Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 czy kamień ma duszę? 
Autor Wiadomość

Post czy kamień ma duszę?
wątek wycięty z tematu; http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=438744#438744
Tytuł temtau roboczy ;), jeśli ktoś ma propozycję to prosze pisać na PW
tak z nieco innej beczki; wierzycie, że macie duszę, ducha, świadomość (zwał jak chciał)? jeśli ktoś uważa, że nie ma ducha, a wszystko co myśli i robi jest jedynie efektem reakcji chemicznych w mózgu to ja mu współczuję :P, ale jeśli ktoś sądzi, że jest wyposażony w coś co pozwolę sobie nazwać duszą to czemu miałby wykluczać Boga, który byłby tylko kolenym bytem duchowych - to by była sprzeczność,
pozdrawiam

Ostatnio edytowano Wt cze 02, 2009 16:51 przez kastor, łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 01, 2009 14:54

po prostu patrze na świat i nie widzę w nim Boga

tak samo ja.

Pn cze 01, 2009 15:08

w PŚ zawarte są tylko teksty wybrane przez biskupów(jakby to oni tu na ziemi wiedzieli co było natchnione przez Ducha Świętego, a co nie)

Pomyśl przez chwilę o tym jak wyglądał Kanon biblijny przez Jezusem. Już wtedy istniało wiele różnych dzieł, które kandydowały do miana Księgi Starego Testamentu. Żydzi musieli zdecydować, które są natchnione przez Boga; Bóg im tego nie objawił, sami musieli zdecydować. Nie wiem jak tego dokonali, ale faktem jest, że kilkaset lat później Jezus nie mówi; wszystko pięknie, ale księgi źle wybraliście, wręcz przeciwnie;

Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim. [Mt 5,18-19]

Moim zdaniem masz sporo uprzedzeń do księży. Nie mówię tu o jakichś uzasadnionych żalach, ale właśnie o uprzedzeniach, bo wydaje Ci się , że owi biskupi to specjalnie tak kombinowali, żeby uznać tylko to co im pasuje, a ja Ci powiem, że jeśli są na świecie ludzie, którym naprawdę zależy na rozeznaniu, które księgi były natchnione to właśnie będą owi biskupi ;) - tak myślę.

Ostatnio edytowano Pn cze 01, 2009 15:39 przez kastor, łącznie edytowano 1 raz

Pn cze 01, 2009 15:21
tak z nieco innej beczki; wierzycie, że macie duszę, ducha, świadomość (zwał jak chciał)? jeśli ktoś uważa, że nie ma ducha, a wszystko co myśli i robi jest jedynie efektem reakcji chemicznych w mózgu to ja mu współczuję :P, ale jeśli ktoś sądzi, że jest wyposażony w coś co pozwolę sobie nazwać duszą to czemu miałby wykluczać Boga, który byłby tylko kolenym bytem duchowych - to by była sprzeczność,
pozdrawiam

W duszę nie wierzę oczywiście, świadomość chyba mam. Piszę chyba, ponieważ:
a) wiele zależy od definicji,
b) są pewne przesłanki świadczące o tym, że jednak żyję nieświadomie ;)

Pn cze 01, 2009 15:22

W duszę nie wierzę oczywiście, świadomość chyba mam. Piszę chyba, ponieważ:
a) wiele zależy od definicji,
b) są pewne przesłanki świadczące o tym, że jednak żyję nieświadomie ;)

Jak mówiłem "zwał jak chciał", pytam, czy uważasz, że możesz kontrolować swoje ciało, czy też jesteś tylko niewolnikiem brutalnej chemii.
Przykładowo;
1. rano budzisz się, ale nie chce Ci się wstawać do pracy, chwilę się zastanawiasz i po chwili podejmujesz jakąś decyzję - uważasz, że podjęłeś ja samodzielnie, czy też sądzisz, że jest ona wynikiem zwykych reakcji w mózgu,
2. Twoje dziecko płacze, co zrobisz; zaczniesz je przytulać i sprawdzisz co mu jest, bo uważasz, że tak postępuje ojciec, czy też będziesz się na nie wydzierał, bo akurat testosteron pobudza Twoje komórki i właściwie nie masz na to wpływu,

Chyba żaden człowiek nie ma wątpliwości, że oprócz ciała isinieje coś nienamacalnego co współgrając z owym ciałem tworzy własnie tego kogoś. Jeden nazwie to duszą inny świadomością - nie mniej wiemy, że to istnieje i wiemy, że jest niematerialne.

Pn cze 01, 2009 15:36
Jak mówiłem "zwał jak chciał", pytam, czy uważasz, że możesz kontrolować swoje ciało, czy też jesteś tylko niewolnikiem brutalnej chemii.
[...]
Chyba żaden człowiek nie ma wątpliwości, że oprócz ciała isinieje coś nienamacalnego co współgrając z owym ciałem tworzy własnie tego kogoś. Jeden nazwie to duszą inny świadomością - nie mniej wiemy, że to istnieje i wiemy, że jest niematerialne.

No ja właśnie mam wątpliwości, a dokładniej, jestem przeciwnego zdania - nic takiego nie istnieje. Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek na istnienie, i nie widzę takiej potrzeby. Sieć neuronowa o odpowiedniej złożoności niezależnie od tego, jak bardzo gąbczasta substancja jest nośnikiem, jest wystarczająca - co widać w praktyce.

A co do kontrolowania ciała - no właśnie tu mam wątpliwości. Bo, jak to kiedyś jeden (umiarkowanie) mądry człowiek napisał, 90% człowieka to zwierze - i trzeba o tym pamiętać. I *przynajmniej* 90% czynności i decyzji jest całkowicie instynktowne bądź emocjonalne (wynikające z hormonów chociażby).

Pn cze 01, 2009 16:18

A co do kontrolowania ciała - no właśnie tu mam wątpliwości. Bo, jak to kiedyś jeden (umiarkowanie) mądry człowiek napisał, 90% człowieka to zwierze - i trzeba o tym pamiętać. I *przynajmniej* 90% czynności i decyzji jest całkowicie instynktowne bądź emocjonalne (wynikające z hormonów chociażby).

jest to widoczne przy najnormalniejszych depresjach, nerwicach, szczegolnie, gdy do tego dochodzi jeszcze często rozchwianie hormonalne, jako somatyczne następstwo.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pn cze 01, 2009 18:07

I *przynajmniej* 90% czynności i decyzji jest całkowicie instynktowne bądź emocjonalne (wynikające z hormonów chociażby).

Nie twierdzę, że chemia organizmu nie ma wpywu na jak się zachowujemy, co robimy - wystarczy przedawkować alkohol i można samemu się przekonać. Jak mówiłem jestem przekonany, że człowiek składa się z ciała i czegoś duchowego co z owym ciałem współistnieje i wzajemnie oddziaływuje.

Podejrzewasz, że jesteś jedynie ciałem, bo brak Ci dowodów na istnienie czegoś więcej. Rozumiem, że mówisz o dowodach naukowych, tyle, że o ile wiem nauka takimi rzeczami się nie zajmuje - bo jak badać coś co nie ma masy, prędkości, czy chociażby temperatury?
Nauka nam tego nie udowodni, dlatego też od dawien dwna ludziom musiało wystarczyć poczucie własnej osobowości - choć nikt nigdy nie znalazł naukowego dowodu to nie przeszkodziło to by w ludziach wszystkich kultur wykształciło się przekonanie, że ciało to nie wszystko.

Jeśli będziecie chciali na ten tamat pogadać to wkrótce przerzucę nasz fragment do "Sam wymyśl temat"pozdrawiam :)

Pn cze 01, 2009 21:47

-osobiście doświadczyłem Boga i Jego działania w moim życiu
-to, co Kościół łosi, uznałem za wiarygodne

Pn cze 01, 2009 22:05
Nie twierdzę, że chemia organizmu nie ma wpywu na jak się zachowujemy, co robimy - wystarczy przedawkować alkohol i można samemu się przekonać.

Kastor, Owieczko, ja miałem na myśli nawet normalne codzienne życie, nie stany chorobowe i ekstremalne. Zastanówcie się w wolnej chwili, ile Waszych dokonanych decyzji było dokonanych na chłodno, optymalnie, logicznie, bądź z wyższych pobudek - a o ilu możecie powiedzieć, że w sumie dokonały się "jakoś", mimo wcześniejszych innych planów.

kastor napisał(a):
Jak mówiłem jestem przekonany, że człowiek składa się z ciała i czegoś duchowego co z owym ciałem współistnieje i wzajemnie oddziaływuje.

Podejrzewasz, że jesteś jedynie ciałem, bo brak Ci dowodów na istnienie czegoś więcej. Rozumiem, że mówisz o dowodach naukowych, tyle, że o ile wiem nauka takimi rzeczami się nie zajmuje - bo jak badać coś co nie ma masy, prędkości, czy chociażby temperatury?

I tu się chyba zbliżamy do sedna sprawy. Nie chodzi nawet o dowody naukowe. Po prostu, gdy obaj patrzymy na to samo, Ty widzisz co innego niż ja. Odczuwasz inaczej. Twoja rzeczywistość jest inna od mojej. A że tych wrażeń (jak sobie to wyobrażam, jakiegoś rodzaju celowości i konsekwencji) nie da się wprost przekazać jednoznacznie słowami, stąd tyle dyskusji na forum ;).

Wt cze 02, 2009 7:48

Wystarczy się zastanowić czy są jakiekolwiek przesłanki za istnieniem duszy oprócz religijnych?

Wt cze 02, 2009 8:58

Są - np. taka, że nie tylko ludzie religijni uznawali istnienie duszy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 02, 2009 9:32

Tak, ale to było w czasach, kiedy funkcja mózgu nie była znana, i wierzono, że uczucia mieszczą się w żołądku ;).

Wt cze 02, 2009 9:34

Biblia jest dowodem, że Bóg jest, a Władca Pierscieni jest dowodem, że Pierscień został zniszczony
Aluzja?

Wt cze 02, 2009 9:41

I to jest dla Johnnego przesłanka pozareligijna?

Wt cze 02, 2009 9:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona