Autor |
Wiadomość |
Eu
|
 Nauka w niedzielę
Nauka w niedzielę tradycyjnie nie jest uznawana za złamanie niedzielnego odpoczynku. Czy odrabianie lekcji mieści się w zakresie nauki?
|
So sty 07, 2006 23:55 |
|
|
|
 |
Julia
|
a co ze studentami zaocznymi?
przeciez oni rtez maja czesto zajecia w niedziee i nawet egzaminy wtedy zdaja 
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
N sty 08, 2006 1:19 |
|
 |
Incognito
|
Bo studia to narzędzie Szatana 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
N sty 08, 2006 1:56 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Przykład malutki - ja sam. Często właśnie cały weekend (a więc: tak  całą niedzielę  ) całą niedzielę spędzam na uczelni. I nie sądzę, żeby było grzechem, że pracuję w tygodniu, a uczę się w weekendy (w tygodniu, niestety, też trzeba czasmi...  ).
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N sty 08, 2006 8:54 |
|
 |
Liwia
|
Czasami uczenie się w niedziele jest nieuniknione... Zapewne dzisiaj ja także po przyjść z Kościoła będę do samiutkiego wieczora nad lekcjami siedzieć, bo w tym tygodniu mam 5 sprawdzianów i nie uważam tego za grzech...
|
N sty 08, 2006 10:12 |
|
|
|
 |
Nutka
|
Jak już robimy widły z igły to przecież nauka jest kształtowaniem umysłu, żeby byc lepszym człowiekiem..... co w tym złego??
A jeśli mi w pokoju śmieci śmierdzą to nie będę czekać do poniedziałku i dusić się tylko wywalę na bierząco 
N sty 08, 2006 12:20 |
|
 |
ToMu
|
Tak samo ja - jeśli np. pracuję cały tydzień, a w sobotę mam zajęcia - to odkurzam mieszkanie w niedzielę. A co, mam nie sprzątać, bo jest niedziela  To w takim układzie poproszę jeden dzień tygodnia więcej - wolny od nauki i pracy - na sprzątnie 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N sty 08, 2006 12:29 |
|
 |
guarana
Dołączył(a): Cz lis 10, 2005 21:05 Posty: 485 Lokalizacja: Katowice
|
Ja także studiuje zaocznie, a w tygodniu jestem w pracy. Zdarza się że w niedziele mam zajęcia od 8.00 do 20.00 i wtedy nawet mszę niedzielną tzreba sobie darować chyba że da się wyskoczyć na mszę w sobote wieczorem. Ale przykro stwierdzić- nie zawsze się to udaje bo czasami i sobote na uczelni się spędza.
Taki żywot studenta zaocznego
pozdrawiam wszystkich zaocznych 
|
N sty 08, 2006 13:33 |
|
 |
ToMu
|
guarana napisał(a): Zdarza się że w niedziele mam zajęcia od 8.00 do 20.00 i wtedy nawet mszę niedzielną tzreba sobie darować chyba że da się wyskoczyć na mszę w sobote wieczorem.
I właśnie po to są m.in. msze w soboty wieczorem
Zaoczne studenty - łączta się 
|
N sty 08, 2006 13:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Liwia napisał(a): Czasami uczenie się w niedziele jest nieuniknione... Zapewne dzisiaj ja także po przyjść z Kościoła będę do samiutkiego wieczora nad lekcjami siedzieć, bo w tym tygodniu mam 5 sprawdzianów i nie uważam tego za grzech...
W szkole, w której uczę mogę być 2 sprawdziany tygodniowo( co innego kartkówki ) Może warto zapoznać się z wewnątrzszkolnym systemem oceniania Twojej szkoły ?
Ja także najwięcej czasu na naukę poświęcałam w niedziele  A oprócz tej zwykłej nauki , w każdą niedzielę uczymy się Ewangelii
I podobnie, jak quarana, studiuję w systemie weekendowym - piątki- niedziele. Grzechem byłoby nie szukać możliwości uczestnictwa we mszy , tłumacząc, że mam zajęcia .. . ale złe jest także opuszczanie całego dnia zajęć w niedzielę z powodu konieczności odpoczynku 
|
N sty 08, 2006 16:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
baranku to ile mozna bylo miec kartkowek i sprawdzianow tez bylo gdzies tam w mojej szkole zapisane w regulaminie... ale wszystko jest do obejscia. I bynajmniej nie narzekam - mialem 5 i nauczylem sie na 5 - dzisiaj mam tego procenty
Crosis
|
N sty 08, 2006 16:31 |
|
 |
Liwia
|
U mnie w szkole mogą być najwięcej 3 sprawdziany w tygodniu, ale praktycznie żaden nauczyciel tego nie przestrzega... robią ile im się podoba sprawdzianów, mówiąc, iż to już nie przedszkole, ale liceum i uważają, że to własnie ich przedmiot jest najważniejszy.
|
N sty 08, 2006 16:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W czym, z perspektywy czasu, maja racje. Kiedys na to psioczylem, ale kiedy na pierwszym roku moglem sobie bimbac na fizyce i matmie, docenilem "meczacych mnie i wrednych" nauczycieli.
Crosis
|
N sty 08, 2006 16:45 |
|
 |
Liwia
|
Crosis, na fizyce i na matematyce, to ja sobie bimbam ciągle... ani matury z tego nie zdaję, ani na studiach tego nie będę mieć. Dwa na semestr mi wystarczy, może mam małe ambicje, ale bardziej zalezy mi na innych przedmiotach, niż na ścisłych...
|
N sty 08, 2006 16:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widzisz, matury zdawac nie bedziesz, ale czasem mozesz sie zdziwic, co Ci sie przyda na studiach.
ja tez bimbalem, jak tylko moglem, moje koniki to byl polski, matematyka i geografia. Mature mialem tylko pisemna z polskiego i matmy. Ale poszedlem na studia i okazalo sie ze nagle moja znajomosc fizyki pozwolila mi uniknac najgorszego egzaminu na roku przy minimalnych nakladach.
A brak obowiazkowej matematyki na maturach uwazam za skandal!
Crosis
|
N sty 08, 2006 16:52 |
|
|
|