Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Autor |
Wiadomość |
zsoborniki
|
 Re: Jestem homo z przegranym życiem na starcie
Angella_S
Życzę Ci powodzenia w życiu! Widzę, że już wybrałaś ale czy słusznie uciekasz od polskich korzeni? Czuj się wolną i wybieraj zawsze wolność a nie swawolę! Oby Twoje życie nie było przegranym życiem na starcie!
Pokój z Tobą! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Cz gru 09, 2010 14:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie ma boga prócz człowieka. Marnego, słabego...ale za to butnego Cytuj: umrzeć kiedy i jak chce. Czyli samobójstwo, eutanazja na życzenie. Cytuj: mówić co chce: pisać co chce: rysować, malować, rzeźbić, modelować, budować, co chce: Pod warunkiem, że nie godzi to w godnosć, bezpieczeństwo drugiego człowieka. Cytuj: 5. Człowiek ma prawo zabić tych, którzy pogwałcą te prawa. W obronie żadnych praw człowiek nie ma prawa zabijać. Cytuj: "Niewolnicy będą służyć." -AL II:58 Powrót do barbarzyństwa? Cytuj: Jeśli Polak = Katolik, to ja od dzisiaj jestem na wewnętrznej emigracji. Nie istnieje takie automatyczne przełożenie....wyznawcy innych religii, bezwyznaniowi, budujący, tworzący współna Ojczyznę Polskę zawsze są POLAKAMI. Chyba, że z własnego wyboru odrzucą narodowośc lub obywatelstwo.
|
Cz gru 09, 2010 14:53 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus Zanim coś skomentujesz to zadaj sobie chociaz odrobine trudu, aby zagłebic sie w temat bo ta interpretecja jest troche płytka. Widzę że coś piszesz ale nawet nie wiesz o czym. Alus napisał(a): Nie istnieje takie automatyczne przełożenie....wyznawcy innych religii, bezwyznaniowi, budujący, tworzący współna Ojczyznę Polskę zawsze są POLAKAMI. Może i są Polakami ale nie tymi PRAWDZIWYMI (wg. niektórych) 
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Cz gru 09, 2010 15:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Angella_S napisał(a): Alus Zanim coś skomentujesz to zadaj sobie chociaz odrobine trudu, aby zagłebic sie w temat bo ta interpretecja jest troche płytka. Widzę że coś piszesz ale nawet nie wiesz o czym. O głównych hasłach mistycznej filozofii-religii Thelema, jaką stworzył Crowley Aleister, okultysta, mistyk.
|
Cz gru 09, 2010 15:34 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Bravo! Chodzi mi jednak o interpretacje niektórych wersów Liber Oz.
np z tymi niewolnikami.
wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Cz gru 09, 2010 15:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam. W takim ujęciu każdy, kto przynależy do jakiejś religii, hołduje hasłom filozofii-religii, może stac się mentalnym niewolnikiem.
|
Cz gru 09, 2010 16:51 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Cytuj: wiesz to niewolnictwo ma raczej charakter mentalny i albo ktoś chce być wolną i autonomiczną jednostką, albo też chce się podporządkowywać i nie umie samodzielnie myśleć. "Niewolnicy służyć będą" ten aspekt Thelemy bardzo przypomina np. filozofię Nietzschego, jego rozróżnienie na moralność panów i moralność niewolników.
Pozdrawiam. W takim ujęciu każdy, kto przynależy do jakiejś religii, hołduje hasłom filozofii-religii, może stac się mentalnym niewolnikiem. Jeśli ktoś przyjmuje religię/pogląd bez zastanawiania, zadawania pytań, sprawdzania, podważania tylko dlatego że jakiś autorytet tak powiedział, że zostało tak napisane w jakieś księdze, encyklice których nie można negować to tak. "Wąż, który nie może zrzucić swojej skóry ginie. To samo dzieje się z myślicielami, którym nie wolno zmieniać swych poglądów: przestają być myślicielami" Friedrich Nietzsche. Dzięki Bogu w Thelemie nie ma miejsca na hołdowanie czemukolwiek. Z tym że to co określiłas jako "mentalne niewolnictwo" nie sprowadza sie tylko do strefy religijnej a dotyczy wszystkich aspektów życia takiej jednostki. "Czyń swoją Wolę niechaj będzie całym Prawem." "Nie masz innego Prawa poza czynieniem swej Woli". ________ Koniec tego OT.
|
Cz gru 09, 2010 17:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: "Czyń swoją Wolę niechaj będzie całym Prawem." "Nie masz innego Prawa poza czynieniem swej Woli". Niebezpieczne, jak bezmyślny fanatyzm religijny.....wola prawem pasuje do idei Hitlera....bezmyślny fanatyzm religijny praktykują terroryści islamsy....
|
Cz gru 09, 2010 18:46 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Niebezpieczne, jak bezmyślny fanatyzm religijny.....wola prawem pasuje do idei Hitlera....bezmyślny fanatyzm religijny praktykują terroryści islamsy.... Kolejny przykład pisania o czymś, o czym nie ma sie zielonego pojęcia Zapoznaj się ze znaczeniem terminu "Wola" w ujęciu thelemicznym, potem pisz!  Ale nie tu. Koniec OT. Domniemywam że o Hitlerze też za wiele nie wiesz. 
|
Cz gru 09, 2010 19:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Kolejny przykład pisania o czymś, o czym nie ma sie zielonego pojęcia Zapoznaj się ze znaczeniem terminu "Wola" w ujęciu thelemicznym, potem pisz!  Ale nie tu. Koniec OT. Domniemywam że o Hitlerze też za wiele nie wiesz.  Prawdziwa Wola wedle Crowleya jest tożsama z Aniołem Stróżem.....ale skąd się wziął ów Anioł Stróż, skoro "nie ma boga prócz człowieka". Człowiek stworzył sobie Anioła Stróża??
|
Cz gru 09, 2010 20:23 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Jak niewiele wiesz.
„Kończ waść wstydu oszczędź"
|
Cz gru 09, 2010 20:28 |
|
 |
meritus
|
Angello do twojego postu z 8. grudnia pozwolę sobie się nie odnosić, bo za bardzo nie wiem do czego.
|
Cz gru 09, 2010 20:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Angella_S napisał(a): Jak niewiele wiesz.
„Kończ waść wstydu oszczędź" Wystarczająco aby poznać się na bajeczkach.....
|
Cz gru 09, 2010 22:02 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Alus napisał(a): Angella_S napisał(a): Jak niewiele wiesz.
„Kończ waść wstydu oszczędź" Wystarczająco aby poznać się na bajeczkach..... Prawdziwa Wola wedle Crowleya jest tożsama z Aniołem Stróżem...ale skąd się wziął ów Anioł Stróż, skoro "nie ma boga prócz człowieka". Człowiek stworzył sobie Anioła Stróża??Widzę że nie wiesz nic na ten temat a w/w zdanie/pytanie to potwierdza.Koniec. Kropka. Teraz też wiem żeby nie traktować twoich postów poważnie, bo skoro piszesz na ten temat chociaż nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, to mam wątpliwości czy w innych takowe posiadasz. Chcę bardziej poznać katolicyzm stąd m.in przeglądam to forum. Teraz wiem że twoje wypowiedzi bede omijała, bo skąd mam mieć pewność czy przypadkiem nie są to Twoje kolejne opinie oparte na niczym. Jest jest na tym forum kilka interesujących działów ale nie wypowiadam się, poprostu dlatego że moja wiedza jest niewystarczająca żeby dyskutować na poszczególne tematy.
|
Cz gru 09, 2010 23:16 |
|
 |
taki_facet
|
Chyba zeszliście z tematu Angella, a propos poznawania katolicyzmu polecam książkę Szymona Hołownii "Bóg. Życie i twórczość". Pozdrawiam
|
Pt gru 10, 2010 12:58 |
|
|
|