|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kaskaw1984
|
 Sny.
Ostatnio mam różne dziwne sny, czasem myślę czy maja jakieś znaczenie. Czy zaglądanie do sennika i inne sprawdzanie znaczenia snów jest grzechem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
Pt mar 16, 2007 11:31 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Z tego co się orientuję to jest grzech przeciwko I przykazaniu
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt mar 16, 2007 12:00 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
To tak jak wróżenie, astrologia i inne tego typu wymysły.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt mar 16, 2007 13:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jako ezoteryk powiem Ci, że senniki to bzdura.
|
Pt mar 16, 2007 14:00 |
|
 |
mateola
|
 Re: Sny.
kaskaw1984 napisał(a): Ostatnio mam różne dziwne sny, czasem myślę czy maja jakieś znaczenie. Czy zaglądanie do sennika i inne sprawdzanie znaczenia snów jest grzechem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tu masz artykuł o znaczeniu i traktowaniu snów.
http://wydawnictwowam.pl/zd/?0544,artyk ... cSnyOPomoc
|
Pt mar 16, 2007 15:56 |
|
|
|
 |
Dowcipas
|
Sny są zbyt indywidualne, by jakikolwiek sennik do czegokolwiek się nadawał. Każdy myśli i śni inaczej.
_________________ Najważniejsze to umieć się śmiać z samego siebie.
Potem to jest już z górki.
|
Pt mar 23, 2007 19:24 |
|
 |
Lost
|
ja zadnych senników nie czytam, ale czasem zastanawiam się czy to nie jest jakiś znak, chodzi mi o sny dotyczące kościoła.. śniło mi się niedawno w krótkim czasie że stoje w kolejce do spowiedzi i już jest moja kolej, a wtedy przypominam sobie że sie nie przygotowałem do spowiedzi i nawet nie wiem jakie mam grzechy, ten sen sie powtórzył i se myśle czy to nie jest na przykład znak że źle sie przygotowuje do spowiedzi? nie wiem, może głupio rozumuje i tylko tak mi sie śni.. no i śniło mi się też (nie raz) że ide już z komuni i wtedy se uświadamiam że w grzechu przyjąłem komunie i strasznie źle mi sie robi, czuje się choćbym zrobił coś bardzo strasznego, i też sie zastanawiałem czy to może nie jest znak że może przystępuje do komuni niezbyt pobożnie albo coś? albo też tylko moje głupie rozumowanie?... pewno powiecie, że dużo dziwnych snów sie śni, ale kto wie..
|
N cze 03, 2007 22:59 |
|
 |
Mikhael
|
Polecam do przeczytania świetny artykuł:
Duchowość i sny
Z Józefem Augustynem SJ, Kasprem Czechem, psychologiem, oraz ks. Tomaszem Jelonkiem, biblistą, rozmawiają Dominika Szczawińska i Sylwester Strzałkowski
http://wydawnictwowam.pl/zd/?0750,artyk ... wosc_i_sny
małe fragmenty:
Cytuj: Józef Augustyn SJ: są one niejednokrotnie potwierdzeniem tego, co ludzie ci przeżywają na jawie. Sny są bowiem odbiciem rzeczywistości, "objawiają" to, czym człowiek żyje, ale niekoniecznie świadomie. Zygmunt Freud mówił, że sny są królewską drogą do podświadomości. W niektórych przypadkach są także sposobem "przemawiania" Boga. Cytuj: Ks. Tomasz Jelonek: Nie w każdym śnie należy widzieć znak od Pana Boga. Ponieważ jednak na jawie często jesteśmy zaabsorbowani czymś innym, co nie sprzyja odkrywaniu znaków Bożych, bywamy kuszeni, by nasze sny traktować magicznie. Chcielibyśmy widzieć w nich gotową objawioną wolę Bożą, a nie jedynie jakieś znaki. Niejednokrotnie sen może okazać się dla kogoś ważną wskazówką od Boga. Tertulian wskazywał jednak, że w sny człowieka może wplątać się zły duch. Dla biblisty nie ma wątpliwości, że zły duch jest realną, wrogą rzeczywistością, która ma dostęp do człowieka i która, by go zniewolić, może wykorzystać jego sny. Dlatego ważne są sposoby rozeznawania duchowego snów. Cytuj: Ks. Tomasz Jelonek: Do snów czy obrazów sennych trzeba podchodzić pozytywnie. Nie należy się ich bać. Jeśli mamy nieczyste sumienie, to trzeba po prostu iść do spowiedzi. Może nasze kontakty międzyludzkie są nieszczere? Może trzeba coś zmienić w naszym życiu, w naszej pracy, w naszej rodzinie? Sny mogą być taką lampką ostrzegawczą, sygnałem alarmowym. Marzenia senne są zjawiskiem niezwykle bogatym. Sny nie zostały przez nas opanowane ani teoretycznie, ani praktycznie. Jeśli jednak będziemy mieć do nich pozytywny stosunek i rozumne podejście, mogą okazać się bardzo pomocne. Cytuj: Ks. Tomasz Jelonek: Podsumowując, terapeuta zajmuje się bardziej konkretnymi problemami psychicznymi i emocjonalnymi. Natomiast kierownik duchowy - relacją człowieka do Boga. Jest jednak ważne, by również w kierownictwie duchowym uwzględnić sny. Mogą być one bowiem - jak mówiliśmy - znakami Boga i mogą nas one ku Niemu prowadzić.
Pozdrawiam.
_________________ "W MIŁOSIERDZIU BOGA ŚWIAT ZNAJDZIE POKÓJ, A CZŁOWIEK SZCZĘŚCIE"
"BĄDŹCIE ŚWIADKAMI MIŁOSIERDZIA"
Jan Paweł II
|
Pt cze 08, 2007 23:18 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|