Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 16:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Porozmawiajmy o Ziemi Świetej. 
Autor Wiadomość

Post Porozmawiajmy o Ziemi Świetej.
Co myślicie o temacie nawiązujacym do Ziemi świetej o sytuacji Chrześcijan w tym Świętym zakątku ziemi???

Pn mar 09, 2009 21:29
No cóż- ja uważam ,że sytuacja będzie znośna dopóki istnieje tam Izrael...

Jeśli kontrolę obejmą radykałowie- to możemy pomachać naszym świętym miejscom pa,pa :papa2:

Nawet przedstawiany jako tolerancyjny Saladyn przekształcił w meczet kościół postawiony na miejscu Wniebowstąpienia a skałę z odciskiem stopy Chrystusa zabrano do Al-Aksy.. :?

Nie zapominajmy też, że talibowie wysadzili zabytkowe posągi Buddy a świat pozostał bezsilny...

To samo może czekać nasze święte miejsca...choć oczywiscie chrześcijanie w przeciwieństwie do buddyzmu maja w prawie Shariatu racje bytu i wolno im praktykować ich religie- to jednak nie wolno im remontować kościołów- ani dzwonić dzwonami z wieży kościelnej...

Pn mar 09, 2009 22:15

Hmm skałę ze stopą Jezusa widziałam na górze Oliwnej w tymże meczecie więc nie za bardzo moge skojarzyć tego faktu przeniesienia...

Pn mar 09, 2009 23:51

Tak czytałam- sprawdzę... :-)

Wt mar 10, 2009 0:18

Ja byłam w Ziemi Świetej w listopadzie 2008 r hmm troche mnie zastanawia ta skała...

Wt mar 10, 2009 9:13
Doczytałam, że są dwie skały- jedna tam gdzie ja widziałaś, druga w meczecie Al-Aqsa...

Kurczę, trochę Ci zazdroszczę... :)

Co robi największe wrażenie ?

Żeby ludzie wiedzieli o czym mówimy:
Kościół zamieniony na meczet przez Saladyna:

Obrazek

Skała ze stopą Pana Jezusa:
Obrazek

Wt mar 10, 2009 15:01

Miałem okazję tam być w 2005 roku.Jeśli chodzi o stosunek do siebie różnych odłamów chrześcijańskich to najlepiej to widać w Kościele Grobu Pańskiego.Jakby któryś przesunął się tam o metr to pobiliby się sami między sobą bez pomocy muzułmanów.Kościół na noc podobno zamyka muzułmanin po nie potrafią się sami między sobą dogadać,kto to ma robić.W Betlejem przygnębiająca atmosfera,puste praktycznie ulice i arabscy sprzedawcy chcący wcisnąć turystom dość tandentne różańce aczkolwiek kupiłem ładną ikonę.Widziałem nowy kościół katolicki wypełniony wiernymi w Kanie Galilejskiej zbudowany na gruzach bizantyjskiej bazyliki. I wiele różnych kościołów w okolicach Jerozolimy i Jeziora Galilejskiego zbudowanych stosunkowo niedawno/po jeziorze obwożą stateczkami/.Z dawnych świątyń bizantyjskich zostały fundamety.To, że kraj znajduje się pod administracją izraelską umozliwia nam w miarę spokojne pielgrzymowanie .

Wt mar 10, 2009 15:55

Na mnie największe wrażenie wywarło no chyba wszystko ten mur w Betlejem oj robi smutne wrażenie. Cyryl byłes z Franciszkanami w Ziemi Świętej ?? bo ja byłam z Franciszkanami i wiem jedno że warto było mimo że miałam ospę.W Betlejem(Dom chleba) przy kolacji dzieliliśmy sie chlebem a mieszkaliśmy w bezpośrednim sąsiedztwie bazyliki narodzenia. Bardzo mnie poruszyła droga krzyżowa hmm terrese skąd wziełaś te dwa zdjęcia meczetu oraz skały??? Pozdrawiam cieplutko.

Śr mar 11, 2009 14:46

Byłem na tygodniowej wycieczce objazdowej z biura "Triada" ,zwiedzalismy wiele miejsc kultu w samej Jerozolimie jak i na przedmieściach oraz Kanę Galilejską,Jezioro Galilejskie,Morze Martwe,Betlejem,rzekę Jordan,a raczej to co z niej zostało na skutek nadmiernego poboru wody przez kibuce.Dojechalismy autokarem z Synaju i po drodze oglądaliśmy Pustynię Negev.Ogólny charakter wycieczki raczej bardziej świecki połączony z tygodniowym pobytem w Sharmie.Miałem możliwość zwiedzenia Klasztoru św.Katarzyny na Synaju z obowiązkowym nocnym wejściem na górę.

Śr mar 11, 2009 16:46

wow nieźle to my w ciągu tygodnia przemierzyliśmy całą historję zbawienia od Nazaretu gdzie Słowo stało sie ciałem przez Kane Galilejską (odnowienie przyrzeczeń małżenskich), jezioro galilejskie i sanktuarja nad nim połozone, poprzez górę Tabor, Pustynię Judzką do Betlejem aż po Jeruzalem górę Oliwną, oraz miejsce męki i śmierci Zbawiciela.

Śr mar 11, 2009 17:12
http://www.ianandwendy.com/slideshow/Israel/Jerusalem/Mount_of_Olives/picture1.htm- stąd wzięłam zdjęcia...

Betlejem zostało już oddane Palestyńczykom, choć w kolędzie się śpiewa :
"W Betlejem żydowskim" i władzę sprawował tam żydowski król Herod- to Żydzi stracili Betlejem... :-(

Kana jest na terenie Libanu- czy pielgrzymka też obejmuje Liban ? Jak to jest z paszportem , bo Arabowie chyba nie uznają Izraela i nie wpuszczą z izraelską pieczątką ?

Śr mar 11, 2009 17:43

Teresse musze sprostować Kana Galilejska znajduje sie na terenie Izraela nieopodal Nazaretu...

Śr mar 11, 2009 18:04

wikipedia:
Cytuj:
Kana (arab. – قـانـا, także Qana) – miejscowość w południowym Libanie położona 10 km na południowy wschód od Tyru i 12 km na północ od granicy z Izraelem. Większość z 10 tys. mieszkańców jest szyitami, istnieje także społeczność chrześcijańska.

Według Biblii Jezus dokonał swojego cudu – przemiany wody w wino w Kanie Galilejskiej. Miejscowi chrześcijanie wierzą, że obecna Kana jest miejscem gdzie wydarzył się cud opisywany w Piśmie Świętym. Jednak w tej sprawie istnieje wiele sprzecznych opinii, wg jednych zdarzenie biblijne miało miejsce w obecnej wsi Kafar niedaleko Nazaretu a wg innych była to miejscowość Kafar Kanna położona na północ od Nazaretu (w Izraelu).

Cz mar 12, 2009 14:00
Doczytałam, że są dwie skały- jedna tam gdzie ja widziałaś, druga w meczecie Al-Aqsa...

W meczecie-sanktuarium Omara, ze złotą kopułą...święta skała z której Mahomet został zabrany do nieba.
Meczet Al-Aqsa wraz z meczetem Omara stanowi jeden kompleks, ale w meczecie Omara nie sprawuje się modłów zbiorowych, odbywaja się meczecie Al-Aqsa.
Jestem taka mądra :) - w ubiegłym tygodniu ogladałam na kanale religia tv 1,5 godzinny film o Jerozozlimie....świętym mieście 3 religii, "mieście pokoju" - które przez wieki nie zanało pokoju

Cz mar 12, 2009 15:26

Terese ale jak widzisz wg tradycji kana galilejska znajduje sie w izraelu...

Cz mar 12, 2009 17:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona