Autor |
Wiadomość |
MilaMi
|
 Czy swiat jest zły?
Jestem tu dopiero dwa dni, a niemal w każdym temacie widzę ludzi nieszczęśliwych, nieradzących sobie ze swoim życiem - i słyszę zarzuty obwiniające Boga o istniejące na ziemi nieszczęścia. czy świat rzeczywiście jest zły, straszny, paskudny? Czy tylko przytłaczają nas wiadomości medialne? Czy jest gorzej niż było? Czy może żyje się coraz lepiej? Jakie jest Wasze zdanie?
|
Pt lip 01, 2011 18:48 |
|
|
|
 |
dejricz
|
 Re: Czy swiat jest zły?
Myślę, że świat do końca nie jest zły, ale też wiem że wielu ludzi żyje tak jakby Boga nie było i tego są skutki. Ja nie mogłem sobie poradzić bez Boga. Ciągle myślałem, że to przeze mnie zło w rodzinie. I to była prawda, bo grzech każdy ma wymiar społeczny. Zawsze rodzi większe zło, a to zło jeszcze większe. Ale teraz mam pewnośc, że Bóg chociażby dopadło mnie największe cierpienie wesprze mnie i ogarnie Swoim Miłosierdziem. Wiesz...paradoksalnie zło w świecie daje mi jeszcze większą pewność, że gdzieś tam Dobry Bóg czuwa nad nami, bo jeśli jest zło to musi być i Dobro, a Bóg jest Dobry...
|
Pt lip 01, 2011 19:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MilaMi napisał(a): Jestem tu dopiero dwa dni, a niemal w każdym temacie widzę ludzi nieszczęśliwych, nieradzących sobie ze swoim życiem - i słyszę zarzuty obwiniające Boga o istniejące na ziemi nieszczęścia. czy świat rzeczywiście jest zły, straszny, paskudny? Czy tylko przytłaczają nas wiadomości medialne? Czy jest gorzej niż było? Czy może żyje się coraz lepiej? Jakie jest Wasze zdanie? Świat zawsze był piękny, uczciwy, dobry i jednocześnie zły, straszny, paskudny. Media straszą, kuszą, kreują rzeczywistość....jak w wierszu - Hulaj dusza! hulaj! - woła, śmieszy, tumani, przestrasza
|
Pt lip 01, 2011 19:24 |
|
|
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Wszystko co stwarza Bóg, co jest naturalne, jest dobre. To co wyprawia człowiek pod rękę z Szatanem bywa groteskowe no i złe. Podziwiam determinację osób, które w swym życiu kurczowo trzymają za rękę Szatana, siedząc po uszy w wykreowanych przez media i władzę problemach. Największe nieszczęście jakie dotknęło człowieka, na jego własne życzenie - to głupota.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt lip 01, 2011 19:30 |
|
 |
MilaMi
|
Pięknie powiedziane Dejricz, jeśli jest Zło to musi być i dobro... Tak mi się przypomniało jak Paweł i Tymoteusz napisali do Filipian: "do wszystkiego mam siłę, dzięki Temu, który mi udziela mocy"
|
Pt lip 01, 2011 19:34 |
|
|
|
 |
MilaMi
|
Właśnie, Szatan... czemu tu się tak rządzi?
|
Pt lip 01, 2011 19:36 |
|
 |
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
MilaMi napisał(a): jeśli jest Zło to musi być i dobro... Objection! Zwłaszcza przeciwko małej literze "dobra" wobec "Zła" z wielkiej litery. Wszystko co jest jest dobre - taki świat stwarza Bóg. - Przeczytajcie Księgę Rodzaju, opis stworzenia świata. To co złe - jest chwilowym zaburzeniem, niewielkim chaosem w porządku i harmonii stworzenia. Stworzenie w naturalny sposób dąży z powrotem do Źródła - gdy harmonia zostanie przywrócona - zło przestanie istnieć. Szatan może chwilowo rządzi, za to na pewno nie panuje. Nad światem i Wszechświatem panuje Jezus Chrystus - Król Świata i Wszechświata. W moim sercu panuje Jezus Chrystus - Król Polski. Każdy decyduje o tym, kto rządzi i panuje w jego sercu.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
Pt lip 01, 2011 19:42 |
|
 |
MilaMi
|
 literówka...  przepraszam.....
|
Pt lip 01, 2011 19:50 |
|
 |
merkaba
|
grzech równa się cierpieniu grzeszą to cierpią
teraz czytam o grzechu pokoleniowym czyli jak grzeszą rodzice to cierpieć benda dzieci też
np jak Dawid zabił męża Batszeby to jego syn współżył z siostrą
|
Pt lip 01, 2011 20:11 |
|
 |
dejricz
|
Na pewno Pan Bóg nie karze nas za grzechy naszych rodziców, to nieprawda. Jedynie konsekwencje grzechów rodziców mogą się na nas odbić, ale tylko wtedy kiedy nie będziemy żyli w zgodzie z Bogiem. Bo jeśli Bóg z nami, któż przeciwko nam? Nigdy szatan nie ma dostępu do osoby, która żyje w przyjaźni z Bogiem, chyba że za Jego przyzwoleniem.
|
Pt lip 01, 2011 20:29 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Świat jest pozbawiony wartości moralnej, mozna powiedzieć, że jest nijaki. To człowiek ocenia, czy coś jest dobre czy złe. Skoro do wielu z forumowiczów trafiają metafory, mam jedną: dla dzieci opady śniegu mogą być nieistotne, dla innych mogą oznaczać dobre warunki narciarskie, dla innych złą sytuację na drogach i wypadki, dla jeszcze innych odcięcie osady od cywilizacji.
Pt lip 01, 2011 23:39 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
Świat nie jest zły, tak samo jak nie jest zły pokój w mieszkaniu. To tylko miejsce. Natomiast to co się w nim dzieje zależy od lokatorów. Jedni będą uprawiać zły sex "na kocia łapę" z prezerwatywą, a inni przeżywać dobro i uniesienia małżeńskie z aprobata Boga prowadzące do posiadania wyczekiwanego potomstwa.
|
So lip 02, 2011 0:05 |
|
 |
MilaMi
|
Co myślicie o takich wypowiedziach?:
Wydawcy książki The End of Order (Koniec porządku) napisali na obwolucie: „Pierwsza wojna światowa i podpisany po niej Traktat Wersalski wywołały najpoważniejszy przewrót w długiej i burzliwej historii świata współczesnego (...). Dyplomaci, którzy spotkali się w roku 1919 w Paryżu i Wersalu, bynajmniej nie odrestaurowali porządku, ale ponownie, tym razem bezpowrotnie, pogrążyli świat w chaosie, chaosie XX wieku. Był to koniec porządku”.
W treści książki autor Charles L. Mee, jun., wyjaśnia dalej: „Przy końcu Wielkiej Wojny dyplomaci mieli jednak do czynienia ze światem rozszczepionym, który wydawał się pogrążony w kompletnym załamaniu psychicznym, w którym rozpadły się dawne sojusze państw i imperiów, zachwiały się systemy ekonomiczne, upadł dziewiętnastowieczny kapitalizm, pojawiły się nagłe katastrofy, rozruchy i zamachy, z tyranią szły w parze zamieszki, z wesołością rozpacz, z frywolnością przerażenie na taką skalę, że wprost paraliżowało umysł. (...) Nie przywrócili porządku na świecie, zaadoptowali tylko chaos Wielkiej Wojny i (...) przypieczętowali go jako coś trwałego w naszym stuleciu”.
Czy zgodzicie się, że te udręki — żniwo śmierci i cierpienia, które zapoczątkował wybuch pierwszej wojny światowej — nie mają sobie równych w dziejach człowieka? Współczesny zmechanizowany sprzęt bojowy: czołgi, karabiny maszynowe, samoloty i łodzie podwodne, jak również wynalezienie i zastosowanie gazów trujących — wszystko to siało spustoszenie na świecie. „Całe pokolenie zostało zdziesiątkowane na europejskich polach bitewnych”, powiedziano w książce The End of Order. „Jeszcze nikt nie widział takiej rzezi: codziennie ginęło dziesięciokrotnie więcej żołnierzy niż w amerykańskiej wojnie secesyjnej, 24 razy więcej niż w wojnach napoleońskich i 550 razy więcej niż w wojnach burskich”.
Zastanawialiście się kiedyś, czym dla świata była wojna, która wybuchła w 1914 roku?
|
So lip 02, 2011 14:05 |
|
 |
Zoll
Dołączył(a): Pn cze 28, 2010 23:24 Posty: 624 Lokalizacja: Pustynia
|
Cytuj: Dyplomaci, którzy spotkali się w roku 1919 w Paryżu i Wersalu, bynajmniej nie odrestaurowali porządku, ale ponownie, tym razem bezpowrotnie, pogrążyli świat w chaosie, chaosie XX wieku. Był to koniec porządku”. Gdyby nie I wojna światowa, pewnie istniałoby Królestwo Austro-Słowiańsko-Węgierskie, może Autonomiczna Wielkopolska oraz Przywiślański Kraj, w których to wielu deklarowałoby się jako Galicjanin lub Wielkopolanin. Oczywiście, Europejczycy myślą tylko o Europejczykach, 50 mln Czarnych zostało wywiezionych między XV a XVIII w. przez kolonizatorów z ich ojczyzn, ale co to za cierpienie. Gazy trujące wymyślili Mongołowie, wojska Tamerlana ustawiały piramidy z ludzkich czasek. W XX w. żyło też o wiele więcej ludzi na świecie niż kiedykolwiek przedtem, stąd też wyższa liczba ofiar. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wa ... death_tollW latach 755 - 763 n.e. w wyniku rewolty generała An Lushan i wojny miedzy dynastią Yan a dynastią Tang zginęło ok 33 - 36 mln osób, co stanowiło w tamtym czasie 15 % całej popolucji Ziemii. Wojna pochłonęła tyle ofiar bez czołgów, bez karabinów mazynowych, gazów bojowych czy broni atomowej. Wielka Wojna (nazwana tak bo mysalno, że będzie ostatnia taką) nie była pierwsza nie była ostatnią, zmieniają się metody walki ale gotowość do zabijania innych nadla ujawnia się w cżłowieku.
So lip 02, 2011 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MilaMi napisał(a): Zastanawialiście się kiedyś, czym dla świata była wojna, która wybuchła w 1914 roku? Dla Polaków było to długo wyczekiwany konflikt miedzy zaborcami, dzięki któremu odzyskaliśmy niepodległość. Możliwe, że dla jakiegoś amerykańskiego pisarza istnienie niepodległej Polski jest również jednym z przejawów światowego chaosu  . Wszystko więc zależy od punktu widzenia.
|
N lip 03, 2011 12:39 |
|
|
|