobrze przygotować.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt lis 23, 2010 1:28

nie rozumiem co ma do dobrego przygotowania,jakieś postanowienie?

Wt lis 23, 2010 8:55
A ja was nie rozumiem. Przecież podstawowe dobre uczynki to modlitwa, post i jałmużna. Co złego jest w podejmowaniu postu w adwencie?

Wt lis 23, 2010 9:01

a kto pisze że jest coś złego?

Wt lis 23, 2010 9:17

Ja takie postanowienia łączę z modlitwą (choć nie wstawiam ich w określony okres roku). Rezygnuję lub podejmuję się czegoś dobrego, co wymaga ode mnie wysiłku i na co nie zawsze mam ochotę. Np. takie słodycze - bardzo je lubię i często rezygnacja z nich wymaga ode mnie takiej lekkiej męki ;) I moment walki z pokusą jest moim dodatkiem do modlitwy. Poza tym ćwiczenie się przy małych rzeczach może skutkować na tyle rozwiniętą samodyscypliną, iż łatwiej będzie nam zrezygnować z pokusy grzechu.

Jestem więc zwolenniczką takich postanowień, z doświadczenia. Muszą mieć one jednak sens i nie być celem same w sobie (nie jem słodkiego, bo chcę schudnąć, albo udawadniać innym, jaką to ja mam silną wolę). A jaka może być ich rola w przygotowaniu do Adwentu? Być może za każdym razem, gdy myślimy o naszym postanowieniu, przypominamy sobie, że jest Adwent, że na coś czekamy, na czymś musimy się skupić.

Wt lis 23, 2010 10:14

np. zrezygnowac ze słodyczy, a pieniądze za słodycze przekazać dla biednych... czemu nie....
Często ludzie lubią zakupy świąteczne , poczucie magii świątecznej.... niż przygotować się dla Jezusa.

Wt lis 23, 2010 18:44

a mi zależy na wzroście własnej wiary..wiec i ograniczenia i postanowienia..i modlitwa--jest codziennie.i codziennie staram się startować w tym na nowo (w pozbywaniu starego człowieka we mnie)...nie widzę więc sensu aby dodawać sobie czegoś nowego...skoro w codzienności tak trudno być zawsze wierną i Bogu i ludziom.
Kilas oczywiście że ludzie czekają na święta,i na zakupy też..i ta magię świąteczną także chcą poczuć..i mają do tego prawo

Wt lis 23, 2010 19:39

Postanowienia mogą być:
- ofiarą podejmowaną w jakiejś konkretnej intencji (nawet własnej, np. by Pan Bóg odebrał słabość, z którą sama sobie nie radzę, czy też za kogoś innego)
- działaniem podejmowanym w ramach walki z nałogiem, czy też inną słabością.

Podejmowanie postanowień dla samych postanowień nic nie wnosi, co najwyżej wpycha w jeszcze większą pychę, bo ktoś się czuje świetny, że z czegoś potrafi zrezygnować.

Mają prowadzić do przemiany siebie i zbliżać ku Bogu. Czyli zanim się ich podejmie, trzeba zastanowić się nad sobą. One powinny być zależne od naszych słabości.

Wczoraj jedna z uczennic klasy 6 na pytanie: „od czego trzeba zacząć, podejmując się postanowień?”, odpowiedziała – „od tego, by uznać, że potrzeba mi nawrócenia”. Jeśli ktoś twierdzi, że go nie potrzebuje, nie ma też potrzeby ich podejmowania.

Dla mnie najwspanialsze są te okresy, kiedy motywuję się do podejmowania postanowień.

Podam kilka przykładów:
- wstanę pół godziny wcześniej, by znaleźć czas na spokojniejszą, dłuższą modlitwę
- zaplanuję dzień tak, by był czas na codzienną Eucharystię, Adorację
- jeśli o kimś coś złego powiem, kogoś osądzę, obgadam, zranię, sprzezywam, etc. wtedy odmówię za niego jakąś modlitwę, np. od razu Zdrowaśkę
- będę się modlić za tych, których nie lubię, którzy mnie zranili, za wrogów, etc., bądź też ofiaruję za nich Komunię św.
- zrezygnuję z czegoś, co nie jest mi potrzebne, a sprawia mi przyjemność (słodycze, chipsy, coca-cola, alkohol, rozmowy na gg, gry komputerowe, filmy, etc.), najlepiej w jakiejś konkretnej intencji
- przeczytam w tym czasie jakąś wartościową książkę, czy też fragment Pisma św.
- włączę komputer tylko wtedy, gdy muszę załatwić konieczne sprawy

itd., itp., etc…

Powodzenia !! Ja już się cieszę, że zbliża się Adwent ;)

Wt lis 23, 2010 19:45

renata155 napisał(a):
a mi zależy na wzroście własnej wiary..wiec i ograniczenia i postanowienia..i modlitwa--jest codziennie.i codziennie staram się startować w tym na nowo

masz rację renata,taka wiara jest ważna, by żyć co dzień na nowo dla Boga. Ale mam na myśli wyjątkowy czas - Wielki Post i Adwent.

Wt lis 23, 2010 20:14
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona