Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 15:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Praca/nauka w święta nakazane 
Autor Wiadomość

Post Praca/nauka w święta nakazane
Witam, chciałbym się zapytać, czy w święta nakazane, takie jak dzisiejsze (Objawienia Pańskiego) można uczyć się i wykonywać prace takie jak w inne dni tygodnia (praca w domu, praca zarobkowa)?

Pozdrawiam

Cz sty 06, 2011 9:06
Moderator

Post Re: Praca/nauka w święta nakazane
KKK 2193 "W niedzielę oraz w inne dni świąteczne nakazane wierni są zobowiązani... powstrzymać się od wykonywania tych prac i zajęć, które utrudniają oddawanie Bogu czci, przeżywanie radości właściwej dniowi Pańskiemu oraz korzystanie z należnego odpoczynku duchowego i fizycznego"

(J 8, 32b)

Cz sty 06, 2011 9:21

pytasz poważnie ?

Cz sty 06, 2011 9:30

W święta nakazane jest zakaz pracy. Uczyć się można (formalnie to nie żadna praca), tylko żeby nie przesadzać, żeby nie przeszkadzało to "oddawania czci Bogu" i "należytego odpoczynku".

Cz sty 06, 2011 10:04

A czy w niedziele i święta odkurzam to w tedy popełniam grzech ??
Wiem śmieszne pytanie ale jest to jaka praca, która występuje w innych zwykłych dniach.

A dać raczy, Jegoż prosimy.
A na świecie zbożny pobyt,
Po żywocie rajski przebyt.
Kyrie elejson. ,,
- Bogurodzica.

Cz sty 06, 2011 17:24

Mi ksiądz powiedział, że uczyć się nawet w niedzielę można o ile nie zaniedbujemy przez to naszych obowiązków względem Boga.

Pt sty 07, 2011 10:40

No tak. Ale zastanawia mnie - człowiek bez wykształcenia, robotnik, żona i dzieci na utrzymaniu. Musi ich wyżywić itp. W firmie każą pracować 06.01. I co - ma, w duchu wiary, przeciwstawić się i narazić na zwolnienie? Co z odpowiedzialnością za ludzi, za najbliższych? Coś jeść muszą, ubrać się.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So sty 08, 2011 21:26
Zobacz profil WWW
Moderator

Post Re:
ToMu napisał(a):
No tak. Ale zastanawia mnie - człowiek bez wykształcenia, robotnik, żona i dzieci na utrzymaniu. Musi ich wyżywić itp. W firmie każą pracować 06.01. I co - ma, w duchu wiary, przeciwstawić się i narazić na zwolnienie? Co z odpowiedzialnością za ludzi, za najbliższych? Coś jeść muszą, ubrać się.

Dlatego nie bez kozery św. Tomasz z Akwinu (i wielu innych) twierdzi, że spośród czterech cnót kardynalnych, roztropność jest najważniejszą. Dlatego właśnie taki człowiek, o ile przeczuwa, że taki 'bunt' groziłby zwolnieniem, a perspektywa szukania pracy, nie wygląda różowo, powinien pójść do pracy i pracować.

(J 8, 32b)

So sty 08, 2011 21:40

Zycie swoją drogą to raz, a dwa roztropność, jak wskazał "szumi" jest najważniejsza i dobro rodziny.
Sądzę, że grzechem jest fakt jeśli olewa się Pana Boga i praca/nauka ma być związana z zachłannością na kasę itp.

Jeżeli jednak ważne jest to żeby rodzina mogła funkcjonować to oczywiście pracować należy.

Literalne trzymanie się przepisów jest głupie, gdyż kontekst sytuacyjny w życiu nakazuje używać rozumu a nie bezmyślnej ideologii.

Pt sty 21, 2011 13:21

A ja się nie zgodzę :)

Uważam, że albo się jest katolikiem, albo nie jest.

Wydaje mi się, że nauka (o ile nie służy np. rozrywce) jest pracą,
tak samo praca w niedzielę. Katolik nie powinien być zmuszany do pracy w niedzielę.
I jeśli zatrudnia się np. w supermarkecie, wie czym to grozi.

W firmach często wystarczy powiedzieć, że nie można pracować w tym dniu, bo zabrania ci tego religia. Zwolnienie w takim wypadku będzie oznaczało dyskryminację ze względu na wyznanie. Poza tym, w większości firm można się zmieniać, brać inne zmiany, itp. Z reguły pracodawcy są wyrozumiali.

Zawsze pozostaje wzięcie przysługującego dnia wolnego.

Z drugiej strony - jeśli praca w niedzielę lub święta jest niezbędna do wyżywienia rodziny, to jest niejako przymusem, a nie naszą dobrowolną decyzją. Pamiętacie scenę, gdzie apostołowie zrywali kłosy w szabat? Jezus ich nie potępił.

Dlatego, jeśli ktoś wie że za odmowę pracy w niedzielę zostanie zwolniony i ucierpią na tym np. jego dzieci, wtedy nie popełnia grzechu.

Jeśli dobrowolnie podejmuje się pracy w niedzielę żeby więcej zarobić, to już grzech.

pozdrawiam i życzę wolnych weekendów!

Pt sty 21, 2011 13:34

Jeszcze tylko dodam z własnego doświadczenia:

w każdej firmie, gdzie pracowałem, waliłem prosto z mostu: "nie mogę pracować w tym dniu, bo nie pozwala mi na to religia". Oczywiście, zawsze ściągałem na swoją głowę gromy z tego powodu, najczęściej padała odpowiedź "ja też jestem katoliczką, a pracuję".

Pt sty 21, 2011 13:38
zephyr7, mam nadzieje, ze nie jestes:
lekarzem, strazakiem, policjantem, zolnierzem zawodowym, motorniczym tramwajow, badz kierowca autobusow, albo kolejarzem? No i pilotem samolotow tez nie?
I oczywiscie nie korzystasz z niczyjej pracy w swieta nakazane?

Pt sty 21, 2011 13:47

Post Re: Praca/nauka w święta
leon19 napisał(a):
Zycie swoją drogą to raz, a dwa roztropność, jak wskazał "szumi" jest najważniejsza i dobro rodziny.
Sądzę, że grzechem jest fakt jeśli olewa się Pana Boga i praca/nauka ma być związana z zachłannością na kasę itp.

Jeżeli jednak ważne jest to żeby rodzina mogła funkcjonować to oczywiście pracować należy.

Literalne trzymanie się przepisów jest głupie, gdyż kontekst sytuacyjny w życiu nakazuje używać rozumu a nie bezmyślnej ideologii.
I analogicznie - uczenie się i zakuwanie cały dzień, bo człowiek np. imprezował ostatni czas, zarywał noce bynajmniej nie na naukę, i teraz w dzień wolny, święto nadrabia zaległości - to także zakrawało by na grzech. Co innego - jak człowiek codziennie jakoś tam systematycznie uczący się, po prostu tego dnia jak każdego innego coś sobie powtarza, czyta, przerabia. Tego nie uważam za nic złego - podtrzymanie normalnej systematyczności, godne pochwały (i chyba rzadko spotykane).

zephyr7 napisał(a):
w każdej firmie, gdzie pracowałem, waliłem prosto z mostu: "nie mogę pracować w tym dniu, bo nie pozwala mi na to religia". Oczywiście, zawsze ściągałem na swoją głowę gromy z tego powodu, najczęściej padała odpowiedź "ja też jestem katoliczką, a pracuję".
Piękne świadectwo. A z rozmówcy - słaby katolik :roll:

No właśnie - ale Kamala słusznie zauważył - co z tzw. zawodami newralgicznymi, jak te, które wymienił? W sumie - ja bym potraktował je nie jako stricte pracę, ale w pewnym sensie służbę, bez której nie sposób funkcjonować (państwo, miasto itp.).

Pt sty 21, 2011 15:08
Zobacz profil WWW
ToMu, nie ze sie czepiam, ale tak naprawde dla chrzescijanina kazda praca powinna byc sluzba, a nie tylko zarabianiem pieniedzy.
Z tym, ze faktycznie, chodzilo mi o te ludzi tych zawodow, ktorenie moga zrobic sobie dnia wolnego.

Pt sty 21, 2011 15:12

Powinno - a jak jest, to wiemy, bo bywa różnie. Jak się staramy - to jest służba, a staramy się różnie i nie zawsze.

Niemniej - jak najbardziej słusznie prawisz :)

Pt sty 21, 2011 15:26
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona