Czy dojdzie do upadku Kościoła Katolickiego
Autor |
Wiadomość |
Magdalena_i
|
 Czy dojdzie do upadku Kościoła Katolickiego
Czy Kościół jest w stanie sam wyeliminować zło które w nim drąży...?
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
Pn wrz 03, 2012 21:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy dojdzie do upadku Kościoła Katolickiego
jakieś dziwne pytanie.. a czy ty jesteś w stanie sama zlikwidować zło i grzech w samej sobie?
|
Pn wrz 03, 2012 21:14 |
|
 |
Magdalena_i
|
odpowiedź bardzo dająca do myślenia, dziękuję.
|
Pn wrz 03, 2012 21:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...a nie mogłabyś tak nieco rozwinąć to pytanie? Jakieś konkrety prosze, a nie same okólniki. Odpowiadając jednak na pytanie postawione w temcie, odpowiem tak: NIE. Ponieważ Kościół załozył Jezus Chrystus....i On by sam musiał upaść (co jest nierealne) by upadł również Kościół.
|
Pn wrz 03, 2012 22:57 |
|
 |
Magdalena_i
|
Masz rację, weźmy jednak pod uwagę Kościół i Chrystusa Kiedyś gdy przyszedł Jezus - też był Kościół, oczekiwano przyjścia Pana .
Temat wpadł mi na myśl gdyż, dzisiaj Kościół a Kościół wtedy - wiele się już nie różnią Może dzisiaj bardziej świeci się złotem
|
Pn wrz 03, 2012 23:04 |
|
|
|
 |
Login2
|
A może Kościół Jezusa to ci którzy w niego prawdziwie wierzą, a nie instytucja Kościoła Katolickiego? Cytuj: „Bo ci, których Duch Boży prowadzi, są dziećmi Bożymi” (Rz 8, 14). Załóżmy że jakiś ksiądz nie jest prowadzony przez Ducha Świętego. Co wtedy? Należy do ciała(Kościoła) Chrystusa? Czy przynależność do Kościoła Katolickiego = przynależność do Chrystusa? Po prostu nie mogę ścierpieć, że kiedykolwiek Biblia mówi o Kościele Jezusa, automatycznie wy widzicie w tym instytucje KK. Kościół Jezusa to ci którzy są "w Chrystusie". "Zna Pan tych, którzy są jego". Jeśli myślicie, że jesteście prawdziwym Bożym ludem dlatego, że identyfikujecie się z jakąś instytucją Kościelną, to po prostu ręce opadają.
|
Wt wrz 04, 2012 1:12 |
|
 |
Magdalena_i
|
Choć wiem, że jest to niemożliwe - lecz jednak - instytucja KK tłamsi Kościół Chrystusowy , zaprzeczyć temu trudno, nie chodzi tutaj o identyfikację ale o fakty .
" Zna Pan tych którzy są Jego " - Wszyscy są Jego i do wszystkich przyszedł Chrystus , Chrystus nie obawiał się potrząsnąć instytucją w czasach gdy chodził po ziemi.Może taki wstrząs przydałby się dzisiejszej instytucji KK - która ma wskazywać przecież drogę do Niego a nie pokazywać jaką jest na ziemi potęgą z której wychodzi coraz więcej zła
|
Wt wrz 04, 2012 2:31 |
|
 |
gacjan
|
Bo Wam się wszystkim (tj. "niezależnym chrześcijanom") wydaje, że zjedliście wszystkie rozumy, że Kościół - następcy apostołów - to takie nie wiadomo co, a naprawdę prawdziwe są Wasze heretyckie poglądy i że zjedliście wszystkie rozumy. Niestety (tzn. nie dla mnie) prawda jest taka, że pełnia prawdy jest w Kościele Katolickim i - o ile nie mam w sobie tyle pychy, co tzw. tradsi - swoją drogą w większości też schizmatycy - każdy poza Kościołem pójdzie do piekła, to jednak wiem że tak naprawdę każdy poza Kościołem mniej lub bardziej błądzi.
|
Wt wrz 04, 2012 6:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Magdalena_i napisał(a): Choć wiem, że jest to niemożliwe - lecz jednak - instytucja KK tłamsi Kościół Chrystusowy , zaprzeczyć temu trudno, nie chodzi tutaj o identyfikację ale o fakty .
wpierw piszesz, ze wiesz, ze coś jest niemożliwe, potem to stwierdzasz. tak to właśnie jest. pomieszanie z poplątaniem. znowu wychodzi z tego, ze ludzie uważają ze Kościół powinien być wspólnotą świętych ludzi. Kościół jest dla ludzi, którzy uznają swoja grzeszność i szukają pojednania z Bogiem.do końca życia chodzi się do spowiedzi, a nie tylko raz, a potem jest się świętym. Ile razy się wyspowiadam i myślę, ze już ze mną dobrze, to wychodzą jeszcze gorsze sprawy. Czy powinnam w związku z tym wystąpić z Kościoła? oczywiście, ze nie...tym bardziej powinnam w nim zostać. Takich ludzi, grzeszników jest w Kościele tysiące, a kto uważa sam siebie, za kogoś bez grzechu, ten na pewno kłamie.
|
Wt wrz 04, 2012 6:27 |
|
 |
Johnny99
|
Ks. Boniecki napisał kiedyś coś w stylu, że Kościół katolicki musi być Kościołem Chrystusa, gdyż tylko to tłumaczy, dlaczego jeszcze nie upadł.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt wrz 04, 2012 7:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: instytucja KK tłamsi Kościół Chrystusowy , zaprzeczyć temu trudno, nie chodzi tutaj o identyfikację ale o fakty .
Ciągle te okólniki...przypomina mi to słynny tekst Chruszczowa "A u Was biją Murzynów". Podaj kilka tych "niezaprzeczalnych faktów", wtedy bedzie można podyskutować. Na razie to wyglada jak rozmowa ze ślepym o kolorach.
|
Wt wrz 04, 2012 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ks. Boniecki napisał kiedyś coś w stylu, że Kościół katolicki musi być Kościołem Chrystusa, gdyż tylko to tłumaczy, dlaczego jeszcze nie upadł. Cerkiew Prawosławna też nie upadła,zatem musi też być Kościołem Chrystusa
|
Wt wrz 04, 2012 11:48 |
|
 |
noOne
|
Kościoł - Mistyczne Ciało Pana Naszego - zostanie ukrzyżowany, jak Jezus Chrystus 2tys lat temu - tak jak to zostało zapowiedziane, lecz po tym ukrzyżowaniu zmartwychwstanie w wielkiej Potędze i Chwale  Króluj nam Chryste 
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Wt wrz 04, 2012 14:51 |
|
 |
Capslock
|
noOne napisał(a): Kościoł - Mistyczne Ciało Pana Naszego - zostanie ukrzyżowany, jak Jezus Chrystus 2tys lat temu - tak jak to zostało zapowiedziane, lecz po tym ukrzyżowaniu zmartwychwstanie w wielkiej Potędze i Chwale  Króluj nam Chryste  Kościół Katolicki zostanie ukarany za swoje grzechy. 
|
Wt wrz 04, 2012 15:00 |
|
 |
JedenPost
|
Zapewne. Ale tylko ukarany, czy z nich oczyszczony? W drugim wypadku - w ostatecznym rozrachunku nie upadnie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt wrz 04, 2012 15:03 |
|
|
|