Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lip 25, 2025 0:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sobotnia msza wieczorna 
Autor Wiadomość

Post Sobotnia msza wieczorna
Witam mam pytanie odnośnie sobotniej mszy wieczornej.
Otóż byłem wczoraj wieczorem w kościele, czy liczy mi się to jako niedzielna msza? W sobotę byłem w kościele, z okazji święta.

N sie 16, 2009 11:06

MB Zielnej (Uroczystość Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny) jest świętem nakazanym. Jeśli wczorajsza wieczorna była odprawiana jako niedzielna (co wątpliwe), to liczy się jako msza niedzielna, ale wtedy pozostaje zaniedbanie wczorajszego święta

Najprawdopodobniej jednak wczorajsza msza wieczorna nie była liturgią niedzielną.

N sie 16, 2009 11:12

Nie należy się tutaj doszukiwać, czy ta msza była z okazji uroczystości, czy jako niedzielna - jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie, aby iść do kościoła w niedzielę, powinniśmy to uczynić właśnie w niedzielę. Sobota jest dla przypadków, w których w niedzielę pracujemy w taki sposób, że nie jesteśmy w stanie zdążyć na żadną mszę (ale chyba nie pracujemy od ok. 7 rano do 20 wieczorem, kiedy to coraz więcej kościołów odprawia mszę właśnie dla pracujących do późna?). W przeciwnym razie jest to niestety zaniedbanie 3. przykazania Bożego...

Msza była albo z okazji Uroczystości Wniebowzięcia NMP, albo niedzielna. Jeśli ta pierwsza, to powinieneś dzisiaj pójść także na mszę, jeśli ta druga, to niestety zaniedbałeś święto nakazane (3. przykazanie boże i 1. kościelne). Stawiam jednak, że to była msza z okazji ww. uroczystości i polecam Ci zmotywować, a nawet zmusić się do uczestnictwa w dzisiejszej mszy św., nie powinno być jeszcze za późno, a przecież świąt nakazanych jest tak niewiele.

N sie 16, 2009 11:19

Byłam wczoraj na wieczornej mszy z okazji Uroczystości, ale formularz był z niedzieli. Czyli co? Mam dzwonić na probostwo i pytać czy to msza niedzielna czy nie? Czyli mam grzech bo nie wiedziałam? Czyli co - zaniedbanie?

N sie 16, 2009 12:16

Zastanawia mnie wasza skrupulatność, żeby przypadkiem niepotrzebnie nie pójść na dodatkową mszę...

N sie 16, 2009 12:20

N sie 16, 2009 13:08

Kto odmawia Brewiarz, ten wie, że sobotnie nieszpory są już nieszporami niedzielnymi - pierwszymi. Nieszpory niedzielne są nieszporami drugimi. A zatem sobota wieczór w kalendarzu liturgicznym jest już niedzielą. Co za tym idzie wieczorna Msza św. w sobotę jest ( powinna być ) liczona jako niedzielna, a nie sobotnia - inaczej jedno byłoby sprzeczne z drugim. Inaczej trudno byłoby także wytłumaczyć, dlaczego wieczorna Msza sobotnia miałaby się liczyć jako " zastępcza " w wyjątkowych przypadkach. Jeżeli sobotnia może, to dlaczego nie także np. poniedziałkowa ? Ano dlatego, że poniedziałek to poniedziałek, od rana do wieczora. Natomiast niedziela zaczyna się sobotnimi nieszporami. Uczestnictwo w sobotniej Mszy wieczornej ( wg normy polskiego Episkopatu od godz. bodajże 16 ) jest pełnym uczestnictwem w niedzielnej Mszy św., niezależnie od intencji i potrzeby. Każde inne rozwiązanie jest nielogiczne. Księża nie mówią o tym głośno dlatego, że boją się tłoku w sobotnie wieczory, i pustek w niedzielne poranki - dlatego na zasadzie zalecenia mówi się, że w sobotę powinni iść ci, którzy nie mogą w niedzielę. Niezastosowanie się do tego na pewno jednak nie jest pogwałceniem trzeciego przykazania.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N sie 16, 2009 13:18

A zapoznałeś się z tabelą pierwszeństwa dni liturgicznych? Polecam!

http://www.brewiarz.katolik.pl/appendix/pierwsz.php3

N sie 16, 2009 13:23

Ale gdzie to wyczytałaś?

W pierwszej wyypowiedzi w tym wątku.

N sie 16, 2009 13:52

N sie 16, 2009 14:48
zbanowana na stałe

a ja uważam,że Msza sobotnia to Msza sobotnia, nawet z czytaniami liturgicznymi na niedzielę, a Niedziela to niedziela- osobiście nie wyobrażam sobie zastąpić sobotę niedzielą.

N sie 16, 2009 17:45

W sumie to... Trochę bez sensu by było, gdyby wczorajsza wieczorna Msza była już Mszą niedzielną.... I co więcej - gdyby uczestnictwo w tej wieczornej Mszy było zaniedbaniem Święta.... Bo przecież jest to jak najbardziej jedna z "dostępnych" Mszy i na pewno wiele ludzi na tę Mszę poszło....

Pytanie jest więc co najwyżej takie, czy tamta Msza mogła "zaliczyć" Mszę niedzielną.... I tutaj niestety się na tym na tyle nie znam ;-) ale... tak na logikę - jak można to po co unikać uczestnictwa w niedzielnej Mszy?

N sie 16, 2009 19:03

Dla jasnosci moze warto przypomniec sobie obchody Triduum Paschalnego, podczas ktorego Liturgia Wielkiej Soboty jest Liturgia Zmartwychwstania Panskiego, choc czytania sa inne niz te w niedziele wielkanocna. Podobnie jest z wszystkimi pozostalymi niedzielami, dlatego tak jak Johnny napisal, wieczorna liturgia sobotnia nalezy juz do obchodow niedzieli.

N sie 16, 2009 19:29

jezeli ktos moze pojsc w niedziele do koscioła na liturgię to powinien na nią pojsc nawet jezeli był na sobotniej wieczornej....

N sie 16, 2009 19:44

To nie jest sobotnia wieczorna! Sobotnia wieczorna miałaby formularz nie z niedzieli. A jeśli msza jest po 1 nieszporach niedzielnych to jest to msza niedzielna, nawet jeżeli godzinowo jest w sobotę.

N sie 16, 2009 20:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona