|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Realny
|
Narodowa arystokracja!
dr hab. Piotr S. Mazur: „Życie człowieka jako istoty społecznej nie jest możliwe bez wspólnot naturalnych, do których zaliczyć należy rodzinę, naród i państwo. Rodziną kierują rodzice, natomiast narodem i państwem elity - osoby wyróżniające się w społeczności z racji posiadanej władzy, wiedzy i umiejętności czy prestiżu. O ile jednak w państwie przynależność do elity i jej rola jest dookreślona przez opisane prawem funkcje publiczne, o tyle w narodzie wskazanie elity i jej zadań jest o wiele trudniejsze. Tymczasem w rozwoju duchowym człowieka i realizacji celu ostatecznego naród odgrywa równie znaczącą rolę, co i państwo.” http://www.realitas.pl/SwiatoOglad/PSM20100908.htmlJeden z niezwykle aktualnych wniosków Mazura: gdy upada autorytet elit narodowych tracą one jedyny instrument wpływania na naród, zaś społeczność narodowa pozbawiona zostaje władzy duchowej. Bieżący kontekst polskiego życia zbiorowego (społecznego i politycznego) nadaje dramatyczny wydźwięk tekstowi, bo pilną potrzebą Polski jest odrodzenie jej „głowy” w jej tkance społecznej (niepaństwowej). Musimy odtworzyć narodową „arystokrację”. Kiedyś potrzebna była narodowa demokracja, dziś narodowa „arystokracja” – nie jako ustrój, ale jako droga do rekonstrukcji narodu przez odtworzenie jego elity. http://www.realitas.pl/OdRedakcji/RB20100908.html
|
Cz wrz 09, 2010 23:39 |
|
|
|
|
WIST
|
Re: Narodowa arystokracja!
Jak to zrobić?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt wrz 10, 2010 10:19 |
|
|
Realny
|
"Filozoficzny tekst, z natury najstarszej dyscypliny naukowej, przynosi ogólne wskazania dla życia społecznego. Dzięki realizmowi metafizyki te wskazania odnoszą się jednak zawsze do konkretu: faktycznego człowieka, rodziny, narodu, państwa. Na łamach wortalu gościmy także naukowców humanistów oraz publicystów z nadzieją, że wierni podstawowym rozumieniom rzeczywistości wprowadzą nas racjonalnie w kontekst zmiennych okoliczności miejsca i czasu społeczno-politycznego wczoraj i dziś." http://www.realitas.pl/OdRedakcji/RB20100908.htmlTo oczywiście przygotowanie do roboty. A robić trzeba raz przy razie, gdzie komu pisane
|
Pt wrz 10, 2010 14:24 |
|
|
|
|
jo_tka
|
To reklama? Bo nie sprawiasz wrażenia osoby, która chce rozmawiać...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So wrz 11, 2010 18:19 |
|
|
Realny
|
jo_tka napisał(a): To reklama? Bo nie sprawiasz wrażenia osoby, która chce rozmawiać... Rozmawiajmy! A ten dział służy do reklamowania ciekawych tekstów Sam admin mi tak napisał...
|
So wrz 11, 2010 23:31 |
|
|
|
|
jo_tka
|
W celu rozmowy o nich, nie spamowania. To co robisz zaczyna wyglądać jak spam. Więcej tutaj: viewtopic.php?f=52&t=10497
|
N wrz 12, 2010 20:29 |
|
|
Realny
|
jo_tka napisał(a): W celu rozmowy o nich, nie spamowania. To co robisz zaczyna wyglądać jak spam. Więcej tutaj: viewtopic.php?f=52&t=10497Poprzednio do uwagi podszedłem pogodnie. Tym razem zdecydowanie czuję się urażony. Moje wpisy stosują się ściśle do zaproponowanych w podanym linku zaleceń, choć nie czytałem ich wcześniej. Oczywiście jest Pani współgospodarzem tego miejsca. Ale jest to miejsce publicznie dostępne i zawierające zachęty do interakcji, z których skorzystałem. Będę wdzięczny więc za konkretyzację zarzutów lub odstąpienie od nich. A zwłaszcza za podjęcie dyskusji na zaproponowany przeze mnie temat. "Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony".
|
N wrz 12, 2010 22:09 |
|
|
jo_tka
|
OK. Proszę o rozmowę swoimi słowami, a nie linkami do realitas.pl. Jeśli Twoje wypowiedzi to kilka zdań + link do jednej strony, nie dziw się, że traktuję je jak próbę reklamy.
|
Pn wrz 13, 2010 19:10 |
|
|
Realny
|
Nie wszystko co wpisałem do tego wątku jest cytatem.
Linki są niezbędne skoro mamy dyskutować o artykule i zaleca Pani, aby nie wklejać tekstów w całości.
Reklamować można coś co jest na sprzedaż. Cytowane artykuły są propozycją intelektualną, z którą można się zgodzić lub nie, można też ją zignorować. Dyskutujmy o artykułach! Nie o moich intencjach, bo te się okażą dopiero na sądzie Bożym w całej pełni. I choć nie jestem na tyle pyszny, aby nie obawiać się tej chwili, to jednak - skoro nie podwijam ogona i nie uciekam ze swym niecnym zamiarem reklamowym, to też o czymś świadczy.
|
Pn wrz 13, 2010 22:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|