Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Opętanie. 
Autor Wiadomość

Post Opętanie.
Jakie są objawy opętania?
Skąd wiadomo kimś zawładnął zły Duch?

So gru 24, 2011 9:24
Post Re: Opętanie.
Z tego co wiem to niechęć do tego co Boże.Awersja do rzeczy świętych.Strach przed wstąpieniem do kościoła.Niechęć czy nienawiść do Boga.

Zobacz

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/

So gru 24, 2011 10:03

A mi np. kiedyś wydawało się że popełniłam niewybaczalny grzech i że nie mam szans na zbawienie. Ale nie czułam żadnej niechęci. Ale teraz już tak nie mam.

So gru 24, 2011 10:11
Nie ma takiego grzechu,który Bóg by nie odpuścił jeśli człowiek naprawdę w sercu swoim żałuje i postanawia poprawę.
Czy zatem teraz czujesz niechęć do spraw Bożych?

So gru 24, 2011 11:10

Nie, nie czuję niechęci.

So gru 24, 2011 11:12
To pięknie.Niech Pan Bóg błogosławi!

So gru 24, 2011 11:22

Dziękuję :)
Mam jeszcze pytanie :)
Czy przy każdym opętaniu występuje niechęć do spraw bożych?

So gru 24, 2011 11:23
Z tego co czytałem i oglądałem to tak.O to właściwie chodzi szatanowi aby człowieka oderwać od Boga.Dobrze abyś sobie poczytała treści zawarte na stronie do której link Ci podałem.
Tam jest dużo na temat opętania ale i również innych zniewoleń.

Zobacz

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/egzorc ... -dreczenia

So gru 24, 2011 11:36

A ja nie odczuwam żadnych niechęci czyli nie jestem opętana.

So gru 24, 2011 11:39
Moderator

Nie jesteś.

Jeśli często męczą Cię takie wątpliwości, na pewno warto byłoby skonsultować się z jakimś lekarzem lub psychologiem.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So gru 24, 2011 11:44

Dziękuję za odpowiedzi.

So gru 24, 2011 11:45
A dlaczego byś miała być.Być może masz jakieś pokusy,zwątpienia jak każdy człowiek.Opętanie to całkowite zniewolenie człowieka:

"Objawy opętania

Opętanie to stan człowieka, którego ciałem zawładnął szatan. To skrajny stan oddziaływania diabelskiego na człowieka. Jak je rozpoznać?
W przypadku opętania diabeł rozporządza ciałem osoby jak własnym. Może przebywać w ciele utajony i ujawniać się tylko w specyficznych sytuacjach: kiedy chce i kiedy musi (np. podczas egzorcyzmu). W czasie takiego ujawnienia osoba opętana nie ma władzy nad swoim ciałem, zły duch może wypowiadać swoje słowa jej ustami, a także dokonywać złych czynów.
Rozpoznanie opętania opiera się na diagnozie co do możliwych przyczyn i objawów działania złego ducha. Szczególnymi objawami mogą być np.:
awersja wobec Boga,
bluźnienie i przeklinanie,
niechęć do rzeczy poświęconych (krzyż, medalik),
wrogość do kapłanów i osób modlących się,
mówienie i rozumienie nieznanych języków, mówienie nieswoim głosem,
występowanie tajemniczych zjawisk w otoczeniu, lewitacje.
We wstępnym rozpoznaniu każdy chrześcijanin może prześledzić życie danej osoby, jej stosunek do Boga i rzeczy poświęconych. Jeśli osoba, która podejrzewamy o opętanie, reaguje na krzyż, posiłek pobłogosławiony wodą święconą agresją albo sztywnieniem ciała, także pojawianiem się na ciele satanistycznych symboli, nalezy skontaktować się z księdzem egzorcystą. Ostatecznego rozeznania dokonuje właśnie on, także tylko ksiądz egzorcysta może podjąć egzorcyzm nad osoba opętaną.
W procesie uwalniania osoby świeckie mają do odegrania olbrzymią rolę - poprzez towarzyszenie i wspieranie osoby uwalnianej.
Więcej w tym artykule oraz tej książce."

http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/egzorc ... y-opetania

So gru 24, 2011 11:46

No ja wiem.
Bo ja kiedyś miałam tak że z premedytacją przyznałam rację faryzeuszom że Jezus działał mocą Belzebuba mimo że wiedziałam że to nieprawda i znałam jego reakcję na ten zarzut ale byłam pewna że miłosierny Bóg i tak wybaczy jak będę żałować. (coś mnie podkusiło) a potem byłam pewna że popełniłam bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu i że nie mam szans na zbawienie. I nic ani nikt nie mógł mnie przekonać że jest inaczej. Byłam załamana (miałam tak około pół roku). Dodam że wcześniej chorowałam na depresję, z którą sobie poradziłam.
Ale teraz już tak nie mam. Wiem że Bóg jest miłosierny i że każdy człowiek może zostać zbawiony. Nie odczuwam żadnej niechęci do rzeczy świętych. Wiem, że z Boga nie wolno drwić. Regularnie chodzę do Kościoła i się modlę. I oczywiście jestem głęboko wierząca.

So gru 24, 2011 13:03

Zapomniałam dodać że po tym jak wyszłam z tej depresji to wątpiłam i miałam podejrzenia że REINKARNACJA istnieje.

So gru 24, 2011 15:51
A wiecie czemu mnie odpychało od kościoła i nie mogłem do niego wejść ? nie wiem co jeszcze dziwnego w życiu mnie spotka :/

So gru 24, 2011 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona