Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 10:45

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
 Istnienie szatana 
Autor Wiadomość
Post Istnienie szatana
Wątek wydzielony z tematu:
viewtopic.php?t=427&start=120
baranek

Z tego co ja wiem, to KK kilka mieisęcy temu oficjalnie i ostatecznie rozwiąż wszelkie wątpliwośći niernych na ten temat, głosząc, zę diabła/szatana nie ma, żę takie coś nie istnieje. Twój pogląd jest więc sprzewczny z dewizą KK :-D

Śr lis 30, 2005 17:39

Nie gadaj bzdur. Nikt nigdy tego nie ogłosił. Zresztą JPII sam mówił, że żyjemy w wielkim niebezpieczeństwie z ze strony sił zła. Chodzi o to, że Szatan nigdy nie był dogmatem w Kościele. Jego istnienie nigdy nie było dogmatem.

Śr lis 30, 2005 17:50
Mówię to co wiem, a wiem, że KK nie uznaje czegoś takiego jak diabeł/szatan, a jedynie złe czyny. O to mi chodziło.

Śr lis 30, 2005 18:20

Mówię to co wiem, (...)

I tu jest właśnie problem.

Śr lis 30, 2005 19:29

Dlaczego mówisz, że gadam bzdury?
Mówię to co wiem, a wiem, że KK nie uznaje czegoś takiego jak diabeł/szatan, a jedynie złe czyny.

To jesteś w błędzie. Jak sam pisałeś, "EDUKACJA, EDUKACJA i jeszcze raz EDUKACJA" ;-)

Śr lis 30, 2005 19:49
Gay napisał(a):
Dlaczego mówisz, że gadam bzdury?
Mówię to co wiem, a wiem, że KK nie uznaje czegoś takiego jak diabeł/szatan, a jedynie złe czyny.

To jesteś w błędzie. Jak sam pisałeś, "EDUKACJA, EDUKACJA i jeszcze raz EDUKACJA" ;-)

hehe :D
ale na własne uszy słyszałem i na własne oczy widziałem, jak w tv jakiś znany polski biskup (nie znam nazwiska ale z twarzy znany) mówił, że nie ma szatana.

Śr lis 30, 2005 20:15

Jakiś znany Ci z twarzy, powiadasz, biskup?

To musiał być św. Mikołaj - biskup Myry.

Śr lis 30, 2005 20:41
"Oj dana dana, nie ma szatana, a świat realny jest poznawalny" - pewnie tak mówił :D. A zamiast mówić co wiesz, mógłbyś zacząć wiedzieć co mówisz.

Śr lis 30, 2005 21:07
"Oj dana dana, nie ma szatana, a świat realny jest poznawalny" - pewnie tak mówił :D. A zamiast mówić co wiesz, mógłbyś zacząć wiedzieć co mówisz.

wiem, co mówie :)

Śr lis 30, 2005 21:10
nie ma szatana

A slyszales cos takiego: Najwiekszym przekretem diabla bylo przekonanie swiata,ze nie istnieje?

Poza tym radze sobie poczytac co kosciol sadzi na ten temat,a nie wnioskowac z "kosmosu".

Śr lis 30, 2005 21:23
Gay. Daj jakies źródła, podstawy do uprawdopodobnienia Twojej wypowiedzi, cokolwiek. Ja Ci wierzę, bo wiem, że duchownym zdarza się różne bzdury walnąć ale reszta jak widać potrzebuje dowodów. Jeżeli chcesz ich przekonać o prawdziwości Twojego twierdzenia należałoby dać jakieś podstawy.

Śr lis 30, 2005 21:42

Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a):
391 Do wyboru nieposłuszeństwa skłonił naszych pierwszych rodziców uwodzicielski 2538 głos przeciwstawiający się Bogu253Por. Rdz 3, 1-5.. Ten głos przez zazdrość sprowadza na nich śmierć254Por. Mdr 2, 24.. Pismo święte i Tradycja Kościoła widzą w tej istocie upadłego anioła, nazywanego Szatanem lub diabłem255Por. J 8, 44; Ap 12, 9.. Kościół naucza, że był on najpierw dobrym aniołem stworzonym przez Boga: Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali" � Diabeł bowiem i inne złe duchy zostały stworzone przez Boga jako dobre z natury, ale same uczyniły się złymi"256Sobór Laterański IV (1215): DS 800..

392 Pismo święte mówi o grzechu tych aniołów257Por. 2 P 2, 4.. Ich "upadek" polega na 1850 wolnym wyborze dokonanym przez te duchy stworzone, które radykalnie i nieodwołalnie odrzuciły Boga i Jego Królestwo. Odbicie tego buntu znajdujemy w słowach kusiciela skierowanych do naszych pierwszych rodziców: 2482 "tak jak Bóg będziecie" (Rdz 3, 5). Diabeł "trwa w grzechu od początku" (1 J 3, 8) i jest "ojcem kłamstwa" (J 8, 44).

393 Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak 1033-1037 nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony. "Nie ma dla nich skruchy po upadku, jak nie ma skruchy dla ludzi po śmierci"258Św. Jan Damasceński, De fide orthodoxa, II, 4: PG 94, 877 C..

1022 394 Pismo święte potwierdza zgubny wpływ tego, o którym Jezus mówi, że "od początku był on zabójcą" (J 8, 44), a nawet usiłował odwrócić Jezusa od 538-540 misji powierzonej Mu przez Ojca259Por. Mt 4, 1-11.. "Syn Boży objawił się po to, aby zniszczyć 550 dzieła diabła" (1 J 3, 8). Wśród jego dzieł najcięższe w konsekwencjach było 2846-2849 kłamliwe uwiedzenie, które doprowadziło człowieka do nieposłuszeństwa Bogu.

395 Moc Szatana nie jest jednak nieskończona. Jest on tylko stworzeniem; jest mocny, ponieważ jest czystym duchem, ale jednak stworzeniem: nie może 309 przeszkodzić w budowaniu Królestwa Bożego. Chociaż Szatan działa w świecie przez nienawiść do Boga i Jego Królestwa w Jezusie Chrystusie, a jego działanie 1673 powoduje wielkie szkody � natury duchowej, a pośrednio nawet natury fizycznej � dla każdego człowieka i dla społeczeństwa, działanie to jest dopuszczone 412 przez Opatrzność Bożą, która z mocą i zarazem łagodnością kieruje historią człowieka i świata. Dopuszczenie przez Boga działania Szatana jest wielką 2850-2854 tajemnicą, ale "wiemy, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra" (Rz 8, 28).

Gay napisał(a):
Z tego co ja wiem, to KK kilka mieisęcy temu oficjalnie i ostatecznie rozwiąż wszelkie wątpliwośći niernych na ten temat, głosząc, zę diabła/szatana nie ma, żę takie coś nie istnieje. Twój pogląd jest więc sprzewczny z dewizą KK Very Happy

Chyba już jest jasne czyj pogląd jest sprzeczny ;) .

Ja też słyszę różne rzeczy, jednak jedna "plotka" - nie zmienia rzeczywistości.

Temat zostaje zamknięty, gdyż chodziło w nim głównie o stanowisko Kościoła, a to jednak się nie zmieniło :) .

Śr lis 30, 2005 22:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 12 ]