|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
 Jak skończył Piłat
chodzi mi o dalsze losy tego człowieka, pomiędzy wydaniem rozkazu zabicia Św. Longina a śmiercią piłata.
|
Cz lip 08, 2010 13:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jak skończył Piłat
Proponuje zaczac od wikipedii. Tam masz zrodla historyczne, ktore mozesz poczytac: http://pl.wikipedia.org/wiki/Poncjusz_Pi%C5%82at
|
Cz lip 08, 2010 15:05 |
|
 |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
za mało jak dla mnie w wiki, poza tym wolę jakby kto opowiedział
|
Cz lip 08, 2010 15:40 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A nie lepiej samemu poczytac? I co mamy opowiedziec? Legendy, czy fakty z dokumentow historycznych . Jesli to drugie, to masz to na wikipedii, a jezeli znasz obce jezyki, to mozesz od razu zobaczyc, co pisza np po niemiecku (tam jest wiecej niz w wersji polskiej).
|
Cz lip 08, 2010 15:42 |
|
 |
Monteclarus
|
przetłumacz z niemieckiego 
|
Cz lip 08, 2010 18:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Monteclarus, ja ogolnie rzecz biorac moglabym przetlumaczyc i jezeli kiedys bede miala duuuuzo wolnego czasu, to niewykluczone, ze to zrobie, ale jestem troche uczulona na osoby, ktore zadaja pytania na ktore same moglyby znalezc odpowiedzi (patrz wikipedia). A poza tym jestem zwolenniczka dzialan wychowawczych: najpierw ty sprobuj, a jak sie nie uda, to ci pomoge (inne jezyki tez tam sa - jakis chyba znasz?) 
|
Cz lip 08, 2010 18:14 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Alternatywa - ciekawa, w formie powieści:  Ewangelia według Piłata Ewangelia według Piłata Schmitt powiększenie Autor: Eric - Emmanuel Schmitt Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Liczba stron: 242 Format: 12,5x19,5 cm, oprawa broszurowa ISBN-13/EAN: 9788308037867 ISBN-10: 8308037860 Rok wydania: 2003 r.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt lip 09, 2010 11:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Monteclarus, chyba musze ciebie rozczarowac.... Otoz, jesli wierzyc zrodlom historycznym (tez niepewne), to Pilat zostal zmuszony do popelnienia samobojstwa za czasow Kaliguli okolo 39 r. A wg legend o swietych , sw. Longin poniosl meczenstwo w roku 61. Chociaz niemiecki leksykon swietych rozroznia dwoch Longinow. Jeden to byly Kasjan i jego historia zgadzalaby sie z opisem sw Longina np z wikipedii, o ile nie trzymac sie daty. Drugi, to inny Longin, ktory zostalby skazany na smierc z rozkazu prokuratora Octaviusa.
W kazdym razie jeszcze w XX wieku powatpiewano, czy Poncjusz Pilat byl postacia historyczna, a ty szukasz jego szczegolowego zyciorysu. Raczej beznadziejne.
|
Pt lip 09, 2010 13:40 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|