Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lip 27, 2025 19:11

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Nie musisz tu zaglądać, ale byłbym wdzięczny. 
Autor Wiadomość

Post Nie musisz tu zaglądać, ale byłbym wdzięczny.
Cześć.

Powiem krótko; Chciałbym się nawrócić.

Wiem, że zaraz mi napiszecie żebym sie modlił i tak dalej..

Sytuacja jest troche trudniejsza. Obecnie mam 26 lat i kiedys bardzo mocno wierzyłem w Boga. W sumie cały czas w Niego wierze, ale nic mnie nie motywuje, żebym stał się lepszym człowiekiem.
Przez 5 lat miałem dość bogate życie. Przestępstwa, prostytutki, narkotyki, alkohol, a więc obracałem się w tzw. pół świadku (chyba tak się u was o tym mówi) i problem polega na tym, że jestem przesiąknięty tą.. jak by to nazwać... nienawiścią? chyba tak. Jestem przesiąknięty nienawiścią do ludzi i do świata. W głebi serca czuje, że jest tam gdzieś cząstka mnie, mnie czyli chłopaka wrażliwego i dobrego. No ale ta nienawiść jest większa przez co przysłania mi samego siebie.
Nie dawno wyszedłem na wolność i pomimo, że mam wykształcenie podstawowe znalazłem prace, a od przyszłego roku zamierzam kontynuować naukę.
Tylko jest jeden problem. Co jakiś czas mam chwile w których chce rzucić to wszystko i wrócić do łatwego życia. Dlatego pytanie do was; Gdzie mógłbym się zgłosić, ewentualnie zapisać ażebym zmienił nastawienie i gdzie mógłbym poznać ludzi, którzy swą - powiedzmy - dobrocią wywołają u mnie motywacje do lepszego życia. Obecnie nie znam nikogo kto byłby dobrym człowiekiem i na kim mógłbym się wzorować. Sam sobie pozostawiony jakoś kiepsko sobie z tym radze.

Tak w skrócie to by było na tyle.

Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwych i przecudownych świąt Bożego Narodzenia.

Pozdrawiam i czekam na jakiś odzew :)

Krzysiek.

So gru 18, 2010 18:47
zbanowany na stałe

Post Re: Nie musisz tu zaglądać, ale byłbym wdzięczny.
Może na razie zacznij od bywania na forum wiara.pl ?
Tu jest wiele miłości, tej bezinteresownej i wiele dobrych przyzwoitych ludzi.
Fajnie, że w ogóle tu wpadłeś.

:) :aniol: :lol:

So gru 18, 2010 19:00

proponuje sprobowac sie odnalesc w jakies Wspolnocie. mozesz sprobowac w np. Odnowie w Duchu Sw. :)

So gru 18, 2010 19:02
Zobacz profil WWW

Myślałeś o Neokatechumenacie albo Odnowie w Duchu św.?

So gru 18, 2010 19:10

Popieram wszystkich przedmówców :)

To że tu trafiłeś to już dobry początek ;)

I również uważam że wspólnota to bardzo dobra rzecz - kiedy ma się ludzi z którymi można się podzielić swoimi problemami, pogadać czy czasami iść na piwo jest łatwiej. Zawsze jest łatwiej, kiedy ma się wsparcie takich ludzi. Może to być Odnowa w Duchu Świętym, ale nie wiem, czy tobie lepiej nie odpowiadałaby Droga Neokatechumenalna, bo prawdopodobnie jesteś człowiekiem, który bardziej potrzebuje porządnej formacji niż emocjonalnego "fruwania".

Myślę, że mogą też pomóc ci opowieści osób, które były w podobnej sytuacji i również się nawróciły.

Książki na ten temat:
:arrow: "Radykalni" - historie czterech muzyków rockowych nawróconych z narkotyków, ateizmu, i nienawiści do Kościoła do prawdziwej wiary Bogu.
:arrow: "Żyć pełnią życia" - historie członków wspólnoty "Cenacolo" - byłych narkomanów i przestępców.

Wartościowe filmy:
:arrow: Wspólnota "Cenacolo" - "Autorzy programu "My, Wy, Oni" zatrzymali się w miejscu niezwykłym, w Licheniu. Razem z członkami Wspólnoty Cenacolo zadamy sobie pytanie: jak żyć, aby nie tracić nadziei? Wspólnota Cenacolo to fenomen. Bez tradycyjnej terapii, drogich leków, pieniędzy na leczenie setki ludzi wychodzą z narkotyków, alkoholu, hazardu, erotomanii, paraliżującej utraty wiary w sens życia."
:arrow: "Byłem gangsterem" - "Serial TVP o byłych przestępcach, których życie zostało zmienione przez Osobę Jezusa Chrystusa."

So gru 18, 2010 19:19

Pozdrawiam
Kto z nas nie byl mlody? kto z nas nie popelnil wykroczen przeciw prawu i naukom Boskim , dekalogowi ???.
Byc moze sä takie osoby, i chwala im ze nie poszli drogä zla i czynienia szkody i cierpien innym.
Wlasnie zadawanie cierpienia innym jest straszliwä "zbrodniä " ktöre praktycznie nie da sie naprawic,
Dobrze ze czlowiek sie opamieta wczesniej ,pöki naprawde nie jest za pözno, i zmieni swoje postepowanie.
Chwala Tobie zes sie spostrzegl ze taka droga jest nie dobra.
Trudno dawac rady innym i ich pouczac ? Nie zbyt latwo , möwic zröb to czy tamto i bedzie dobrze, chyba nie oto tu chodzi .
Ten co sie chce zmienic musi sam z sobä i swoimi slabosciami stoczyc " walke "i wiedziec czego chce ,dobrze porozmawiac z bliskä osobä , matkä lub innä osobä nalezäcä do rodziny , lub z przyjacielem - prawdziwym , lub innymi osobami do ktörych sie ma choc troche zaufania,
Jak piszesz byles wierzäcy , moze przeprowadzic rozmowe z Bogiem lub Jezusem, tak rozmowe , ktöra byc moze okaze sie owocna , czego zycze z serca .
Dzieki za zyczenia , wlasnie jest odpowiedni czas i napewno znajdzie sie cos lub ktos , co wplynie na zmiane drogi na lepszä.
Zycze mile spedzenia chwil swiätecznych i zmian na lepsze choc to trudne , lecz przyniesie napewno satysfakcje
Szczesc Boze

Cytuj:

W Dzień Bożego Narodzenia

Wszystko jest, jak przed rokiem:
na szybach srebrne kwiaty
i ten sam obraz w ramach okien;
świat biały, jak opłatek...

Będzie wilia! - Uśmiechną się ludzie,
do świątecznej zasiądą wieczerzy -
błogosławiony grudzień!...
"W żłobie leży - któż pobieży..."

Pomyśl: na cudzej ziemi wśród obcych,
tacy jak ty młodzi chłopcy
i małe dziewczęta
zaśpiewają tę samą kolędę.

Pamiętaj: będą
ludzie smutni, opuszczeni,
niepotrzebni nikomu -
i nikt z nimi słowa nie zamieni,
nie zaprosi do swego domu...

Weź do ręki biały opłatek,
choćbyś nawet nie miał go z kim dzielić -
i życz szczęścia całemu światu;
niech się wszystkie serca rozweselą!...

Zdzisław Kunstman

Obrazek

So gru 18, 2010 19:23

Istnieją też Bractwa Więzienne i podobne ruchy.

So gru 18, 2010 21:02
Zobacz profil WWW

Witaj na forum esce :) Czuj się jak u siebie, jak wśród swoich.

Cieszę się, że pragniesz się nawrócić. Jestem przekonany, że to Bóg w ten sposób wzywa Ciebie, abyś był bliżej Niego, że to jest natchnienie Boże. On działa w niesamowity sposób i każdego zaprasza do relacji ze sobą, do wiary, do miłości. Każdego chce nią obdarować.

Pytasz co powinieneś zrobić. Myślę, że odpowiedzią jest: pójść za tym pragnieniem.

Nie wiem jak u Ciebie jest z modlitwą, szczególnie codzienną modlitwą, ale postaraj się o nią dbać. Na tym budujemy relację z Bogiem. Proś w niej o mądrość, o to, abyś wiedział co i jak zrobić, abyś pozbył się nienawiści. Postaraj się też wybaczyć wszystkim, którzy Cię w jakikolwiek sposób zranili w Twoim życiu - to byłby dobry początek. Zaangażuj się w relację z Bogiem, w wiarę. Wiara to relacja miłości z Bogiem, a skoro tak, to są pewne podobieństwa do pielęgnowania miłości międzyludzkiej i do Boga. Tak jak w miłości międzyludzkiej nie da się kochać bez zaangażowania, bo właśnie na nim opera się i wzrasta relacja, tak też jest i w sytuacji człowiek - Bóg.

Bardzo polecałbym też regularne życie sakramentalne. Sakrament to jest taki widzialny znak niewidzialnej łaski bożej. Daje nam siłę i życie z Bogiem. Jeśli nie jesteś w stanie łaski uświęcającej, to postaraj się o nią spowiadając się. Zrób porządny rachunek sumienia z żalem za grzechy, ale i świadomością, że Bóg pragnie Cię ze wszystkiego oczyścić, uzdrowić. Postanów poprawę i szczerze się z tego wyspowiadaj. Spowiedź i regularne życie sakramentalne potrafią uzdrowić.

Także, jak i poprzednicy, polecam jakąś wspólnotę. Poszukaj dla siebie odpowiedniej - są różne: Katolicka Odnowa w Duchu świętym (tutaj znajdziesz gdzie są: http://odnowa.org/ ), Neokatechumenat i wiele, wiele innych. Może na stronie swojej diecezji znajdziesz więcej informacji. Jak nie, to poszukaj w najbliższych kościołach. Wspólnota dużo daje - od niej zaczęła się moja przygoda z wiarą na poważnie. Bardzo cieszę się, że tam kiedyś poszedłem.

Może warto by było też porozmawiać z jakimś duchownym? Polecam zakonników. Jeśli jesteś z Warszawy, to mógłbym nawet polecić konkretnych cudownych kapłanów, z którymi miałem bardzo dobre doświadczenia, i którzy pomogli mi, gdy tego naprawdę potrzebowałem.

Polecam też przeczytanie kilku dobrych książek o wierze. Ja bym polecał np. Jezus żyje - o. Emilien Tardif. Pisałeś, że zacząłeś pracę - rozumiem więc, że możesz nie mieć kasy na książki. Jeśli tak jest, to ja bardzo chętnie dam i prześlę Ci kilka dobrych książek całkowicie za darmo. Napisz do mnie na priv. Dla mnie to żaden problem.

Pamiętaj co Bóg mówi także do Ciebie
"Bo góry mogą ustąpić i pagórki się zachwiać,
ale miłość moja nie odstąpi od ciebie
"
Iz 54, 10

Ja często przypominam sobie te słowa przed snem.

Jeśli mógłbym jakoś pomóc to wiesz gdzie mnie znaleźć :). Zawsze możesz do mnie napisać.

Pozdrawiam i niech Bóg będzie z Tobą!
jumik

PS. Obiecuję, że pomodlę się za Ciebie.

Trzymaj się :)

So gru 18, 2010 21:12
Zobacz profil WWW
esce - polecami Co gorąco, ta książka poruszyła moje serce i przez lata w chwilach trudnych znów ją czytam..
http://www.apostol.pl/rozwazania/wieczo ... C5%82amany
http://www.frida.alleluja.pl/tekst.php?numer=11949

N gru 19, 2010 10:12

@mały_kwiatek
Na pewno będe tu zaglądał częściej.
Dziękuje.

@Ela G., Eovina
Dziękuje, pomyśle o tym.

@Silva
Dziękuje za meteriały :)

@martinh
Dziękuje za dobre słowo.

@Selgrado
Nie słyszałem o tym Bractwie, ale na pewno poszukam na ten temat informacji.
Dziękuje.

@jumik
Modle się codziennie i dziękuje za modlitwę.

@Alus
Dziękuje za linki. Zapoznam się z treścią.

Dziękuje wszystkim. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardo mi pomogliście :)

N gru 19, 2010 13:10

Pozdrawiam
jestem pewny ze wszyscy co napisali do Ciebie pare slöw uczynili to z wiary nie tylko w Boga lecz tagze w dobroc i nawröcenie sie czlowieka na dobrä droge. czego Ci zycze z serca, jest naprawde milo ze znalazles czas i napisales pare slöw o swoich problemach , szczegölnie jest milo ze czytales nasze wpisy ,napisalem pare slöw z przyjemnosciä, to ja Ci dziekuje ,
zycze najlepszego

http://www.youtube.com/watch?v=Ca6fAJlEerc

Warto posluchac tej piosenki

N gru 19, 2010 19:41
Cytuj:
http://www.youtube.com/watch?v=Ca6fAJlEerc

Warto posluchac tej piosenki

Lekarstwem na ten dziwny świat jest: :-D
http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=GIGIB2PoE8g

N gru 19, 2010 19:54
zbanowany na stałe

Esce,
to i ja Ci dam coś od siebie. :)

http://www.youtube.com/watch?v=1vjvb7MEaBI

N gru 19, 2010 20:00

Jak już mowa o dobrej muzyce - 2 Tm 2, 3 "Psalm 18":
http://blade900.wrzuta.pl/audio/4Eztlz3 ... -_psalm_18

W sam raz dla nawróconego ;)

"Fale śmierci ogarniały mnie,
przerażały mnie trąby Beliala.
Ściskały mnie pęta Szeolu,
pochwycony byłem w sidła śmierci.

Kocham Cię, Kocham Cię, Panie

Wołałem Pana w moim udręczeniu,
mego Boga, mego Boga przyzywałem.
I usłyszał mój głos ze swej świątyni,
i dotarł do Jego ucha mój krzyk.

Kocham Cię, Kocham Cię, Panie

I ziemia poruszyła się i zadrżała,
i fundamenty świata się odsłoniły.
I wyciągnął Swą rękę i mnie Pochwycił,
Wydźwignął mnie z głębokości wód.

Kocham Cię, Kocham Cię, Panie"

Pn gru 20, 2010 14:12

Masz 26 lat, słyszałeś kiedyś o Ogólnopolskim Spotkaniu Młodych "Lednica2000"? Myślę, że to też niezłe miejsce by się nawrócić i zafascynować dobrem :-)

Pn gru 20, 2010 14:43
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona