Dowód braku logiki ateistów?
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
 Dowód braku logiki ateistów?
Temat wywodzi się z sąsiedniego tematu , gdzie uzyskałem kilka przykładów braku logiki niektórych rozmówców.
Eandil napisał(a): Czy Bóg może narysować kwadrat o 3 bokach na płaszczyźnie euklidesowskiej? Prawdopodobnie Enadil wie, że kwadrat posiada cztery boki , więc pytanie o 3 boki kwadratu będzie nielogiczne. Eandil napisał(a): Czy Bóg może stworzyć odcinek który ma jendocześnie 2 i 7 cm? Zdanie powyższe zawiera pytanie o dwie różne wartości jednocześnie więc: Eandil napisał(a): Nie jest to zdanie poprawne z punktu widzenia logiki, ponieważ zdanie poprawne logicznie może przyjmnować tylko jedną wartość. Czyli Enadil wie, że jego zdania są nielogiczne Eandil napisał(a): Czy Bóg może zmienić prawa logiki? Bóg nie, ale widzimy, że ateista tak. Czy w związku z tym oznacza to, że ateista jest wszechmocny? Wszechmocny nie, ale nielogiczny tak. Na tej samej zasadzie braku logiki, opiera się paradoks. Weźmy zdanie: (kłamię, gdy mówię prawdę ) Nawet Enadil zauważył że: Eandil napisał(a): Nie jest to zdanie poprawne z punktu widzenia logiki, ponieważ zdanie poprawne logicznie może przyjmnować tylko jedną wartość. Paradoks przyjmuje dwie, wzajemnie wykluczające się wartości wszechmoc w pierwszej części zdania, oraz niemoc w drugiej części zdania. Czy byt wszechmogący mógłby stworzyć kamień tak ciężki, że nawet on sam nie mógłby go podnieść?Paradoks jest tak samo nielogiczny jak pytanie o kwadrat o trzech bokach, czy odcinek jednocześnie 2 i 7 centymetrowy. Czyli prawidłowe wyrokowanie o wszechmocy, na podstawie nielogicznego paradoksu nie jest możliwe i dowodzi jedynie iż jego twórca bazował na braku logiki niektórych ateistów, przedstwiając go jako dowód ,że Witold napisał(a): (wszechmoc) jest właśnie wewnętrznie sprzeczna i stąd ten paradoks.
Ps ewentualne odpowiedzi proszę uzasadnić.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sty 05, 2009 11:28 |
|
|
|
 |
Sareneth
|
Paradoksem jest zdanie powiedziane przez mieszkańca grecji: "wszyscy mieszkańcy grecji kłamią" I zakładając wszystkie ale, nigdy nie ustalisz czy to zdanie jest poprawne, czy sprzeczne...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pn sty 05, 2009 11:41 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Paradoksem jest zdanie powiedziane przez mieszkańca grecji: "wszyscy mieszkańcy grecji kłamią" I zakładając wszystkie ale, nigdy nie ustalisz czy to zdanie jest poprawne, czy sprzeczne...
Napisałem że twórca paradosu bazował na braku logiki tylko niektórych ateistów. Bo pewnie byli i tacy ,którzy się zorientowali, że jest nielogiczny.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pn sty 05, 2009 11:47 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
A czy twoje zdanie jest sprzeczne czy poprawne to posługując się logiką możesz odpowiedzieć sam.
|
Pn sty 05, 2009 11:54 |
|
 |
jumik
|
Po prostu to co pisze Eandil jest równie sensowne co: "Czy Bóg może stworzyć blubulububuluuu?". Nie może? Czyżby to znaczyło, że jest niewszechmocny? Bynajmniej! To "blubulububuluuu" tak samo jak kwadratowe koło itp - te określenia nic nie znaczą! Więc to równie sensowne jakby tez powiedzieć, żeby Bóg zrobił. kropka. Ale co ma zrobić?
Co do odpowiedzi na tę wątpliwość Eandila, to odsyłam także do książki Czy istnieje Bóg? - Richard Swinburne. Tam jest to bodajże wyjaśnione.
_________________ Piotr Milewski
|
Pn sty 05, 2009 14:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no to nareszcie mamy
Cytuj: Dowód braku logiki ateistów
Brawo Seweryn - dzieki za dowód, przekonałeś mnie, ateizm leży i jest nielogiczny.
Tylko co dalej teraz z życiami ateistów ?
gdzie mają sie zgłosic, doradź im coś. 
|
Pn sty 05, 2009 14:59 |
|
 |
Ókaż
|
20 Cze 2008 napisał(a): no to nareszcie mamy Cytuj: Dowód braku logiki ateistów :lol: Brawo Seweryn - dzieki za dowód, przekonałeś mnie, ateizm leży i jest nielogiczny. Tylko co dalej teraz z życiami ateistów ? gdzie mają sie zgłosic, doradź im coś. :lol:
Najlepiej na kolanach do Canossy!
|
Pn sty 05, 2009 15:02 |
|
 |
Ókaż
|
to taki dżołk ofkors
|
Pn sty 05, 2009 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
albo wznosic codzienne modły do Allacha
oczywiscie z twarzą zwróconą w stronę Mekki.
To też taki dżołk, no to jak sobie już pożartowaliśmy to teraz trzebaby
faktycznie uznać ateizm za nielogiczny i doradzic tym ateistom, na poważnie.
|
Pn sty 05, 2009 15:12 |
|
 |
Sareneth
|
Seweryn napisał(a): A czy twoje zdanie jest sprzeczne czy poprawne to posługując się logiką możesz odpowiedzieć sam. Nie można ustalić, czy to zdanie jest poprawne czy fałszywe. A brak logiki u jednego ateisty, nic nie oznacza. Tobie wytykano masę błedów, od najprostrzej wiedzy z chemii organicznej, po fizykę kwantową. A ty miałeś (i masz dalej) to w 4 literach. jakoś nikt tematu "Pierdoły jakie wygaduje seweryn" nie założył. A wystarczy się pomylić, lub napisać cos bez sensu, i już dorabiasz ideologię i zakładasz nowy temat. Nie masz innej rozrywki??
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pn sty 05, 2009 15:28 |
|
 |
Johnny99
|
Wystarczy wszechmoc rozumieć tak, jak się ją rozumie w najbardziej potocznym ujęciu: Bóg jest wszechmocny, czyli może wszystko, co chce. Wtedy nie ma z nią żadnego logicznego problemu. Wszystkie logiczne problemy biorą się z absolutyzowania wszechmocy, tzn. wynoszenia ją ponad Boga.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn sty 05, 2009 15:31 |
|
 |
Witold
|
 Re: Dowód braku logiki ateistów?
Tutaj natomiast widzimy kompletny brak logiki i dodatkowo wyjątkowo ograniczone rozumiwanie teisty Seweryna.
Czy ty człowieku nie jesteś w stanie pojąć prostej rzeczy: ten paradoks to wewnętrzna sprzeczność WSZECHMOCY. Ten paradoks zawiera się w niej. Nie możesz mówić, że to paradoks jest nielogoczny - bo ta sprzeczność, widoczna w paradoksie, jest wewnętrzna w omnipotencji. Paradoks omnipotencji służy tylko do sformułowania i wykazania wewnętrzniej sprzeczności pojęcia WSZECHMOC.
Ale co pozostaje Sewerynowi, niż stawiać świat na głowie, i mówić że to paradoks jest zły, a nie wszechmoc. I nie pojmuje, że paradoks ZAWIERA SIĘ W WSZECHMOCY. TO JEJ WEWNĘTRZNA SPRZECZNOŚĆ.
Poza tym mam wrażenie, że Seweryn ubzdurał sobie, że paradoks musi miec związek z kamieniem. Paradoks omnipotencji nie ma nic wspólnego z żadnymi kamieniami. To tylko jego najbardziej spopularyzowana prezentacja, ale można to też inaczej wykazaćf i tym są właśnie zdania zaproponowane przez Eandila.
Czy Bóg może narysować kwadrat o trzech bokach?
Jeśli nie może tego zrobić, nie możesz powiedziec, że Bóg może WSZYSTKO (bo tego zrobić nie może), zatem nie jest wszechmogący, a samo słowo wszechmogący jest zwyczajnie wewnętrznie sprzeczne i nielogiczne
.
BTW, czy Seweryn w ogóle wie co to jest "paradoks" i "omnipotencja"?
Bo się ośmieszasz. Wyraźnie nie rozumiesz, o co chodzi w paradoksie omnipotencji. Nagłupsza jest ta twoja teza, że to paradoks jest nielogiczny. Dowiedz się najpierw, co to znaczy paradoks.
|
Pn sty 05, 2009 15:56 |
|
 |
adcy
|
Johnny99 napisał(a): Wystarczy wszechmoc rozumieć tak, jak się ją rozumie w najbardziej potocznym ujęciu: Bóg jest wszechmocny, czyli może wszystko, co chce. Wtedy nie ma z nią żadnego logicznego problemu. Wszystkie logiczne problemy biorą się z absolutyzowania wszechmocy, tzn. wynoszenia ją ponad Boga. Czyli jak się Mu zachce kwadratowe koło to nie ma z nim problemów?
Co to znaczy "absolutyzować wszechmoc"? Wszechmoc to zdolność czynienia czegokolwiek, więc nie ma co tu 'absolutyzować' (cokolwiek by to znaczyć miało.
_________________ każdy kij ma dwa kolce
|
Pn sty 05, 2009 15:57 |
|
 |
Ókaż
|
Bóg jest wszechmocny ale nie jest nielogiczny. Kwadratowe koło, wilgotna sucha szmata, kamień tak ciężki że nawet bóg go nie podniesie? Można sie pośmiać ale jest to nielogiczne. A można stworzyć rzeke której nie da sie przepłynąć, górę na którą nie można wejść? To nie jest paradoks to jest czysty absurd. Żądacie od Boga absurdu.
|
Pn sty 05, 2009 16:08 |
|
 |
adcy
|
Nie słyszałem aby wśród atrybutów bożych była logiczność. poza tym logika nie mówi o szmatach, kołach czy kamieniach więc nie wiem o co ta draka.
dalej, z tego co piszesz to Bóg nie jest mocen tworzyć absurdów, więc jakoś tą wszechmoc bożą ograniczasz... do własnej logiki.
kto wie, może Bóg operuje inną...
_________________ każdy kij ma dwa kolce
|
Pn sty 05, 2009 16:20 |
|
|
|